Muğla’nın bir ilçesi olan Datça Ege bölgesinde yer almaktadır, tarihteyse Menteşoğulları’nın hakimiyetine giren bu topraklar 1390 yılında Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Cumhuriyet döneminde tarihinde Muğla İline bağlı bir ilçe olan Datça’nın ilk merkezi Reşadiye mahallesinde kurulmuştur. İskele, Reşadiye, Eski Datça, Hızırşah, Kızlan, Emecik, Karaköy, Mesudiye, Sındı, Yaka, Cumalı, Yazı olmak üzere Datça’nın toplamda 12 mahallesi bulunmaktadır.
1-Aktur Kamping
Çamlık ormanın içerisinde olan bu kamp alanı kafa dinlemek isteyenler için birebir Sıcak-Soğuk Duş, Tuvalet, Mutfak, Bulaşık ve Çamaşır yıkama imkanları da bulunmaktadır. Karavanlar için de alanda yer bulunmaktadır ancak kamp alanında çadır-karavan kiralaması yapılamamaktadır. Çadır veya karavanda kalabileceğiniz gibi buradan oda da kiralayabilirsiniz, iki siteden oluşmaktadır Kurucabük ve Datça. Kamp tesisi Kurucabükte bulunmakta ve haftada üç gün pazar kurulmaktadır ayrıca sitede Eczane, Tenis Kortları Voleybol ve Basketbol Sahaları vb şeyler de bulunmaktadır oldukça gelişmiş olan bu kamp alanı gelip görülmeye değer.
2-Özil Camping
Datça kamp alanları listesinde Denize oldukça yakın olan bu kamp alanı ağaçların arasında huzur dolu bir ortam sağlıyor ve bu kamp alanı hayvan dostudur, hayvanınız ile birlikte gelebilirsiniz. Çadır kamp yapılabildiği gibi karavan kampı da yapılabilir genelde ailelerin tercih ettiği bu kamp alanında Elektrik, Buzdolabı, Tuvalet, Duş, Mutfak, Mangal Yeri, Bulaşıkhane gibi alanları da bulunmaktadır. Ayrıca kamp alanına market yürüme mesafesindedir rahatlıkla eksiklerinizi,ihtiyaçlarını giderebilirsiniz.
3-Gülbahar Pansiyon & Camping
Datça kamp alanları listesinde Bu yer hem kamp alanı hem de pansiyon olma özelliğine sahip, burada çadır ve karavan kampı yapabileceğiniz gibi bungalov evlerde de kalabilirsiniz. Limon ve Mandalina ağaçlarının altında, mis kokusu eşliğinde harika bir kamp yapabilirsiniz. Bu kamp alanında Elektrik, Tuvalet, Duş, Şezlong, Wifi, Restoran, Buzdolabı vb. ihtiyacınızı giderebileceğiniz şeyler bulunmaktadır, ekstra bir ihtiyacınız varsa market yürüme mesafesindedir buradan ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz.
4-Akçabük Kamping
Çam ağaçlarının arasında doğa ile iç içe denize yakın harika bir kamp yapmak istiyorsanız Akçabük Kamping oldukça iyi bir seçenek. Alanda Elektrik ,Market, Şarj Üniteleri, Wifi, Spor ve Etkinlik alanı, Otopark, Elektrik vb. ihtiyacınız olan bir çok şey bulunmaktadır. Hayvan dostu olan bu kamp alanına hayvanlarınızı da getirebilirsiniz, ayrıca çadırınız yoksa buradan kiralayabilirsiniz ya da kamp yapmak istemiyorsanız karavanınız ile gelebilirsiniz.
5-EzgiM Camping
Şehirden uzak badem ve zeytin ağaçları altında huzurlu bir ortam arıyorsanız bu kamp alanı tam size göre. Oldukça geniş olan bahçesinde çadırınızı kurabilirsiniz, kamp alanına deniz 200 metre uzaklıktadır. Alanda 2 Duş, 2 Tuvalet,Yemek Alanı, Çamaşır Makinesi, Ütü, Kahvaltı, Akşam Yemeği, çocuk atölyesi bulunmaktadır. Ayrıca çadırınız bulunmuyorsa buradan çadır da kiralayabilirsiniz, ayrıca bu kamp alanı evcil hayvanı ile gelmek isteyenler içinde uygundur.
6-Ederlezi Glamping
Diğer kamp alanlarından daha farklı olan bu kamp alanı, glamping kamp alanlarının en güzel örneklerinden biridir, Domates tarlaları içerisinde denize oldukça yakın olan bu kamp alanı doğal yaşam ve modern hayatın birleşme noktasıdır. Çadırınız yoksa burada kiralayabilir yada çadır kampı yapmak istemiyorsanız burada bulunan Bungalov evlerinde kalabilirsiniz, alanda Havuz, Duş, Buzdolabı, Mutfak, Tuvalet, Elektrik ve Masa bulunmaktadır.
Datça’da Gezilecek Yerler
1-Can Yücel’in Evi
”Mekanım Datça olsun” diyen usta şair Can Yücel’in evi burasıdır, evine girmeniz mümkün değil yasaktır. Sadece 12 Ağustos’ta düzenlenen Can Yücel’i anma töreninde ziyaretçilerine açılıyor onun dışında araştırmacılar için açılıyor evin kapıları ama bu dışında duvarlara yazılmış olan yazılarla fotoğraf çekinip bu sokakta gezemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Ayrıca Datçaya geldiyseniz Can Yücel’in mezarına uğramayı da unutmayın.
2-Domuzbükü
Sessiz sakin huzur dolu bir ortam istiyorsanız burası tam size göre, geceleri ortaya çıkan bol yıldızlı gökyüzünü izlemekte oldukça keyifli. Ayrıca burada konaklamak isterseniz Bungalov evler bulunuyor kiralayıp kalabilirsiniz, masmavi denizi de gittiğiniz de sizi bekliyor olacak burada yüzebilir yada tekne turu yapabilirsiniz.
3-Knidos Antik Kenti
Knidos Antik Kenti, tarihin en önemli liman kentlerinden biridir mimari, sanat, ticari, bilim konusunda oldukça ilerlemiş bir kenttir. Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bir konumda yer almaktadır. Tarihin önemli insanlarına ev sahipliği yapmıştır büyük astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, Doktor Euryphon, dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos burada yaşamıştır.
4-Hayıtbükü Plajı
Datça kamp alanları listesinde Denizin berrak görüntüsü sizi etkileyecektir, suyu çok derin olmadığı için çocuklarınızı rahatlıkla yüzdürebilirsiniz bu yüzden koy aileler tarafından tercih ediliyor genelde. Hayıtbükü Mesudiye köyünde bulunan 3 koylardan biri, bu koyun en güzel özelliğinden biri en sıcak havalarda bile serin olması. Ayrıca burada konaklamak isterseniz pansiyonlar ve bungalov evler bulunuyor.
5- Kızlan Yel Değermenleri
Kızlan Yel Değirmenleri, toplamda 6 değirmenden oluşmaktadır yapım yılları 1900’lü yılların başları zannediliyor. Değirmenin biri restore edilip restoran haline getirilmiştir, bir diğer değirmen ise ev olarak kullanılıyor diğer 4 değirmenler ise bakımsız halde kalmaktadır. Buraya gelip harika fotoğraflar çekilebilirsiniz ya da değirmen lokantasında yemek yiyebilirsiniz. Emin olun diğer yediğiniz ortamlara benzemiyor.
6-Kargı Koyu
Datça merkezine oldukça yakın olan Kargı koyu yerli ve yabancı turistlerin oldukça sevdiği yerlerden biri. Ayrıca Koya ulaşım oldukça kolay Belediye’nin minübüsleri sıkça gelip-geçiyor size kalan bu manzaranın ortamın tadını çıkartmak. İsterseniz denize girebilir yada sahil de güneşlenip kitap okuyabilirsiniz, acıktığınızda burada bulunan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.
7-Burgaz Eski Knidos
Datça kamp alanları listesinde Eski Knidos daha çok çalışmaların araştırmaların yapıldığı bir alandır 1993 yılından şimdiye kadar Burgaz ören yerindeki arkeolojik kazı çalışmaları Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma Merkezi ile Prof.Dr. Numan Tuna başkanlığında gerçekleşmektedir. Yapılan kazılarda şarap fabrikaları ve depolama mahzenleri bulunuyor üretimin büyük ölçüde evlerin içinde olduğu tespit edilmiştir. Prof. Dr. Tuna’ya göre antik yerleşim M.Ö 4. yüzyılda kısmen terk ediliyor, buraya gelip sizde inceleme fırsatında bulunabilirsiniz.
8-Kızlan Gereme Koyu
Çam ağaçlarının ve deniz manzarasının hakim olduğu bir yer olan bu güzel koy, hiç bir tesis bulundurmamaktadır oldukça sade ve temiz kalmıştır. Aileniz veya arkadaşlarınızla piknik yapmak için buraya gelebilirsiniz veya deniz kenarında bisiklet de sürebilirsiniz yolları oldukça elverişli.
9-Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi
Datça’da eski bir okulun restore ettirdikten sonra oluşturulan UKKSA Nevzat Metin’in liderliği ile ve İmece Birliği Gönül Dostları’nın yardımıyla hayata geçirilmiştir. Knidos Kültür Sanat Akademisi her yaştan insanları ağırlamaktadır, yaş grubuna göre eğitim verilmektedir. Akademide Atölyeler, Sergileme Salonları, Yemekhane, Kütüphane ve Kafe bulunmaktadır. İçeride eserler olduğu kadar dışarıda bahçede de mükemmel heykeller bulunmaktadır burası sanat damarınızı ortaya çıkartmaya yetecek kadar eser barındırıyor. Ayrıca her yıl sergi ve festival yapılmaktadır, sergide Resimler, Heykeller, Seramik ve Cam Sanatı festival de ise Söyleşiler, Müzik ve Dans Gösterileri yapılmakta.
10-Deveboynu Feneri
Knidos Antik Kentine oldukça yakın olan fener Deveboynu Yarımadasında yer alıyor, bu fenere giderken üstünüze bir şeyler alsanız iyi olur çünkü fener çok esintili bu yüzden soğuk oluyor. Fenerin karşısında Kos Adası, arkasında Knidos Antik Kenti bulunuyor, manzara konusunda oldukça iyi olan bu yer Akdeniz ve Egenin birleşme noktasıdır.