Türkiye’de Karavanda Yaşayanlar

Karavanda yaşayanlar çoğu zaman evlerini sırtlarında taşıyan kaplumbağalara benzetilir. Çoğunluk tarafından oldukça yavaş bir canlı olarak bilinmelerine karşın, kaplumbağaların uzay uçuşu yapan ilk canlılar olduğu ise pek kimse tarafından bilinmez. 1968’de Sovyetler tarafından Zond 5 ile uzaya gönderilen maceracı kaplumbağalar, belki de sırf bu yüzden bile karavancılara benzetilmeye en uygun canlıdır. Karavancılar da modern dünyanın kaplumbağaları olarak yavaş ve hantal sanılan araçlarıyla kilometrelerce yol kat eden ve Zond 5’in uzay kaplumbağaları gibi dünyada görülmedik yer bırakmamaya çalışan maceraperestlerdir.

Karavan, kimilerinin aklına tatilden tatile gelse de kimileri için tam zamanlı bir tutkuya dönüşmüş durumda. Bu özgürlük aracını aynı zamanda evi olarak kullanan çok sayıda karavancı var. Hâl böyle olunca, biz de Türkiye’de karavanda yaşayanlar hakkında bir yazı hazırlamak istedik. Yazımızda yer vereceğimiz karavancılar gerek sosyal medya hesapları gerekse meslekleri aracılığıyla birçok kişi tarafından tanınan ve takip edilen kimseler. Biz yine de henüz tanışmamış olanlar için onları bir kez daha tanıtmak istedik. Dilerseniz gelin, Türkiye’de karavanda yaşayanlar hakkında bir yolculuğa çıkalım.

Rotasız Baran

Rotasız Baran ve Kedisi Rota
Rotasız Baran ve Kedisi Rota / Fotoğraf: Instagram

Rotasız Baran, çok uzun yıllardır sistemin dışında yaşamaya gayret eden bir karavancı. School Bus tarzı karavanıyla gezgin bir yaşam sürüyor. Baran’ın karavanla ilişkisi aslında çocukluğuna dek uzanıyormuş. Slot’un Şehirden Uzakta belgeselinde anlattığına göre Baran, bir köy okulunda üçüncü sınıf öğrencisiyken yaşadığı köye uğrayan karavanlı bir aileyle tanışmış. Bu aile köyden ayrılırken Baran’a kendi karavanlarının küçük bir maketini hediye etmiş. Baran’ın içindeki karavan sevdası işte ilk o zaman yeşermiş. Çocukluğu boyunca “Acaba şimdi neredelerdir” diye merak ettiği bu aile gibi Baran da ne zaman nerede olacağı merak edilen bir karavancıya, Rotasız Baran’a dönüşmüş.

Rotasız Baran Kimdir?

“Gezginliğim tam da doğduğum gün başlamış” diyen Rotasız Baran, Güney Doğu’nun ücra bir köyünde ailesinin misafirliğe gittiği bir evde dünyaya gelmiş. En büyük gezi macerasının ise daha on yedisinde ailesinin evinden kaçıp Antalya’ya gitmesi olduğunu söylüyor. Yolda kat ettiği her mesafenin yeni kültürler, yeni hayatlar, yeni yerler tanımasını sağladığını, böylece her yolculukla birlikte kendini daha da tamamladığını fark etmiş. İstanbul’da bir dönem hem evi hem de işi olan küçük kafesi Sanat Evim ve nereye giderse orada misafirlerini ağırlayan Rotasız Cafe de bu özgürlük sayesinde doğmuş. Gezginliğin ve yolda olmanın yaşama kattığı anlamı fark etmek, Rotasız Baran’a özgür bir rota kazandırmış.

“Bana genelde soruyorlar, ‘Baran nerelisin’ diyorlar da gerçekten bu sorunun cevabını doğru veremiyorum. (…) Bugün buralıyım. Yarın başka yerli olurum. Dünyalıyım ya!”

-Rotasız Baran

Rotasız’ın Rota’sı

Rotasız Baran’ın bir de yol arkadaşı var: Baran gibi özgür ruhlu bir kedi, adı Rota. Baran, karavanla yolculuk etmeye başladığında böyle bir yolculuğun bir kedi için uygun olup olmayacağı konusunda tedirgin olsa da görmüş ki Rota, bu rotasız ve gezgin yaşamı doğallıkla benimsiyor. Anlayacağınız Rota, Baran’a hem bir yol arkadaşı hem de yoldaş olmuş. Bazı geceler karavandan çıkıp kendi başına etrafı keşfeden Rota, keşfi bittiğinde ise gelip Rotasız Baran’ı uyandırır ve yanına sokulup dostuyla birlikte uyurmuş. O gün bu gündür karavanda yaşayan bu ki rotasız yoldaş, birlikte seyahat ediyor ve karavanlarıyla yeni tecrübeler edinmek için kat edilmedik mesafe bırakmıyorlar. Siz de bu iki rotasız gezginin karavan yaşamına ortak olmak isterseniz Rotasızlar adlı Youtube hesabını takip edebilirsiniz.

Hello People (Hasibe ve Ümit)

Hello People Hasibe ve Ümit Uzay Karavan
Hello People – Hasibe ve Ümit / Fotoğraf: Hello People Facebook

Karavanda yaşayanlar arasında çıktığımız yolcuğunun ikinci durağı Hasibe ve Ümit. Başka bir deyişle Hello People. Karavan yaşamına ve karavancılığa dair içerikler üreten bu çift, çocukluklarından gelen karavan tutkularını gerçeğe dönüştürme hikayelerini Hello People adlı Youtube hesaplarından paylaşıyor. Kendi emekleriyle yaptıkları karavanlarında tam zamanlı bir serüvene atılan çiftin karavanlarının adıysa Uzay. Karavanlarına bu ismi koyarken Zond 5’in kozmonot kaplumbağalarından haberdarlar mıydı bilmiyoruz. Yine de bu tatlı tesadüf karavancılar ve kaplumbağalar arasındaki ortaklığa bir kere daha işaret ediyor. Hasibe ve Ümit de kendi kabukları ve evleri kıldıkları Uzay ile Türkiye’de seyahat etmeye, yeni yerler keşfetmeye ve Hello People kanalıyla insanlara seslenmeye devam ediyorlar.

Hasibe ve Ümit Kimdir?

Hasibe ve Ümit çifti, karavanda yaşamaya başlamadan önce de gezgin birer ruha sahipmiş. Anne tarafından Balkan göçmeni olan Hasibe, karlı bir kış günü Ankara’da dünyaya gelmiş. Aslen Isparta’nın Eğirdir Gölü’ndeki Yeşil Adalı olan Hasibe’nin çocukluğu da gezgin karavan yaşamına benzer şekilde çeşitli şehirlerde geçmiş. Çeşitli şehirlerde yaşadıktan sonra Eskişehir’e yerleşmiş. Hasibe, Ankara’da kısa bir süre matematik bölümünde eğitim gördükten sonra bu bölümün kendisine uygun olmadığına karar verip Eskişehir’de Moda Tasarımı okumaya başlamış. Mezun olduktan sonra sektörün fazlasıyla tüketim odaklı olduğunu görmesi onu rahatsız etmiş ve sonunda bu işi yapmamaya karar vermiş. Hasibe, kendini arayış sürecinde pazarcılığa kadar çok çeşitli alanlarda çalışmış. Ümit ile yolları kesiştikten sonra ise her şey yerli yerine oturmuş ve birbirini bulan bu iki gezgin ruh, karavanda yaşamaya karar vermişler.

“Maddi şeyleri hayatımızda araç olarak kullanıyoruz. Aslında bu karavan da bizim için bir araçtı. Ama nelere kadirmiş. Bir karavan, bir sürü insana ulaşmamıza neden oldu.”

– Hello People

Hasibe’yle benzer şekilde Ümit’in yaşamı da gezgin bir doğa sevdalısı olacağının işaretlerine sahipmiş. Baba tarafından Erzurumlu, anne tarafından Selanik göçmeni olan Ümit, Eskişehir’de doğup büyümüş. Okulla ilişkisi hiçbir zaman fazla sıkı olmayan Ümit, kendini okul dışında geliştirmeye devam etmiş ve sonunda reklamcılık yapmaya başlamış. Hasibe’ye benzer şekilde bir gün reklamcılık yapmak için dünyaya gelmediğine karar vererek işini kapatmış ve kendisini keşfetmek adına kendisiyle baş başa kalabileceği doğaya sığınmış. Sonunda ne yapmak istediğine dair beliren fikirler Ümit’i blog yazmaya itmiş. Hasibe ve Ümit’in buluşmaları da bu blog fikri sayesinde olmuş. Birbirini bulan bu iki gezgin ruh, önce Kokopelli Kafe’yi, sonra ilk karavanları Atlas’ı yaratarak nihayet Uzay adını verdikleri karavanlarındaki tam zamanlı yaşamlarına doğru adım adım yaklaşmışlar.

Tantin34 (Ertan Çalışkan)

Tantin34 Ertan Çalışkan ve Karavanı
Tantin34 Ertan Çalışkan ve Karavanı / Fotoğraf: Suat İnan

Karavanda yaşayanlar listemizde sırada Tantin34, nam-ı diğer Ertan Çalışkan var. Tantin34, tam zamanlı bir gezgin. Yıllarca sırt çantası ve çadırıyla yolun onu götürdüğü yerlere gitmiş. Bu yolculuk ona hayatta kalma eğitiminden tırmanış ve ateş yakma yöntemlerine, yön bulma becerisinden barınak ve rafting yapmak gibi yetenekler kazandırmış. Okullarda öğretilmeyen bu bilgileri birçok güzel anı biriktirdiği yollarda öğrenmiş Ertan. Ömrünü onu daha çok borçlandıracak ve sömürecek sistemin dışında geçirmek için kendisine bir söz vermiş ve tam zamanlı bir gezgin olarak yola koyulmuş. Ancak onun yola çıkışında şehrin boğuculuğu, keşmekeşi, trafiği değil, ormanların insanı kendine çeken gümbürtüsü etkili olmuş. Yolda olduğu sürece mutlu ve huzurlu olan, meyveyi dalından, suyu membaından içmeye tutkun bu özgür ruh, şimdilerde motokaravanı ile yine yol kendisini nereye götürürse oraya gidiyor ve yaşamının her anında yolda olmanın ona verdiği özgürlüğün ve huzurun tadını çıkarıyor.

“Sonra yollara iyice adapte oldum, zevk aldığım şey sadece gezmek değil, özellikle ormanlarda olmak…”

– Ertan Çalışkan

Ertan Çalışkan Kimdir?

Doğma büyüme İstanbullu olan Ertan Çalışkan, 1992 doğumlu. İlk çadır kampına on beş yaşında gitmiş. Ormanların gümbürtüsüne ilk o gün kaptırmış gönlünü. Zamanla kamp yapmak, doğanın bir parçası olduğunu hissetmek ve tam zamanlı bir gezgine dönüşmek onun için vazgeçilmez bir ihtiyaç halini almış. Üniversiteden mezun olduktan sonra kendini çok sevdiği yollara vurmuş. O gün bu gündür bir yandan gezgin yaşamını sürdürürken diğer yandan sistemin içine çekilmeden geçimini sağlıyor. Bileklik, kahve, kitap ayracı gibi birçok şey satarak ve karavanında gezgin otel konseptiyle misafirlerini ağırlayarak kendine maddi kaynak sağlıyor. Siz de Ertan hakkında daha çok şey bilmek, yolda olmaya ve doğaya tutkun bu gezgin ruhun tecrübelerinden haberdar olmak isterseniz Tantin34 adıyla açtığı sosyal medya adreslerini takip edebilirsiniz.

Rota Hazır (Suat İnan)

Rota Hazır Suat İnan Karavan
Suat İnan ve Karavanı / Fotoğraf: Suat İnan

Kamp ve karavan hikayelerinin yanı sıra motosiklet gezileri de ilginizi çekiyorsa, sıradaki karavancı tam size göre. Rota Hazır kullanıcı adıyla sosyal medyada içerik üreten bir gezgin, Suat İnan var sırada. Suat, işinden istifa ettiğinden bu yana tam zamanlı bir gezgin olarak yaşıyor. Suat, dayısıyla birlikte uzun bir Avrupa turu yapmak için giriştiği karavan serüvenine giden yolda yıllarca kamp yapmış, otostopla ve motosikletle gezilere çıkmış. Fotoğrafçılık yaparak gezgin yaşamını finanse eden Suat, tam zamanlı işinden istifa ettikten sonra büyük bir boşluk hissine kapılmış ve bu histen kurtulmak için sırtına çantasını atıp 8000 kilometrelik bir serüvene atılmış ve İzmir’den İran’a doğru bir yolculuğa başlamış. Yeri geldiğinde otostopla, yeri geldiğinde motosikletiyle dünyayı gezen Suat İnan, karavan günlükleri adını verdiği video serisiyle karavan yaşamına dair paylaşımlar yapıyor.

Sanırım içimdeki boşluk hissini dolduracak en güzel his, yolda olma hissi…”

– Suat İnan

Suat İnan İçin Rota Hazır

Suat İnan için kalabalıktan ve şehir ışıklarından uzak yerlerde kamp yapmak, doğada olmak oldukça önemli. Plansız yola çıktığı zaman işlerin bir türlü yolunda gitmediğini fark eden Suat, doğaya kavuşacağı seyahatlerini de bu doğrultuda planlıyor. İnsanlar şehirde sıcaktan kavrulurken O, serin ve temiz havada uyumanın, doğada olmanın ve yatarken yıldızları seyredebilmenin keyfini çıkarıyor. Ona göre doğada olmak, insanın üretkenliğini artıran ilham verici bir serüven. Suat İnan için olmak istediği yere doğru çıktığı yolculuklarda rota hazır. Siz de Rota Hazır diyenlerdenseniz, Suat İnan’ın paylaşımlarını takip edebilir, tecrübelerine ortak olabilirsiniz.

Tayfun – Zehra Dinçay

Tayfun ve Zehra Dinçay Türkiyede Karavanda Yaşayanlar
Tayfun ve Zehra Dinçay / Fotoğraf: Elazığ Son Haber

Karavanda yaşayanlar yazımızın sıradaki durağı Tayfun ve Zehra Dinçay çifti. Evliliklerinde 35 yılı deviren Tayfun-Zehra Dinçay çifti, emekliliği fırsat bilerek bir karavan edinmiş ve birlikte dünyayı gezmeye başlamış. Türkiye’nin birçok bölgesini, hatta Avrupa’yı bile seyahat ettikleri yerler listesine ekleyen bu çift için yolda olmak, huzurlu bir emeklilik yaşamının anahtarı. Karavan yaşamına attıkları ilk adım Tayfun Dinçay’ın kendi emekleriyle tasarlayıp yarattığı bir panelvan karavan ile olmuş. Zamanla Zehra Dinçay’ın da isteğiyle daha profesyonel ve konforlu olması adına karavanlarını değiştirmişler. Yani bir bakıma ev değiştirmişler, çünkü Tayfun ve Zehra Dinçay çifti 6 yılı aşkın bir süredir karavanda yaşıyor.

“Komşunuzu sevmediğiniz için evinizi değiştiremezsiniz ama karavanınızı istediğiniz yere çekebilirsiniz.”

– Zehra Dinçay & Tayfun Dinçay

Tayfun ve Zehra Dinçay Kimdir?

Tayfun Dinçay inşaat mühendisliğinden, Zehra Dinçay ise diş hekimliğinden emekli. Geçmişte yalnızca kendi meslek gruplarından bir çevre içinde var olduklarını, karavanda yaşamaya başladıktan sonra her kesimden insanla tanıştıklarını ve bunun da kendilerine büyük keyif ve mutluluk verdiğini söylüyorlar. Karavancılar için kamp alanlarının sağladığı güvenlik ile bu alanların sağladığı elektrik, su, duş, tuvalet gibi hizmetlerin çok önemli olduğunu düşünüyorlar.

Dinçay çiftine göre Türkiye’nin her yerinde en az bir tane karavan kampı olmalı ve imkanı olan herkes böyle bir tecrübeyi yaşayacak cesareti göstermeli. Zehra Dinçay, karavanda kaldığı ilk gece yolda kimlerle ve neyle karşılaşacağını bilmediği için çok tedirgin olduğunu, ancak diğer karavancıları tanıdıkça bu tedirginliğe hiç gerek olmadığını fark ettiğini söylüyor. Evleri kıldıkları karavanlarıyla birlikte Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok güzelliğini tecrüve eden Dinçay çifti karavan hayatını özgürlük olarak tanımlıyor.

Taylan Erler

Taylan Erler Swan Karavanda Yaşayanlar
Taylan Erler Swan Karavan / Fotoğraf: Instagram

Karavanda yaşayanlar listemizin son durağı, oynadığı sinema filmleri ve tiyatro oyunlarıyla birçok insan tarafından tanınan ve takip edilen Taylan Erler. Kira giderlerinin çığırından çıkmasıyla çocukluğundan beri sahip olduğu karavan tutkusuna yönelen ünlü oyuncu, radikal bir çözüm olarak karavanda yaşamaya karar vermiş. İlk karavanı olarak 1975 model bir motokaravan satın almış. Aldığında oldukça bakımsız bir halde duran karavanı Taylan Erler kendi emeğiyle mobil bir eve dönüştürmüş. Yıllar içinde birkaç karavan değiştirdikten sonra karavanı daha çok bir ev olarak kullandığı için daha geniş bir kullanım alanı sunan ve bakımı motokaravanlara kıyasla daha kolay olan bir çekme karavan edinmiş ve minimal yaşamın huzurlu düzenine kolayca ayak uydurmuş. Taylan Erler adlı sosyal medya hesabıyla karavan kültürü ve gezilerine dair içerikler üreten tiyatro oyuncusu yıllardır karavanda yaşıyor.

Karavancılık aslında yardımdır, yardımlaşmadır.

– Taylan Erler

Taylan Erler Kimdir?

1966 yılında İstanbul Üsküdar’da doğan Taylan Erler, 1985 yılında İstanbul Radyosu Gençlik Korosu’nda bariton korist olarak eğitim almış ve TRT İstanbul Radyosu Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda görev almış. 1994’te oyunculuk eğitimi aldığı diyalog anlatım iletişim okulundan M.E.B. diploması ile mezun olmuş ve aynı yıllarda eğitmenleri ile sahneye çıkma fırsatını elde etmiş. 1995 ile 2007 yılları arasında çok sayıda tiyatro topluluğu ile çalışan Taylan Erler, 2008 yılında caz müzisyenliğine tekrar dönüş yapmış ve tiyatro ile caz çalşmalarını birlikte sürdürmeye başlamış. 2013 yılında apartman yaşamını terk edip çocukluğundan beri hayali olan karavanda yaşamaya başlamış. Taylan Erler 2013’ten beri tam zamanlı bir karavancı olarak oyunculuk ve müzisyenlik yaşamına devam ediyor. Ayrıca Taylan Erler adıyla açtığı Youtube hesabında karavan yaşamına dair içerikler üretiyor.

Karavanda yaşayanlar hakkında çıktığımız yolculuğun sonuna geldik. Siz de yazımızda yer verdiğimiz karavancılardan ilham aldıysanız ve karavan yaşamına adım atmak isterseniz karavan ve karavan yaşamı hakkında diğer içeriklerimize göz atabilir, merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...