Minimum Kartuş Tüketerek Yapılabilecek Kamp Yemekleri

Doğada bulunmanın en tatlı yanlarından biri de yemek yemek şüphesiz. Güzelce hazırlanmış bir piknik masasına kim hayır diyebilir ki? Elbette kamp ateşinde pişirilmiş ve enfes kokularla bezenmiş bir yemek herkesin favorisidir. Ancak bazen kamp ateşi yakamayacağımız durumlarla da karşı karşıya kalabiliyoruz. Böyle durumlarda yardımımıza kartuşlu kamp ocakları yetişiyor. Kartuşlu ocakları hem güvenli hem de pratik oldukları için tercih ediyoruz. Ancak az yer kaplamaları ve kullanım kolaylığı sağlamasının yanında yakıt miktarının kontrolü, yemeklerinizi planlarken gözetmeniz gereken en önemli ölçüttür. Bu nedenle olabildiğince çabuk pişecek ya da ısıtılacak yiyeceklere yönelmek gerekiyor. Bizde bu yazımızın konusunu ‘kartuş yemeyen kamp yemekleri tarifleri ’ne ayırdık. Tariflere geçmeden önce kartuşlu kamp ocaklarına kısaca bir göz atalım.

Kartuşlu Gaz Ocakları

Kartuşlu kamp ocaklarının boyutları markalara göre değişiklik gösteriyor. Ancak biz burada kısaca yaygın olarak kullanılan üç farklı ağırlıktaki ocak çeşidinden bahsedeceğiz.

  • 227 gr. Valfli gaz ocak kartuşu, 7/16 unf vidalı cihazlarla uyumlu olarak çalışır. Bir tüp ortalama 2 – 2,5 saat yanar.
  • 230 gr. Vidalı kamp kartuş tüpünü her türlü hava koşullarında rahatça kullanabilirsiniz.
  • 450 gr. Kamp kartuş tüpü, diğerlerine göre daha uzun ömürlü ve ekonomiktir. Kampta ve doğa da keyifli kamp yemekleri ve çaylar yapmak için tüm ihtiyacınızı karşılar.

Hangi Yiyecekler?

Kamp yemekleri hazırlarken pratik, dengeli ve dayanıklı yiyeceklere yönelmek önemli. Böylece zaman kazanacak ve doğru beslenmiş olacaksınız. Özellikle sırt çantasıyla kamp yapıyorsanız hava sıcaklığı belirleyici bir etken. Bu nedenle et ürünü seçerken et ve tavuk yerine sucuk gibi dayanıklı yiyecekleri tercih etmek gerekiyor. Ayrıca yarı pişmiş, konserve ve vakumlu yiyecekler hem dayanıklı oluyor hem de kısa sürede hazır hale geliyor.

Birkaç İpucu

Kamp yemekleri hazırlamak için uzun ömürlü ve kolay pişen yiyeceklerden bahsettik. Bunlardan bazılarına yer verelim. Yumurta, taşıması dikkat gerektiren bir besindir. Ancak doğru taşıdığınız sürece doyurucu ve lezzetli kamp yemekleri hazırlamakta baş tacınız olacaktır. Domates, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketeceğiniz gıdalardan. Özellikle pişmiş haldeki hazır domates, çorba ve sos yapmak için çok uygundur. İnce bulgur zahmetsiz bir gıdadır. İnce bulgurla yapacağınız kısırla açık havada yemek yemenin keyfini ikiye katlarsınız. Patates de kamp mutfağına uygun yiyeceklerden. Hem kızartıp hem haşlayarak tüketebilirsiniz. Üstelik elinizdeki diğer malzemelerle de son derece uyumludur. Ekmeği her öğünde farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Ekmek kimi zaman bir tost kimi zaman da pizza olarak kamp sofranızı şenlendirir. Aşağıda birkaç ana malzemeyle, çok fazla yakıt tüketmeden, kolayca hazırlayacağınız lezzetli birkaç tarif ekledik. Tarifler iki kişi temel alınarak oluşturulmuştur. Malzemeleri kişi sayısına göre arttırıp, eksiltebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

1. Yumurtalı Dilimler

İlk sırada hepimizin bildiği ve kahvaltıları süsleyen kolay bir tarif var; yumurtalı ekmek. Malzemeler şöyle: 2 tane Yumurta, 4 dilim ekmek, 4 çorba kaşığı sıvı yağ, bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı toz şeker. Domates, salatalık, biber, beyaz peynir, zeytin, bal ya da reçel. Yumurtaları kırıp çırpın. Tuz ve şekeri ekleyin. Sıvı yağı tavaya döktükten sonra kartuşlu ocağı yakın. Ekmek dilimlerinin iki tarafını da yumurtaya bulayın. Tavadaki sıvı yağ yeterli sıcaklığa ulaşınca, ekmekleri kızartmaya başlayın. Ekmeklerin iki tarafı da kızarınca servis tabağına alın. Tabağınızı domates, salatalık, biber, beyaz peynir, zeytin, bal ya da reçel ile zenginleştirin. Yanına bir bardak demli çayı da unutmayın.

2. Menemen

Yumurtanın en çok yakıştığı, çoğumuzun hayır diyemediği bir tarif var sırada; Menemen. Malzemelerimiz: 2 Adet yumurta, 3 adet domates, 2 adet kırmızı ya da yeşil biber, yeterince sıvı yağ, bir tutam tuz. Sıvı yağı tavaya döktükten sonra kartuşlu ocağı yakın. Biberleri ve domatesleri küp küp doğrayın. Sıvı yağ yeterli ısıya ulaşınca tavaya önce biberleri koyun. Biberler diriliğini yitirince domatesleri ve tuzu ekleyin. Birlikte kısa bir süre daha pişirin. Ayrı bir yerde yumurtaları çırpın ve pişmiş domatesle biberlerin üzerine gezdirin. Menemene en çok yakışan içecek ayrandır, onu da hatırlatalım. Domatesiniz konserve ya da önceden pişmiş olursa hem yakıttan hem de zamandan tasarruf edersiniz.

3. Ekmek Karıştırması

Sıradaki tarifle hem bayat ekmekleri değerlendirip hem de lezzetli bir öğün hazırlayabilirsiniz. Malzemeler şöyle: 2 Adet yumurta, yeterince bayat ekmek, sıvı yağ ya da tereyağı, ½ çay bardağı süt ya da su, çökelek ya da istediğiniz çeşit peynir, çeşitli baharatlar (tuz, karabiber, nane, kimyon, kekik, kırmızı pul biber). Bayat ekmekleri küçük küçük ufalayın. Tavada yağı hafifçe kızdırın ve yumurtaları kırın. Ekmekleri yumurtanın üzerine dağıtın. Suyu ya da sütü azar azar ekleyin. Peyniri ya da çökeleği ilave ederek karıştırın. Dilediğiniz baharatla tatlandırarak servis yapın. Ekmeğin çokluğuna göre malzemeleri birer arttırın.

4. Domates Aşı

Bu tarif domatesin tüm lezzetinin ortaya çıktığı nefis bir yaz yemeğidir. Malzemelere gelince: 4 Adet Domates ya da 250 gr. hazır pişmiş domates, 2 adet tatlı biber, 1 adet soğan, 2 çorba kaşığı pirinç, sıvı yağ (tercihen zeytinyağı), bir tutam tuz. Bir kâsede pirinci önceden suya ıslatın. Sıvı yağı tavaya döktükten sonra kartuşlu ocağı yakın. Sıvı yağ yeterli ısıya ulaşınca tavaya önce bütün haldeki biberleri koyun. Domatesleri küp küp doğrayın. Biberlerin tüm yüzeyi kızarınca domatesleri ve tuzu ekleyin. Tüm malzemenin pişmesine yakın, suyunu süzdüğünüz pirinci de ekleyin. Pirinçler yumuşayınca yemeğiniz hazır demektir. Dilerseniz üzerine maydanoz ya da dereotu doğrayarak süsleyebilirsiniz. Zeytinyağını biraz fazlaca koyarsanız, ekmek bandırarak yiyeceğiniz bir lezzet de elde edersiniz.

5. Pırasa Kavurması

Bu tarifi pırasa ya da yeşil soğanla yapabilirsiniz. Malzemeler: 2 Adet pırasa, 2 adet yumurta, bir çorba kaşığı salça, zeytinyağı, bir tutam tuz. Sıvı yağı tavaya döktükten sonra kartuşlu ocağı yakın. Pırasaları ince ince doğrayın. Sıvı yağ yeterli ısıya ulaşınca önce salçayı, ardından pırasayı ve tuzu ekleyerek yemeğin ağzını kapatın. Pırasanın rengi saydamlaşınca pişmeye başlamıştır. Yumurtaları ayrı bir yerde çırparak pırasanın üzerine gezdirin ve pişmesini bekleyin. Bu yemeğin yanına acı biber turşusunun çok yakıştığını belirtmeden geçmeyelim, afiyetle…

6. Kıymalı Yumurta

Bu yazıda verdiğimiz tariflerin neredeyse tamamı yumurta ile yapılan, basit ve doyurucu yemekler oldu. Sırada onlardan biri daha var. Önce malzemeleri verelim: 250 gr. kıyma, 2 adet yumurta, yarım bağ maydanoz, bir tutam tuz, karabiber, kimyon. Bu yemeği önceden kavrulmuş kıyma ile hazırlamanız yakıt açısından tasarruf sağlar. Sıvı yağı tavaya döktükten sonra kartuşlu ocağı yakın. Sıvı yağ yeterli ısıya ulaşınca kıymayı tavaya alın ve arada bir çevirerek kavurun. Kıyma suyunu çekince yumurtaları olduğu gibi kırın. Yumurtalar pişince baharatları ekleyin. Artık yemeğiniz hazırdır.  Kıymalı yumurtayı isteğinize göre ince doğranmış soğan, biber ve domatesle çeşitlendirebilirsiniz. Biz burada en az yakıt kullanarak daha sade bir yemek tarifi verdik.

7. Sucuklu Peynir Kızartması

Sucuk kamp ve piknik sofralarının vazgeçilmez yiyeceğidir. Bu tarifimizde sucuğu biraz daha zengin bir tarifle hazırlayacağız. Malzemelerimiz: Bir halka sucuk, kızartma peyniri, 1 adet biber, bir adet domates, sıvı yağ. Sucukları ve peyniri dilimleyin. Biberi ve domatesi küçük parçalar halinde doğrayın. Sıvı yağı tavaya döktükten sonra kartuşlu ocağı yakın. Sıvı yağ yeterli ısıya ulaşınca önce biberi daha sonra domatesi ekleyin ve domatesler suyunu salınca tüm karışımı ayrı bir yere alın. Peynir ve sucuk dilimlerini tavaya sıralayın ve her iki tarafını da kızartın. Biberli domatesli karışımını üzerine gezdirin. Yanında çay ya da ayran içebilirsiniz.

8. Köfte Ekmek

Herkesin favorisi bir atıştırmalıktır köfte ekmek. İster hazır ister kendi yapacağınız bir karışımla, çok pratiktir. Üstelik kampa en çok yakışan lezzetlerdendir. Hemen malzemelerle başlayalım: Köfte için, 300 gr. kıyma, bir küçük soğan, az miktarda ekmek içi, tuz, karabiber. 2 Adet sandviç ekmeği, domates, biber, salatalık turşusu, soğan, maydanoz, sumak, sıvı yağ. Köfteyi tüm malzemeleriyle birlikte güzelce yoğurun ve sonra 30 dk. kadar dinlendirin. Bu sırada soğanı ve maydanozu ince ince doğrayıp, isteğinize göre üzerine sumak serpin. Domatesi enlemesine ikiye bölün. Sıvı yağı tavaya döktükten sonra kartuşlu ocağı yakın. Domateslerin içini ve dışını pişirin. Tavada domatesin suyu birikecektir. Bu suya yine ikiye böldüğünüz ekmeklerin iç tarafını batırın ve bir kenara alın. Sonra biberleri ve şekil verdiğiniz köfteleri pişirin. Köfte ve biberler pişince hiç bekletmeden ekmekleri tavada ısıtmaya alın. Ekmekler hafifçe kızarınca köfte, domates ve biberi ekmeklerin içine yerleştirin. Köfte ekmeğin yanına dilimlenmiş salatalık turşusunu ve maydanozlu soğanı garnitür olarak tüketebilirsiniz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Hale Başeğerci
Hale Başeğerci
Hale Başeğerci, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda metin yazarı olarak çalışıyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Doğayla İç İçe: Kamp Yapmanın Keyfini Çıkarın

Kamp yapmak, modern yaşamın stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç...

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...