Letonya Nasıl Bir Ülke ve Letonya’da Yaşamanın Avantajları Neler?

Yeni bir ülkenin keşfi her zaman bambaşka kapılar aralar. Sizin için aralanan bu kapı, hayata bambaşka bir açıdan bakmanızı da sağlar. Bu yazımızda Letonya kapısını aralayacağız. Bakalım bize neler öğretecek ve gösterecek.

Letonya’nın Tarihi

Letonya Tarihi
Letonya Tarihi

Resmi adıyla Letonya Cumhuriyeti oldukça zengin bir tarihe sahip. Letonlar, yaklaşık olarak MÖ 2500 tarihinde Baltık Denizi çevresinde yaşayan Hint Avrupa halklarının torunları. Geçmişte Çarlık Rusya‘sının himayesinde yaşadığı gibi 18 Kasım 1918 tarihinde de bağımsızlığını ilan etti. Ayrıca II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sının işgaline uğradı. 90larda Sovyet Cumhuriyeti olarak varlık gösterse de 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti ve 2004 yılında da Letonya Avrupa Birliği ülkesi oldu. Kısaca aktarmaya çalıştığımız Letonya’nın tarihi bu haliyle bile oldukça karmaşık. Kuşkusuz ülkeler ve şehirler tarihlerinin izlerini taşırlar. Şimdi gelin bu izlere yakından bakalım.

Letonya Nerede?

Letonya Haritası
Letonya Haritası

Doğu Avrupa sınırlarında yer alır. Estonya ile Litvanya‘nın arasında konumlandığını söyleyebiliriz. Belarus ile arasında 167 kilometre, Estonya ile 343 kilometre, Litvanya ile 576 kilometre, Rusya ile 282 kilometre mesafe bulunur. Ülkenin nemli ve karasal bir iklime sahip olduğu söylenebilir. Coğrafi olarak ise ülkenin neredeyse geneli alçak ovalardan oluşur.

Letonya’nın Kaynakları Nelerdir?

Letonya Doğal Kaynakları
Letonya Doğal Kaynakları

Doğal kaynakları arasında kehribar, bataklık kömürü, kireçtaşı, hidro enerji ve işlenmeye uygun arazi vardır. Bunun yanı sıra tarıma uygun topraklar %28,19, daimi ekinleri %0,45, diğer kullanım ise %71,36. Letonya – Türkiye arasında Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği protokolü 2014 yılında imzaladı. Anlayacağınız Türkiye’nin Letonya ile tek ilişkisi Letonya – Cebelitarık karşılaşması değil.

Letonya Şehirleri

Letonya Başkent - Riga
Letonya Başkent – Riga

Şehirleşme açısından ülkenin oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Bu zenginlik şehirlerin niteliği olduğu kadar niceliğini de yansıtıyor. Başkenti Riga olan ülkenin büyük şehirleri Daugavpils, Jekabpils, Jelgava, Jurmala, Liepaja, Rezekne, Valmiera, Ventspils.

Eski Riga bölgesi Ortaçağ mimarisiyle ünlü. Aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesinde de yer alıyor. Buradaki Aziz Peter Kilisesi, Riga Dome Katedrali, Tris Brali Evleri ve Riga Kalesi görülmesi gereken yerler arasında diyebiliriz.

Letonya Vatandaşlığı

Letonya Sokakları
Letonya Sokakları

Ülkenin vatandaşı olmak son yıllarda çok merak ediliyor. Bunun için Tabii ki bazı kriterlere uymanız gerekiyor.O kriterler neler mi?

  • 15 yaşını doldurmak,
  • Süresiz oturum iznine en az 5 yıl süreyle sahip olmak,
  • Ülke sınırlarında ikamet etmek,
  • Letonca dilini akıcı şekilde konuşmak, ülkenin milli marşı metnini, anayasasını, tarih ve kültür temel ilkelerini bilmek,
  • Belgelenebilir gelir kaynağına sahip olmak,
  • Çifte vatandaşlığa izin veren bir ülkenin vatandaşı olmak,
  • Ülkenin çifte vatandaşlık kanununa göre çifte vatandaşlık başvurusunu yapacak olan kişilerin Avrupa Birliği üyesi, Gümrük Birliği üyesi, NATO üyesi ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekir.
  • Türkiye Cumhuriyeti NATO üyesi ve çifte vatandaşlığa izin veren bir ülke olduğu için Türk vatandaşları ülkeye vatandaşlık başvurusu yapabilirler.

Letonya’da Yaşamak

Letonya'da Yaşamak
Letonya’da Yaşamak

Ülkenin son yıllarda tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi de ucuz olması. Diğer Avrupa Birliği ülkelerine göre yaşam koşullarının hesaplı oluşu kuşkusuz ülkeyi cazip kılıyor. Bunun yanı sıra ülkede işsizlik oranı giderek azalıyor. İşgücüne katılım oldukça yüksek. Sebebi ise nitelikli genç nüfusun yaşlı nüfusa göre fazla olması. Son olarak her ne kadar işsizlik seviyesi düşük olsa da üretimin az ve pek çok fabrikanın çalışmaz durumda olduğunu da ekleyelim. Letonya para birimi ise euro.

Letonya’da yaşayan Türkler ise son yıllarda giderek arttı. Bunun en büyük sebebi de 20 yıldır ülkenin başkentinde yaşayan Türk Leton İş İnsanları (LETİAD) Başkanı’nın inşaat sektörü temsilcilerine yatırım çağrısı yapması oldu.

Kadın Erkek Eşitliği

Letonya’da yaşam demişken ülkenin eşitlik ve refah seviyesine bakmadan olmaz. Kadınların çalışma yaşamının tüm alanlarında erkeklerle eşit haklara sahip olduğu ülkelerden bir tanesinden bahsediyor. Bu açıdan Letonya kadınları iş hayatında ve sosyal hayatta ön plana çıkıyorlar.

Letonya Kültürü

Letonya Festivallerinden Görüntü
Letonya Festivallerinden Görüntü

Ülkenin dini kültürü, Hristiyanlık. İnançlarına bağlı olarak Mara Günü, Ziemassvētki, Jani Günü gibi kutsal günleri var. Kiliseye gitme, şenlik düzenleme, ziyafet verme gibi dini etkinlikleri oldukça fazla.

Edebiyat ve sanat alanında da gelişkin olduğunu söyleyelim. Özellikle 19. yüzyıldan itibaren dünyaca ünlü sanatçı ve yazarlar bu topraklardan nasibini almış. 20. yüzyıl ise ülkenin tiyatro ve sinema açısından miladı sayılabilir.

Son olarak ise meşhur halk dansına değinelim. Festivaliyle meşhur ülke, düğün, jani, sosyal etkinlik gibi özel günlerde halk dansıyla ön plana çıkıyor. Bu dansın gelecek nesillere aktarılmasına da önem veriyorlar.

Yemek Kültürü

Letonya Mutfağı
Letonya Mutfağı

Yemek kültürü de ılıman deniz iklimi ortamında yetişen yiyecekleri kapsıyor. Ana malzeme olarak çavdar, buğday, yulaf, bezelye, pancar, lahana, domuz ürünleri, patates kullanılıyor. Ayrıca dana eti ve balık da ana yemek malzemelerinden.

Aslına bakarsanız pek çok yemek Sovyet mutfağından uyarlanmış. Pelmei, bors, stroganovs, shashlik, rasols, plovs, kefir, kvas ve soanka bunlardan bazıları. Bunun yanında içecek olarak da ulusal kabul edilen Riga siyah balsam anılıyor.

Letonya’da Gezilecek Yerler

Letonya - Rundale Sarayı
Letonya – Rundale Sarayı

Ülkenin yarısından fazlası orman. Bu sebeple de mimari daha çok şehir merkezinde. Ahşap mimarisi, Art Nouveau tarzı, Sovyet mimarisi ve neo klasik mimari yaygın. Mimarinin çeşitlilik göstermesinin başlıca sebebi de tarihinde çok fazla ülkenin himayesinde ve etkisinde kalması. Gezilecek yerlerin neredeyse tamamı ise merkeze yakın. Bu sebeple de merkezde konaklamak uygun olacaktır. Ülkenin gezi rotasına yakından bakalım:

House of the Black Heads: Riga’da 14.yüzyılda inşaatına başlanan bir lonca binası.

-Letonya Etnografya Açık Hava Müzesi: Avrupa’nın en eski ve en büyük açık hava müzelerinden biri.

Rundale Sarayı: Barok tarzdaki Rundale Sarayı bünyesinde müze, park, gül bahçesi, yeşil amfi tiyatro ve çeşmeler mevcut.

Gauja Ulusal Parkı: 1973 yılında kurulan parkta mimari ve sanat anıtları olmak üzere beş yüzden fazla kültürel ve tarihi anıt bulunuyor.

Livu Meydanı: Riga’daki eğlence hayatının merkezi olan meydan.

Hangi Mevsimde Gidilir?

Letonya'da Kış Mevsimi
Letonya’da Kış Mevsimi

Ülkenin soğuk ve yağmur ile anıldığını söyleyelim. Haziran ve eylül ayları arasında yaz yaşanıyor. Bizdeki gibi bir yaz aklınıza gelmesin. Güneşli bir yaz gününün akşamı muhtemelen yağışlı ve serin olacaktır. Bu yüzden de seyahat çantanızı yağmura uygun hazırlamanızda fayda var.

Ekim ve kasım ayları ise sonbahar gibi. Ziyaret zamanı için bu aralığı seçmekte fayda var. Bundan dolayı sarı sonbahar olarak tarif edilen zaman aralığının ülkeye bambaşka bir güzellik kattığı da ziyaretçilerin yorumları arasında.

Letonya Uçak Bileti Nasıl Alınır?

İstanbul’dan gerçekleşecek uçuşunuz Kiev aktarmalı. Yaklaşık on altı saatlik bir yolculuk sizi bekliyor. Hatta aktarmanın süresine göre seyahat süresi bir günü de aşabilir. Uçak bileti almak için çeşitli hava yolu firmalarını ziyaret ederek size uygun tarih ve fiyatı belirleyebilirsiniz.

Letonya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye’den Letonya’ya yapılacak seyahatler için seyahat vizesi başvurusu yapmak gerekiyor. Letonya Konsolosluğu tarafından yetki verilen vize başvuru merkezlerinde takip ve kontrolü sağlanıyor. Burada bir diğer husus ise Schengen vizesi. Schengen söz konusu olduğunda son 5 yıl içinde parmak izi kaydını tam ve sorunsuz biçimde paylaşmış olan başvuru sahiplerinin konsolosluk ziyareti yapmasına gerek yok.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Gülseren Aydın
Gülseren Aydın
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda dramaturg ve senaryo yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Doğayla İç İçe: Kamp Yapmanın Keyfini Çıkarın

Kamp yapmak, modern yaşamın stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç...

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...