Araç Üstü Çadır Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç Üstü Çadırlar

Kamp yapmayı seven herkesin edindiği en temel malzemelerden olan çadırlar yüzyıllardır insanoğlunun konaklamak için kullandığı araçlardandır. Günümüzde çadırların yüzlerce farklı modeli bulunmaktadır. Bugün sizlerle son zamanların en popülerlerinden olan Araç üstü çadır ‘ları inceleyeceğiz. 

Kamp yaparken alan seçiminden sonra ilk olarak çadır kurmak için keşif yapmamız gerekir. Gerek arazi eğimi gerekse hava koşulları göz önüne alınarak düz bir zemin bulmak kimi zaman birkaç saatimizi almaktadır. Çadır kurulması, kazıkların çakılması, şişme yatak ve çadır içi düzenleme derken baya bir yorulmuş oluyoruz.

Araç üstü çadırlarda ise bu uğraşlar minimum seviyelere inmekte hatta çoğu olmamaktadır. Bu da daha az yorulma ve sevdiklerinizle daha fazla kaliteli zaman geçirmek demektir. Bir nevi karavan gibi düşünebilirsiniz. Ancak ekonomik boyut olarak daha minimal. Her sabah başka manzaraya uyanmak gibi bir lüks de Araç Üstü Çadırlar ile daha mümkün hale geliyor.

Araç Üstü Çadır Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Araç Üstü Çadır almadan önce mümkünse mağazalara gidip inceleme yapmak çok önemlidir. Unutmamak gerek ister çadır ister karavan isterse araç üstü çadır olsun, hangisine sahip olursak olalım bunlar doğadaki evlerimiz.

Kendimize soracağımız en önemli soru; ‘Nerede ve ne zaman kullanacağım?’ Bu sorunun cevabı geldiğinde diğer konular da bir bir çözümlenmeye başlayacaktır. Ancak en önemli konu aracınıza uygun bir model seçmek ya da aracınıza göre üretilmesidir.

Branda Kalitesi  

Araç üstü çadırımızın çatısı, olmazsa olmazıdır. Su geçirme, soğuktan ve sıcaktan koruma, güneş ışınlarının zararlı UV ışınlarını filtreleme ve yanma konusunda dayanıklı olması gibi birçok özelliği dikkate alarak seçim yapılmalıdır. En önemli olan ise ucuz olsun diye kalitesiz ve özellikleri belirsiz bir branda tercih edilmemelidir.

Su Geçirmezlik

En önemli konulardan biri olan ve kampınızın bir felaketle sonuçlanmasını önleyen çadırınızın su geçirmemesidir. Alacağınız veya yaptıracağınız üründe çadır brandasını seçerken su geçirmez olduğuna dikkat etmek gerekirse almadan önce test etmek yani atalarımızın deyimi ile ‘eşeğini sağlam kazığa bağlamak’ gerek.

Soğuktan ve Sıcaktan Koruma

Her ne kadar beton duvar kadar korunaklı olmasa da bazı özel brandaların (sera yöntemi) dışarıdaki havadan izole olması ve nefes alabilmesi önemlidir. Araç Üstü Çadırın için de uyku tulumuna girip soba yakmadığınız zamanlarda da bir süre sonra çadır nefesinizle ısınacaktır. Brandanın kaliteli olması içerideki sıcak havanın dışarı çıkması olayını minimum seviyeye düşürmektedir.

Zararlı UV ışınlarını filtreleme

Günümüzde güneş ışığı almayan ve gündüz dahi karanlık olabilen bazı kumaşlar üretilmiştir. Araç üstü çadırlarda da iç brandaya örtü olarak güneş geçirmez kumaşlar kullanılabilmektedir. Bu özellikle yazın sabah saatlerinde güneşin vurmasıyla uykunuzu bölmeyip daha konforlu bir kampa olanak sağlar.

Yanmaya Dayanıklılık

Her ne kadar plastik ya da kumaştan da üretilmiş olsa öncelikle güvenlik açısından olası kazaları göz önüne alarak parlamayan, ateşin yürümediği tabakayla kaplı ürünler kullanılmalıdır.

Boruların Kalitesi

Bilinen adıyla ‘poller’, yani Araç Üstü Çadırın iskeletleri. Seçerken dikkat etmemiz gereken malzemeler arasında. Hafif olarak seçilmeli ancak kapandığında üst üste bineceği için dayanıklı da olmalı. Genelde malzeme olarak alüminyum kullanılsa da zaman zaman farklı malzemelerle de yapılmaktadır.

Çadır Tabanı

Engebeli arazilerde profesyonel ekipmanlara sahip olmadan uyumak; sabah, bel ve sırt ağrılarıyla uyanmaya sebep olabilir. Araç Üstü Çadırlarda bu durum da ortadan kalkarak düz bir zeminde uyumanıza fırsat veriliyor. Bunun için de kaliteli bir malzemeden üretilmiş bir çadır tabanı gerekiyor. 2-3 kişinin ağırlığını taşıyabilmeli ve uzun ömürlü olmalı. Katlanıp taşıma işleminin kolay yapılabilmesi için de hafif olması tercih ediliyor. Bu sebeple çoğunlukla 15mm-30mm kalınlıklarında kontrplaklar kullanılıyor.

Yatak Konforu

Sırt çantamızın çoğunu kaplayan ve bunun yanında pompasını taşımamız gereken şişme yatakları ardiyeye kaldıralım. Araç Üstü Çadırlarda genellikle sabit yatak bulunuyor. 5-10 cm kalınlığında sünger yataklar çadırımızla birlikte geliyor ve katlandığı zaman sıkışabildiği için bir sıkıntı yaratmıyor. Ayrıca çadır tabanına şişme mat veya şişme yatak da kullanıldığı oluyor.

Merdiven

Araç Üstü Çadırın en büyük desteği olan merdivenler, çadırın boşlukta kalan kısmına topraktan destek veriyor. Alüminyum malzemeden üretilmiş teleskobik merdivenler kullanılmakta ve çadırınızın kapı sayısına göre 1 ya da 2 tane takılabiliyor. Merdiven seçiminde dikkat edilecek en önemli konu ise ağırlık kapasitesi. 120 kg ile 250 kg arası ürünler mevcut.

Kapı, Pencereler ve Tenteleri

Eğer Araç Üstü Çadırınızın planını siz çiziyorsanız kapı ve pencerelerin konumlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Kapıların açılırken eşyaların engel olmaması ve çift yönlü fermuar sisteminin olması önemli. Pencerelerin de aynı şekilde uyurken açıp kapatmak için uygun yerlerde konumlandırılması gerekiyor. Yağmur ve güneşe karşı brandalar da kapı ve pencerelerin üzerinde yerlerini alıyor. Ayrıca gece yatarken yıldızları izlemeyi seviyorsanız, tavana da bir tane pencere yaptırmayı unutmayın.

Sineklikler

Her kapı ve pencerede olmazsa olmaz olan sineklikler doğada karşılaşacağımız kemirgen, haşere ve böceklere karşı rahat bir uyku uyumamızı sağlıyor. Ayrıca kapı ve pencereler açıkken güneş, rüzgâr gibi doğal etmenleri de azaltarak direkt çadırın içine girmesini önlüyor.

Havalandırma

Kapı ve pencereler kapalıyken de rahatlıkla Araç Üstü Çadırda vakit geçirmek için havalandırmaların olması gerekiyor. Evlerdeki menfez görevini gören bu sineklikli minik pencereler her çadırda mevcut.

Soyunma Kabini ve Gölgelik

Bütün Araç Üstü Çadırlarda olmasa da konforu arttıracak olan ekstra yapılar çadırın boşta kalan kısmının hemen altının kullanılmasıyla oluşuyor. Çizilen plana göre hem gölgelik olarak kullanıp altında oturabiliyorsunuz hem de soyunma kabini, ardiye gibi kullanabiliyorsunuz.

Çadır İçi Organizasyon

Çadırların içinde genelde hep eşyalar kaybolur. Telefon, kafa lambası, çoraplar vs. bunun önüne geçmek için çadır içi gözlerini olabildiğince çok yere yaptırmak önemlidir. Eliniz alıştıktan sonra ne nerede evinizdeki rahatlıkta bulabileceksiniz.

Su Geçirmez Kılıf

Kampınız bitti ve çadırınızı topladınız. Araç Üstü Çadırınızın daha uzun ömürlü olması için temizlik ve bakımına özen göstermelisiniz. Bu sebeple de kapattıktan sonra su geçirmez ve nem yapmayan kılıfıyla üzerini sıkıca kapatıp, gergi ipleriyle çadırınızı gerdiğinizden emin olun. Sonuçta arabanın üstünde saatte kaç km hızla karşılaşıyor kim bilir. Önce güvenlik.

Doğayla kalın, keyifli kamplar.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...