Acı Göl Yoğun Kuraklıktan Dolayı Tamamen Kurudu

Sivas Acı Göl kurudu

Sivas, Ulaş ilçesinin 15 km yakınlarındaki Kazanpınar Köyü’ne yakın Acı göl, günümüzde son zamanlarda yaşanan kuraklık sebebiyle tamamen kurudu. Göl’ün tabanında kuraklık çatlakları oluştu. Eskiden pek çok göçmen kuşa ve aynalı sazana ev sahipliği yapan göl artık terk edilmişliğe mahkum oldu. Kıyıdan 400 km çekilen gölün eski görüntüsü ve şu anki durumu arasındaki fark gözler önüne serildi.

Acı Göl Türkiye’nin Tek Sodyum Kaynağı

Türkiye’nin tek, dünyanın ikinci büyük sodyum kaynağı olma potansiyeline sahip kapalı havza olarak geçen Acıgöl, kuraklık ve aşırı su tüketimi nedeniyle kurudu. Türkiye’de sodyum sülfatın yüzde 98’i doğal yollardan karşılanırken bunun yüzde 90 gibi bir kesimi Acıgöl’den sağlanmaktaydı. Temiz ve doğal sodyum üretme potansiyeliyle dünyada 2. sırada yer alan Acı Göl, kapalı havza olmasıyla flamingo, angıt, kılıç, gaga, mahmuzlu kız kuşu gibi 200’e yakın kuş popülasyonunun yanı sıra endemik bitkiler ile hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktaydı. Tektonik hareketli bir oluşum olan Acıgöl’ün kuraklık sebebiyle ve gereğinden fazla su kullanımı gibi nedenler dolayısıyla kuruduğu gözlendi.

Kuruyan Acı Göl Araba Meraklılarının Mekanı Oldu

Kuruyan göl sahasının araba ve atış tutkunlarının mekanı haline geldiğini belirten Hasan Durna ise, şunları söyledi:

“Acıgöl’de su kalmayınca her yer kurudu. Göl, çöl havasına dönmüş durumda. Burası da drift tutkunlarının uğrak yeri oldu. Her yer lastik izi. Acıgöl bölgedeki üç il için büyük önem taşıyor. Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan doğal üreme sahası Acı göl, Afyonkarahisar, Denizli ve Burdur illerinin arasında önemli bir kaynak oluşturuyor.” dedi.

Köy Halkı Endişeli

Köy muhtarı Ramazan Oğuz, “Eskiden kıyıdaki taşlara kadar buranın suyu vardı. Bu gölün kaynağı yok. Burası sadece yağışla dolan bir göl. Son zamanlarda da yağış da yok. Bundan 2 sene önce de suyu azalmıştı ama bu yıl ilk defa bu derece kurudu. Burası hayvanlarımızın da sulak yeriydi. Çam da dikmiştik, onlar da kuruyor. Piknik alanı olarak yapmıştık ama hepsi kurudu. İnsanlar da artık gelmiyor. Balığımız vardı, aynalı sazan. Ağırlığı 2 kilo oluyordu. Onlar da gitti” dedi.

Köylülerden Kadir Kılıç ise, “Burada 3,5 metre su vardı. Buranın çok güzel sazan balığı vardı. Şimdi ise sular çekilince kurbağa bile kalmadı. Gölün tek kaynağı kar ve yağmur suyuydu. Artık yağmur ve kar da yağmıyor. Bundan sonra nasıl olacak bilmiyoruz” diye konuştu. Mehmet İnce ise, “Biz buralarda piknik yapıyorduk. Su çam ağaçlarına kadardı. Şu anda öyle bir şey kalmadı. Her şey kurudu. Artık gölümüze de gelemiyoruz. Eskiden çok doluydu. Burası çok canlıydı, şimdi ise kuraklık olduğu için her şey kesildi” ifadelerini kullandı.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...