Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi kalkıyor! Hiç, uzun süren bir tren yolculuğuna çıktınız mı? Rayların ritmik sesine kendinizi kaptırıp, son istasyonda inecek olmanın rahatlığında seyahat ettiniz mi? Cevabınız hayırsa, son zamanların en moda yolculuklarından biri hakkında bir okumaya davet ediyoruz sizi. Türkiye’nin kalbi Ankara’dan başlayıp, Doğu’nun güzel çocuğu Kars’ta sona eren bir yolculuk bu. Doğu Ekspresi hakkında bilmediğiniz şeyleri araştırıp bu yazıda topladık. Hadi buyurun, tren kalkıyor!

Doğu Ekspresi’nin Tarihi

Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi

Anadolu topraklarındaki ilk demiryolu inşaatı 1856 yılında İzmir-Aydın Demiryolu ve İzmir Kasaba Demiryolu hatları ile başlar. Kars demir yolu hattı ise ilk olarak Rusya Sınırından Sarıkamış’a kadar uzanır. Bu hat Batum – Tiflis Gümrük hatlarının devamı niteliğinde, 1899 yılında inşa edilmiştir.  60 km’lik Kars – Sarıkamış arasındaki bölüm, Rus demiryolları standardına göre 1910 -1913 yılları arasında tamamlanır. 170 km’lik Sarıkamış – Erzurum kısmı ise, I. Dünya Savaşı sırasında, (1916-1918) dar hat olarak yapılmıştır. Dar hatlı Sarıkamış-Erzurum demiryolunun Erzurum-Horasan kesimi 1957 yılında normal hatta dönüştürülmüştür. 11 Ocak 1959 tarihinden itibaren İstanbul Erzurum arasında Doğu Ekspresi treni hayata geçer. Böylece 25 Aralık 1959’dan itibaren Kars tren seferleri başlar.

Doğu Ekspresi Kaç Saat

Doğu Ekspresi Kars
Doğu Ekspresi Kars

Doğu Ekspresi, Ankara- Kars- Ankara arasında her gün işleyen, pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşan bir trendir. Sadece büyük istasyonlarda durduğu için ‘ekspres’ diye nitelendirilen büyük bir trendir. Ankara-Kars arasındaki seferini yaklaşık 24 saat içerisinde tamamlar. Üstelik bir gün süren yolculuk boyunca, 1.000 kilometreden fazla yol gider. Ankara’dan her gün 17.55’te kalkan tren, bir gün sonra 19.30’da Kars’a varmaktadır.

Doğu Ekspresi Durakları

Doğu Ekspresi Oda
Doğu Ekspresi Oda

Neler yok ki? Öncelikle ülkemizin en güzel şehirlerden seçmece bir rota var. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve nihayet Kars. Üstelik son zamanlarda artan popülerliği nedeniyle birbirinden farklı insanları tanıma şansı da var. Çünkü Doğu Ekspresi, geçtiği rotalar üzerinde birbirinden güzel manzaraları sunuyor yolcularına. Hal böyle olunca özellikle fotoğraf sanatçıları, yürüyüş grupları, gezginler, dağcılık grupları, yani rengârenk bir yolcu grubu eşliğinde seyahat ediliyor. Ayrıca son yıllarda Yunanistan, Gürcistan, Kosova, Yemen, İngiltere, Fransa, Almanya’dan gelen turistler de Doğu Ekspresi’ne yoğun ilgi göstermektedir.

Doğu Ekspresi’nin Rotası

Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi Ankara-Kars hattında, İliç ve Erzurum’da, Erzincan, Divriği ve Sivas’ta 3’er saat duruyor. Böylece grup ya da bireysel olarak seyahat ediyorsanız, turistik yerleri gezme imkânınız da oluyor. Söz konusu istasyonlarda durmak, Karanlık Kanyon, Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Ani Arkeolojik Alanı, Divriği Ulu Camisi, Gök Medrese’yi görme şansı veriyor. Doğu Ekspresi yolcuları doğal ve kültürel mirasın yanı sıra gastronomi zenginliğini görme etme fırsatını da yakalıyor.

Doğu Ekspresi Turu İçin En Uygun Zaman Nedir?

Doğu Ekspresi için en uygun zaman, neredeyse her zaman. Zira yukarıda değindiğimiz gibi, artan popülerliği nedeniyle yılın neredeyse her dönemi bir yoğunluk yaşanmakta. Doğu Anadolu’nun sunduğu eşsiz kış manzaraları, öteden beri kış aylarını popüler kılıyor. Üstelik kayak severler için de kış ayları tercih sebebi. Ancak, bahar, yaz hatta sonbahar zamanı bile eşsiz yol manzaralarını izlemek mümkün. Zaten bir kez giden tekrar gitmek istediği için, bizim tavsiyemiz farklı mevsimlerde bu tadı yaşamak.

Pandemi Tedbirleri

 Doğu Ekspresiyle seyahat, hem de pandemiye rağmen… Ama moraliniz bozulmasın. Çünkü her sefer sonrasında vagonlar temizlenerek sterilize ediliyor. Böylece vagon bir diğer sefer için temiz ve hijyenik olarak hazır hale getiriliyor.

Vagon Seçenekleri Nelerdir?

Doğu Ekspresi’nde birbirinden farklı vagon seçenekleri var. Aşağıda bunlara kısaca değindik.

Pulman

Pulman
Pulman

Trenlerde koltuklar oldukça konforlu ve rahattır. Koltuklar 2 çiftli 1 teklidir. Geniş mesafeli ve geriye yatırılma özelliği vardır. Koltukların arasında masalar olduğu gibi aynı zamanda koltuk aralarında da katlanabilir masalar yer alır.  Koltukların üzerinde bagaj bölmeleri yer alır. Aynı zamanda evcil hayvanların taşınmasına izin verilen tek vagon tipidir.

Örtülü Kuşetli

Örtülü Kuşetli
Örtülü Kuşetli

Pulman koltuklara göre daha rahat, yataklı vagonlara göre ise daha fazla kişi ile yolculuk yapan vagonlardır. 2’şer kişilik olmak üzere toplam dört kişilik koltuk bulunur. Ayrıca koltukları istendiğinde, kemerler çözülerek yatak haline getirmek mümkündür. Böylece 4 kişilik yatak imkânı sağlanır. Vagon içerisinde yer alan koltukların ortasında katlanan masa yer alır. Üstelik vagon içerisinde tuvalet, lavabo, elektrik prizi de vardır. Kompartımanlar içeriden kitlenebilir fakat dışarıdan kilitlenmemektedir. Aynı zamanda temiz örtüleri de olan bu vagonlarda konforlu seyahat etmek mümkündür. Böylece hem dinlenip hem de seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Kompartıman Vagon

Kompartıman Vagon
Kompartıman Vagon

Yolcuların konforu ve seyir emniyeti önceliklidir. İç dekorasyon ve renk seçimleri son derece uyumludur. Özellikle yolcuların güvenli, konforlu ve eğlenceli bir seyahat geçirmesi için tasarlanmıştır. Yolcular birbirinden farklı tasarımda ve hizmette olan kompartımanları tercih edebilirler. Bu vagonların içinde ses ve ısı izolasyonu vardır. Bu nedenle kompartımanların içi kış aylarında soğuk olmadığı gibi yaz aylarında da sıcak olmaz. Gerekirse yolcular kompartıman içerisinde ısı ayarlarını manuel olarak yapabilirler. Bu vagonlar SMC kaplama panellerine sahiptir. Ayrıca otomatik iklimlendirme sistemine sahip vagonlar da vardır. Böylece aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri otomatik olarak hava ve yolcu durumuna göre kendini ayarlar.

Yemekli (Restoran) Vagon

Restoran Vagon
Restoran Vagon

Trenin restoran bölümüdür. Burada yolcu taşımacılığı yapılmaz, sadece yemek servisi sağlanır. Özellikle uzun mesafeli yolculuklar için tasarlanmıştır. İkişerli karşılıklı koltukların ortasında masaları vardır. Üstelik bu masalar dört kişinin rahatlıkla hareket edeceği bir şekildedir. Bu sayede yolcular hem temiz hem de kaliteli bir ortamda yemek yiyebilir. Pulman, örtülü kuşetli ve yataklı vagon yolcuları üç öğün yemek siparişi verebilir. Sabah kahvaltısı, çorba, sıcak yiyecekler, soğuk sandviçler ve sıcak ya da soğuk içecekler yer alır. Aynı zamanda yemekli vagonda çikolata, bisküvi, kraker gibi hazır atıştırmalıklar da vardır. Yemekli vagon yolcu taşıması yapmadığı için, yolcular burada sadece yedikleri yemeklerin ücretini öder. Unutmadan, restoran 7/24 servis vermektedir.

Tuvalet

Her vagonda var. Yeterince temiz olmasına özen gösteriliyor. Yine de tedbir olarak yanınıza kendi tuvalet kâğıdı ve sabununuzu almanız güzel olur.

Doğu Ekspresi Bileti Nasıl Alınır?

Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi

TCDD e-bilet sayfasından bilet satışı yapılmaktadır. Bunun dışında pek çok seyahat ve gezi acentesi Doğu Ekspresi’ni de kapsayan farklı tur seçenekleriyle bilet satışı yapıyor. Bilet fiyatları seçtiğiniz seyahat seçeneği (vagon) ve kişi sayısına göre değişiyor. Bu nedenle güncel fiyatları bilet satış noktasından edinmek daha doğru olacaktır.

Doğu Ekspresi Seyahat Tavsiyeleri

  • Öncelikle beraber olmaktan keyif aldığınız biriyle seyahat edin, eşiniz, dostunuz, aileniz…
  • Ama bazen tek başına seyahat de çok keyiflidir. Kitap, müzik ve yol en iyi seyahat arkadaşıdır.
  • Rahat bir yolculuk yapmak için yataklı ya da örtülü kuşetli bir vagon seçin.
  • Restoran gayet güzel bir menü sunuyor. Ancak yine de yanınıza kendi yiyeceğinizi almanız iyi olur. Trenin penceresinden eşsiz manzaraları, nefis ev yapımı bir kek ve sıcacık kahve ya da çay eşliğinde izlemek bir başka olsa gerek…
  • Tren seyahatinde vagon ısısı önemli. Kış ya da yaz, vagon içi sıcaklıkları ayarlanabiliyor.
  • TCDD pandemi koşullarında gerekli özeni gösteriyor. Ama ekstra hijyen için kendi çarşafınızı ve yastık kılıfınızı almanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda bir çöp poşeti de bulundurabilirsiniz. Trenlerin çöp kutuları yeterli olmayabilir.
  • Önemli bir ayrıntı, elektrik prizi. Yataklı vagonda iki, örtülü kuşet de tekli priz var. Pulmanlarda priz yok. Ayrıca, internet bağlantısı da yok. Kendi şebeke bağlantınızı kullanmanız gerekiyor.
  • Kitap en iyi seyahat arkadaşlarından biridir. Yanınıza okumak istediğiniz bir kitap almayı unutmayın.
  • Yeterince nakit para bulundurabilirsiniz. Bazen pos cihazları ya da atmler sorun çıkarabiliyor.

Doğu Ekspresi’nde doğa fotoğraflarınızın size eşlik etmesi için.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Hale Başeğerci
Hale Başeğerci
Hale Başeğerci, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda metin yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...