Konu Başlıkları
Hayal kurarken düşünmek istemediğimiz konular vardır. Karavanda yaşama ya da karavanla tatile gitme hayali kuran hemen herkesin yüzleşmekten kaçındığı konulardan biri de karavanda tuvalet sistemi ve tuvalet kullanımıdır. Kurulan hayaller karavanda tuvalet ihtiyacının nasıl giderileceği sorusuyla bölünebilir. Oysa karavanda tuvalet sistemi ve tuvalet kullanımı zannedildiği kadar zor ve konforsuz değil. Günümüz teknolojileri bu ihtiyacımızı bir sorun olmaktan çıkaracak çözümleriyle karavan keyfimize destek oluyor. Çeşitli karavan tuvalet sistemleri ile tuvalet ihtiyacı artık çok daha konforlu ve hijyenik bir şekilde giderilebiliyor.
Karavanda tuvalet sistemlerini konu aldığımız bu yazıda karavanda tuvalet sistemi ve tuvalet kullanımı ile ilgili bilgileri sizin için derledik. Gelin, karavan hayali kurmaya başlayan hemen herkesin aklına takılan bir soruyla başlayalım: “Karavanda tuvalet nereye gider?”
Karavanda Tuvalet Nereye Gider?
Karavanda tuvalet, kullanılan tuvalet sistemine göre gider yapısına sahiptir. Genellikle karavanın yan dış duvarındaki tuvalet servis kapısından erişilen kaset haznesine ya da genellikle karavanınızın altında yer alan atık deposuna gider. Geri dönüşümü ve sıfır atık üretimini kendine ilke edinmiş kişilerin dikkatini çekecek bir diğer tuvalet türü olan kompost tuvalettir. Bu tuvaletlerde atıklar özel bir teknikle bitkiler için oldukça faydalı olan kompost gübreye dönüştürülür. Kısacası karavanınızda kompost tuvalet kullanıyorsanız, atıklarınız doğaya geri kazandırılacaktır.
Kasetli tuvaletler, haznelerinin kapasitesi nedeniyle atık deposu kullanan tuvalet sistemine kıyasla daha sık boşaltılmalıdır. Atık deposunun ya da kasetin boşaltılmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bu atıkların çeşitli kimyasallar içermeleridir. Bu kimyasalların çevreye dökülmesi hijyenik sorunlar yaratır. Bu nedenle atık suyun benzin istasyonları ya da kamp yerleri gibi özel boşaltım alanı olan tesislerde boşaltılması önerilir.
Kompost tuvalette ise durum biraz daha farklıdır. Kompost tuvaletlerde sıvı ve katı artıklar ayrı olarak biriktirildiği için katı atık deposundaki toprak doğada çözünebilmektedir. Bir çöp poşeti yardımıyla boşaltılabilir ve sıvı atık deposundaki atıklar ise uygun koşullarda doğaya dahi boşaltılabilir. Bu çevreci tuvaletin katı atık deposunda biriken kompost toprak, kompostlama işlemi bittikten sonra bitkiler için gübre olarak kullanılabilir.
Karavanda Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?
Karavan hayalleri kurarken akla gelen ikinci bir soru ise karavanda tuvalet kokusunun olup olmayacağı, olursa nasıl giderileceğidir. Gerçekten de tuvalet kokusu karavan seyahatini çekilmez hale getirebilecek bir unsur olabilir. Ne mutlu ki, karavan tuvalet sistemi üreticileri karavancıların karşılaşabileceği kötü koku oluşumu gibi sorunlar üzerine çeşitli ar-ge çalışmaları yürütmekte ve gün geçtikçe daha gelişmiş çözümler satışa sunulmaktadır. Koku giderici ve hijyen sağlayıcı ürünler, karavanda tuvalet kokusu için sunulan çözümlerin başında gelir.
Tuvalet kokusunun önlenmesi ve hijyenin sağlanması konusunda şirketler kullanıcılara kullandıkları karavan tuvalet sistemine göre farklı ürünler sunmaktadır. Kasetli ve maceratörlü tuvaletlerde kullanılmak üzere üretilen kimyasallar, atıkların hijyenik biçimde depolanmasına ve koku sorunuyla baş etmenize yardımcı olacaktır. Bu özel kimyasallar, katı atıkların parçalanmasında ve koku üretmesinin engellenmesinde etkin rol oynamalarının yanı sıra hijyenik koşulların sağlanması için de son derece gereklidirler. Karavanda tuvalet kokusu oluşumunu önleyen ürünler dışında karavan tuvaletinin bulunduğu yere ekleyeceğiniz bir tahliye fanı ile oluşabilecek kötü kokuları yaşam alanınızdan uzak tutabilir, tuvalet kokusunun karavan keyfinizin önüne geçmesine engel olabilirsiniz.
Karavan Tuvalet Temizliği
Karavan tuvaleti söz konusu olduğunda akıllarda soru işareti bırakan bir diğer konu hijyenin nasıl sağlanacağıdır. Karavan tuvalet temizliği için ev tuvaletinin hijyenini sağlamakta kullanılan ürünlerin aksine karavan tuvaleti için özel olarak üretilmiş temizlik ürünlerinin kullanılması azami önem taşır. Çünkü ev tipi tuvalet temizleyicileri karavan tuvaleti sistemine zarar verebilir.
Kasetli ve maceratörlü tuvaletler için üretilen iki tip ürün bulunmaktadır. Bu ürün gruplarından ilki, atığın parçalanmasını ve hijyenik koşullarda depolanmasını sağlayan temizlik ürünüdür. Bu ürünler sıvı konsantre halde ya da şase şeklinde satılır. Diğer ürün grubu ise kötü kokuların oluşmasını önlemekte yardımcı bir ürün olan koku gidericilerdir. Bu ürünler sıvı konstantre formdadır ve atık deposundaki kötü kokuların oluşmasını engellemek üzere kimyasal bir tepkime yaratır. Koku gidericiler kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, sisteme koku giderici eklendikten sonra bir buçuk litre civarında suyun da eklenmesi gerektiğidir. Böylelikle kimyasal maddelerin tepkimeye girmesi ve işler duruma geçmesi sağlanır.
Kompost tuvalet söz konusu olduğunda yine farklı bir uygulama yapmak gerekir. Kompost tuvaletler atıkların doğaya geri kazandırılması amacıyla üretildiği için bu tür tuvaletlerin kullanımında ve temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, temizlik ürününün doğru seçimidir. Kompost toprağın yapısının bozulmaması ve çevreye zararlı bir hale gelmemesi adına kompost tuvaletin kimyasal temizleyicilerden ziyade sirkeli özel bir karışım ile temizlenmesi gerekir.
Kasetli Tuvalet Nedir?
Karavan tuvalet sistemleri karavancıların beklentilerine ve isteklerine göre çeşitlilik gösterir. Karavancıların kullanımına sunulan karavan tuvaleti sistemleri arasında pratik ve hijyenik oluşu açısından en çok tercih edilen tuvalet türü, kasetli tuvalet çözümleridir. Peki nedir bu kasetli tuvalet? Kasetli tuvalet, adını karavanın dış tarafındaki bir servis kapısından erişilen yuvaya kaset gibi yerleştirilen deposundan alır. Kaset adı verilen atık su deposu doldukça atık boşaltımı yapılan tesislerde boşaltılmalı ve sistemin sterilliğini sağlamak için kasetli tuvalet sistemine uygun hijyen ürünleri kullanılmalıdır. Kasetli tuvaletin en önemli özelliği ise atık su deposuna karavanın dışından erişilmesi ve böylece karavancılara atık boşaltımı konusunda çok daha hijyenik bir çözüm sunmasıdır.
Kasetli tuvaletlerin temiz su deposu bulunan ve bulunmayan iki çeşidi vardır. Temiz su deposu bulunan kasetli tuvaletlerde su ihtiyacı bu depodan karşılanırken su deposu bulunmayan tuvalet tipinde temiz su karavanın ana su deposundan sağlanır. Kasetli tuvalet sisteminin atık depolama kapasitesinin 15-30 litre arasında olması, atık boşaltımının sık ve düzenli bir şekilde yapılmasını gerektirir. Kasetli tuvaletin atık su deposu ile karavanın genel atık su deposunun birbirlerinden ayrı olmaları gerektiğini hatırlatalım.
Tuvalet Modelleri
Karavan tuvaleti karavancılar için önemli bir konu. Ancak karavan söz konusu olduğunda kullanım alanı da fazlasıyla önemli olabiliyor. Dolayısıyla çeşitli büyüklüklerde karavanlar için farklı modellerde karavan tuvalet sistemleri karavancıların kullanımına sunulmuş durumda.
Karavan tuvalet modelleri temelde iki ana grupta toplanabilir. Bu iki grubu, harici atık deposuna bağlanan ve atığın bir maceratör yardımıyla depoya iletildiği maceratörlü sistem ile çeşitli şekil, boyut ve özelliklerle sunulan ve atık su deposu olarak kendine ait kaseti bulunan kasetli sistem olarak açıklayabiliriz. Maceratörlü tuvalet sistemi, farklı boyutları olan ve sifona bastığınızda maceratör yardımıyla atıkları bir öğütücüden geçirerek atık deposuna ulaştıran bir tasarıma sahiptir.
Kasetli sistem grubunda ise tuvaletin kullanılmadığında kaldırılmasını sağlayan, böylece karavancılara fazladan kullanım alanı kazandıran portatif ve kompost tuvaletler ile sabit bir kurulum gerektiren, ancak hijyenik boşaltım çözümleriyle dikkat çeken kasetli tuvaletler dahildir.
Karavanda tuvalet sistemi ve tuvalet kullanımı konusunda kafanızda beliren temel soruların yanıtlarını bulduysanız artık hayalinizdeki karavanın tasarımına ve karavanla çıkacağınız seyahatlerden alacağınız keyfe odaklanabilirsiniz. Karavan tuvalet çözümleri ile uzun karavan seyahatlerine çıkmak çok daha konforlu ve hijyenik.