Çadır Türleri Nelerdir?

İnsanlık tarihinin ilk yıllarında, barınma ihtiacını karşılamak için farklı çadır türleri kullanılmıştır. Bunlardan ilki ağaç dalları ve yapraklar ile yapılan barınak dediğimiz Kızılderili tipi çadır türleridir. Günümüze kadar oba çadırları, yurt tipi çadırlar, kıl çadırlar ve kamp çadırları olarak gelmiştir. Çadır türleri arasında sıklıkla kullanılan çadırlar; yardım çadırları, kamp çadırları, reklam çadırları ve benzerleridir.

Çadır Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım tipine göre çadır türleri; kamp çadırları, oba çadırları, glamping çadırlar, yardım çadırları ve endüstriyel çadırlardır. Peki bu çadır çeşitleri kendi içerisinde kaça ayrılıyor? Liste şeklinde açıklayalım:

Kamp Çadırı

Kamp Çadırı
Kamp Çadırı

Kamp çadır türleri, kamp aktivitesi yaparken kullanılan çadırlardır. Polyester kamp çadırları, şişme kamp çadırları, glamping çadırlar, araç üstü çadırlar ve karavan çadırları bunlardan bazılarıdır. Bu çadırlar kullanım alanına göre değişiliklik göstermektedir. Kamp çadırları geçmişte dağcılık sporu için kullanılıyor olsa da artık günübirlik aktivitelerde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta glamping çadırlar ile lüks kamp kültürüne olan ilgi her geçen gün artmaya devam etmektedir.

  1. Polyester Kamp Çadırları (Standart Kamp Çadırları)
    1. Dört mevsimlik kamp çadırları
    2. Yazlık kamp çadırları
  2. Plastik Çadırlar
  3. Araç Üstü Çadırlar
    1. Bez araç üstü çadırlar
    2. Fiber araç üstü çadırlar
  4. Karavan Çadırları
    1. Karavan önü çadırlar (kış bahçesi çadırları)
    2. Karavan üstü çadırlar

Glamping Çadır

Dome Glamping Çadır
Dome Glamping Çadır

Lüks kampçılık anlamına gelen glamping, konfor alanı arttırılmış kamp konaklama türüdür. Glamping her zaman bez çadırdan yapılmıyor. Ahşap veya karavan modellerinden de glamping yapılabilmektedir. Türkiye’de en yaygın bilinen glamping çadır türü Dome Glamping‘dir. Sakarya ilinin Sapanca ilçesinde sıklıkla Dome Glamping konaklama tesislerine rastlamak mümkündür.

  1. Glamping Çadırlar (Lüks kamp çadırları)
    1. Dome glamping çadır
    2. Tepe glamping çadır (Kızılderili tipi çadır)
    3. Eko-Pod glamping çadırlar
    4. Safari glamping çadır
    5. Çan çadırları (Bell Tents)
    6. Gypsy Karavan Glamping

Kıl Çadır

Kıl Çadır Türleri
Kıl Çadır Türleri – Fotoğraf: Filiz Dokumacılık

Kıl çadır genellikle keçi kılından üretilen bir çadır türüdür. Bu çadırlar Akdeniz İkliminin olduğu bölgelerde daha sık kullanılır. Yörük olarak bilinen göçebe toplumlar tarafından üretilir ve kullanılır. Yörükler ve göçebeler genellikle konar göçer topluluklardır. Ağırlıklı olarak hayvancılık ile ilgilendiklenen yörükler, yaylaların soğuk ikliminde barınmak için genellikle kıl çadırları tercih ederler. Kıl çadır özel dokuma biçimi ile dokunur ve yağmur geçirmez olarak üretilir. Özellikle İç Anadolu bölgesinde restoran, kafe ve benzeri bazı işletmeler kıl çadır içerisinde hizmet vermektedir.

Yurt Çadır

Yurt Çadır
Yurt Çadır

Yurt çadır, Dünya’da glamping çadır türleri arasında oldukça yaygındır. Orta Asya’da yaşayan Türk toplumlarının, genellikle konar-göçer ailelerin tercih ettiği çadır türüdür. Türkiye’de yaşayan göçebe toplumlardan olan yörüklerin kıl çadır kullanımı ile Orta Asya’da yaşayan göçebe toplulukların yurt çadır kullanma amacı benzerdir. Yurt çadırlarda yaşamaya devam eden göçebeler, hayvancılık ile uğraşarak geçimini sağlamaktadır.

Bez Çadır

Bez Çadır Türleri
Bez Çadır

Bir çok ülkede askeri amaçlı kullanılan ve bez malzemeden üretilmiş çadır çeşididir. Uzun süreli barınmadan ziyade, kısa süreli barınma ihtiyacını karşılayan ve ham kumaştan üretilen çadırlara bez çadır denir. Doğada tatil ve kamp kültürünün yaygınlaşması ile birlikte bez çadırlar safari glamping çadır olarak da kullanılmaktadır. Asya ve Avrupa ülkelerinde yer alan glamping tesislerinde sıklıkla rastlamak mümkündür. Ucuz yurtdışı tatili planlayanlar için glamping çadır türleri, alternatif bir tatil seçeneği olabilir.

Plastik Çadır

Plastik Balon Çadır Türleri
Plastik Balon Çadır / Fotoğraf: © Bubbletent Australia

Şeffaf olan türleri yaygın olarak kullanılır. Balon çadır olarak da bilinen bu çadır türleri branda ve plastik malzeme ile birlikte üretilir. az yer kaplaması ve hafif olması nedeniyle tercih edilir. Kamp alanlarında sabit olarak konumlandırılır ve günlük çadır kiralaması için kullanılır. Panoromik bir manzara sunması nedeniyle en ilgi çekici çadır türlerindendir. Plastik çadırlar ısı muhafazası nedeniyle genellikle yaz ve bahar mevsimlerinde daha sık kullanılırlar.

Tünel Çadır

Tünel Çadır / Fotoğraf: Ilya Rabinovich

Uzun dar bir tünel görünümünde olan bu çadırlar, uzun aile kampları için idealdir. Tünel çadır türleri genellikle uzun süreli kamplarda tercih edilirler. Bazı tünel çadır modelleri, merkezden dört kola birleştirilebilir ve yaklaşık dört ailenin konaklamasına olanak sunabilir. Tünel çadırlar genellikle ebeveyn odası, çocuk odası ve bahçe alanından oluşur. Kimi kullanıcılar ise orta bölümleri kamp mutfağı olarak kullanmaktadır. Tünel çadır modelleri dört mevsim hava koşulları için çok kullanışlı değildir.

Kubbe Çadır

Kubbe çadırlar kurulumu en kolay çadır türüdür. Çoğunlukla bahar aylarında kullanmak için yapılan bu çadırlar yaz kampı için biraz basık ve havasız kalsada tercih edilen bir çadır türüdür. Kar biriktirmeme ve rüzgara dayanılıklığınıda es geçmeyelim. Kubbe çadırların iç alanları oldukça geniştir. Geodesie Dome olarak da adlandırılan bir diğer kubbe çadır tipinde ise ikiden fazla pol kullanılmaktadır. Dome çadırlar yapısından dolayı rüzğara en dayanıklı çadırlardandır.

Üçgen Çadır

Üçgen çadırlar adından da anlayacağınız üzere üçgen bir görünüme sahiptir. Diğer çadır çeşitlerine göre rüzgara karşı direnci daha azdır. Kurulum açısından da sizi zorlayabilen bir çadır türüdür. İzci çadırı ya da kızılay çadırı denilince akla gelen bu çadır türü daha ilkel olması sebebiyle dome çadırlardan sonra hızla azalmıştır. Zamanla geliştirilerek tasarımı dome çadırla birleştirilerek kendisi yok olmaktan kurtarabilmiştir. İyi bir kurulum ve gerdirme işlemini yapamazsanız hafif rüzğarlarda bile kendi kendine devrilme problemlerini de unutmadan aktaralım.

Ekspedisyon Çadır

Ekspedisyon Kamp Çadırı
Ekspedisyon Kamp Çadırı / Fotoğraf: Heimplanet

Ekspedisyon çadır genellikle dağçılık aktivitelerinde kullanılan belirli bir amaça uygun planlanmış uzun süreli ve zorlu şartlar altında gerçekleştirilen kamplar da kullanımı tercih edilen bir çadır türüdür. Coğrafi keşif , bilimsel araştırma , askeri operasyon , arama kurtarma ve spor faaliyetlerinde kendini daha cok göstermektedir. 5 mevsim ağır çadır olarak da bilinen ekspedisyon çadır sizi daha sıcak ya da daha soğuk tutar şeklinde kesin bir bilgi içinde bulunamayız. Fakat çadırın içinin sıcak olması içerdeki durağan hava sayesindedir.

3+1 hatta sıkışık olsa da 5 kişiyi en kötü hava koşullarında bile güven içinde yaşamasını sağlayabilir. Bilinçsizce alınırsa ağırlığı ve kurulumu sizi zorlayabilir çünkü tek başınıza kurmak epey zorlayıcı olacaktır. ” En iyi çadır budur ” diyip kendinizi gaza getirmeyin tek veya iki kişi kullanacaksanız bu çadırı satın almanız hep masraflı hemde gereksiz olacaktır. Yukarda da belirtiğimiz gibi daha kalabalık gruplarda faaliyet için uygun bir çadır türüdür.

Germe Tentsile Çadır

Hamak Çadır Türleri
Tentsile Hamak Çadır / Fotoğraf: Tentsile

Kamp yerimiz her zaman çadır kurulumu için elverişli olmayabilir. Bu durumlar için çadırınızı yere değil treetent sayesinde gökyüzüne kurabilirsiniz. Ağaç çadır (treetent) olarak da bilinen germe tentsile çadır ilk olarak 2012 yılında ingiltere de ağaçta konaklama fikri ile ortaya çıkmıştır. Kurulumu için 3 ağaç gerekmektedir. Kullanılan malzemeler en sağlam materyallerden oluşmaktadır. Bütün ağırlığı taşıyan ipler polyesterden üretilmektedir. 6 kişiye kadar ağırlık taşıyabilmektedir.

Platform (Balıkçı) Çadır

Dere , göl kenarı vb. yerlerde oltanızı alıp sakin bir kamp yapmak istiyorsanız platform çadır sizin için yapılmış diyebiliriz. Metal ayakları sayesinde yerden yükselen çadır sizi ıslak ve çamurlu zeminlerde oluşacak olan ısı kaybını azaltır. Bunun yanında çadırınızın içinde ayaklarınızı dışa sallayarak oturabileceğiniz gibi çadırı açmadan sandalye olarak bile kullanabilir olması çok amaçlı bir ürün olduğunu göstermektedir. Kitlesi balıkçılar olsa bile kamp yaparken çeşitli börtü böceklerden korkanlar için yere olan uzaklığı ile oldukça tercih edilen bir çadır türüdür.

Otomatik Kurulan (Eliptik) Çadır

Çadır tecrübesi fazla olmayan herkesin kolayca kurabileceği son dönemim popüler çadırıdır. Elips şeklinde olan sürekli kurulu biçimdeki polleri daire şeklinde katlanarak paketlenmesi sıkışarak perlonlar açıldığında kendiliğinden açılmaktadır. Bahar ve yaz aylarında işin kolayına kaçıp zamandan tasarruf etmek isteyen kampçıların oldukça kullandıkları bir çadırdır.

Araç Üstü Çadır

Araç Üstü Çadır
Araç Üstü Çadır / Fotoğraf: Hamid Tajik

Kamp yapmaya aracınızla gidip ondan vazgeçmek istemiyorsanız araç üstü çadır tam da size göre. Öncelikle araç üstü çadırın takılabilmesi için aracınızın tavan taşıma sisteminin olması gerekmektedir. Çadırınızı almadan önce aracınızın özelliklerine bakmanızda fayda var. Çadırın kurulumu çok basit kurması 5 dakikanızı alıyor. Fakat etrafını kapatması 15-20 dakikanızı alabiliyor. Kurdukça alışıyorsunuz ve bu zaman gittikçe azalıyor. Bir merdiven yardımıyla çadıra çıkıyorsunuz. Bütün malzemeler çadırla birlikte katlanarak arabanın üzerindeki çadıra bağlanıyor. Karavanın giremediği dar yollarda gitmek ve kamp yapmak için araç üstü çadır en ideal çadır türü olabilir.

Sezon Özelliklerine Göre Çadırlar

3 Sezon Çadır

3 mevsim çadır olarak da adlandırılan bu çadırlar en popüler olanlardır. İlkbahar , yaz , sonbahar aylarında tercih edilebilmektedir. Hafif yağmur ve orta kuvvette rüzgara dayanabilmektedirler. Su itici polyester kaplama kullanılması hafif yağışlardan sizi korumasına olanak sağlamaktadır. Zor koşullarda ise pek uyumlu olmayan 3 mevsim çadırlar alınırken kullanım mevsimine dikkat edilmelidir.

4 Sezon Çadır

Dört sezon çadırlar dağçılık faaliyetlerinde tercih edilen çadır türüdür. 5 mevsim çadır olarak da ifade bu çadırlar her koşulda güvenle kullanılabilir. Gelişmiş ısı yalıtımı ve malzeme tipi sayesinde soğuk havalarda gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Çadırlar su geçirmez dış yüzeye sahiptir. Zemininde ise daha kalın bir kaplaması bulunmaktadır. Yüksek rakımlı zirvelerde , zorlayıcı fırtınalarda korunaklı olan 5 mevsim çadırlar diğer çadırlara göre daha farklılık gösterir ve ağırdır.

Çadır Neyle Yapılır?

Çadırlar kullanım amacına göre değişiklik gösteren branda, kumaş veya polyester gibi malzemeler kullanılarak üretiliyor. Bu çadır türlerine ek olarak kıl çadırlar ve bez çadırlar kırsal bölgelerde tercih ediliyor. Kıl çadırlar genelde keçi veya bölgeye göre değişen besi hayvanlarının tüyleri kullanılarak üretilen çadırlardır. Bez çadırlar ise genellikle pu kaplamalı ham kumaşdan üretiliyor. Araç üstü çadır yapımında ise polyester veya su geçirmez nefes alabilen kumaşlar kullanılmaktadır.

Hangi Çadır Türleri Tercih Edilmeli?

Çadır seçiminizi yapmadan önce kendi kişisel alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurmayı unutmayınız. Dar alan , kapalı alan korkunuz veya sıcak ve soğuğa karşı hassasiyetinizi , rahatsızlıklarınızı değerlendirerek çadır seçiminizi yapın. Bir çok özelliği ve ihtiyacı içinde bulunduran The North Face , Ferrino , Vango ve Husky gibi markaları tercih edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken almış olduğunuz bilgiler doğrultusunda bir outdoor mağazına gidip ihtiyacınıza uygun pratik ve uygun fiyat aralığındaki çadırlara bakmak devamında size yakışan bir çadır sahibi olabilirsiniz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Müşerref Döndü
Müşerref Döndü
Uşak Üniversitesi Yeni Medya Bölümü mezunuyum. Sosyal medya danışmanlığı ve içerik editörlüğü yapıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Doğayla İç İçe: Kamp Yapmanın Keyfini Çıkarın

Kamp yapmak, modern yaşamın stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç...

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...