Çekme Karavan Nedir? Çekme Karavan Vergisi ve Ehliyeti

Neredeyse her yolculuğumuzda, yollarda karşılaşımıza çıkan karavanlar hakkında bir çok şeyi merak ediyoruz. Bu içeriğimizde çekme karavan vergisi ne kadar? Çekme karavan ehliyeti nasıl alınır? 750 kg altı ve 750 kg üstü çekme karavan farkları neler? gibi sorulara cevap niteliğinde bir rehber hazırladık.

Çekme Karavan Nedir?

Çekme karavan otomobil ve diğer motorlu taşıtların çeki demirleri ile bağlantı kurarak, çekerek götürebileceğiniz karavan türüdür. Çekme karavanlar motorlu taşıtlar haricinde başka bir çekiş modeline sahip değildir. Kendi kendine itiş gücünü kontrol edilebilen bir motoru ve pilot ayağı dışında mekanizması bulunmaz. 19. yüzyılın başlarında sirk çalışanlarının konaklaması için üretilen çekme karavanlar, Avrupa’da yaşayan çingeneler tarafından ilgi görmeye başlayınca yaygınlaşmış ve günümüzde yaygın seyahat araçlarından birisi haline gelmişir.

Çekme Karavan Neden Tercih Edilir?

Karavan Tatili
Çekme Karavan Tatili – Fotoğraf: Unsplash – Airstream Inc.

Çekme karavanın tercih edilmesindeki başlıca sebepler; Karavan içerisinde mutfak alanı, yatak alanı, oturma alanı gibi yaşam alanlarının bulunması ve bu alanların rahat bir konaklama deneyimi sunmasıdır. Çekme karavan içerisinde bir çok eşya kullanımına yer bulabilirsiniz. Karavan içerisine mutfak dolabı, çamaşır makinesi, sinema perdesi, televizyon, ısıtıcı, mutfak ocağı ve karavanlar için üretilen bir çok elektronik ürünü rahatlıkla kullanabilmek mümkündür. Uzun süreli tatillerde çekme karavanı bir karavan parkı veya kamp alanına park edebilir, gün içerisinde aracınız ile çevrenizdeki gezilecek yerleri keşfedilebilirsiniz. Evinizde yaşadığınız konfor alanınıza benzer bir alan oluşturabilmeniz de oldukça kolaydır. Bu sebeplerden dolayı çekme karavanlar uzun süreli tatil severlerin ilgi odağıdır.

Çekme Karavan Kullanmak Zor Mu?

Çekme Karavan ile Yolculuk
Çekme Karavan – Fotoğraf: Unsplash – Airstream Inc.

Yeni başlayanlar için en büyük zorluk, uzun araç kullanımına alışkanlık kazanmak. Ani frenlerden kaçınmak, hız sınırlarını aşmamak ve arkada aracınıza bağlı bir çekme karavan olduğunu unutmamaktır. Bu alışılması en kolay olan deneyimdir. Alışması zor olan ise manevra ve park kabiliyetlerine hakim olacak kadar tecrübe edinmektir. Çekme karavan sürücülerinin ilk öğrenmesi gereken, otomobil ile çekme karavan bağlantılarını talimatlara uygun biçimde bağlamaktır. Bağlantıları eksik veya hatalı yapmak, seyir halinde sinyal ve park lambalarının çalışmaması gibi sorunlara neden olabilir. Bu da trafikteki diğer sürücüler ve şoförün can güvenliğini tehlikeye atabilir.

Çekme Karavan Araca Nasıl Bağlanır?

Çekme Karavan ile Araç Bağlantısı
Çeki Demiri İle Römork Bağlantısı – Fotoğraf: Trailer Life

Çekme karavanı araca bağlarken aracınızı karavana yavaşça yaklaştırıp, karavandaki bağlantı topuzunu aracınızın çeki demirine oturmanız gerekmektedir. Bu bağlantı yapılırken topuzun çeki demirine tam oturmuş olmasına ve “klik” sesinin çıktığına emin olmalısınız. Ardından karavanınızın pilot ayağını toplayarak, elektrik donanımı ile emniyet telini bağlamalısınız. Yolculuğa başlamadan önce fren ve sinyal testlerinizi talimatlara uygun şekilde yapmalı ve kontrol sağlamalısınız. Daha önce hiç çeki demiri ile römork bağlatısı yapmadıysanız, karavan konusunda tecrübeli kişilerden bağlantı yapımını ve çözümünü göstermelerini rica edebilirsiniz.

Çekme Karavan Sınıfları Nelerdir?

Çekme karavanlar genellikle römork özelliklerine göre sınıflandırılır. Dört sınıf römork (Treyler) tipi bulunur. Bunlar sırasıyla O1, O2, O3, O4’dür. Bunlardan sadece O1 ve O2 sınıfı karavan römorku olarak kullanılır. O1 sınıfı ve O2 sınıfı karavanların özellikleri;

O1 Sınıfı – 750 kg Altı Karavan Özellikleri

  • 750 kilograma kadar ağırlığa sahiptir.
  • Ruhsat gerektirmez.
  • Vergiye tabi değildir.
  • Trafik Sigortası zorunlu değildir.
  • Ek bir plaka gerektirmez. Araç plakanızı karavanınızda da kullanmanız yeterlidir.
  • Araç muaynesine girme zorunluluğu yoktur.
  • B, C, C1, D ve D1 Sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.

O1 Sınıfı Karavanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

O1 Tip onay belgesine sahip olmalıdır. Bu belge karayollarını kullanabilmek için zorunludur. Herhangi bir kaza, kayıp ve çalıntı durumlarında hak iddia edebilmeniz için Noter huzurunda alım-satım gerçekleştirmeli ve bir faturaya sahip olmanız gerekmektedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 103. maddesinde:

Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir.

Karayolları Trafik Kanunu

Hükmü bulunmaktadır. Karavanınız ile bir kaza durumunda karşı taraf için oluşturabileceğiniz zararları tazminle yükümlü kalmamak için alım-satım işlemlerinizde fatura almanın önemini bu madden anlayabiliriz.

O2 Sınıfı – 750 kg Üstü Karavan Özellikleri

  • 751 kilogram ile 3500 kilogram arası ağırlığa sahiptir.
  • Çekme karavan ruhsatı gerektirir.
  • Vergiye tabi değildir.
  • Kendine ait plakası vardır.
  • Trafik Sigortası zorunlu değildir.
  • Yılda bir TÜV araç muaynesine girmesi gerekmektedir.
  • BE, CE, DE Sınıfı ehliyetler ile kullanılabilir.

O2 Sınıfı Karavanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

O2 Tip onay belgesine sahip olmalıdır. Bu belge karayollarını kullanabilmek için zorunludur. Ayrıca C.0.C (CERTİFİCATE OF CONFORMITY) belgesinin olması gerekmektedir. O2 Tipi karavanlar ruhsata tabi olduğundan kayıp, çalıntı, kaza gibi durumlarda sorun yaşamamanız için bu belgeleri mutlaka bulundurmalısınız. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 103. maddesine tabidir.

Çekme Karavan İçin Ehliyet Nasıl Alınır?

Henüz bir ehliyetiniz yoksa, çekme karavan kullanmak için sürücü kurslarından minimum B sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. Otomobil kullanımına hakim olduktan ve sürüş deneyiminizi geliştirdikten sonra karavan ile seyahat etmeniz önerilir. Normal araç kullanımından farklı olarak, araç arkasındaki römork ile yolculuk yapmanın alışılması gereken belirli zorlukları vardır. Yağmurlu havada araç kullanımı, karlı ve buzlu zeminlerde araç kullanımı, toprak ve taşlı arazi şartlarında araç kullanımı gibi alışkanlıklar, karavan ile seyahatlerinizde size daha güvenli sürüş deneyimi sağlayabilir.

750 Kg Altı İçin Ehliyet Nasıl Alınır?

Çekme Karavan İç Görünüm
Çekme Karavan İç Görünüm – Fotoğraf: Unsplash – Airstream Inc.

B sınıfı ve üstü C, C1, D, D1 ehliyetiniz var ise O1 sınıfı 750 kg altı çekme karavan kullanabilirsiniz. Yakınınızdaki bir ehliyet kursundan eğitim alarak ve B sınıfı ehliyetinizi alabilir ve O1 sınıfı karavan kullanmaya başlayabilirsiniz. Karavan seyahatine başlamadan önce geniş bir alanda geri manevralar, park etme, frenleme gibi denemeleri tekrar etmeniz önerilir.

750 Kg Üstü İçin Ehliyet Nasıl Alınır?

O2 sınıfı 750 kg üstü çekme karavan kullanmak için ise BE, CE ve DE sınıfı ehliyetlerden birine sahip olmanız gerekmektedir. Karavan ehliyet sınıfları römork kullanımı gerektirdiği için römork ehliyeti sınıfındadırlar. Mevcut B, C veya D sınıfı ehliyetiniz var ise BE, C1E, CE, D1E veya DE sınıfına yükseltebilirsiniz.

Römork İçin Ehliyet Yükseltme Nasıl Yapılır?

Yüklü ağırlığı 750 kg üzerinde ve 3500 kg kadar olan Karavan, Römork ve Tekne çekebilmek için BE, 3500 kg üzerinde ise CE sınıfı karavan ehliyeti gerekmektedir. O2 sınıfı 3500 kilograma kadar olduğu için BE sınıfı yeterli olmaktadır. Yakınınızdaki bir sürücu kursuna ehliyetinizi BE veya CE sınıfına yükseltmek istediğinizi bildirdiğinizde, sizden kayıt evrakları olarak;

  • Nüfus Cüzdanı ve Ehliyet Fotokopisi
  • 6 Adet Biometrik Resim
  • Sürücü Olur Sağlık Raporu
  • Sabıka Kaydı
  • Diploma Veya Öğrenim Belgesi Aslı
  • Yerleşim Yeri Belgesi (İkametgah)

Evraklarını talep etmektedirler. Bölgeniz için belirlenmiş olan Römork Geçiş Kurs Ücreti ve Emniyet Aşamasındaki Masraflar olarak bir ücretlendirme talep edilir. Bu fiyatlar kurslara göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle en doğru fiyatı bir sürücü kursundan alabilirsiniz.

Çekme Karavan Vergisi Ne Kadar?

31349 nolu Resmi Gazete Tebliğinde O1 ve O2 sınıfı karavanlar için vergi yayınlanmamıştır. Otomobiliniz için ödediğiniz vergi dışında başka bir vergi ödemenize gerek yoktur. Çekme karavan vergisi ve yeni aldıysanız Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemezsiniz. Sadece %18 KDV ödemeniz gerekmektedir. Bu türdeki motorsuz karavanlar Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) tabi değildir.

Çekme Karavanda Ruhsat Gerekli Mi?

O1 sınıfı 750 kg altı çekme karavanlar için ruhsat gerekmiyor. Sadece karavan ehliyeti olması yeterli. Kullanımı zorlaştırmaması ve yasal ağırlık sınırını aşmaması için içerisindeki eşyalarınız ile birlikte 750 kg ağırlığını geçmemelidir. O2 sınıfı karavanlarda fren sistemi zorunlu olduğu için her yıl TÜV muaynesine girmesi gerekmektedir. O2 sınıfı karavanlar ruhsata tabidir. Ayrıca çeki demirinizi aracınıza işletmeniz gerekiyor.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Doğayla İç İçe: Kamp Yapmanın Keyfini Çıkarın

Kamp yapmak, modern yaşamın stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç...

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...