Çıplak Modeller Artan Kuraklaşma İçin Lut Gölü ‘nde Poz Verdi

Doğusunda Ürdün, batısında İsrail’le sınırlı Lut Gölü için artan kuraklaşmaya dikkat çekmek amacıyla fotoğraf çekimi gerçekleşti. Yüzlerce çıplak model ünlü Musevi asıllı Amerikalı fotoğraf sanatçısı Spencer Tunick’e poz verdi. Çıplak vücutları sadece beyaz renkle boyanmış gönüllü modellerin, kuraklaşan göl üzerinde verdiği pozlar, ilginç ve birbirinden renkli karelere sahne oldu.

Lut Gölü, dünyanın en tuzlu gölleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca gölün suyu da çamuru da şifa kaynağı olarak ünlenmiştir. Yıllardır sedef hastalığı gibi özellikle cilt hastalarının sürekli uğradıkları yer olarak bilinmektedir.

Çekilmenin sebepleri arasında İsrail ve Ürdün’ün plansız bir şekilde tarım amacıyla gölü kullanması sebepler arasındandır. Ardından çevre sorunları ve küresel ısınmayla birlikte bu gölün suları son yıllarda ciddi anlamda çekilmiştir.

Gölde Sular Her Yıl 1 Metre Çekiliyor

Nü çalışmalarla ünlü 54 yaşındaki fotoğraf sanatçısı Tunick, on sene öncede gölde bir çekim yapmıştı. Göl kuraklık yüzünden her yıl bir metre geri çekilmekte. Buna dikkat çekmek için Tunick, kıyılarında binden fazla çıplak modelin katılımıyla yine bir çalışma gerçekleştirmişti.

Fotoğraf sanatçısı, bu çalışmadan 5 yıl sonra aynı bölgeye döndü. Çekim yaptığı yerlerde suyun çekilip, sadece kum tepelerinin kalmasına şahitlik etti.

Bu yılki çekim içinse sanatçı, yaklaşık 200 gönüllü çıplak modelle çalışmayı yaptı. Turkuaz renkli göle bakan kahverengi tepenin üzerine yerleştirerek çekimlerini gerçekleştirdi.

Ünlü sanatçı, hikayeye göre, bir tuz sütununa dönüştüğü söylenen Lut Gölü efsanesinden esinlendi. İncil’deki hikayesini anımsatmak amacıyla çıplak modelleri beyaz boyayla kaplamayı tercih ettiğini söyledi. Tunick, kutsal kitaplarda belirtildiği şekliyle, ‘Tanrı tarafından cezalandırılarak tuzdan bir sütuna dönüşen Lut’un eşinden ilham aldığını ve modellerin de bu sebeple beyaz renge boyandığının altını çizdi.

Çevre Konusunda Gereken Duyarı Yaratacak Mı?

Çekime katılım gönüllü olarak gerçekleşti. 200 gönüllü katılımcı modelle çekim oluştu. 26 yaşındaki gönüllü model, doktora öğrencisi Anna Kleiman: ”Çevre krizine duyarlılık yaratmak için poz veriyorum.” dedi.

Proje İsrail Turizm Bakanlığı ile beraber düzenlendi. Bölgeye daha fazla ziyaretçi kazandırılması ve bu yolla yatırımın arttırılması hedeflenmekte. İsrail Turizm Bakanlığı, ünlü sanatçının yol masrafı ve otel masraflarını karşıladı. Arad Kenti Belediyesi ise diğer harcamaların masrafları karşıladı. Çıplak çekimli fotoğraf çalışması İsrail’de özellikle muhafazakar siyasetçilerin tepkisini çekmekte gecikmedi. Tunick ise nü fotoğraf çekiminin önemini, “Benim için beden, güzelliği, yaşamı ve sevgiyi temsil eder” sözleriyle açıklıyor.

Arad Kenti Belediyesi ise bu çekimler sayesinde, bölgeye daha fazla turistin çekilebileceği ve yine bu sayede Lut Gölü ile ilgili oluşturulması planlanan müzeye daha fazla maddi destek sağlanacağı düşüncesini taşıyor.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...