Konu Başlıkları
Yaylalar, yüksek bölgelerde, doğal bir çevre ve iklim içinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin de yapıldığı yerleşim yerleridir. Yaylacılık ülkemiz için önemli bir yere sahiptir. Yöre halkı yayladan geçimini sağlamak için faydalanır. Öte yandan yayla kültürü, bozulmamış bir doğada yaşamak diğer insanların da ilgisini çeker. Böylece ülkemizde özellikle 90’lı yıllardan itibaren yayla turizmi gündeme gelmiştir. Türkiye’nin hemen her bölgesi yayla turizmi açısından son derece zengindir. Türkiye’nin en güzel yaylaları yazısı, yolculuğunuza rehber olmak için bekliyor.
Ayder Yaylası
Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güneydoğusunda yer alan Ayder Yaylası 1.218 metre rakımlıdır. Ayder Yaylasında konaklamak için bungalovdan, tipik yayla evine, aile pansiyonundan otele birçok seçenek vardır. Ziyaretçilerini zengin bitki örtüsü ve Kaçkar manzarasıyla adeta büyüler. Gürgendibi, Gelin tülü şelalelerine yürüyüş mesafesinde olan yayla, Kaçkar Dağlarının kuzey tırmanış başlangıcını da kapsar. Ayder Yaylası, Ayder Balı ile de ünlüdür.
Pokut Yaylası
Türkiye’nin en güzel yaylaları listesinde, Karadeniz’in en güzel yaylalarından biridir, Pokut Yaylası. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 15 km. mesafededir. Pokut Yaylası puslu manzaraları ve özgün ahşap evleriyle görülmeye değer bir yerdir. Yayla evleri aynı zamanda pansiyon konaklaması imkânı sunar. Pokut Yaylasında doğa yürüyüşü yaparken, diğer yandan zengin biyolojik çeşitliliğine hayran olmamak mümkün değildir.
Borçka Karagöl Yaylası
Karagöl, Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında, Artvin şehir merkezine 57 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.500 m. yükseklikteki Karagöl, toprak kayması sonucunda oluşmuş. Ziyaretçilerini zengin orman örtüsü ve yaban hayatıyla yeniden doğmuşçasına yeniler. Etrafı dağlarla çevrili olan Karagöl, aynı zamanda tabiat parkı statüsündedir. Konaklamak için, park içinde çadır kampı ya da 5-10 km. mesafede köy evlerinden oluşan pansiyon seçenekleri vardır. Yılın her mevsiminde yoğun yağış alan Karagöl Tabiat Parkı, mevsim geçişlerinde de rengarenk manzaralar sunar.
Kafkasör Yaylası
Artvin’in güney batısında bulunan Kafkasör Yaylasına 10 km. süren bir toprak yoldan ulaşım sağlanır. 1.250 metre yükseklikte bulunan yayla, nefes kesici bir güzelliğe sahiptir. Artvin belediyesi tarafından yaptırılmış 10 adet bungalov ve 80 yatakla konaklama hizmeti sağlanır. Bungalovlar için önceden rezervasyon yapılmalıdır. Kafkasör Yaylasında her yıl Haziran ayının son haftası boğa güreşi etkinlikleri yapılır. Üstelik festival havasında geçen boğa güreşleri 3 gün sürmektedir. Kafkasör Yaylası’nda Acısu, Yalnız Hasan ve Cıskaro şifalı suları akar.
Perşembe Yaylası – Menderesler
Türkiye’nin en güzel yaylaları listesinde, ülkemizin büyülü coğrafyalarından biri de Ordu’nun Aybastı ilçesi sınırlarındaki Perşembe Yaylasıdır. Yemyeşil bir yaylanın içinde süzülen menderesler, burayı diğer yaylalardan farklı kılıyor. Perşembe Yaylası’nı bu özelliğiyle dünya mirası olarak kapsamına almak için çalışmalar yapılmaktadır. Yüksekliği 1.500 m. civarında olan yaylada, her yıl Temmuz ayında yayla şenlikleri düzenlenir. Perşembe Yaylasında yapılaşma yasaklanmıştır. Ancak konaklama için yakında apart ve pansiyonlar vardır. Yine merkezdeki restoran ve marketler yeme içme ihtiyaçlarını gidermek için uygundur.
Pürenli Yaylası
Adını mis kokulu ‘Püren çiçeği’nden alan Pürenli Yaylası, Düzceye 28 km. mesafedeki Gölyaka ilçesi sınırları içindedir. Yaylaya ulaşım Efteni Gölü ya da Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı yolundan sağlanır. Yeşilin en güzel tonlarının görüldüğü yayla, doğal oluşumlu küçük gölüyle adeta bir tabloya benzer. Üstelik konum itibariyle Abant Milli Parkı, Odayeri Yaylası, Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı ve Kardüz Yaylasına da yakındır. Pürenli Yaylası çadır kampçılarının olduğu kadar, doğa yürüyüşçülerinin ve fotoğraf tutkunlarının da vazgeçilmez rotalarından biridir.
Erikli Yaylası
Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye Köyü’nün 6 km. yukarısındadır. Denizden 600 m. yükseklikteki yayla, ağaçlar içinde bir yürüme parkuruna sahiptir. Asıl güzel olan ise bu yürüyüş parkurunun arasında saklı irili ufaklı şelalelerdir. Üstelik şelaleleri görmek için Erikli Deresini takip etmek yeterlidir. Erikli Yaylası kış mevsiminde ayrı bir güzelliktedir. Ancak bu güzelliği yaşamak için mevsimin getirdiği zorlukları göze almak gerekir. Yaylada günübirlik olarak ve çadırla konaklama imkânı vardır. Erikli Yaylası, hazinesinde iki tane de göl saklar. Büyük Dipsiz Göl ve Küçük Dipsiz Göl. Ülkemizin sahip olduğu en güzel doğal zenginliklerden olan Erikli Yaylası, hala görmeyenler için keşfedilmeyi bekliyor.
Araç Yaylaları
Yeşil Araç Yaylaları Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunmaktadır. 3 bin yıllık bir geçmişi olan ilçenin eski adı Timanidis’tir. Araç Yaylaları yemyeşil bir denizin ortasında yer alan 21 tane yayladan oluşmuştur. Bu yaylalardan; Munay, Fındıklı, Sıragömü, Kirazlı, Başköy, İkiornaz geleneksel çantı tipindeki evleriyle öne çıkmaktadır. Çantı evleri, ağaç gövdelerinin üst üste yığılması ile çivi kullanmadan, birbirine geçirerek yapılır. Çantı tipi evlerin kuzey tarafları, yaylada üretilen süt ürünlerini rahatlıkla muhafaza eden ambarlara ayrılmıştır. Ayrıca ilçede her sene temmuz ayında ‘Araç Hacı Bekir Şekerciler-Pastacılar ve Yayla Kültürü Festivali’ düzenlenir. Araç Yaylaları, kışın bembeyaz kar örtüsüne sarınırken, ilkbahardan itibaren rengarenk çiçekleri ve yemyeşil doğasıyla mutlaka görülmesi gereken doğal bir zenginliktir.