Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır?

İstediğiniz yere gidebilme özgürlüğü ile ev konforunu aynı yerde buluşturan karavanların özgür ruhunu otellerde ya da evde dizginlemek istemeyenler için ideal bir çözüm olduğu söylenebilir. Üstelik yeterli iç hacme sahip araçlar uygun bir düzenleme ile dört mevsim kalınabilecek karavanlara dahi dönüştürülebilirken… Tabiki karavan sahibi olmayı hayal edenlerin bu dönüşüm işlemi için izlemesi gereken bazı yasal prosedürler var. Bunlardan ilki aracınızı uygun ve güvenli bir projeyle karavana dönüştürmek olsa da aracınız için bir karavan ruhsatı edinmek içlerinde en önemlisi. Karavan ruhsatı almak için yapılması gerekenler, karavan ruhsatı maliyeti gibi aklınıza takılan ve dikkat etmeniz gereken konuları sizin için derledik.

Karavan Ruhsatı Almak

karavan ruhsatı almak
Karavan Ruhsatı Almak / Fotoğraf: Kampbros Medya

Karavan ruhsatı almak, aracınızı motokaravana dönüştürmek istiyorsanız ya da römorkunuzun toplam ağırlığının 750 kilogramı geçmesi durumunda kaçınılmaz olacaktır. Çekme karavan olarak 750 kg altında bir model tercih ederseniz, karavanınız için ruhsat alma zorunluluğundan kurtulursunuz. Bu sınırlamanın karavanınızın iç tasarımını fazlasıyla etkileyeceğini ve olur da bir kazaya karışırsanız karavanınızın gördüğü ve verdiği hasarın araç sigortası tarafından karşılanmayabileceğini hatırlatmakta fayda var. Bu açıdan bakınca karavan ruhsatının önemi daha da ortaya çıkıyor.

Hazır bir karavan almak yerine bir aracı karavana dönüştürmek istiyorsanız öncelikle karavan projelendirme konusunda uzman bir mühendislik firmasından destek almanızı öneririz. Eğer siz de kendi karavanını kendisi yapmak isteyenlerdenseniz ruhsat alabilmek ve güvenle seyahat edebilmek için projenizin yasal mevzuatlara uyduğundan emin olmalısınız. Tüm yapım aşaması tamamlandıktan sonra karavanınızda mevzuatın şartlarını sağlamayan bir ayrıntı bile karavan ruhsatı almak için bir engel teşkil edebilir. Bu yüzden siz en iyisi işin başında bir bilene danışın, karavan mevzuatını dikkatlice okuyun ve aracınıza yaptırdığınız tadilatların bir faturasını daha sonraki işlemler için saklayın.

Karavan ruhsatı mevzuatında belirtilen temel şartlar, aracın içine sabit bir şekilde monte edilmiş yatma ve oturma alanı ile sabit bir yemek pişirme ve depolama alanına sahip olmasıdır. Bu şartlar, karavan ruhsatı alınabilmesi için aracın söz edilen yaşam alanlarına sahip olması gerektiği anlamına geliyor. Bu nedenle ruhsat alabilmek için karavan projenizin işin başında TSE tarafından onaylanması gerekiyor. Proje sürecinin sorunsuz geçmesi ve karavanın mevzuatlarca belirlenmiş azami 3500 kg ağırlık sınırını aşıp C sınıfı ehliyetle kullanma zorunluluğuna takılmak istemiyorsanız projenizi alanında uzman, yetkili bir mühendislik firması aracılığıyla oluşturmanızı öneririz.

Karavan Ruhsatı Maliyeti

karavanda yaşam
Karavanda Yaşam / Fotoğraf: Kampbros Medya

Her şeyin bir bedeli var, karavan ruhsatının da öyle. Karavan ruhsat maliyeti, henüz proje çizimi aşamasında başlıyor. Projenizi her ne kadar siz oluştursanız da proje çizimini yetkili bir firmaya yaptırmanız, TSE’den proje onayı almanız ve aracınızı muayeneye sokmanız gerekiyor. Tabii bunların da bir maliyeti var. Proje çizim ücreti firmadan firmaya değişiklik gösterdiğinden net bir fiyat vermek pek mümkün değil. TSE’nin web sitesinde 2022 yılı için münferit araç uygunluk belgesi başvuru maliyetleri ise dosya inceleme için 830 TL, araç inceleme için 2505 TL olarak belirtilmiş. Araç muayene ücreti de 2022 yılı için 507,40 TL olarak belirlenmiş. Son olarak 300 TL civarındaki ruhsat belge bedelini ödemeniz gerekiyor. Temel maliyet kalemleri dışında bir sürprizle karşılaşmamanız adına aracınıza yapacağınız ya da yaptıracağınız tadilatın masraflarını da hesap etmenizi öneririz.

Çekme karavanların maliyeti ile vergileri motokaravanlar kadar yüksek değil. Üstelik dolu ağırlığı 750 kg’dan az olan bir çekme karavan alacaksanız ayrıca bir ruhsat almanıza da gerek yok. Dolayısıyla karavanınıza ayıracağınız bütçeyi azaltacak ek masraflar da yok. Ancak çekme karavanınızın ağırlığının şahsi eşyalarınızla birlikte 750 kg’ın üzerine çıkması durumunda karavan ruhsatı almanız gerekiyor. 750 kg üstü römorklarda fren sistemi mecburi olduğu için yıllık muayene zorunluluğu da söz konusu.

Çekme Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır?

çekme karavan ruhsatı
Çekme Karavan Ruhsatı Almak / Fotoğraf: Airstream Inc.

Çekme karavanınızın dolu ağırlığı 750 kg’ı aşıyorsa karavan ruhsatı almanız gerekir. Eğer halihazırda ruhsatı olmayan bir karavan aldıysanız, karavanın faturasının adınıza kesilmiş olması gerektiğini hatırlatalım. Şimdi dilerseniz, çekme karavan ruhsatı alırken izlemeniz gereken adımlara bir göz atalım:

  • Karavanı çekebilmeniz için gerekli çeki demirinin aracınızın ruhsatına işlenmesi için proje çizdirmelisiniz.
  • Çizilen proje ile TSE’ye başvurmalı ve araç tespiti yaptırmalısınız,
  • TSE onayı aldıktan sonra çeki demirini ruhsata işletmelisiniz,
  • Karavanınızın Tip Onay Belgesi yoksa; bu belge için karavanın üretici firması TSE’ye başvuru yapmalı ve belgeyi temin etmeli,
  • Karavanınızın Tip Onay Belgesi varsa; karavan üreticisi gerekli evrakları doldurarak size ulaştırmalı,
  • Karavan üreticisi tarafından sağlanan evraklar ve adınıza düzenlenmiş faturayla notere giderek plaka başvuru sürecini başlatmalısınız,
  • Karavanınızın tescil işlemleri tamamlandıktan ve plaka yazınız verildikten sonra Şoförler Odası’na başvurarak karavan plakanızı bastırmalısınız.

Motokaravan Ruhsatı Nasıl Alınır?

motokaravan ruhsatı
Motokaravan Ruhsatı Almak / Fotoğraf: Kampbros Medya

Motokaravan için ruhsat alma süreci çekme karavanlara göre daha zahmetsizdir. Tabii bu durum başka bir aracı karavana dönüştürmek istediğinizde değişecektir. Motokaravana dönüştürülen araçlar için motokaravan ruhsatı nasıl alınır, izlenmesi gereken adımlar nelerdir, sizin için listeledik:

  • Karavan dönüşümü için proje çizdirmelisiniz,
  • Karavan yapımı tamamlandıktan sonra işlemi yapan mühendislik firması tarafından karavanın projesi ve tadilat faturasıyla birlikte TSE’ye başvuru yapılmalı,
  • TSE’den alınan onay sertifikası ile aracınızı TÜV muayenesinden geçirmelisiniz,
  • Muayene belgesi ve TSE onay sertifikası ile notere giderek ruhsat işlemlerini başlatmalısınız,
  • Ruhsatınızı edindikten sonra trafiğe çıkabilmek için yeni ruhsatınızla zorunlu trafik sigortası, yaptırmalı ve karavanınız için belirtilen motorlu taşıtlar vergisini ödemelisiniz.

Gerekli tüm yasal işlemleri tamamladıktan sonra özgürce ve hiçbir sorunla karşılaşmadan yeni karavanınızla keyifli yolculuklara çıkabilirsiniz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...