Çadır Nedir? Çadır Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Çadır Hakkında

Biz kampçıların vazgeçilmez ekipmanı çadır, aslında sadece ”Çadır” değil. Peki öyleyse çadır nedir? Bizce ismine göre çok daha derin anlamlar taşıyor çadır. Çadırın tarihi insanoğlunun tarihi kadar uzun ve önemli bir geçmişe sahip. Çadır, tıpkı biyolojik bir canlı gibi evrimini gerçekleştiriyor ve bu evrim biyolojik bir evrim gibi hiç durmadan devam ediyor sanki. Hiç vakit kaybetmeden sizler için oluşturduğumuz çadırın tarihi serüvenine bir göz atalım ve çadır hakkında bildiklerimizi değiştirelim!

Çadır Nedir

Çadır, Türkçe’nin çeşitli lehçelerinde çatur, çatır, çâçır, çâşır gibi şekillerde bulunmaktadır. Birçok Asyalı ve Doğu Avrupalı uluslar tarafından da değişik şekillerde kullanılan kelimenin etimolojisi kesin olarak bilinmiyor. Çadır kelimesinin dilimize nereden geçtiği ile ilgili 2 farklı tez bulunmakta. Tezlerin ilkinde Türkçe’ye Orta Farsça çātur (örtü) kelimesinden geçtiği ve bu kelimenin de Eski Türkçe’de çat- (birleştirmek, birbirine tutturmak) fiil kökünden türemiş olabileceği düşünülmekte.

Diğer tezde ise kelimenin aslının Farsça’ya çetr şeklinde geçen Sanskritçe çhattra (şemsiye, gölgelik) olduğu görüşü savunulmaktadır. Çadırlar; etkinlikler, askeri konaklama ve depolama gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor. Biz kampçılara göre çadır nedir diye soracak olursak; Hayatta kalmak için sığınak olarak kullanılan kamp malzemesidir diyebiliriz. Çadırı terimsel olarak açıklayacak olursak bu şekilde açıklayabiliriz.

Çadırın Tarihi Serüveni

Çadırların tarih sahnesine çıkışı insanlık kadar eskidir. Eski taş çağında insanlar genel olarak mağaralarda yaşasalar da küçük gruplar halinde çadırda da yaşadıkları bilinmekte. İlk insanlar Mamut derisini ve kemiklerini kullanarak ilk çadırları inşa ettiler. O zamanlarda çadırlar geçici konaklamanın dışında sürekli bir yaşam alanı olarak kullanıldı. Yani insanlığın ilk evlerinden birini çadırlar oluşturdu.

Bu tür çadırların bilinen en eski örneği Moldova’da bulunmuştur. Bulunan çadır MÖ 40,000 yıllarına dayanmaktadır. Bu çadırların boyutu 8-20 m2 aralığında değişmektedir. Çadırların arasında ise arazi şartlarına göre 1-20 m aralığında bir mesafe bulunabiliyordu.

Moldova’da Bulunan 40.000 Yıllık Çadır

Çadırlar uzun yıllar boyunca deriden ve kemiklerden inşa edilerek kullanıldı. Demir çağına doğru gelindikçe tahtanın ve demirin işlenmesiyle birlikte çadır iskeleti yerini tahtaya bıraktı. Bu zamanlarda iskelet tahtadan oluşsa da dış katmanında deri kullanılmaya devam etti.

İnsanlık tarımı keşfedip yerleşik hayata geçerek çadırın yerini yavaş yavaş kil ve topraktan oluşan yapılar almaya başladı. Ancak çadırlar göçebe toplumlarda her zaman kullanılmaya devam etti.

Çadır insanlık tarihinde öylesine öneme sahiptir ki 3 büyük ilahi din olan İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik dinlerinin kutsal kitaplarında aşağıdaki şekliyle bahsedilmektedir.

  • İncil’de 4: 20 Jabal, çadırlarda ilk kez ‘çadırda yaşamak, koyun ve keçileri yetiştirmek Yeşaya 54’de: Çadırının yerini genişletin ve yerlerin perdelerini uzatmasına izin verin: yedekleyin, kablolarınızı uzatın ve paranızı güçlendirin.
  • Kuran’da en-Nahl 16/80: Allah, hayvanların derilerinden, gerek göç gününüzde gerekse konaklama zamanında sizin için taşınması kolay evler yarattı.
  • Tevrat’da Tekvîn, 4/20: Çadırda oturanların ve sürü sahiplerinin atası Kâin’in (Kâbil) torunlarından Yâbâl’dir
Tepe Tipi Çadır Türü

Çadırın tarihi serüveni devam ederken insanlık da gelişmeye devam etti. Yazının bulunmasıyla tarihi çağların başlamasının ardından insanlık git gide modernleşmeye başladı. Bu durum çadırın farklı kullanım alanlarını ortaya çıkardı. Çadırlar kervan saraylar ve hanlar inşa edilmeden önce seyahat sırasında tek konaklama alternatifi idi. Sonrasında çadırlar ordular için epeyce kullanışlı bir ekipman haline geldi. Roma ordusunda her Contubernium birliğine birer de çadır verilirdi ve birlik bu çadırlarda uyurdu. Savaş sırasında krallar, subaylar ve askerler çadırlarda konaklardı. Çadır boyutu ve konforu içerisinde bulunan kişinin makamına göre değişirdi.

Dünya genelinde çadır denildiğinde akla gelen ilk şey Kızılderililer olsa da bir çok göçebe toplum tarafından kullanılmıştır. Türkler, Moğol kabileler, Bedeviler ve Bulgarlar gibi göçebe toplumlar uzun yıllar boyunca çadırı evleri olarak kabul etti. Türk toplumunda Yurt ya da ger adı verilen ev olarak kullandığımız çadırlar, genellikle ahşap kafes işi, keçe kaplamalı ve taşınabilir şekildeydi.

Kırgızistan’da Yurt Çadırlarında Yaşayan Bir Aile

Yerli Amerikalılar, Kuzey Avrupa ve Asya’daki bazı uluslarda Tepe adı verilen koni şeklindeki çadırları kullanırlardı. Tepe çadırlarının üst noktasında dumanın dışarıya atılması için dairesel bir boşluk bulunurdu. Bu tarz göçebe toplumlarının kullandığı çadırların en önemli özelliği, kışın sıcak yazsın ise serin olmasıdır.

Çadırlarda Yaşayan Bir Kızılderili Kabilesi

Bugün tepe tipi çadırları glamping çadırı olarak da bilmekteyiz. Bu tip çadırlar son zamanlarda tamamen modernleşmiş ve çok talep almaktadır. Ortalama kiloları 30-60 arasında değişmektedir.

18. Yüz yılda dağcılık sporunun ortaya çıkışıyla birlikte çadır tipleri de küçülmeye ve portatif olmaya başladı. Çadırın tam olarak modernleştiği süreç 20 yüzyılın başlarında gerçekleşti. Bu tarihlerde radikal bir değişikliğe uğrayan çadır iskeleti, artık tahtalardan değil plastik ve demirden oluşmaya başladı. Amerika’da kamp popülerleştikçe çadırda gelişmeye devam etti. Günümüzde bir çok çadır iskeleti ise demir ve plastik yerine alüminyumdan oluşmakta.

Günümüzde çadırların şekli ve malzemeleri harikadır. Başta kamp, etkinlikler, askeri alan, depolama ve sağlık bakım alanları gibi bir çok alanda kullanılmaktadır ve tepe çadır, tünel çadır, şişme çadır, Pop-up çadırlar, Jeodezik çadır ve foof top vadır gibi çok farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Kamp hakkında öğrenmeye devam etmek için tıklayın.

Modern Bir Kamp Çadırı

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...