Konu Başlıkları
Yeni bir şehre taşınmak hatta seyahat etmek bizi ne kadar çok heyecanlandırır. Şimdi bir de taşındığınız yerin başka bir ülke olduğunu düşünün. Bu yazımızda son yıllarda özellikle ülkemizden çok fazla göç ve turist alan bir ülkeyi ziyaret edeceğiz. Neresi mi? Estonya. Şimdi gelin önce tarihi ile işe başlayalım.
Estonya Tarihi
On bir bin yıl önce insanların yaşam gösterdiği düşünülen topraklardayız. Ülke, Tunç Çağı, devamında avcılık balıkçılık ve toplayıcılık, tarım toplumu gibi evrelerden geçti. Demir Çağı’nın ortalarında ise savaşa dayalı yaşam ortaya çıktı. Hristiyanlaştı, Rusya egemenliğine girdi. Sonrasında ise 1918 yılında bağımsızlığını ilan etti. Ne var ki II. Dünya Savaşı’nda Sovyet Birliği’ne dahil oldu ve 1991 yılında yeniden bağımsızlığını ilan etti. 2004 yılında NATO ve Avrupa Birliği üyesi oldu.
Estonya Nerededir?
Resmi adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa sınırlarında konumlanıyor. Bir Baltık Devleti, batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya, güneyinde de Letonya Cumhuriyeti var. Bu anlamda Estonya haritası bizlere doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri işaret ediyor.
Estonya Başkenti
Ülkenin başkenti olan Tallinn, aynı zamanda ana liman kenti de. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’nin de seksen kilometre güneyinde. 1997 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenen başkentin tarihi bölgeleri üç kısma ayrılıyor:
- Katedral Tepesi: Merkezi otoritenin kurulduğu ilk yer.
- Eski Kasaba: Tarihte sıradan Estonyalılar‘ın yaşadığı bölge.
- Kırsal alan: Eski Kasaba’nın güneyinde yer alan ve çiftçilerin yaşadığı bölge.
Estonya Şehirleri
Ülkenin nüfus yoğunluğunun fazla olduğu ve niteliğin yüksek olduğu şehirleri Tallinn’in yanında Tartu, Narva ve Parnu. Bununla birlikte Parnu’ya 2004 yılında UNICEF‘in “çocuk ve gençlik dostu şehir” ünvanı verdiğini ekleyelim. Özellikle çamur banyosu ve lazer, hidroterapi, ozokerit tedavilerinin yaygın olduğu şehir turistlerin de ilgi odağında. Tartu ise üniversite bölgesi ve ağır endüstri bölgesi olmasıyla anılıyor.
Estonya’da Yaşamak
Şimdi gelelim daha radikal bir karar olarak Estonya’da yaşamak konusuna. Özellikle yemyeşil doğası ve masmavi denizi için bile bu ülkede yaşanır. Bunun yanı sıra Avrupa’nın en küçük ülkelerinden olması da Estonya’yı konforlu kılıyor diyebiliriz. Ülkedeki okur yazarlık oranının % 98.9 olması da eğitim alanındaki gelişmişliğin bir göstergesi.
Refah seviyesi oldukça yüksek olan ülke, tarihi zenginlik açısından da tercih ediliyor. Bir ülkenin tarihi zenginliği ağırlayacağı turistle paralel olduğu için ekonomi ve işkolu açısından da bazı tüyolar verebilir.
Taşınanların yorumları Tallinn’in kolay ve kompakt olması üzerine. Tabii ki kolay bir şehir hayatı herkesin tercihi. Gündelik hayatın sakin olması da ülkeyi cazip kılan bir diğer faktör diyebiliriz.
Estonya’da Gezilecek Yerler
Ülke gezilecek yerler açısından epey zengin. Görmeden dönmemeniz gereken güzellikler rotasına bir göz atalım:
- Lahemaa National Park: Şehir turu atarken temiz hava almak ve dinlenmek için ziyaret edeceğiniz bu park ücretsiz.
- Aleksandr Nevski Katedrali: Ortodoks mimari özellikleriyle 1900 yılında yapılan katedral, Toompea Tepesi’nde.
- Estonya Açık Hava Müzesi: Şehrin kırsal yaşam tarzını görebileceğiniz bu müzede 18. ve 20. yüzyılda yaşamış toplumların hayatlarından izler sunulur.
- Narva Kalesi: 3.2 hektarlık alan üzerine kurulmuştur ve bir savunma kalesidir.
- Tallin Lengend: Orta Çağ’dan günümüze kadar anlatılan tüm geleneksel yani bölgeye özgü hikâyeler canlandırılıyor.
- Estonya Denizcilik Müzesi: 1935 yılında Tallinn’de eski kaptanların girişimiyle kuruldu. Denize ve denizcilere gösterilen sevgiyi anlatıyor.
- Toompea Kalesi: Genç Barok mimarisinden izler taşıyor. Önceden rezervasyon yaptırırsanız ücretsiz olarak rehber eşliğinde gezebilir ve Estonya manzarası izleyebilirsiniz.
- Kadriorg Palace: 18.yüzyılda yapıldı. Estonya mimarisini yakından görmek isteyenler ve içerisindeki Estonya Sanat Müzesi’ni görmek isteyenler mutlaka ziyaret etmeli.
- Estonya Kumu Sanat Müzesi: Modern sanat galerisi, gösteri salonu ve eğitim salonu gibi bölümleri var.
- Saint Nicholas Kilisesi: Tallinn’deki ilk klasik kilise binası olma özelliği taşıyor. Ortodoks Kilisesi’ne bağlı. Mimarisi görülmeye değer bu kilise yıl boyunca ücretsiz.
Estonya Kültürü
Pek çok İskandinav ülkesinde olduğu gibi doğa olayları ve geleneksel bir hayat tarzı ön planda. Yemek kültüründen başlayalım. Ağırlıklı kara ekmek, ekşi krema sosu, ringa balığı, domuz eti, patates ve süt kullanılıyor. Lahanayla yapılan sauerkraut geleneksel yemekleri. Özellikle Noel arifesinde pişirilir.
Sıcakkanlı ve sevecen insanların yaşadığı Estonya, edebiyatı ile de ön planda.Genelde dedektif hikayeleri konu alınıyor. En önemli yazarlarından biri En Lydia Koidula. Her ne kadar sanatsal müzik çok ön planda olmasa da klasik müzik eğitimi ülkede önemli bir yerde tutuyor. Görsel sanatlar açısından da en önemli mekanı yukarıda da bahsettiğimiz Estonya Sanat Müzesi. Johann Köler, Ants Laikmaa, Paul Raud, Evald Okas, Kristjan Raud ve Konrad Mägi popüler sanatçılar arasında. Son olarak ülkedeki tiyatro sayısının yirmi olduğunu ekleyelim.
Estonya E-Vatandaşlık
Dijital bir dünyada yaşıyor olmamız girişimcilik anlamında da yeni bir çağ başlattı diyebiliriz. Bu anlamda isteyen herkes e-vatandaşlık alabilir. Peki e-Estonya nedir? Kısaca dijital devlet olarak tanımlayabileceğimiz bu sistem ile devletin verdiği tüm hizmetler tek bir çatı altında toplanmıştır. Bahsettiğimiz proje ile de bu hizmetlere dair bilgiler halka açılmıştır.
Estonya e-vatandaşlık da dijital vatandaşlık içerir. Bu sayede Avrupa‘da ve Schengen sınırlarında tüzel kişiliği olan bir şirket kurabilirsiniz.
Estonya Konsolosluğu web sitesini ziyaret ederek gereken formu doldurmakla işe başlayabilirsiniz.
Estonya Gelişmiş Bir Ülke Mi?
Sovyetler Birliği’nden ilk ayrılan ve kendi parasını basan ilk ülkedir. Bugün para birimi ise euro. Okur yazar oranının yüksek olması da kuşkusuz gelişmiş olmasının büyük bir göstergesi. Aynı zamanda Estonya; taciz, tecavüz, hırsızlık gibi suçların Avrupa’da en az yaşandığı ülke. Son olarak Estonya halkı internet özgürlüğü anlamında da mutlu çünkü erişim özgürlüğü açısında önde gelen ülkelerden.
Estonya Neyi İle Ünlü?
Kehribartaşı ilk karşınıza çıkacak olan hediyelik eşya diyebiliriz. Kehribardan yapılan takılar ve tasarımlar da adeta ülkenin sembolü. Özellikle incelikle yapılmış seramikler ve çikolatası meşhur. Vana likörünü de es geçmemek lazım.
Estonya Nasıl Bir Ülke?
Bu ülkeden halkın eşitliği benimsediğini söyleyebiliriz. Özellikle Estonya’da yaşanır mı sorusuna bir yanıt olarak doğaya dönük bir yaşamı olan halkın aile yapısı da bizdeki gibi olduğunu söyleyelim. Anne, baba ve çocuklar. Boşanma oranı ise %60‘ın üzerinde. Avrupa’daki bekar ebeveyn sayısının en yüksek olduğu ülke. Festivaller ülkenin geçim kaynağı olduğu kadar rengi de. Yıl içinde pek çok festival düzenleniyor.
Estonya dili Estonca olsa da konuşulan diller arasında İngilizce, Fince, Almanca ve İsveççe yer alır.
Estonya’da Hayat Pahalı Mı?
Eğitim olarak çok fazla insanın tercih ettiğini ve ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda toplu taşımanın ücretsiz ve konaklamanın uygun fiyatlı olduğuna değinmek lazım. Estonya’da yaşamak istiyorum diyorsanız ülkenin sunduğu şu avantajı bilmenizde fayda var. Mezun olduktan sonra altı ay kalabilir ve iş arayabilirsiniz. Estonya’nın Türkiye’deki en üst düzey resmi temsilciliğinin Estonya Büyükelçiliği olduğunu ekleyelim.