Fethiye Gezilecek Görülecek Yerler

Ege’nin Güneyi Muğla’dır. Çünkü Muğla şehri Bodrum, Fethiye, Marmaris, Milas, Datça, Dalaman, Köyceğiz, Ortaca ve Ula gibi ilçeleriyle ülkemizin en popüler tatil bölgelerinden biridir. Üstelik 1.480 km. uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahiptir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Muğla’ya ve ilçelerine akın eder. Fethiye’de bölgenin en güzel ilçelerinden biridir. Fethiye gezilecek görülecek yerler yazımızda bu güzel şehirden bahsettik. Ancak önce bölge hakkında bilgi edinelim.

Muğla ve yöresinde tarih boyunca pek çok medeniyet var olmuştur. Günümüzde ilin sınırları içinde kalan alanda, antik dönemde iki önemli medeniyet hüküm sürmüştür. Bunlar Karya ve Likya medeniyetleridir. Zaman içinde Dor’lar, Persler, Bergama Krallığı ve Doğu Roma hâkimiyetleri de görülmüştür. Karya bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla, eski kayıtlarda “Mobolia” diye de anılmaktadır. Bugün Güney Ege’nin gezginlerin en önemli rotalarından biri olmasında, Antik Çağ kalıntılarının etkisi büyüktür. Bu nedenle Fethiye gezilecek görülecek yerler deyince tarihi ve doğal güzellikler öne çıkar.

Karya, Likya Uygarlıkları ve Fethiye

Muğla - Fethiye
Muğla – Fethiye

Güney Ege kıyılarındaki bölge, yüksek dağlar ve geniş ormanlık alanların yayıldığı sarp bir coğrafyadır. Bu ulaşılmazlık sayesinde denizden ilk gelen koloniler öncelikle kıyılarda yerleşmişlerdir. Bölgenin girintili çıkıntılı kıyıları doğal liman görevi görmüştür. Karya Uygarlığı daha çok bir deniz birliği olarak kalmıştır. Halikarnasos, Mylasa (Milas), Labranda, Alinda, Alabanda, Heraklia Karya Uygarlığı’nın önemli şehirleridir. Antik dönemde Likya Uygarlığı, Dalaman Çayı’nın doğusundan başlar. Fethiye ile Antalya Koyları arasında coğrafyada yayılır. Tıpkı Karyalılar da olduğu gibi Likyalılar da coğrafi özelliklerden faydalanmıştır. Bölgenin yalıtılmış konumu, Likya kıyıları boyunca doğal limanlar kurulmasına olanak sağlamıştır. Patara, Olympos, Myra, Telmessos, Xanthos Likya’nın en önemli şehirleridir.

Ölüdeniz

Fethiye - Ölüdeniz
Fethiye – Ölüdeniz

Fethiye Ölüdeniz arası 14 km.dir. İnişli çıkışlı bir yolun sonunda Ölüdeniz ansızın çıkıverir karşınıza. 2017 Yılında 950 hektarlık bir alan, Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Ölüdeniz Lagünü ve Kıdrak Plajını kapsayan bu alan, aynı zamanda sit bölgesi ve özel çevre koruma alanı içinde kalmaktadır. Ayrıca alanda 80 araçlık otopark işletmeciliği ve günü birlik tatil yapmak için Kıdrak Plajı bulunmaktadır.

Kelebekler Vadisi

Fethiye - Kelebekler Vadisi
Fethiye – Kelebekler Vadisi

Fethiye çevresindeki en özel yerlerden biri de Kelebekler Vadisi’dir. Özellikle barındırdığı endemik türler burayı ayrıcalıklı kılmaktadır. Kelebekler Vadisi, dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde yer alır. Ayrıca Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile EÜ Fen Fakültesi’nin işbirliği ile bölgenin bitki haritası çıkarılmıştır. Çalışmanın sonucunda 72’si endemik olmak üzere yaklaşık 500 tür bitki tespit edilmiştir. Üstelik dünyada ender rastlanan Kaplan Kelebekleri, Kelebekler Vadisi’nde bulunmaktadır.

Kelebekler Vadisi’nde çadır ve bungalovlarda konaklamak mümkündür. 2.000 metrelik Babadağ’ın eteklerindeki vadinin içinde iki patika vardır. Bunlardan biri şelalelere, diğeri Faralya köyüne çıkar. Köye çıkan yol son derece diktir. Bu nedenle bir iki yerde ancak ip yardımıyla yukarı tırmanılabiliyor. Ancak bu zahmetli tırmanışın sonunda olağanüstü bir manzara bütün yorgunluğunuzu alıp götürür. 

Göcek Limanı

Fethiye - Göcek Limanı
Fethiye – Göcek Limanı

Özellikle mavi tur teknelerinin gözdesidir Fethiye Göcek Limanı. Ancak ne yazık ki bir zamanların bu sakin küçük köyü, bugün betonlaşmaya teslim olmuş durumdadır. Yine de yürüyüş yolu, limandaki alış veriş mağazaları ve restoranlarıyla Göcek, Fethiye’nin güzel yüzüdür.

Çalış Plajı

Fethiye - Çalış Plajı
Fethiye – Çalış Plajı

Çalış Plajı, 4 km.lik kumsalı ile Fethiye’nin gözdelerindendir. Ayrıca Caretta Caretta’ların yumurtlama alanlarından biri olması burayı önemli kılmaktadır. Üstelik sörf başta olmak üzere, su sporlarına elverişli denizi ile yazı doyasıya yaşayabileceğiniz yerlerin başında gelir.  Çok sayıdaki konaklama tesisi, restoran, bar, alış veriş yerleri ve ulaşım olanakları, tatilcileri Çalış Plajı’na çekmektedir.

Telmessos Tiyatrosu

Fethiye - Telmessos Tiyatrosu
Fethiye – Telmessos Tiyatrosu

Erken Roma dönemine ait bu tiyatro, kazı çalışmalarının sonunda tüm unsurları ile ortaya çıkarılmıştır. Telmessos Tiyatrosu’nda bir diazoma (oturma yeri) ile iki oturma grubu vardır. Dört adet giriş ve çıkış yeri, biri haricinde sağlamdır. Çalışmalar, günümüzde 2 bin beş yüz kişilik kısmı sağlam olan tiyatronun, aslında 6 bin kişilik kapasitede olduğunu göstermektedir.

Kayaköy

Fethiye - Kayaköy
Fethiye – Kayaköy

Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız Kayaköy, eski bir Rum yerleşim yeridir. Tarihi M.Ö. 3000’lere kadar uzanmaktadır. Fethiye’nin 8 km. güneyinde konumlanan Kayaköy’e, Ölüdeniz Hisarönü’nden kalkan minibüslerle gitmek mümkündür. Kayaköy’de ayrıca her biri 50 m² büyüklüğünde 500 kadar ev vardır. Üstelik ikişer katlı bu evler, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmaz. Evlerin arasında çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul binası ve bir gümrük binasını da yer almaktadır. Bu kalıntıları da ziyaret etmek mümkün. Zira Kayaköy aynı zamanda bir müze ve ören yeri konumundadır.

Amynthas Kaya Mezarları

Fethiye - Amynthas Kaya Mezarları
Fethiye – Amynthas Kaya Mezarları

Fethiye’nin güneyinde dik kayalık bir yamaç üzerine oyulu, bir çok kaya mezarı bulunmaktadır. İçlerinde en görkemlisi Harpapos’un oğlu Amynthas’a aittir. Halk arasında ‘Kral Mezarı‘ diye bilinen bu mezar, diğer ikisine göre nispeten daha sağlam kalmıştır. Tüm mezarlar doğal etkenler nedeniyle ciddi zarar görmüştür.

Kadyanda Ören Yeri

Fethiye - Kadyanda Antik Kenti
Fethiye – Kadyanda Antik Kenti

Fethiye’ye 24 km. uzaklıkta, tarihi M.Ö. 3 binlere uzanan antik bir şehirdir. Kazılar sonucunda Roma Dönemi’nde de onarılarak kullanılmış olan Helenistik tiyatro, hamam, koşu pisti, agora, bir tapınak kalıntısı ve yoğun sivil yapı izleri ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca dikkat çeken bir diğer kalıntı da sarnıçlardır. Kadyanda’daki yapı kalıntılarının büyük çoğunluğu Roma Dönemi‘ne aittir.

Gemiler Adası

Fethiye - Gemiler Adası
Fethiye – Gemiler Adası

Gemiler Adası, Gemiler Koyu ve plajının hemen karşısında yer alır. Eski adı Aya Nicola’dır. Bizans ve erken Hristiyanlık dönemine tarihlenen kiliselerin kalıntıları bulunmaktadır. Gemiler Adası, korunaklı yapısı, çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel kumsalıyla, sadece gezi teknelerinin değil piknikçilerin de yoğun uğrak yerlerindendir. Zira karayoluyla Fethiye-Hisarönü-Kayaköy üzerinden ulaşım vardır. Ayrıca Beştaşlar, Soğuksu, Kısık Koyu civarda görülmesi gereken diğer yerlerdir.

Likya Yolu ve Fethiye’de Doğa Yürüyüşü Parkurları

Fethiye - Likya Yolu
Fethiye – Likya Yolu

Fethiye’nin Hisarönü (Ovacık) mevkiinden başlayan rota, 555 kilometrelik güzergâhın sonucunda Antalya’nın Geyikbayırı köyünde sona ermektedir. Rotayı Antalya’dan başlayıp Fethiye’de bitirmek de mümkündür. Parkur sadece kıyıyı takip etmez, yer yer sarp yamaçlara çıkarak, kumsallara ve limanlara iner. Ayrıca Likya Yolu, dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotası içinde yer alır.

Kabak Koyu – Fethiye

Kabak Koyu
Kabak Koyu

Eğer siz de tatilinizi doğada huzur içinde geçirmeyi tercih edenlerdenseniz, emin olun bundan sonra rotanız Faralya’yı gösterecek. Zira Faralya Köyü çevresinde birbirinden güzel yerler bulunmaktadır. Bunlardan biri de Kabak Koyu‘dur. Eşsiz güzellikte bir deniz ve doğayla uyumlu bir ortamda konaklama yapmak için, Kabak Koyu’nu mutlaka yaşamanızı tavsiye ederiz.

Fethiye’de Neler Yapılır?

Fethiye tarihi ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan bir ilçedir. Üstelik sahip olduğu Akdeniz iklimi nedeniyle, yılın neredeyse 7-8 ayı gezip görmek için uygundur. Belki de en çok bu nedenle Fethiye gezilip görülecek yerler açısından son derece zengindir.

Muğla adı nereden geliyor?

Muğla, Uç Beylerden Menteşe Bey tarafından 1284 yılında ele geçirilmiştir. Böylece ilk Türk hâkimiyetiyle beraber bölge “Menteşe” adıyla anılmaya başlar. Osmanlı topraklarına katılması ise 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından gerçekleştirilir. Menteşe Sancağı 30 Ekim 1913’te Aydın eyaletinden ayrılarak il olur. Ayrıca bu dönemde Muğla adını alır. Yaygın rivayetlerden birine göre, Muğla adının Selçuklu Sultanı Kılıçarslan’ın komutanlarından “Muğlu” Bey’den geldiği söylenmektedir.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Hale Başeğerci
Hale Başeğerci
Hale Başeğerci, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda metin yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...