Konu Başlıkları
Hint dili bangaladan türeyen Bungalov’un ingilizcesi ”Bungalow” olup, günümüzde yaygın olarak kullanılan tek ya da bir buçuk katlı, genellikle ahşaptan yapılma ev türüne denir.
Gezginler için resmi olmayan, kolay inşa edilmiş ve tek katlı bir dinlenme evi yapma amacıyla tasarlanan bungalov evler, ilk olarak on dokuzuncu yüzyılın ortalarında İngilizler tarafından Hindistan’a inşa edilmiştir.
Ülkenin sıcak ve güneşli iklimine en dayanıklı olarak inşa edilen evler zamanla bungalov adını almıştır. Yapılan bu ilk bungalov evler zemine alçak inşa edilmiş olup, geniş ve sarkıt sarkaçlarla korunan, geniş sundurmalardan oluşuyordu.
Çoğunlukla doğal malzemelerle oluşturulan bu yapılar ekonomik olmasının yanı sıra hem her bütçeye uygun seçenekler sunuyor hem de ekolojik yapılarıyla doğanın içine mükemmel bir uyum sağlayabiliyorlar.
Türkiye’de pansiyon tarzı küçük tatil konutları olarak kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlansa da bungalov evleri normal konut olarak kullanan ülkeler de mevcut.
Bungalov evleri ile dağ evleri birbirinden farklı görünse de aslında aralarında boyut ve iç tasarımı dışında çok fark bulunmamaktadır.
Bungalov Evlerin Özellikleri
Basit mimar tasarımı, minimal dekorasyon ve genellikle doğal malzemelerden yapılan Bungalov tarzı evler her zaman ön sundurmalara ve alçak eğimli üçgen bir çatıyla inşa edilir.
Bungalov Evlerin Sunduğu Avantajlar
Ahşap bungalovların birçok avantajı bulunmakta. İçerisinde oksijen sirkülasyonu olması nedeniyle ahşap bungalov evler romatizma, astım gibi birçok hastalığı önler.
Yaşayan prefabrik evler olarak da bilinen bungalov evler betonarme evlere göre daha az maliyetli ve daha uzun ömürlüdürler. Yapımı hızlı sürdüğü için de tercih edilen bungalov evler, genelde taşınabilir olduğu için konumu değiştirilebilir.
Bungalov Evleri Nelerden Yapılabilir?
Genellikle ahşaptan yapılan bungalov evlerin dış cephesini yaşadığınız coğrafi konum belirler.
Bölgesine göre bungalov evlerin yapımında fıçı tahtası, sedir taşı, odun, ahşap, dekoratif bir biçimde kaplanmış taşlar, tuğla, alçı duvarlar veya kil kiremit kullanılabilir.
Bungalov Evlerin Çatıları Neye Göre Tasarlanır?
Çatı, evi güneşten korumak için geniş sarkıtlara sahip, alçak eğimli bir yapıyla tasarlanır. Kirişler genellikle evden uzar, uçları bazen dekoratif açıdan hoş görünmesi için kesilir. Bungalov evlerin çatıları genellikle alçak yapılır.
Ancak günümüzde özellikle tatil sitelerinde ve otel tanıtım sitelerinde bungalov evlerin tarzları normalden daha farklıdır. Aslında evin kendisi bungalov değildir ancak bungalov olarak gösterilir.
Basitçe Kendi Bungalov Evinizi Nasıl Yapabilirsiniz?
İyi bir ahşap ustasıyla birlikte hayalinizdeki bungalov evi yapmak aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Genellikle 26m2 olarak tasarlanan bungalov evlerin, çoğunluğunun 4 m2’si banyo, 16m2’si kullanım alanı ve 6 m2’si de balkona ayrılır.
Paslanmaz demir içerisinde zemine 50 cm gömülen ahşap direkler, ana taşıyıcı görevini üstlenir. Bu işlemden sonra zemine atılan beton ile bungalov evin temeli oluşturulur.
Bir bungalov evin olmazsa olmazı ise tabanına dolgulu beton atılan tuvalet kısmıdır. Hijyen ve sızdırmazlık konusu göz önünde bulundurularak, tabanını fayans, duvarlarını ise ahşap lambiri kullanarak inşa edebilirsiniz.
Bir ahşap ustasının önerisine göre bungalov evlerde ilaçlı ve kurutulmuş ahşap kullanılması ve birleşme noktalarının taban – tavan izalasyonunun bölgeye ve zemine göre ayarlanması gerekmektedir.
Bungalov Ev Fiyatları Ortalama Ne Kadar?
Bungalov evlerinin fiyatları evin m2’si, yeri, kullanılacak ahşap malzemesi, kapı pencere ölçüleri ve kullanılacak banyo ve elektrik malzemelerine göre değişiklik gösterebilir.
Bu değişkenlikleri göz önünde bulundurarak ortalama bungalov ev fiyatına 25 – 50 bin arası diyebiliriz. Bungalov evlerin fiyatları istenilen özelliklere ve konseptlere göre artabileceği gibi azala da bilir.