Konu Başlıkları
İzmir’in Kemalpaşa ilçesi sınırlarında yer alan Nif Dağı ile Mahmut Dağı arasındaki saklı cennet Nazarköy köyü, doğa aktiviteleri ve günübirlik geziler için çok zengin kaynaklara sahip bir köy. İzmir’in yeni outdoor aktivite merkezi Nazarköy gezilecek yerler ve Nazarköy yol tarifi gibi tüm detaylı bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.
Nazarköy Hakkında
İzmir Kemalpaşa’ya 7 kilometre mesafede yer alan, eski adı Kurudere olarak bilinen Nazarköy, 2000’li yılların başında köy halkının nazar boncuğu üretimine başlaması ile 2010 yılı sonrasında nazar boncuğunun üretim merkezi haline geliyor. Köy halkı artık köy sokaklarında nazar boncuğu aksesuarları satan dükkanlar açmaya başlıyor ve köyü ziyaret eden turist sayısı her geçen gün artıyor.
Nazarköy Kanyonu’na uzanan doğa yürüyüşü parkuru ise uzun yıllardır İzmir’de ki dağcılık klüpleri tarafından düzenenlenen doğa yürüyüşü etkinlikleri ile tanınıyor. Bugün Nazarköy’de boncuk ocaklarında nazar boncuğunun yapılışını izlemek, köy merkezindeki boncuk dükkanlarını ziyaret etmek, köy kahvaltısı yapmak, doğa yürüyüşü veya kamp yapmak mümkün.
Nazarköy Çarşısı
Merkezinde Nazar Ağacı ve Hitit Kabartması rölyef heykeli bulunan Nazarköy çarşısı, dar sokaklar ve köy evlerinden oluşuyor. Köy içerisinde bir çok otopark bulunuyor. Köy içerisinde araçla gezmek dar sokaklar ve yürüyen insanlar nedeniyle pek mümkün değil. Köyde bazı restoranların da kendine ait ücretsiz otoparkı bulunuyor. Nazarköy’ün çam kokulu sokaklarında gezerken sağlı sollu nazar boncuğu satışı yapan onlarca dükkan bizleri karşılıyor. Çarşı meydanında vadi yönü ve merkeze giden yol ayrımı bulunuyor. Çarşı meydanına devam ettiğinizde boncuk dükkanları, kafeler ve nazar boncuğu atölyelerini görebiliyorsunuz. Çarşı merkezinde Nazar Ağacı ve Hitit kabartması rölyefi bizleri karşılıyor.
Vadi yönüne gidildiğinde ise yine sağlı sollu nazar boncuğu aksesuar dükkanları, nazar boncuğu atölyelerinin bulunduğu dar bir sokaktan devam ediyoruz. Yolun sonu dere kenarındaki kahvaltı restoranlarına çıkıyor. Restoranlarda genellikle kahvaltı, alabalık, köfte ve sac kavurma gibi menüler bulunuyor. Dere çevresindeki masalarda oturarak derenin serinliği ve çınar ağaçları gölgesi eşliğinde bir çok lezzeti deneyimleyebiliyoruz.
Nazarköy Doğa Yürüyüşü Parkuru
Köy meydanından vadi yönüne devam edildiğinde, Nazarköy Vadi Restoran’ın önündeki köprüden sonra, toprak yol bizi yürüyüş parkurunun başladığı Orman Müdürlüğü kontrolü altındaki girişe götürüyor. Yürüyüş parkuruna ve Nazarköy Kanyonu’na orman yangın sezonu olan 1 Mayıs – 30 Ekim tarihleri arasında giriş yasak. Doğa yürüyüşü ve kanyoning aktiviteleri için 1 Eylül – 30 Nisan arasında giriş yapabilirsiniz. Yürüyüş parkuruna giriş yaptıktan sonra ormanın içerisine doğru devam eden yürüyüş parkuru 5 kilometre uzunluğa sahip. Yürüyüş yolunun 2. kilometresinde bir yol ayrımı bulunuyor. Sağa doğru devam eden yol girişinde, dere içerisinde eski beton bir zemin bulunuyor. Buradan sonrasında parkur eğimli bir trekking parkuru olarak 3 kilometre devam ediyor. Vadi manzaralı bir noktada yürüş parkuru son buluyor.
Sola doğru devam edildiğinde ise yürüyüş parkuru bir süre sonra dere içerisindeki patikalardan devam ediyor. Bu yön Nazarköy Kanyonu’na gidiyor. Dere içerisinden yaklaşık olarak 500 metre devam edildiğinde Nazaköy Kanyonu’nu görebiliyorsunuz. Kanyondan sonra patikalar zorlaşıyor ve daha ileride dereden başka birşey bulunmuyor. Nif Dağı’na uzanan vadi boyunca derede balıklar, yengeçler ve karetta kaplumbağalar yaşamını sürdürüyor.
Nazarköy doğa yürüşü parkuru boyunca bir çeşme veya yerleşke bulunmuyor. Bu yüzden mutlaka hiking çantanızda su, aperatif yiyecekler ve her türlü acil duruma karşı ilk yardım ekipmanları bulundurmanızda fayda var. Ayrıca bölgede ateş yakmak yasak. Yürüyüş parkuru boyunca sigara izmariti ve çöp bırakmamaya özen gösterelim.
Nazarköy Kanyonu
Nazarköy doğa yürüyüşü parkurunun 2. kilometresinden sonra sola devam edildiğinde Nazarköy Kanyonu’na giden patikalar dere içerisinden devam ediyor. Derede bazı dönemlerde su bulunuyor. Kanyona gidebilmek için dere içerisinden yürümeniz gerekebilir. Kaya yüzeçlerinin yosunlardan dolayı kaygan olması, düşme tehlikesini beraberinde getiriyor. Bu rotaya yanınızda mutlaka birisi ile gitmenizi tavsiye ederiz. Bu bölgede yürüyüş yapmak için suya girebileceğiniz bir ayakkabı ve bir yedek ayakkabı bulundurmanızda fayda var.
Nazarköy Kanyonu ortalama 50 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde doğal bir kanyon. Kanyon içerisinde derenin aktif olduğu dönemde bazı bölümlerde su derinliği 1.60 cm’yi bulabiliyor. Yüzmek ve suya girmek eğlenceli olabiliyor. Fakat unutmamak gerek, kanyon tabanındaki taşlar çok kaygan. Basılan her yere dikkat etmekte ve yüksekten suya atlamamakta fayda var.
Yürüyüş çantanızda ise su, aperatif yiyecekler ve ilk yardım ekipmanları bulundurmanızı tavsiye ederiz. Kamp ve yürüyüş çantası hazırlamak ile ilgili detaylı bilgi almak için Kamp Çantası Seçerken Ve Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Nazarköy’de Yeme İçme
Nazarköy denilince akla ilk gelenlerden birisi de köy kahvaltısı. Nazarköy’de kahvaltı yapabileceğiniz bir çok restoran ve kafe işletmesi bulunuyor. Nazarköy’e girişte bulunan Nazarköy Dere Restoran, dere çevresinde masalar ve Nazar Köprü’sü ile tanınan restoranlardan birisi. Nazarköy Dere Restoran’ın ücretsiz otoparkı bulunuyor. Restoranda köy kahvaltısı, kiremitte köfte, kiremitte alabalık, sac kavurma ve kiremitte levrek gibi menüler bulunuyor. Ayrıca heryerde gezen tavuklar ve ördekler görmek doğanın içerisinde olduğunuzu hissettiriyor.
Köy meydanında bulunan Butique Cafe & Patisserie ise ilginç mimarisi ile dikkat çeken bir kafe. İsviçre, Norveç ve diğer ülkelerin özel tatlılarını servis ediyorlar. Birbirinden güzel pasta çeşitleri içecek çeşitleri ile unutulmaz lezzetler servis ediyorlar. İki katlı olan bu kafenin üst katında ise Mahmut Dağı’nı gören harika bir manzara bulunuyor.
Köy meydanındaki bir diğer işletme ise Bon-Cuk Cafe & Restaurant, gözleme, çorba çeşitleri, menemen ve kahvaltı menüleri bulunuyor. Gayet lezzetli menüleri bulunan bu işletmede ise ara sıra canlı müzik dinletilerine denk gelmek mümkün.
Köy içerisinde daha bir çok birbirinden güzel konseptlere ve manzaralara sahip yiyecek & içecek servisi yapan işletmeler bulunuyor. Damak tadınıza en uygun işletmeyi keşfetmek için bi küçük keşife çıkmanızda fayda var. 🙂
Nazarköy Kamp Alanı
Bu kadar güzel bir yeri gezmek için daha fazla zaman ayırmak isterseniz bölgedeki tek kamp alanı işletmesi olan Nazarköy Dere Kamping‘de dere kenarındaki çadır alanlarında, çadırınız, araç üstü çadırınız veya kampervanınız ile konaklayabilirsiniz. Yıl boyunca açık olan Nazarköy Dere Kamping ayrıca çadır kiralama hizmeti de sağlıyor. Kamp alanında tuvaletler, şarj için prizler, ateş alanı, ücretsiz otopark ve piknik masaları bulunuyor. Kamp alanı köy merkezine 100 metre yürüme mesafesinde yer aldığı için köy merkezindeki marketten alışveriş yapmak ve gün içerisinde köyü keşfe çıkmak çok kolay. Kamp alanında yangın dönemi haricinde ateş yakılmasına belirlenen alanlarda izin veriliyor. İşletmenin detaylı bilgilerini incelemek için Kampbros’da ki işletme sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Nazarköy’e Nasıl Gidilir?
Kendi Aracı İle Gelecekler İçin Nazarköy Yol Tarifi
İzmir’den Aracınız İle Ulaşım: İzmir yönünden gelecek olanlar için yeni İstanbul Otoyolu (E881) üzerinden veya Ankara Otoyolu (E96) üzerinden Nazarköy’e ulaşım sağlamak mümkün. İstanbul otoyolu üzerinden Turgutlu yönüne devam ederken, sağ tarafta Torbalı yönü tabelasından içeriye girildikten sonra hiçbir yere sapmadan, Torbalı Cd. yönünde yaklaşık 8 kilometre devam edildiğinde sağ tarafta göreceğiniz Nazarköy tabelasından içeriye girildiğinde köy merkezine ulaşılmaktadır. Bu güzergahta Bornova-Nazarköy arası yolculuk yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Ankara Otoyolu üzerinden ise yine Torbalı-Kemalpaşa yönüne devam edildiğinde 7. kilometrede Nazarköy’e ulaşım sağlanabilir. İzmir Nazarköy arası ortalama 35 kilometredir.
İzmir’den Toplu Taşıma ile Ulaşım: İzmir’den toplu taşıma ile Nazarköy’e ulaşım sağlayacaklar için iki farklı seçenek bulunuyor. Bornova Metro İstasyonu’nun Batı tarafından kalkan Kemalpaşa minibüsleri ile Kemalpaşa’ya ulaşabilir ve ardından Nazarköy minibüsü ile Nazarköy’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Bazı Kemalpaşa minibüsleri doğrudan Nazarköy’e kadar ulaşım imkanı sağlayabiliyor. Bu yüzden minibüs şoförüne Nazarköy’e gidip-gitmediğinizi sormanızda fayda var. Kemalpaşa minibüs sefer detayları hakkında bilgi almak için Kemalpaşa Şoförler Odası iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
İkinci bir seçenek ise Eshot ile ulaşım. Evka-3 Metro İstasyonu’ndan kalkan 988 Nolu Eshot ile Kemalpaşa’ya geldikten sonra Kemalpaşa Belediye durağında inebilir, buradan Nazarköy minibüsü ile veya 768 No’lu Eshot ile Nazarköy’e ulaşım sağlayabilirsiniz. 988 Nolu Eshot ulaşım saatleri için bu sayfayı ziyaret edebilir ve 768 Nolu Eshot ulaşım saatleri için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Nazarköy Çevresinde Gezilecek Yerler
- Hitit Kabartması Anıtı
- Kımız At Çiftliği
- Binali Yıldırım Millet Bahçesi
- Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi
- Mahmut Dağı Trekking Parkuru
- Kemalpaşa Park Orman Mesire Alanı