İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

İstanbul adeta ülkenizin kültür başkenti. Şehir tarihi, turistik ve kültürel anlamda oldukça zengin bir konumda yer alıyor. İstanbul aynı zamanda yıl içerisinde şehir dışı ve yurt dışından oldukça fazla konuk ağırlıyor. Öyle karmaşık ve gizemli bir yapıya sahip sınırlarında yaşayanlar dahi her gün yeniden keşfediyor. Bu yazımızda İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler listesini sizler için derledik. Şüphesiz İstanbul ve bilhassa Avrupa yakası deyince, ciddi bir trafik yoğunluğu ve ulaşım problemleri akla geliyor. İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler listesini gezmek için daha konforlu ve pratik bir ulaşım opsiyonu isterseniz, İstanbul Havalimanı’na indikten sonra İstanbul Havalimanı Oto Kiralama ile aracınızı kiralayıp yola koyulabilirsiniz.

İstanbul Avrupa Yakası Müzeleri

İstanbul’a bir kültür turu yapmaya ne dersiniz? Müze niteliği ve niceliği açısından oldukça zengin bir noktada konumlanan İstanbul’a Rentalcars konforuyla ile gitmenin ayrıcalıklarını göz ardı etmeyin. Şimdi gelin İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler arasındaki beş müzeye göz atalım.

1. Pera Müzesi, Beyoğlu

Pera Müzesi, Beyoğlu
Pera Müzesi, Beyoğlu

İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler listemizin ilk adresi Pera Müzesi. 2005 senesinde Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuştur. İstanbul’un gözde, işlek ve tarihi muhitlerinden Beyoğlu, Pera Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Müzenin binası da oldukça zengin bir tarihe sahip. 19. yüzyılda varlık gösteren Bristol Otel binasında yer alıyor.

Müzede sürekli bulunan koleksiyonlar da şunlar: Kütahya Çini ve Seramikler Koleksiyonu, Oryantalist Resim Koleksiyonu, Fotoğraf Koleksiyonu, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu.

2. Madame Tussauds İstanbul Müzesi, Beyoğlu

Madame Tussauds İstanbul Müzesi, Beyoğlu
Madame Tussauds İstanbul Müzesi, Beyoğlu

İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler listemizin ikinci adresi de Beyoğlu’nda. İlk olarak Madame Tussauds, dünyanın çeşitli noktalarında varlığını sürdüren balmumu heykel müzesi olduğunu söyleyelim. İstanbul’da da muhit olarak Beyoğlu’nu seçmekte haksız değil.

Bu müzede Türkiye ve dünya tarihine adını altın harflerle yazmış şu isimleri görebilirsiniz: Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Madonna, Mazhar Alanson, Müslüm Gürses, Beyonce.

3. İstanbul Deniz Müzesi, Beşiktaş

İstanbul Deniz Müzesi, Beşiktaş
İstanbul Deniz Müzesi, Beşiktaş

Civarında buluşma organize edilen o meşhur müzede sıra. Deniz Müzesi, Türkiye’nin en büyük denizcilik müzesi. Tam 125 yıldır ziyaretçilerle buluşan zengin de bir koleksiyona sahip. Bu anlamda Türk denizcilik tarihini anlatmadaki başarısı oldukça fazla.

Müzenin kalıcı koleksiyonunda şu eserler yer alıyor: Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları, Tekstil – Dokuma, Ahşap, Taş, Kağıt, Metal ve Plastik Sanat Eserleri. Bunun yanı sıra İstanbul Deniz Müzesi, oldukça zengin bir arşive ve kütüphaneye de sahip.

4. İstanbul Modern, Beyoğlu

Modern İstanbul, Beyoğlu
İstanbul Modern, Beyoğlu

Müzeler deyince Beyoğlu’ndan uzaklaşmak pek de mümkün olmuyor. İstanbul Modern, disiplinlerarası pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan bir müze. 2004 senesinde açılan müze, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi.

İstanbul Modern, çeşitli sergi ve fotoğraf galerisinin yanı sıra eğitim, sinema, kütüphane, kafe, sosyal program etkinliklerini de yıl boyunca aksatmıyor. Hem kültür hem eğlence hem aktivete diyor.

Siz de Rentalcars’tan kiraladığınız aracınızla Beyoğlu hattı üzerindeki müzeleri ziyaret edebilirsiniz diyelim ve rotamızı Masumiyet Müzesi’ne çevirelim. Yine Beyoğlu’ndayız…

5. Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi
Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk’un aynı adlı eserinden uyarlanan Masumiyet Müzesi 2021 senesinden beri varlık gösteriyor. Romandaki Füsun’un hikayesinin geçtiği Çukurcuma Masumiyet Müzesi’nin de adresi.

Spoiler vermeden kısaca müzenin hikayesinden bahsedelim. 2008 yılında yayımlanan Masumiyet Müzesi kitabına paralel olarak 2000’li yıllardan 1950’lere kök salıyor.

Masumiyet Müzesi, romanı okumamış ziyaretçilere de hitap ediyor. Eski İstanbul yaşantısından nostaljik izler kime hitap etmez ki?

İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Şehrin gezi turu bitmiyor. Şehir öylesine zengin ki sınırlarında yaşayanlar bile turisti. Sürekli bir öğrenme ve keşif maratonu İstanbul’da yaşamak. O halde gelin şimdi de İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler arasındaki beş tarihi ve turistik adresi ziyaret edelim.

1. Miniatürk, Beyoğlu

Miniatürk, Beyoğlu
Miniatürk, Beyoğlu

“Büyük ülkenin küçük bir modeli” sloganıyla yaşayan Miniatürk, yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlerin ilk ziyaret yerlerinden. Miniatürk 60000 metrekarelik bir alana yayılıyor ve 15000 metrekarelik alanında maketler var. Bununla birlikte 300 araçlık otopark, restoran, kafeterya, hediyelik eşya, açık hava gösteri alanı, çocuk oyun parkı, feribot, kumandalı tekne, gezi treni, Mini Stadyum’da 4 büyükler, satranç ve labirent alanı ve Türkiye-İstanbul Simülasyon Helikopter turu ile dev bir kompleks ortaya koyuyor.

Son olarak Miniatürk’te göreceğiniz çeşitli maketlerden bazıları şunlar: Selimiye Camii, Anıtkabir, Mardin ve Safranbolu evleri, Taksim Cumhuriyet Anıtı, Topkapı Sarayı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evi, Mostar Köprüsü, Alman Çeşmesi.

2. İstanbul Akvaryum, Bakırköy

İstanbul Akvaryum, Bakırköy
İstanbul Akvaryum, Bakırköy

Aqua Florya Alışveriş ve Yaşam Merkezi içinde yer alan İstanbul Akvaryum dünyanın en büyük tematik akvaryumu. İçerisinde 17000 canlı yaşıyor. Bunun yanı sıra 17 adet tema parkı ve 1 adet yağmur ormanı da var.

İstanbul Akvaryum’da yaşayan bütün bitkiler Kosta Rica’dan. Aynı zamanda köpekbalıkları ve vatozlarla dalış yapma imkanınız da var. Yaklaşık otuz dakika süren dalış sonrasında da İstanbul Akvaryum dalış sertifikası alabilirsiniz.

3. Mısır Çarşısı, Fatih

Mısır Çarşısı, Fatih
Mısır Çarşısı, Fatih

Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Mısır Çarşısı, 1663 senesinden beri hizmet veriyor. Mısır Çarşısı’ndaki dükkanlar ilk zamanlarda aktar ve pamukçular tarafından işletiliyordu. Oysa bugün çarşı içinde pek çok sektörden dükkan var.

Çarşı, L şeklinde inşa edilmekle birlikte iki çarşının birleşmesiyle de oluşmuş. Aynı zamanda bu iki çarşının birleştiği noktanın da bir adı var: Dua Meydanı.

Tarihte çeşitli mahkemelere de ev sahipliği yapmış Mısır Çarşısı. Ticari anlaşmazlıkları çözen mahkemeler, esnaflar arasındaki anlaşmazlıkları çözen mahkemeler, halkla esnaf arasındaki anlaşmazlıkları çözen kadılar… Bugün ise birinci ve ikinci katı alışveriş için kullanılırken üst katında da ofisler yer alıyor.

Rentalcars aracılığıyla kiraladığınız aracınızla Fatih’e gelmişken Kapalı Çarşı’yı ziyaret etmemek olmaz.

4. Kapalı Çarşı, Fatih

Kapalı Çarşı, Fatih
Kapalı Çarşı, Fatih

Tarihi Bizans’a dek uzanan Kapalı Çarşı’da sıra. Vurası dünyanın en eski alışveriş merkezleri arasında yer alıyor. Osmanlı Dönemi’nde ticaretin merkezi olarak görülen Kapalı Çarşı, Fatih Sultan Mehmet tarafından da desteklenmiş.

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde en zengin dönemini yaşayan Kapalı Çarşı ne yazık ki yangın ve depremden sonra hacim olarak küçülmüş. Bugün gördüğümüz hali ise İkinci Abdülhamit’İn eseri.

Son olarak Kapalı Çarşı’nın Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler olmak üzere on bir kapısı var.

5. Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş

Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş
Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş

İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler listemizin son durağı da Dolmabahçe Sarayı. 1853 senesinde Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Mimarları ise Ermeni Garabet Balyan ve Nikogos Balyan.

1984 yılından beri de müze olarak varlık gösteriyor. 110 bin metrekarelik alanda mükemmel Boğaz manzarasıyla görülmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Son olarak Ivan Ayvazovski tabloları, Napolyon’un hediye ettiği piyano ve daha pek çok değerli eseri Dolmabahçe Saray’ın koleksiyonunda görebilirsiniz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Gülseren Aydın
Gülseren Aydın
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda dramaturg ve senaryo yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...