Doğa Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?

İnsan her zaman, etkileşim içinde olduğu varlıklardan ve çevresinden etkilenmiştir. Bu durum nihayetinde, canlıların ve doğanın olağan süreçlerini belgeleyerek kendini göstermiştir. İlk çağlarda mağara duvarlarına kazınan görseller yüzyıllar içinde dokumalarla, resimlerle, duvar resimleriyle devam etmiştir. Ta ki fotoğrafın ve fotoğraf makinesinin hayatımıza girişine kadar. Karanlıkta bir ışık huzmesi ile meydana gelen görüntü, yani fotoğraf görüntüsünün temeli M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanır. Ancak fotoğraf makinelerinin gelişimi 18. yüzyılın ortalarında başlar. Zaman içinde J. N. Niepce’den, J.M. Daguerre’ye ve G. Eastman’a kadar fotoğraf ve fotoğraf makinesi üzerine çalışmalar gelişir ve yaygınlaşır. Böylece fotoğraf sayesinde, yaşam kendi akışı içinde belgelenmeye başlar. Fotoğrafçılık zaman içinde çeşitli dallara ayrılarak gelişimini sürdürür. Belgesel fotoğrafçılık, haber, moda, spor, doğa ve gezi fotoğrafçılığı bunlardan sadece bazılarıdır. Bu yazımızda ‘Doğa Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?’ konusuna değineceğiz. Ancak yazımıza geçmeden önce fotoğraf hakkında kısaca bilgi vermek isteriz.

Fotoğrafçılık Nedir?

Fotoğraf Makinesi
Fotoğraf Makinesi

Fotoğraf insanın en önemli icatlarından biridir. Kelimesinin kökeni Yunancadan gelir ve ışıkla çizmek şeklinde ifade bulur. Daha teknik bir ifade ile fotoğrafçılık, fotoğraf makinesi aracılığı ile ışığın yansıdığı hassas yüzey üzerindeki görüntüyü kaydetmektir. Dijital anlamda fotoğraf çekmek ise, elektronik bir görüntü sensöründe, her bir piksele elektrik yüklenmesi ve elektronik olarak bu fotoğrafın işlenmesi sonucu meydana gelir. Estetik açıdan yaklaşırsak, fotoğrafçılık aynı zamanda bir sanat olarak kabul görmektedir.

Fotoğrafçılık Çeşitleri Nelerdir?

Sokak Fotoğrafçılığı
Sokak Fotoğrafçılığı

Bu sorunun yanıtından önce fotoğrafçılığın çeşitlerine değinelim. Fotoğrafçılık kendi içinde çekim konusuna ya da şekline göre pek çok alt tür gösterir. Bunlardan bazıları şöyledir:

Portre Fotoğrafçılığı

Portre Fotoğraf
Portre Fotoğrafçılığı

İnsanın kişiliğini ve iç dünyasını konu edinmiştir. Eline fotoğraf makinesi alan herkes mutlaka başka birinin portre fotoğrafını çekmiştir. İnsanların doğal anında çekilmesi portre fotoğrafı için önemlidir.

Makro Fotoğrafçılık

Makro Fotoğraf
Makro Fotoğrafçılık

Sözcük anlamı büyük ya da iridir. Özellikle fotoğrafa yeni başlamış herkesin çalışmak istediği bir türdür. Nesnelerin büyütülmüş hallerini konu edinir. Canlı varlıklardan cansız varlıklara kadar son derece ilginç görüntüler yakalamak mümkündür.

Mimari Fotoğraf

Mimari Fotoğraf
Mimari Fotoğrafçılık

Yapıların yalnızca dış görüntüsü değil, iç mekânları ve çeşitli ayrıntıları da mimari fotoğrafçılığın konusudur. Mimari yapıların çekimini konu edinen bir türdür. Aynı zamanda yapı – çevre ilişkisi, reklam ve tanıtım, şehircilik çekimleri de mimari fotoğrafın konusuna girer.

Manzara Fotoğrafçılığı

Manzara Fotoğraf
Manzara Fotoğrafçılığı

Fotoğrafı çekmek her amatör ya da profesyonel fotoğrafçının mutlaka yöneldiği bir türdür. Aslında çok basit görünse de, doğa ve manzara fotoğrafçılığı en zor türlerdendir.

Gece Fotoğrafçılığı

Gece Fotoğraf
Gece Fotoğrafçılığı

Teknik anlamda düşük ışık şartlarında çekim yapmaktır. Gece fotoğraf çekmek için, ISO, flaş, tripod gibi teknik detaylar önem kazanır. Gece gökyüzünün ve yıldızların fotoğrafını çekmek için ise dünyanın hareket ettiğini unutmamak gerekir. 

Doğa Fotoğrafçılığı Nedir?

Doğa Fotoğrafçılığı
Doğa Fotoğrafçılığı

Peki doğada fotoğraf çekmek neleri içerir? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Doğa ya da doğal yaşam fotoğrafçılığı konu olarak vahşi yaşamı, hayvanları, manzara ve bitkileri çalışmaktadır. Fotoğrafta doğa üzerine çalışmak, aynı zamanda belgelemeyi de beraberinde getirmektedir. Bu durumda doğa ve belgesel fotoğrafçılığını birlikte düşünmek yanlış olmaz. Aslında doğa fotoğrafı denince tek bir tür akla gelir. Oysa doğada çok çeşitli konular vardır. Üstelik bunlara farklı bakış açılarıyla yaklaşmak mümkündür. Örneğin; vahşi yaşam, kuş gözlemi, sualtı ya da doğa belgeseli fotoğrafları, doğa fotoğrafçılığı türlerinden bazılarıdır.

Doğada Fotoğraf Çekmek

Doğada Fotoğraf
Doğa Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?

Fotoğraf çekerken doğal ışık en önemli etkenlerden biridir. Çekimin en zor kısmı belki de budur. Sabahın ilk ve son saatleri, güneş ışınlarının yeryüzüne yatay olarak geldiği ve sıcak tonlara sahip olduğu saatler, doğal ışık için en uygun anlardır. Doğa fotoğrafı için konu tespiti aynı zamanda lens seçimini de öne çıkarır. Geniş açı lenslerden balıkgözü lense kadar, her çeşit lensle çalışmak mümkündür. Filtre de doğa fotoğrafı çekerken önemli bir aksesuardır. Özellikle Polarize filtreler doğa fotoğrafı çekerken olmazsa olmaz bir teknik ayrıntıdır. UV, skylight ve ND filtreler de doğa fotoğrafçısının faydalanacağı teknik ayrıntılardan diğerleridir.

İlk Doğa Fotoğrafçısı, George Shira

Doğa fotoğrafına dair ilk örnekler 1905 yılına aittir. Doğal yaşam tutkunu George Shira’nın çektiği geyik fotoğrafları, bu alandaki ilk örnek olur.  1906 yılında National Geographic dergisi bu seriyi yayınlar. Çalışmalar ilgi çeker ve ses getirir. Böylece bir anlamda doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı başlar.

İyi Bir Doğa Fotoğrafçısı Olmak

Doğa Fotoğrafı
Doğa Fotoğrafı Doğa Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?

Her şeyden önce iyi bir doğa fotoğrafçısı olmak için bir takım özelliklere sahip olmak gerekir. Kimse doğuştan üstün yetenekli değildir belki. Ancak yaşam boyunca insanın kendini geliştirmesi de mümkündür. Doğada fotoğraf çekmek için sabırlı, özverili, kararlı ve dayanıklı olmak gerekir. Ünlü doğa fotoğrafçılarının deneyimlerine de kulak vermek önemlidir. Doğada fotoğraf çekmek, doğa tarafından sınanmayı göze almak demektir. Kimi doğa fotoğrafçısı en güzel görüntüyü dondurmak için saatlerce yağmur ormanlarında bir hamakta bekler ya da Amazon’daki her böcek tarafından ısırılır. Kimisi de kutuplarda haftalar süren kamplarda konaklar. Tutkuyu başarıya çevirmek için vazgeçmemek en büyük meziyettir. Ayrıca Udemy ile fotoğrafçılığa giriş ve daha ileri düzey fotoğrafçılık dersleri almak da mümkündür.

Doğa Fotoğrafçıları Nasıl Para Kazanır?

Doğada çekilen fotoğrafların bir çoğu hobi amaçlı gibi görünse de, dünyada milyonlarca insan bu işten para kazanıyor. Doğa fotoğrafçılığından para kazanmak için birkaç yöntem bulunuyor. İlk olarak instagram hesabı açarak belirli bir kitleye ulaşmak ve affiliate linkler ile gelir elde etmek. Bir diğer yöntem ise dergilere ve diğer basılı yayın yapan kuruluşlara fotoğrafları satmak. Son olarak en yaygın fotoğrafçılıktan para kazanma yöntemi olan Shutterstock’da fotoğraf satmak. Shutterstock’a yüklenilen büyük çözünürlüklü fotoğraflar, internette yayın yapan ve blog yazan çok geniş bir kitleye hitap ediyor. Shutterstock ile para kazanmaya başlamak için Shutterstock Contributor sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Dünya üzerinde yüzbinlerce gezgin, fotoğraflarını satarak seyahatine devam ediyor. Birçok doğa fotoğrafçısı ise buradan geçimini sağlıyor. Alternatif olarak Adobe Stock, GettyImages gibi onlarca stok fotoğraf sitesi de bulunuyor.

Doğa Fotoğrafçısı Olmak İçin İpuçları

Doğa, fotoğraf çekmek için çok zengindir. Doğada fotoğraf çekmek, enfes görüntülere şahit olmak demektir. Her işte olduğu gibi bunda da deneyim en iyi öğretmendir. Peki doğa fotoğrafçısı nasıl olunur? Nelere dikkat etmek gerekir? Bu sorulara cevap niteliğinde önemli ipuçlarını listeledik:

İyi Bir Araştırmacı Olmak

Doğa anlık sürprizler sunar. Bu nedenle önceden hazırlık yapmak gerekir. Çalışılacak yeri daha önceden araştırmak önemlidir. Işığın durumunu kontrol etmek iyi bir tedbirdir.

Meteorolojik Bilgi

Doğada çalışmak aynı zamanda her türlü hava şartını göze almak demektir. Daha önceden hava durumunu öğrenmek iyi olur. Hem kendinizi hem ekipmanı korumak ve tedbirli olmak gerekir.

Tripod Kullanmak

Gerek ışığın durumu gerekse yer şekilleri açısından tripod en önemli ayrıntılardan biridir. Düşük objektif hızı, ISO ve alan derinliği için tripod olmazsa olmaz bir parçadır.

Kamerayı Tanımak

Hangi makineyle çalışmalı? Bu soru her türde çekim için önemlidir. Ancak başlangıçta amatör dijital SLR bir makine de iş görür. Objektiflerde görüntü sabitleme ve otomatik odak özellikleri olması da son derece yararlıdır. Kendinize en uygun kamerayı Aliniyor.com dan bulmanız mümkün.

Seyahat Etmek

Doğa fotoğrafı çekmek aynı zamanda seyahat etmeyi gerektirir. Daha önce görmediğiniz doğal yerleri keşfetmek, yeni çekim alanları bulmak demektir. Tek bir manzara fotoğrafı için kilometrelerce yürümeyi, tırmanmayı göze almış fotoğrafçılar vardır.  

Konuya Odaklanmak

Bazen tek bir konu üzerinden hareket etmek de işe yarar. Tıpkı George Shira’nın yaptığı gibi. Örneğin tek bir bitki türünün dört mevsim fotoğrafını çekmek, iyi bir yaklaşım olabilir. Ya da nesli tükenmekte olan bir tür üzerine odaklanmak gibi.

Gizlenmek ve Sessizlik

Doğada çalışmak gerçekten dikkat ve sabır ister. Özellikle de konunuz bir yaban hayvanıysa… Bu durumda sessiz ve temkinli hareket etmenin faydası büyüktür. Kamufle olmak da korunmanın ve gizlenmenin bir diğer yoludur.

Doğru Lens ve Filtre Kullanma

Fotoğraf makinesini doğru kullanmanın yanı sıra doğru lens seçimi de önemli bir teknik ayrıntıdır. Özellikle hayvanlar üzerine çalışırken telefoto lens ile yakın görüntüler elde etmek mümkündür. Lens kadar filtre de gereklidir. Polarize ve grad filtreler ile ışığı kontrol edebilirsiniz.

Doğada Geniş Düşünmek

Doğa fotoğrafı çekerken iyi bir araştırmanın yanı sıra hayal gücünden de yararlanmak gerekir. Sadece bitki ya da hayvan odaklı değil, mevsime ve diğer doğal güzelliklere de yer vermelidir. Kar manzaraları, deniz ve göller aynı zamanda suya yönelmeyi de beraberinde getirir. Dalgalar, göldeki yansımalar ya da karın erirken yarattığı görüntüler, objektifinizden bambaşka açılar yakalamanızı sağlar.

Doğada fotoğraf çekerken doğaya uyum sağlamayı unutmayın. Etrafa kulak verin; akan bir dereyi, rüzgârın esişini, kuş seslerini, arı vızıltısını dinleyin. Manzarayı, çiçekleri, bulutları ve ağaçları izleyin. Böylece doğayla etkileşim içinde olmanız mümkün. Fotoğrafçılığın bütün dalları deneyim gerektirir. Bol bol çekim yapmak, tecrübeli fotoğrafçıları dinlemek, kendini geliştirmek iyi bir doğa fotoğrafçısı olmak için önemlidir.

Eğer merak ediyorsanız, Gezginler Nasıl Para Kazanır yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: Bu içerikte yer alan aliniyor.com ile dolaylı bağlantılarla işbirliği yapılarak inceleme yönlendirmeleri yapılmıştır. Doğabilecek sorunlardan Kampbros Medya ve Prodüksiyon Ltd. Şti. sorumlu tutulamaz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Hale Başeğerci
Hale Başeğerci
Hale Başeğerci, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda metin yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...