Konu Başlıkları
Bu İçerik Sadece Kampbros Abonelerine Özeldir!
Çevre dostu kamp yapmak mümkün mü? Bu soruya vereceğimiz kocaman bir ‘evet’ var. Üzerinde yaşadığımız dünya her geçen gün daha çok kirlenirken, diğer taraftan onun güzelliklerini yaşamaya ve tüketmeye devam ediyoruz. Günübirlik ya da konaklamalı, kamp için doğaya çıktığımız her gezide ardımızda bir ton kirlilik ve çöp bırakıyoruz. Kamp alanlarının kontrolsüzlüğü devam ettiği ve doğaya özen göstermediğimiz sürece durum pek de iç açıcı olamayacak gibi duruyor. Oysa bu vahim durumu tam tersine çevirmek mümkün.
Yani bizi bütün cömertliğiyle kucaklayan yeşil gezegenimizi korumak, yine bize düşüyor. Kamp yaparken çevreyi korumak, ardımızda bıraktığımız izimizi en aza indirebiliriz. Çevre dostu kamp yapmak için neler gerekiyor? Bu yazımızda ekolojik ve çevre dostu bir kamp yapmak için yararlı olacak şeyleri paylaşmak istedik. Eminiz ki bundan sonra kamp yapmadan önce çok daha çevreci bir hazırlık içine gireceksiniz.
Çevreci Bir Kamp Anlayışı Mümkün
Çevre dostu kamp yapmak hiç de zor değil. Üstelik söz konusu olan dünyamız ve çocuklarımızın geleceğiyse! Biz konunun başlığını en yalın haliyle kısaca ‘sürdürülebilir ve çevre dostu kamp yapmak’ şeklinde belirledik. Ancak bu anlayış doğrultusunda sürdürülebilirlik, sıfır atık ve ekoloji kavramlarına ve bunların kampçılıkla ilgisine de yer vereceğiz.
Sürdürülebilirlik ve Kampçılık
Daha fazla üretim, daha fazla tüketim, kaynakların kontrolsüzce kullanımı… Hayatımızı sanki gidebileceğimiz başka bir gezegen varmışçasına yaşıyoruz. Oysa dünya her an daha fazla görünür şekilde bize bir şeyler anlatmaya çalışıyor. İklim krizi her alanda karşımıza çıkıyor. Hâlbuki sınırsızca tüketme düşüncesinin önüne geçmek için bir yol var: Sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirliğin net bir tanımı olmasa da genel anlamda bir çerçeveden yaklaşmak mümkün.
Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, geleceğin ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlamak, daimi olmak. Ancak bu anlayış salt ekolojiyle de ilgili değil. Sosyal eşitlik ve adalet, ekonomik refah, çevreyi korumak, hepsi sürdürülebilir bir yaşam anlayışının içinde yer alıyor. Doğayla dost, çevreci bir kamp yapmanın yolu ise sürdürülebilir turizm anlayışından geçiyor. Tatil yaparken, gezerken temiz enerji kullanımı, doğal kaynakları ve yerel kültürü korumak sürdürülebilir turizmin olmazsa olmazları.
Kamp Yaparken Sıfır Atık Anlayışı
Çevreyle dost bir kamp anlayışının en önemli kıstaslarından biri mümkün olduğunca az atık üretmek. Sıfır atık anlayışı tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. İsrafın önüne geçmek ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak sıfır atık kavramının temelini oluşturuyor. Ancak bunun dışında atık oluşumu halinde bile atığı ayrıştırmak ve geri dönüşümü sağlamak gerekiyor. Kamp yaparken çevre dostu bir yaşam pekâlâ sürebiliriz. Yazının devamında kamp yaparken atıklarımızı minimumda tutmanın yollarını bulabilirsiniz.
Ekoloji ve Doğada Kamp Yapmak
Canlıların birbirleri ve çevreleriyle olan ilişkilerini incelemek, ekoloji biliminin kapsamında yer almaktadır. Böylece hava, su, toprak ve geri kalan tüm canlı doğası, ekolojinin inceleme alanını oluşturur. Saydığımız bütün bu varlıklar arasında son derece düzgün işleyen bir sistem vardır. Bu nedenle ekoloji, çevre ve insan sözcükleri bir bütün olarak düşünülmektedir. Günümüzde insan nüfusundaki artış, sanayi ve teknoloji alanlarındaki hızlı gelişmeler ve doğal kaynakların tehdit altında olması, attığımız her adımda bizleri düşündürmektedir.
Bu noktada doğayla bütünleşik ve onu korumacı bir yaşam sürmemiz kaçınılmaz hale gelmiştir. Artık hepimiz daha çevre dostu bir yaşam sürmek için daha fazla zaman, çaba ve düşünce harcamalıyız. Satın aldığımız her şey hakkında daha iyi karar vermekten günlük alışkanlıklarımızda küçük değişiklikler yapmaya kadar. Kamp yapmak için doğaya attığımız her adım da da bu anlayışla hareket etmek zorundayız. Üstelik sürdürülebilir ve çevre dostu bir kamp yaklaşımı sürdürmek hiç de zor değil.
Çevre Dostu Kamp Anlayışı; Eko-Kamp
Temel olarak eko kamp, çevre dostu kampı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Hepimiz çadır kurup kamp yapabiliyoruz. Ama gerçekten çevreyi korumacı ve doğayla dost bir yaklaşım mı sürdürüyoruz? Kamp yaparken çevre üzerindeki etkileri en aza indiren akıllı kararlar alıyor muyuz? Aslında ister karavan isterse çadır olsun tüm kamplar eko kampçılık yaklaşımında olmalıdır. Oysa çoğumuz eylemlerimizin çevreyi nasıl etkilediğinin farkında bile değiliz. Ne yazık ki bu durum geri dönüşü olmayan zararlara sebep verebiliyor.
Ekolojik Kampın Faydaları Nelerdir?
Çevre üzerindeki etkiyi en aza indirerek işe başlamak mümkün. Eko kampçılık yoluyla, çevre üzerindeki etkimizi en aza indiren uygulamalar yapabiliriz. Arkamızda iz bırakmadan ya da bulduğumuzdan daha iyi bir yer bırakmak için çalışabiliriz. Sadece kendimiz için değil, diğer kampçıları da çevreyi korumayı teşvik edebiliriz. Kamp kurduğumuz alandan başlayarak çevre temizliği yapmak, çöpleri toplamak diğer kampçıları da harekete geçirecektir. Doğada kamp yaparken, uzak bir yere uçak seyahati ya da lüks otellerde aşırı tüketime karşı alternatif geliştirmiş olursunuz. Ancak kısa-uzun mesafeli uçuşlar veya karayolu seyahat programlarını içeren tatiller çok fazla sera gazı emisyonuna neden olur. Bunun yerine yakın mesafe gezileri, bisiklet ya da yürüyüş programları eko-kamp yapmak için doğru tercihler olacaktır.
Çevre Dostu Kamp Yapmanın Yolları Nelerdir?
Doğayı kendi halinde tutmak ve onu bulduğumuzdan daha iyi bir durumda bırakmak için, üzerimize bazı görevler düşüyor. Peki çevre dostu bir kamp yapmak için nasıl hareket etmeliyiz? Kamp alanlarında daha sürdürülebilir ve doğa dostu bir konaklama yapmayı bazı başlıklar halinde listeledik:
1. Çadır ve Ekipman
- Çadırla kamp kurmak hem ekonomik hem de doğa odaklı bir kamp yapmanın en kısa yolu. Eğer uzun yıllar kullanmak üzere bir çadır alamıyorsanız arkadaşlarınızdan ödünç çadır almak da bir çözüm.
- Çadır için önerdiğimiz çözümü diğer kamp ekipmanları için de tavsiye ediyoruz. Özellikle ilk kez kamp yapacaklar için, çok paralar ödemek yerine çadır kiralama ya da ödünç alma mantığı geçerli.
2. Kamp Yiyecekleri
- Yiyeceklerinizi planlayarak hazırlayın. Sıfır atık hareketine önce yemek seçiminden başlayabilirsiniz. Evinizdeki mevcut taze meyve ve sebze, kuru tahıl ve makarnalar, konserve ve kavanoz sosları yanınızda getirebilirsiniz. Böylece ambalaj atığı üretmenin önüne geçersiniz.
- Kamp yerinizin yakınında yerel bir pazar veya dükkân varsa burayı tercih edin. Yerel üreticilerden alış veriş yaparak kültürel çeşitliliğe katkıda bulunmanız mümkün. Böylece taze, plastik ambalaja sarılmamış hem de yöresel ürün almış olursunuz.
- Evde sandviç, poğaça gibi atıştırmalıklar hazırlamak hem keyifli hem de ekonomiktir. Ancak ateşsiz kamp keyfi olmaz, diyorsanız onun da çaresi var. Ateş yakmak için önceki ateş yakma alanlarından faydalanın. Gece yatmadan önce ateşi söndürmeyi de unutmayın.
3. Tek Kullanımlık Yerine Çok Kullanımlık
- Tek kullanımlık tabak, bardak, çatal yerine uzun süreli kullanmak için doğru ürünlere yatırım yapın. Çelik ya da bambu ürünler hem uzun ömürlü hem de doğaldır.
- Küçük gaz kartuşları taşıma kolaylığı sağar. Ancak yeniden kullanılamazlar ve geri dönüştürülmeleri zordur. Yeniden doldurulan gaz ya da sıvı yakıtlı ürünleri tercih edin.
- Kâğıt peçete yerine küçük pamuklu bezler ve el havlularına yönelmek, hem sürdürülebilir hem de kullanışlıdır.
4. Kampta Temizlik ve Korunma
- Bulaşıkları yıkamak için ateşten arta kalan külü kullanabilirsiniz. Ancak bunu tercih etmeyenler için yine çevreci, doğada çözünen temizlik maddeleri de var.
- Gıdaları saklamak için streç film ve plastikler yerine balmumu saklama ürünleri ve gıda çantalarına yönelin.
- Eko sistem için bir böceğin bile ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu nedenle böceklerden korunmak için kimyasal böcek kovucular yerine doğal içerikli ürünlere yönelin.
- Son olarak, bulduğunuzdan daha temiz bırakın. Doğayı korumak için ardında iz bırakmamak önemli. Üstelik çocuklu bir aileyseniz çöp toplamayı oyun haline getirmeniz mümkün.