Motokaravan Nedir?

Son yıllarda ülkemizde karavan severlerin arttığını fark etmişsinizdir. İster çekme, isterse motokaravan olsun artık ülkemizin yollarında, tatil beldelerinde ya da orman alanlarında birbirinden güzel karavanlara rastlamak mümkün. Bu yazımızın konusu motokaravan nedir? Motokaravanlar sizin de ilginizi çekiyorsa eğer, vergisi, ehliyeti, trafik sigortası gibi önemli konuları ele aldık. Bir karavan satın almayı düşünüyorsanız, motokaravan nedir, yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Motokaravan Nedir?
Motokaravan Nedir?

Öncelikle motorakavan, motorlu araç ile bütünleşmiş, tek parçadan oluşan ve  iç düzeni kamp yapmaya elverişli, kendinden motorlu kamp taşıtlarıdır. Motorlu karavanların üç ana tipi vardır. Aşağıda kısaca bunlara yer verdik:

  • Üst Kabin: Üst kabinler, genellikle daha büyük araçlardır ve iç mekânları sürücü alanına kadar uzandığı için ekstra yaşam alanı sunar. Sabit tuvalet ve banyo bölmesi vardır. Genellikle kabin üstü alanda çift kişilik yatağı vardır.
  • Düşük Profil: Kabin üstü kabine çok benzer, ancak çift kişilik yatak yerine depolama dolaplarına sahiptir. Yol tutuşu ve yakıt tüketimi biraz daha avantajlıdır. Bazılarında ana gövde üzerinde yükselen bir çatı bölümü vardır.
  • A Sınıfı: A-Sınıfı karavanlar sınıfın en iyisidir ve genellikle şasiden yukarıya doğru yapılmaktadır. Bu tür bir karavan uzun süreli yolculukta mükemmeldir. Diğer herhangi bir motorlu karavan türünden daha fazla alan ve konfor sunar. Üstelik birçoğunda açılan bir çatı yatağı ve dinlenme alanının bir parçasını oluşturmak için döner kabin koltukları yer almaktadır.

Motokaravan Çeşitleri

Motokaravan Çeşitleri
Motokaravan Çeşitleri

1. Sabit Çatı: Sabit çatılı karavanların düşük yüksekliği, özellikle kapalı alanlarda park kolaylığı sağlar. Ancak dezavantajı ayakta yer olmaması ve sadece iki yatakla sınırlanmasıdır. İlk kez karavan satın alacaklar için harika bir seçenektir.

2. Yükselen Çatı: Sabit çatılı karavandan bir adım ötede rahatlık arayanlar içindir. Ancak yükseltilmiş çatı ayakta odaya izin vermesine rağmen temelde aynı düzeni korur. Bazı yükselen çatılı karavanlar, çatı bölümünde çocuklar için mükemmel bir ekstra uyku alanı sunar.

3. Yüksek Üst: Biraz daha lüks ve oda istiyorsanız, yüksek motorlu karavan sizin için iyi bir seçenektir. Kalıcı olarak yüksek bir çatısı vardır. Ayakta durma yüksekliği genellikle 2 m’dir. Hatta bazı yüksek tavanlarda duş veya tuvalet odaları bile vardır. Yine de gövde yalıtımı oldukça basit kalsa da, çatı bölümündeki yalıtım daha iyidir.

İkinci El Motokaravan Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İkinci El Motokaravan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İkinci El Motokaravan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • İlk olarak kayıt belgelerini kontrol edin, özellikle bir dönüşüm motorlu karavan arıyorsanız, dönüşümler hakkında bilgi edinmek önemlidir.
  • Tüm hizmetlerin ayrıntılı bir geçmişi olmalıdır. Bu yüzden satın almadan önce iki kez düşünmeyin.
  • Raflara hiçbir bağlantının sızmadığından emin olmak için lavabonun altına ve herhangi bir pompaya bakın.
  • Özellikle şilteleri ve minderleri nem ve leke açısından inceleyin.
  • Yatak dolabı kapaklarının ağırlığının desteklediğinden ve masaların yerindeyken sağlam durduğundan emin olun.
  • Karavanlarda havalandırma ve camlar önemli hususlardır. Buna dikkat edin.
  • Özellikle güneşli günlerde konaklamada tente vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. İlk zamanlar bir şemsiye de iş görür. Ancak tente düşündüğünüzde de otomatikten ziyade manuel tente tercih etmek yerinde olur.
  • Yanınıza bir LPG tüpü almanız gerekse bile, tüm gaz ekipmanlarının çalışmasını kontrol edin.
  • Şebeke elektriği kuruluysa, kalifiye bir elektrik mühendisinden en son muayene sertifikasını isteyin. Düzenli aralıklarla – motorlu karavan yüksek kilometre kat ediyorsa yılda bir kez kontrol edilmelidir.
  • Lastik dişleri iyi görünebilir, ancak lastikler eski mi görünüyor? Kilometre ne olursa olsun, beş yıl maksimum güvenli ömürdür.
  • Lastikler, motorlu karavanın maksimum ağırlığına ve hızına uygun, tekerlek jantları ve uyumluluğu için doğru boyutta olmalıdır. Motorlu karavanı deneme sürüşüne götürmeyi isteyin ve yoldaki davranışını not edin.

Araç seçiminden sonra bir diğer önemli konu, hangi tür karavancılığı tercih ediyor olduğunuzdur. Karavanı kaç kişi kullanacağınız kadar, serbest mi gezeceksiniz yoksa kamp alanlarında mı park edeceksiniz, bunlar önemli ayrıntılar. Üstelik her iki durumda da elektrik ve su donanımı da önem kazanıyor.

Motokaravan Ehliyeti

Motokaravan
Motokaravan

Karavanlarda ehliyet, çekme karavan ve motokaravan için farklılık göstermektedir. 750 kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli olup, ayrıca başka herhangi bir belgeye  gerek yoktur. 750  kg üzeri bir çekme karavan için bir ehliyet kursundan eğitim almak gerekir. Bu çekme karavan için ehliyet sınıfı BE ‘dir. BE sınıfı ehliyet, B sınıfı araçlara takılan römorklu ya da yarı römorklu araçları kullanmak için gereklidir.  Burada römork veya yarı römork ağırlığı 3.500 kg’yi geçmemesi önemlidir. Taşınacak olan toplam yük ise maksimum 750 kg olmalıdır. BE sınıfı ehliyeti 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, kamyonetle çekmek mümkündür. Ayrıca çekme karavanları da çeki demiri ile otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz. BE sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almış olmak gerekiyor. Ayrıca BE sınıfı sürücü belgesinin geçerlilik süresi 10 senedir.

Genellikle Ducato, Transporter, Caravelle türündeki araçlar kamyonet ya da panelvan olarak kabul görür. Dolayısıyla ister karavana çevrilmiş ister hazır bir araç olsun, önemli olan toplam yükü 3.500 kg. aşmıyorsa B sınıfı ehliyet yeterlidir. Ancak yük taşımacılığında kullanılan ve ağırlığı 3.500 kg. aşan araçlar kamyon nitelendirmesine girdiği için,  C sınıfı ehliyet gereklidir. Şu halde ruhsatta yazan şey önemlidir. Eğer ruhsatta aracınız kamyon olarak geçmiyorsa ve ehliyetiniz B sınıfı ise trafiğe çıkmanız da bir sorun yoktur.

Motokaravan Vergisi

2021 Yılı Motokaravan Vergisi Fiyatları
2021 Yılı Motokaravan Vergisi Fiyatları

Karavanlarda vergi konusu da tıpkı ehliyette ki gibi, çekme karavan ve motokaravan için farklıdır. Çekme karavan için geçen 2021 yılında bir özel vergi ödenmemiştir. Sadece otomobil için vergi çıkmıştır. Karavan ruhsatı ile trafiğe çıkabilen motokaravanların vergisi  her yıl değişiklik göstermektedir. Verginin belirlenmesinde motorun hacmi ve üretim yılı önemlidir. Motokaravanlar motorun hacmine göre 1901cm³ ten büyük ve küçük olmak üzere iki çeşittir. Ayrıca vergiyi belirleyen bir diğer faktör de üretim yılıdır. Kısacası motokaravan vergisi hemen her yıl değişiklik göstermektedir. Ayrıca güncel vergi tutarı resmi gazetede açıklanmaktadır. Motorlu karavanda geçtiğimiz yıllarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), yüzde 80’den yüzde 140’a, devamında ise yüzde 220’ye çıkarılmıştı.  Ancak 2021 yılı Ekim ayında ÖTV oranının yüzde 220’den yüzde 45’e inmesi talebi Meclis gündemine sunuldu.  Böylece sektörün önündeki büyük bir engelin ortadan kalkması da gündeme gelmiştir.

Motokaravan Trafik Sigortası

Motokaravan
Motokaravan

Ülkemizde ne yazık ki motokaravanlar için yüksek trafik sigortası bedelleri ödenmektedir. Karavanların iç donanımlarının değerli olması ve ruhsattaki ‘Özel Amaçlı Araç’ ibaresi bunda önemli bir etkendir. Sigorta şirketleri bu nedenle kasko yapmaya pek sıcak bakmıyor. Çok yüksek ücretlerle kaskonun özelliğini yitirecek uygulamalar yapanlar da mevcuttur. Karavan sigortasını yaptırırken tavan fiyat belirlemesinde aracın plakasının hangi ile bağlı olduğu ve hasar basamağı önemlidir. Hasar basamağı 7 basamaktan oluşmaktadır. Poliçede 7. basamakta yüzde 45 oranında indirim gerçekleşirken, en hasarlı grup olan 1. basamak yüzde 150 oranında bir artış vermektedir. Ancak yine de geçtiğimiz bir iki yıl içinde özel bir sigorta şirketi, karavanların trafik sigortasında özel indirimler sağladı. Bu durumu karavancıların yüzünü güldüren bir gelişme olarak buraya not düşelim.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Hale Başeğerci
Hale Başeğerci
Hale Başeğerci, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda metin yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...