Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır? E-Devlet ile Seyahat İzin Belgesi Almak

Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre şehirlerarası seyahat yasağının uygulandığı zamanlarda özel araçla seyahat edebilmek için şehirlererası seyahat izin belgesi gerekiyor. E-devlet seyahat izin belgesi başvurusu nasıl yapılır? ve yol izin belgesi nasıl alınır? tüm bu soruların cevabı bu yazımızda.

Şehirlerarası Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Sokağa Çıkma Yasağında Özel Araç İle Seyahat İzin Belgesi
Sokağa Çıkma Yasağında Özel Araç İle Seyahat İzin Belgesi

İçişleri bakanlığı Şehirlererası seyahat izin belgesi alma kolaylığını e-Devlet üzerinde e-Devlet Yol İzin Belgesi Ekranı aracılığı ile sağlıyor. e-Devlet kullanıcı adı ve şifreniz ile siteme giriş yaptıktan sonra yol izin belgesi ekranına ulaşarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Veya Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden de başvuru talebinde bulunabilirsiniz. Belge üzerinde valilik veya kaymakamlık yazısı olacak şekilde çıktısının alınması, seyahat izin belgesinin eksik veya hatalı olmaması seyahatinizde önem arz edebilir. Bu konulara dikkat etmenizde fayda olduğunu söyleyebiliriz.

e-Devlet Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

e-devlet giriş sayfası
e-Devlet Giriş Ekranı

Yol izin belgesi ekranına ulaşmak için öncelikle E-Devlet Giriş sayfasını açıyoruz. Bu sayfadan T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifresi bilgileri girerek giriş yapıyoruz. Eğer e-Devlet şifrenizi hatırlamıyorsanız, Covid-19 karantina saatleri haricinde PTT’ye giderek, sosyal mesafe kuralarına uyum sağlayarak gişelerden yeni e-Devlet Şifresi talebinde bulunabilirsiniz. Eğer cep telefon numaranızı daha önce e-Devlet’e kaydettiyseniz, e-Devlet Şifremi Unuttum ekranından şifrenizi, kimlik bilgilerinizi girerek yenileyebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra e-Devlet Yol İzin Belgesi Ekranı’na giriş yapmanız ve başvuru yapmanız gerekmektedir.

E-Devlet Yol İzin Belgesi Sayfasına Nasıl Ulaşılır?

e-devlet e-başvuru sayfası
E-Başvuru arama sonucu

e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra ekrandaki arama bölümüne “seyahat izin belgesi” veya “yol izin belgesi” yazarak arama yazmanız gerekmektedir. Yazdıktan sonra karşınıza E-Başvuru (İçişleri Bakanlığı) sonucu üst sıralarda görüntülenecektir. E-Başvuru (İçişleri Bakanlığı)’na tıklayarak başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz.

Seyahat İzin Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-başvuru seyahat izni almak
İçişleri Bakanlığı E-Başvuru seyahat izni yeni başvuru işlemi

e-Devlet hesabınıza giriş yaparak ulaşabileceğiniz E-Başvuru (İçişleri Bakanlığı) sayfasına giriş yaptıktan sonra, sağ üst tarafta bulunan yuvarlak içerisinde + sembolü ve yanında Yeni Başvuru yazan butona tıklayarak seyahat izin belgesi başvurusu ekranına ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu ekranda Başvuru Türü, Belge Türü ve Bulunduğunuz İl olarak üç seçenek bulunmaktadır.

Seyahat İzin Belgesi Başvuru Türü

e-başvuru sayfası seyahat izin belgesi başvurusu
E-devlet seyahat izin belgesi başvuru türü seçimi

Başvuru Türü ve Bulunduğunuz İl seçilmesi zorunlu alanlardır. Buradan SEYAHAT İZİN İŞLEMLERİ seçeneğini seçiyoruz. Eğer başka bir işlem için seçim yapmak isterseniz diğer seçenekleri inceleyebilirsiniz. Fakat seyahat için gerekli olan seçenek Seyahat İzin İşlemleri seçeneğidir.

Belge Türü

Belge Türü seçeneğinde üç farklı seçenek bulunuyor. Bunlardan izin talebinize en uygun olan seçeneği seçerek devam edebilirsiniz. Trafik Polisi veya Jandarma kontrol noktalarında sizden bu belgeler talep edildiğinde göstermeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, seyahatinizde sorun yaşamamanız için doğru seçim yaptığınızdan emin olmanızda fayda var.

Belge Türü Seçenekleri:

  • 65 Yaş Altı Vatandaşlarımıza Özel Araç Seyahat İzin Belgesi Verilmesi
  • 65 Yaş Üstü Vatandaşlarımız İçin Turizm Amaçlı Yurtiçi Seyahat İzni Verilmesi
  • 65 Yaş Üstü Vatandaşlarımıza Seyahat İzin Belgesi Verilmesi

Bulunduğunuz İl

Neden başvuru yaptığınızı ve başvuru türünüzü seçtikten sonra bulunduğunuz ili seçmeniz gerekmektedir. Bu seçenek, başvuruyu yaparken bulunduğunuz ili seçmenizi gerektirmektedir.

Başvuru Metni ve İletişim Bilgileri

e-başvuru yol izin belgesi başvuru
E-Başvuru yol izin belgesi başvurusu

Başvuru aşamasının 2. sayfasında İletişim Bilgileri, Başvuru Bilgileri, Dosya Ekleme, Detay Bilgi Listesi ve Başvuru Onayı alanları bulunmaktadır. Bu alanları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir.

İletişim Bilgileri

Sistemde kayıtlı olan ikamet adresiniz bu bölümde görüntülenmektedir. Eğer ikamet adresinizde bir değişiklik varsa güncellemek için hemen adres kutucuğunun altındaki “güncellemek için tıklayınız” bağlantısına tıklayınız ve adresinizi güncelleyiniz. Eğer adresinizde bir değişiklik yok ise mevcut adresinizi öylece bırakabilirsiniz. E-posta ve cep telefonu bilgilerinizi girmeniz zorunludur. Bu bilgiler eğer e-Devlet hesabınızdaki İletişim Seçenekleri sayfasında güncellenmiş durumdaysa otomatik olarak sistem tarafından doldurulacaktır. Bu bilgilerin girişini tamamladıktan sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz.

Başvuru Bilgileri

Başvurulacak Taşra Teşkilatı bölümünden, başvuruyu yapmak istediğiniz ilçe kaymakamlığını seçin. Ardından Konu başlığı bölümüne “Özel Araçla Seyahat İzin Belgesi Hakkında” yazın. Ardından Standart Başvuru Metni bölümünde yer alan;

Doğum Tarihiniz:

Gideceği Yerdeki Hane Halkından En Az Birinin T.C. Kimlik Numarası, Adı Soyadı, Cep Telefonu:

Beraberindeki Yakınlarının (Eş, Çocuk, Anne, Baba, Kardeş) T.C. Kimlik Numaraları, Doğum Tarihleri ve İsimleri:

Bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurduğunuzdan emin olun. İletmek istediğiniz özel bir durum veya talebiniz varsa Seyahat İzni Standart Başvuru Metni bölümüne, yukarıdaki bilgileri silmeden altına ekleyebilirsiniz.

Dosya Ekleme

Başvuru sebebinizi bir belge ile başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. Bu belgelere örnek olarak:

  • Cenaze belgesi (Ölüm nedeni koronavirüs olan cenaze yakınları en fazla 4 kişi cenazeye katılabilmektedir.),
  • Hastane raporu (Taburcu olduğuna dair belgeler.),
  • Askerlik terhis belgesi,
  • Ceza İnfaz Kurumu izin belgesi,
  • 14 günlük karantina süresini doldurduğuna dair taburcu belgesi,
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı bulunanlar için davet belgesi,
  • Ösym tarafından ilan edilen sınavlara katılacak öğrenciler ve refakatçileri için sınav giriş belgesi,
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş ve kalacak yeri olmadığı için ikamet adresine geri dönmek zorunda olanlar için bilet, araç plakası veya seyahatini gösteren herhangi bir belge.

belgeleri eklenebilir. Turizm amaçlı seyahatler toplu taşıma kullanmak ve rezervasyonu bulunmak şartı ile bu kısıtlamalardan muaf tutulmuştur.

Detay Bilgi Listesi

“Şuan Bulunduğunuz Adres” bölümüne, detaylı adresinizi yazınız, sokak, kat, daire vb. bilgiler girilmelidir. Gidilecek İl seçilerek, Gidilecek Adres bölümüne gidilecek ildeki detaylı adres yazılmalıdır. Seyahat gerekçesi bölümünde ise Dosya Ekleme bölümünde belgeleri sunulan sebebi ve altındaki bölümde gidiş tarihinizi seçmeniz gerekmektedir.

Başvuru Onayı

Başvuru onayı bölümüne büyük harflerle EVET yazarak Başvur butonuna tıklamanız yeterlidir. Doldurulan eksik veya hatalı bir alan yok ise başvurunuz tamamlanacaktır. Başvuru sonucunuz telefonunuza SMS olarak gelecektir. Başvurunuz olumlu sonuçlanırsa, başvuru yaptığınız kaymakamlık binasına bulunan Seyahat İzni Başvuru masasına giderek, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile belgenizi alabilirsiniz. Belgenizi tüm seyahatiniz boyunca yayınızda taşımanız gerekmektedir.

Tatil Amaçlı Seyahat Belgesi

Tatil amaçlı yol izin belgesi almak
Tatil amaçlı yol izin belgesi almak

Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenen haftaiçi sabah saat 5:00 ile 21:00 arasında ve haftasonu ise Cuma günü 21:00’dan Pazartesi günü 5:00’a kadar karantina uygulanmasına karar verilmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 30.11.2020 tarihli 20076 sayılı “Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” genelgesinin 3.2. maddesine göre şehirlerarası seyahat edebileceğini gösteren bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz edenler toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanarak ulaşım sağlayabilirler. Bu kişiler sokağa çıkma yasağından muaf tutulmaktadır. Özel sebepler ile seyahat etmek isteyenlerin seyahat izin belgesi alması zorunludur.

Kamp yapmak yasak mı?

Kamp yapmak kısmi olarak yasak. Bazı bölgelerde kamp yapılabilirken, bazı bölgelerde yapılması yasak. Kamp yapmak için gidebileceğiniz tesisler ve kamp yapma yasakları ile ilgili bilgiye Kampbros Blog‘dan ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Seyahat izin belgesi gerekli mi?

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı tarihlerde seyahat izin belgesi olmadan seyahat edemezsiniz. Belgesiz seyahat edenlere ceza-i işlem uygulanmaktadır.

Seyahat izin belgesi 65 yaş üstü alınabilir mi?

Evet 65 yaş üstü seyahat izin belgesi alınabilir. e-Devlet yol izin belgesi başvurusu yaparken, Belge Türü Seçenekleri bölümünden “65 Yaş Üstü Vatandaşlarımıza Seyahat İzni Belgesi Verilmesi” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

Yol izin belgesini kimler alabilir?

Seyahat etmek için geçerli sebepleri olan ve özel aracı ile seyahat etmek isteyen kişiler alabilir.

Yol izin belgesi kaç günde çıkar?

İzin belgesi genellikle aynı gün içerisinde veya 1 gün sonrasında çıkıyor. Açıklanan başvuru sonucu, başvuruda bulunan vatandaşın telefonuna SMS olarak iletilmektedir. SMS geldikten sonra başvuru yapılan kaymakamlığa bağlı Seyahat İzni Başvuru masasından belge alınmaktadır.

Yol izin belgesi kaç gün geçerlidir?

Belgeler gidiş veya gidiş-dönüş yönlü olarak hazırlanmaktadır. Eğer gidiş yönü izin belgeniz var ise 36 saat, gidiş-dönüş yönü izin belgeniz var ise 72 saat geçerlidir.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Doğayla İç İçe: Kamp Yapmanın Keyfini Çıkarın

Kamp yapmak, modern yaşamın stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç...

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...