Türkiye’nin En Yüksek Dağları

Türkiye yalnızca üç tarafındaki denizleriyle değil doğudan batıya uzanan dağlarıyla da oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Nâzım Hikmet’in dizeleriyle “Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan” Türkiye’nin en yüksek dağları görülmeye değer doğal güzelliklerden. Ağrı Dağı’ndan Süphan Dağı’na, Kaçkarlar’dan Toroslar’a kadar fazlasıyla dağ ve sıradağ ülkemiz toprakları üzerinde uzanıyor. Gezginler ve kampçılar gibi tüm doğa severlerin ilgisini çeken bu doğal güzellikler yükseklikleriyle insanı büyüleyecek nitelikte. Yaz ve kış mevsimlerinde ayrı güzellikte manzaralar sunan Türkiye’nin en yüksek dağları, henüz görmeyenler için keşfedilmeyi bekliyor. Hâl böyle olunca, biz de Türkiye’nin en yüksek dağlarını sizler için derledik. Ülkemizin birbirinden güzel dağlarını seyahat planlarınıza dahil etmeyi düşünüyorsanız, hazırlanın. Türkiye’nin en yüksek dağları arasında bir gezintiye çıkıyoruz.

Türkiye’nin En Yüksek Dağı

Ağrı Dağı
Ağrı Dağı – Türkiye’nin En Yüksek Dağı / Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

Türkiye’nin en yüksek dağı, 5137 metre yüksekliğiyle Ağrı Dağı’dır. Hakkında türküler, şarkılar söylenmiş, hikayeler uydurulmuş bu dağ, Anadolu’nun ve Avrupa’nın en yüksek doruğudur. Ağrı Dağı’nın doğusunda Serdarbulak Yaylası ile yaklaşık 3900 metre yüksekliği ile Küçük Ağrı Dağı yer alır. Ağrı Dağı, zirvesinden eksik olmayan buzulları ve kar sınırına kadar yüzeyi kaplayan otluklarıyla bir doğa harikasıdır. Doğa harikası olmasının yanı sıra bu dağın, kutsal anlatılarda geçen Nuh’un gemisine ev sahipliği yaptığına inanılır. Diğer yandan Marco Polo, seyahatnamelerinde Ağrı Dağı’nı hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ olarak tanımlamış. Gerçekten de yüz yıllar boyunca kimse Ağrı Dağı’na tırmanamamış. Kayıtlara göre Ağrı Dağı’na ilk tırmanış ancak 1829 yılında Prof. Frederik Von Parat tarafından gerçekleştirilmiş. Türk dağcıların Ağrı Dağı’nın zirvesine ilk tırmanışı ise çok daha sonra, 1970 yılında gerçekleşmiş. Günümüzde Ağrı Dağı, zorlu koşulları ve Avrupa’nın en yüksek zirvesi olmasıyla dağcılar için önemini koruyor.

Ağrı Dağı ve Özellikleri

Şapkalı Ağrı Dağı
Şapkalı Ağrı Dağı / Fotoğraf: Facebook

Gören herkesi heybetiyle büyüleyen Ağrı Dağı, sanıldığının aksine tek bir kütleden oluşmaz. Ağrı Dağı, 4000 metre yüksekliğe kadar bazalt, daha yükseklerde ise Andezit lavlarından oluşan bir yapı gösterir. Bunun nedeni Ağrı Dağı’nın sönmüş bir volkan olmasıdır. Çevresi yaklaşık 130 km’yi bulan Ağrı Dağı, 3000 metre yükseldikten sonra Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı olarak ikiye ayrılır. Büyük Ağrı’nın zirvesinde krater kalıntısı korunmakla birlikte onu örten buzulların altında saklıdır. Küçük Ağrı’nın krater izi ise erozyon ve buzul hareketleri nedeniyle yok olmuş, zirve sivri bir yapı kazanmıştır.

ağrı dağı
Ağrı Dağı’nın Karlı Zirvesi / Fotoğraf: Facebook

Ağrı Dağı’nın güney ve batı yüzeyi, 4800 metreden itibaren tüm yıl boyunca buzullarla örtülüdür. Diğer yüzeylerde ise buzulların sınırı çok daha aşağılardadır. Ağrı Dağı’nın güneyi ve kuzeyinde zirveden başlayarak yaklaşık 2000 metre boyunca aşağı uzanan iki derin vadi bulunur. Güneydeki vadi, tırmanışlar için oldukça uygun olduğundan dağcılar tarafından sıklıkla tercih edilen bir rotadır. Ağrı Dağı’na tırmanmayı kafasına koyanlar için hatırlatalım:  2014 yılında Milli Park ilan edilen Ağrı Dağı’na çıkmak izne tabidir. İzinler, tırmanışçılara rehberlik edecek profesyonel dağcıların ve ekip sorumlularının olması koşuluyla verilmektedir. Ağrı Valiliği’ne yapılacak yazılı başvuru ile tırmanış izni bir gün içinde alınabilir.

Türkiye’nin En Yüksek Dağları ve Sıralaması

Erciyes Dağı Kayseri
Erciyes Dağı / Fotoğraf: Ömer Haktan Bulut – Unsplash

Türkiye’de Ağrı Dağı dışında çok sayıda yüksek dağ bulunmakta. Öyle ki, üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın Anadolu’nun ortalama yüksekliği bile 1100 metrenin üzerinde. Bunda Ağrı Dağı kadar yüksekliği 3000 metrenin üzerindeki diğer dağların da etkisi büyük. Gerek heybetleriyle gerekse insanı büyüleyen manzaralarıyla bu dağlar, kampçılar ve tırmanışçılar için oldukça cezbedici doğal güzellikler. Kısacası, Türkiye’nin en yüksek dağları için gezi rotası oluşturacaklar fazlasıyla seçeneğe sahip.

Öyleyse gelin, Türkiye’nin en yüksek dağları listesinin ilk 20 üyesine bir göz atalım.

1.Ağrı Dağı, Iğdır ve Ağrı5137 metre
2.Cilo Dağı, Hakkâri4134 metre
3.Süphan Dağı, Bitlis4058 metre
4.Kaçkar Dağı, Rize3932 metre
5.Erciyes Dağı, Kayseri3916 metre
6.Küçükağrı Dağı, Ağrı3896 metre
7.Kızılkaya Dağı, Niğde3794 metre
8.Demirkazık Dağı, Niğde3767 metre
9.Artos Dağı, Van3756 metre
10.Mercan Dağları, Erzincan3752 metre
11.Aydos Dağı, Konya3725 metre
12.Medetsiz Dağı, Adana3723 metre
13.Kösedağ, Sivas3711 metre
14.Hasan Dağı, Aksaray3688 metre
15.Kısır Dağı, Kars3684 metre
16.Palandöken Dağı, Erzurum3670 metre
17.Berit Dağı, Kahramanmaraş3654 metre
18.Nurhak Dağı, Kahramanmaraş3630 metre
19.Sematepe, Aladağlar3623 metre
20.Çağalın Başı, Aladağlar3612 metre
Türkiye Dağ Sıralaması / Türkiye’nin En Yüksek 20 Dağı

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Doğayla İç İçe: Kamp Yapmanın Keyfini Çıkarın

Kamp yapmak, modern yaşamın stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç...

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...