Konu Başlıkları
1.Tortum Şelalesi- Erzurum
Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Tortum Şelalesi yükseklik olarak dünya üzerindeki en yüksek üçüncü şelale olma özelliğine sahiptir. Uzundere ilçesinde bulunan bu doğa harikası, Erzurum ilinin 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü’nün kuzey kenarında yer almaktadır. Şelaleden dökülen suların üst bölümünde her daim gökkuşağı oluşmakla birlikte ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaktadır. Suların döküldüğü alanda ise kocaman bir dev kazanı oluşmuştur.
2. Düden Şelalesi- Antalya
Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan kolu olan Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi) ile Varsak’a 1 km uzaklıkta olan kolu Yukarı Düden Şelalesi Akdeniz‘e dökülüyor. Antalya’nın enfes güzelliklerinden biri olan Düden Şelalesi’nin yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülen Aşağı Düden Şelalesi kolu, Lara yakınlarında şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunuyor. Yukarı Düden Şelalesi’ne ise aynı zamanda İskender Şelalesi olarak da biliniyor. Düden Şelalesi park alanı içerisinde Gençlik Parkı, restoran ve kafeler ile hediyelik eşya dükkanları yer alıyor.
3. Muradiye Şelalesi- Van
Van merkezine bağlı Muradiye ilçesinde bulunan Muradiye Şelalesi il merkezine 80 km uzaklıktadır. Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-iMahi çayı üzerindedir. Şelalenin yüksekliği 50 metredir. Her Mevsim Ayrı Manzara bir şelale için çok da yüksek sayılmayan Muradiye, bend-i mahi çayının kuvvetli akış gücünden dolayı görkemli bir manzara sunar. Muradiye Şelale, sadece görüntüsü ile değil çevresini güzelleştiren tabiatıyla da görülmeye değerdir. Muradiye Şelalesi kamp yapmak için de ideal bir mekândır.
4. Kapuzbaşı Şelaleleri- Kayseri
Kayseri’nin Yahyalı ilçesinin Kapuzbaşı Köyü’nde. Köy, Yahyalı’ya 65 km mesafede. Kayseri şehir merkezine ise 141 km uzaklıkta. Hemen yakınındaki Aladağlar’ın görkemiyle yarışan bu şelale, muhteşem bir manzara koyuyor ortaya. Kapuzbaşı Şelalesi, Aladağlar’da toplanan kar ve buz sularıyla beslenir ve 76 metre tepeden dökülür. Şelale, Aladağlar trekking parkurunun en güzel durak noktalarından biri. Adana-Kayseri arasındaki Aladağlar geçişini 5 günde tamamlayan gruplar, 4. gün Kapuzbaşı Şelaleleri’nin yanı başında çadır kurup konaklıyorlar.
5. Gürleyik Şelalesi- Eskişehir
Gürleyik Çağlayanı yani bilinen diğer adıyla Gürleyik Şelalesi, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik Köyü’nde bulunmaktadır. Gürleyik Şelalesi’nde bulunan piknik alanı, köy halkı tarafından işletilmekte ve bakımı yapılmaktadır. Bu yüzden de giriş için ufak bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca bölgede çok az bir ücret karşılığı kamp kurulmasına da izin verilmektedir. Trekking için burayı tercih edenlerin sayısı oldukça fazladır ve bölgede güzel yürüyüş yolları bulunmaktadır. Gürleyik Şelalesi’nin yaklaşık 3 km yukarısında bulunan Subaşı Şelalesi’ne de kesinlikle uğrayın deriz.
6. Ağaran Şelalesi- Rize
Ağaran Şelalesi, ülkemizdeki bu nadide güzelliklerden biridir. Rize’nin Çayeli ilçesine 12 kilometre mesafedeki Ağaran Şelalesi, Sırt Köyü sınırları içerisindedir. İlçe merkezinden Şairler Deresi yoluyla ulaşılan şelale güzergâhının son üç kilometresi, çay bahçeleri arasındaki toprak bir yoldan devam etmektedir. Kayaların arasından köpük köpük serin mi serin bir su ve şelalenin döküldüğü yerde harika bir kaya havuzu. Tatlı suda yüzmeyi sevenler için görülmesi gereken bir doğa harikası.
7. Manavgat Şelalesi- Antalya
Antalya’nın en büyük ikinci ilçesi Manavgat’ta bulunan şelale, Manavgat Nehri’nin kuvvetli akıntılarıyla oluşuyor. Yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki falezlerden dökülen şelale geniş bir alana yayılmış. Adını bulunduğu ilçeden alan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine 5 km mesafede konumlanıyor. Az bir yükseklikten düşmesine rağmen yüksek bir debiyle akan şelalenin beslendiği en büyük kaynak karstik bir yapıya sahip olan Dumanlı Kaynağı. Şelalenin debisinin yüksek olması su sporları için elverişli bir ortam sağlıyor. Trekking ve kamp gibi doğa etkinlikleri için de oldukça uygun bir ortama sahip olan Manavgat Şelalesi’nin üzerinde bulunduğu nehirde tekne turu yapabilir, rafting, jeep safari gibi aktivitelere de katılabilirsiniz.
8. Göksu Şelalesi- Konya
Hadim ilçesine 23 km uzaklıktaki şelalenin ilginç bir jeolojik yapısı bulunuyor. 15 – 20 metre yükseklikten dökülen Göksu Şelalesi ile ilgili bazen kafalar karışıyor. Göksu Nehri, Yerköprü’de mağaranın içine giriyor ve burada kayboluyor. Bölgedeki bir diğer akarsu olan Karasu Çayı da Göksu Nehri’nin yaklaşık 25 metre üzerinden aktıktan sonra Yerköprü Şelalesi’ni oluşturuyor ve Göksu Nehri’nin üzerine dökülüyor. İki akarsuyun birleşmesinden sonra ortaya muhteşem güzelliğe sahip bir gölet çıkyor ve birleşen iki nehir Akdeniz’e dökülmek üzere coşkuyla akmaya devam ediyor.
9. Tarsus Şelalesi- Mersin
Taşıdığı alüvyonlarla Çukurova deltasını oluşturan ırmaklardan biri olan Berdan Irmağı, Toroslardan doğarak Mersin’in doğusunda 5 metre yükseklikten aşağı dökülür ve Tarsus Şelalesi’ni oluşturur. Toplam uzunluğu 142 km‘yi bulan ırmağı oluşturan derelerin en önemlileri ise, Can, Pamuklu ve Kusun dereleridir. Tarsus Şelalesi kış ve bahar aylarında Toroslarda eriyen karlar sonucu en yoğun debisine ulaşmaktadır. Günümüzde şelale çevresi özellikle yaz aylarında tercih edilen bir mesire yeridir. Özellikle gün batımında harika bir manzaraya sahip olan bu alanda restoran, çay bahçesi ve köprüler bulunmaktadır.
10. Girlevik Şelalesi- Erzincan
Çağlayan Beldesi sınırları içinde yer alan Girlevik Şelalesi Erzincan merkeze 33. km uzaklıktadır. Her mevsim farklı güzelliklere bürünen Erzincan Girlevik Şelalesi, özellikle günü birlik tatiller için tercih edilen önemli turizm merkezidir. Girlevik Şelalesi’nin suyu Munzur Dağları’nın yamacında yer alan Kalecik Köyü’nden doğan gözelerden gelmektedir. Su dokuz ayrı gözeden çıkar ve bir dere yatağı vasıtası ile şelaleye kadar ulaşır. Şelalenin yüksekliği 30-40 metre olup, yöreye özgün taştan oluşan üç kademe halindedir. Gürlevik Şelalesi veya diğer adıyla Çağlayan Şelalesi’ne ulaşmak için şahsi aracınızla tabelalar yardımıyla ulaşabileceğiniz gibi Çağlayan Beldesi minibüsleriyle de ulaşım sağlayabilirsiniz.
11. Kurşunlu Şelalesi- Antalya
Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km’nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir. Kurşunlu Şelalesi’ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla tabiat parkı, birçok ziyaretçiyi günübirlik dinlenme ve piknik için cezbeder. Ziyaretçiler için seyir terasları, oyun alanları, araç parkı ve diğer imkanlar da mevcuttur.
12. Erfelek Şelalesi- Sinop
Sinop’un Erfelek ilçesinde iki ormanın birleştiği derin vadi içerisinden akan, irili ufaklı 28 şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Vadinin içinden akan Karasu Deresi üzerinde yer alan şelalelerin en büyük özelliği sıralı olmaları. Aralarında en büyük şelale, ilk gördüğünüz şelale. Buradaki havuzda yüzmek yasak olsa bile bazıları buz gibi suyun tadına bakmadan da edemiyor. Erfelek Şelaleleri’nin zirvesi dediğimiz en üst noktasına çıktığınızda ise asıl sürpriz sizi bekliyor olacak. Bir gözleme, patates ve yayık ayranla açlığınızı yatıştıracak, dönüş yolu için enerji toplayacaksınız. Fiyatları da oldukça ucuz. Yayık ayranı burada mutlaka için.
13. Saklıkent Şelalesi- Düzce
Saklıkent Şelalesi, Yedigöller yolu güzergahında, Düzce‘ye 40 km, Yığılca merkeze 5 km mesafededir. Yeni keşfedilen doğa güzelliklerinden olan Saklıkent Şelalesi, bölgenin piknik ve mesire alanı olarak hareketlenmesi sağlanmıştır.
14. Ilıca Şelalesi- Kastamonu
Pınarbaşı’na 12 km. uzaklıkta Ilıca Köyü içinde yer alan şelale, 15 metre yükseklikten aşağıya dökülmektedir. Suyun döküldüğü yerde oluşan doğal havuzun çevresi oldukça çeşitli bitki örtüsü ile kaplanmış egzotik bir görünüme sahiptir. Batı Karadeniz’de bulunan bu doğa harikasını Bungalov evlerde konaklayarak, ATV araçlarla gezerek keşfedebilirsiniz.
15. Suuçtu Şelalesi- Bursa
Suuçtu Şelalesi bir fay hattının çökmesi ile oluşmuştur. 38 metre yükseklikten dökülen su, yazın suyunun azalmasına rağmen kış aylarında doldurduğu göleti ile güzel bir manzara sergiler. Gezi alanı ve piknik yeri olarak tercih edilen Bursa Suuçtu, etrafını saran kayın ağaçları arasında, serin havası ile tam bir temiz hava deposudur. Mustafakemalpaşa ilçe merkezine 20 km uzaklıktadır. Yalıntaş beldesi yolu izlenerek Muradiyesarnıç köyü üzerinden ulaşılır.
16. Uçansu Şelalesi- Antalya
Uçansu Şelaleleri Aşağı Uçansu Şelalesi ve Yukarı Uçansu Şelalesi olmak üzere 2 ayrı şelaleden oluşur. İkisi de farklı irtifadadır ve yükseklikleri farklıdır. Üst şelalenin yukarı döküldüğü bölümünde ise Kral Havuzu bulunur. Uçansu Şelaleleri denizden 400 metre yüksekliktedir. Havutlu ve Bal Derelerinin birleşmesi ile oluşan Uçandere şelaleleri oluşturur. Gebiz Beldesi Akçapınar Köyünden araçla Aşağı Uçansu Şelalesine gidilir. Bu yol orman yoludur ve yer yer bozuktur. Uçansu Şelaleleri Jeep Safarilerin tur düzenlediği bir noktadır.
Eksik ya da yanlış bilgi olduğunu mu düşünüyorsunuz? İletişim kanallarımızdan bize bildirerek düzeltmemize yardımcı olun.