Ergene Nehri Su Analizinden Zehir Çıktı

Yıldız Dağları’ndan başlayan ve 283 kilometrelik bir yol izleyip, Meriç Nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle etrafına zehir saçıyor. Son olarak Edirne Uzunköprü Belediyesi’nin yaptığı su analizine göre, Ergene Nehri’nin su kalitesi 4. sınıf çıktı.

Edirne’nin Uzunköprü Belediyesi, Ergene Nehri’nde son yaptırdığı su analiz raporunu kamuoyuna sundu. Açıklanan raporda, nehrin kimyasal oksit su ihtiyacının yüksek ve su kalitesinin 4’üncü sınıf olduğu belirtildi. Ergene Nehri’nin suyunda, az da olsa siyanür, azot, krom, çinko, bakır, demir de bulundu.

Raporu inceleyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Ergene Nehri’ndeki suyun yüksek miktarda kirli olduğu sonucuna varıldığını belirterek, “Bu analizden o bölgede, Ergene Nehri’nin o kısmında, kimyasal oksit su ihtiyacının yüksek ve su kalitesinin 4’üncü sınıf olduğu anlaşılıyor. Dikkat çeken başka bir veri de azot konsantrasyonlarının yüksek olduğunu görüyoruz. Bu da o bölgedeki tarımsal faaliyetlerden ve organik atıklara dayalı endüstrinin fazla olmasından kaynaklanan bir durumdur.  Bunların fazla olması, organik kirlilik açısından tehlikeli bir durum olduğunu gösteriyor.” dedi.

Ergene Nehri’nin Tarım Arazileri Tehlikede

Trakya Çevre Platformu sözcüsü avukat Bülent Kaçar endişelerini aktardı. Ergene Nehri Havzası’nda 300 bine yakın tarım arazisi bulunuyor. Bunların ve yeraltı içme suyu kaynaklarının da tehdit altında olduğunu söyledi. Kaçar, “Ergene, Trakya’nın tek akan içsu kaynağıdır. Alternatifsiz akan su kaynağıdır Ergene Nehri. Maalesef şu an sadece Uzunköprü bölgesinde bu kirlilik sebebiyle 30 bin dönüm arazinin kullanılamıyor. Sulu tarım yapılamadığı da uzmanlarca dile getiriliyor. Ergene Havzası diye belirtilen 300 bine yakın tarım arazisi bu kirliğin tehdidi altında. Yeraltı sularına karışan kirli Ergene suları, ağır metalli, siyanürlü ve kadmiyumludur. Aynı zamanda, içme suyu varlıklarımızı tehdit ediyor.” şeklinde konuştu.

Ağır Göç Veren İlçe Köy Olma Tehdidiyle Karşı Karşıya

Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Seçkin İnceoğlu göç tehdidini anlattı. Ergene Nehri’nin kirli akması nedeniyle ilçenin yoğun göç verdiğini belirtti. Ergene Nehri’nde daha önceleri yüzüp, balık tuttuklarını söyleyen İnceoğlu, “Bırakın, şu an balığı; bir kurbağa, böcek sesi bile hiç duyamıyoruz. Bu kirlilikte bir canlının yaşaması mümkün değil. Uzunköprü’nün nüfusu 46 binlerden, 30 binlere kadar düştü. Bu tamamen tarımla geçinen ilçenin göç vermesi demektir. Uzunköprü ilçemiz ciddi anlamda göç veriyor. Çerkezköy’e fabrikalarda çalışmak için çok sayıda insan gidiyor. Bunun nedeni tarım arazilerindeki verimin azalması. Böyle olunca ekilen çeltiklerde verim alamayan çiftçi, tarlasını ekmek istemiyor. Bu nehir, böyle kirli akmaya devam ederse, Uzunköprü ilçemiz göç nedeniyle köy olmaya doğru gidiyor. Nehirden gelen kötü koku nedeniyle bazı mahallerde insanlar pencerelerini açamıyor. Sivrisinek popülasyonu arttı. Buradaki akan kirli su buharlaşıp tabii ki kentin üstüne de gidiyor ve bu havayı soluyan insanlar da ciddi rahatsızlanacaklardır. Ergene Nehri’mizin bir an önce temiz akmasını istiyoruz” diye konuştu.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...