“Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve” Necdet Turhan

“Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu”

Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketi Türk Hava Yolları (THY), dünyanın en büyük havalimanı ve aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı’na gerçekleştireceği “Büyük Taşınma” öncesinde azimle gelen bir zaferi konu eden yeni reklam filmini yayınladı. THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, THY, yeni reklam filmi ile engelleri aşarak zirveye ulaşanların hikâyesini anlatıyor. İstanbul Havalimanı ile küresel havacılıkta zirveyi hedefleyen “Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu”, yeni reklam filmi “Zirve” ile olağanüstü koşullarda geçen bir hikâyeyi konu alıyor.

İzleyenleri Türkiye’nin ilk görme engelli dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan’ın zirveye tırmanış hikâyesiyle buluşturan film için Sesli Betimleme Derneği’nden danışmanlık alınarak filmin tüm engellilere hitap eden bir versiyonu da hazırlandı. Filmin görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler içinse işaret dili eklenen bu özel versiyonu ulusal TV kanallarının yanı sıra THY’nin resmi sosyal medya hesaplarında yer aldı. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, filme ilişkin “Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu olarak ulaştığımız her zirveye ve uçtuğumuz her destinasyona bayrağımızı gururla taşıyoruz. Filmimiz, bizim gibi bu bayrağı gururla taşıyan milli atletimiz Necdet Turhan’ın engelleri aşarak bayrağımızı zirveye dikme hikâyesini anlatıyor. İstanbul Havalimanı’na gerçekleştireceğimiz ‘Büyük Taşınma’ ile Türk Hava Yolları da dünya havacılığının zirvesine ulaşmak için hiçbir engel tanımadan azim ve kararlılıkla ilerlemeye devam edecek” dedi.

Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve” projesiyle 2002 – 2017 yılları arasında dünyanın beş kıtasında, beş önemli maratona katılım gösteren Turhan, aynı zamanda beş önemli tırmanış da gerçekleştirdi. Necdet Turhan filmle ilgili;

“THY’nin projesi bana iletildiğinde çok büyük bir heyecan duydum. ‘Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu’muz ile aynı bayrağı zirvelere taşımak için tırmanmak ve aynı projede yer almaktan dolayı gururluyum”

Zirve hikâyesini National Geographic fotoğrafçısı, Sundance Ödüllü yönetmen ve profesyonel dağcı Renan Öztürk çekti. Öztürk, 2011 yılında tırmanması en zor dağ zirvelerinden biri olarak kabul edilen Meru’ya ilk tırmanan dağcı oldu, “Meru” belgeseliyle 2015 yılında Sundance Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” dalında Seyirci Özel Ödülü ve Büyük Jüri Özel ödülünü kazandı. Öztürk, reklam projesine ilişkin, “THY ile harika deneyimlerim oldu ve Türkiye’deki ilk reklam filmimi de onlarla birlikte gerçekleştirme fırsatı buldum. THY’nin marka hikâyesini anlatışı beni çok etkiledi, ortaya çıkardığımız bu filmi ülkemizle paylaşmamız beni çok gururlandırıyor” diye konuştu.

Gece çekimleriyle başlayan film, görme engelli dağcı Necdet Turhan’ın yaklaşık 4 bin 810 metre yüksekliğindeki Mont Blanc Dağı’nın zirvesine doğru tırmanış görüntüleriyle devam ediyor. Film, Turhan’ın bayrağımızı zirvede dalgalandırması ve THY uçağı siluetinin gözlüğüne yansıması esnasında “Bu bayrağı zirveye taşımak için hiçbir engel tanımayanlar birbirlerini nerede olsa tanırlar” cümlesi ile son buluyor.

Dört gün boyunca toplam 40 saat süren çekimlerde Necdet Turhan’a dokuz kişilik bir ekip eşlik etti. Çekim esnasında meydana gelen fırtına, sıra dışı görüntülerin alınmasına olanak sağladı. Renan Öztürk başta olmak üzere tamamı profesyonel dağcılardan oluşan çekim ekibi, helikopter ve drone çekimlerinde gün doğumunu yakalayabilmek için olağanüstü gayret sarf etti. Tüm çekim ekipmanları ile fırtınalı hava şartları ve basınç altında gerçekleştirilen gece çekimleri için 4 bin 500 metrede konaklandı. Filmin gerçek bir zirve sahnesiyle bitebilmesi için daha küçük bir grup, dağın 4 bin 800 metredeki en yüksek noktasına giderek çekimleri tamamladı. Yönetmen ve görüntü yönetmenliğini Renan Öztürk’ün üstlendiği filmde yine dünya çapında bilinen dağcı ve fotoğrafçı Jonathan Griffith yardımcı görüntü yönetmeni olarak yer aldı. Tamamı gerçek görüntülerden oluşan filmin çekimlerinde stüdyo, dekor ve profesyonel oyuncu kullanılmadı.

Necdet Turhan Kimdir?

Türkiye’nin İlk Görme Engelli Dağcısı ve Milli Atleti Necdet Turhan 1957 yılında Balıkesir’de doğar. Babasının görevinden dolayı ilkokulu Bursa’da okur. 23 yaşında başlayan kornea sorunları nedeniyle görme yetisini kaybeder. Önceleri, görmediğine inandıramaz kendisini. Görmeden yaşamaya alışması çok zor olmaz onun için ama. Hatta rehabilitasyon merkezindeki psikoloğu şok döneminin ne kadar sürdüğünü sorunca cevabı çok net olur:

Öyle bir dönem yaşamadım! Gözlerimin artık görmediğine inanamıyordum, fakat yeni yaşamıma alışmak zor olmadı benim için. Her nedense kör olmanın başlangıcındaki ağır yük ezemedi beni.”

Rehabilitasyonun ardından lise son sınıfı dışarıdan bitirir ve akabinde de her zaman hayalini kurduğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesini kazanır.

View this post on Instagram

#dağagözdeğilyürektırmanır

A post shared by Necdet Turhan (@necdetturhanofficial) on

Dağcılık

ODTÜ onun için aynı zamanda spora ilk başladığı yer olur. Üniversitenin Dağcılık ve Kış Sporları koluna gider ama beklemediği tepkiyle karşılaşır. Gözleri görmeyen öğrencinin onlarla dağa çıkmak istemesi garipsenir. Ancak Necdet Turhan ısrarcı ve azimli karakterini orada da gösterir. Dağlara özlem duymaktadır çünkü. Özleminin kaynağında anıları vardır. Gördüğü yıllardan iyi bilmektedir dağları, yaylaları, yükseklerden düşen soğuk ve berrak suları. Dağcılık yapmamış fakat yıllarca “Dağ Sultanları”  dediği alabalıkların peşinden koşmuştur Uludağ’ın derelerinde. O günlerden kalan özlem fotoğraflarıyla yüklüdür belleği. Dağlar onu çağırmaktadır. İlk yıl dağlara gidemese de antrenmanlara katılır. Katıldığı antrenmanlar onu atletizme de yönlendirir. Ve koşmaya da başlar bir daha durmamak üzere.

View this post on Instagram

chamonix den merhabalar

A post shared by Necdet Turhan (@necdetturhanofficial) on

Ertesi yıl o çok sevdiği dağlara çıkmaya başlar. Gözlerinin hiç görmemesi nedeniyle de kendi geliştirdiği çan sesini izleme tekniğini icat eder. Üç yıl boyunca özellikle engelli bir sporcu için hiç de kolay olmayan Bey Dağları, Erciyes gibi dağlara tırmanır. Onun yıllar süren bu çabası ODTÜ Dağcılık Kolu tarafından onur üyeliğiyle taçlanır.

“ODTÜ  Dağcılık ve Kış Sporları Kolu’nda  ilk yıl dağlara götürülmeyişim, bana çekinceli yaklaşılmış olması aslında doğal bir tutumdu. Zira sıra dışı biri olarak karşılarındaydım. Beni zamanla tanıdılar ve aşama, aşama süreç içinde çözüldü sorunlar. ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları kolunda bana yönelik kaygıların azalmasında 1994 yılı Bey Dağları ve Erciyes etkinliklerinin önemli payı oldu. ODTÜ dağcılık kolu planlı faaliyetlerinden olan ve bir hafta süren Bey Dağları geçişi Antalya Elmalı Yöresi’nden başlamış, Tahtalı Zirve tırmanışı sonrasında Kesme Boğazı üzerinden Kemer Kındıllı Çeşme’de son bulmuştu.”

Dağda yürüme tekniğinin netleşip pekişmesinde kendisine yardımcı olan takımın sorumlularından Metin Hacaloğlu’na ve Burçin Didin Edin’e teşekkürlerini sunuyor Necdet Turhan ve ilave ediyor,

 “Aslında teşekkürlerin en  büyüğünü ODTÜ Dağcılık Kolu   antrenörü Nevzat Öntaş’a yapmalıyım. Zira proje kapsamında gittiğim  dağlarda Nevzat Öntaş hep yanımda oldu, kahrımı çekti, çanımı  taşıyarak bana dağ  kılavuzluğu yaptı. Dağlardaki başarımda onun payı büyüktür.” 

İlk Maraton Koşusu

Necdet Turhan 1994 yılında o çok sevdiği, “spor ocağım” dediği Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden dereceyle mezun olur. Diplomasında şeref öğrencisi olduğu da yazılıdır. Üniversiteden ayrılmıştır belki ama spor aşkı gönlünden hiç çıkmaz. Son sürat çalışmalarına devam eder. Dağcılık kondisyon gereken bir spor olduğu için atletizmle uğraşarak kondisyon yükler kendine. İlk Ağrı tırmanışı öncesinde koşmaya gittiği Bursa Atatürk Stadyumu’nda master sporcular ile tanışır ve onlarla birlikte 2000 yılı Avrasya Maratonu’nun 15 kilometrelik etabına katılır. Avrasya Maratonu’na katılan ilk görme engelli olur, 2002 yılında Ağrı Zirvesi’ne ulaşan ilk Türk görme engelli olduğu gibi.

Avrasya Maratonu onun için dönüm noktası olur. 2002 yılında New York Maratonu’na katılır. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından gönderildiği bu maratonda yine bir ilki gerçekleştirir. Çünkü Necdet Turhan, ülkesini yurt dışında temsil eden ilk görme engelli milli atlettir. O dönemdeki Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Asaf Avcı ve Dünya Maratonlar Birliği Türkiye Temsilcisi Osman Atakan Tekin’in yer aldığı bir kafile ile  Amerika’ya giden Necdet Turhan New York’ta ilk kez 42 kilometre koşmuş, maraton koşmanın başarılabilir bir şey olduğunu görmüştür. Dağlara ise zaten aşinadır.

Bir dönüm noktası olur onun için Amerika yolculuğu. “5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve” projesi böylece doğmuş olur.

“Neden yapamayayım, dağlar kapasiteme göre seçilebilir, maraton koşmak sorun değilmiş.” 

View this post on Instagram

Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve projesini Kosciuszko tırmanışıyla Avusturalya’da tamamlayan görme engelli dağcı Necdet Turhan la yaptığımız #yoga çalışmalarımızı kaleme almış güzel Esra E. Karaosmanoglu hocam. @acemiyogi Esra hocam bana ilk bu konuyu telefonda açtığında hiç duraksamadan kabul ettim. Belki cesaret belki istek belki heyecandı ama iyi ki oldu! ?? Başta çok değerli bir insan tanıdım. Hayat mücadelesini sonsuza kadar sürdürmeye niyetli olan ve spordan asla vazgeçmeyen, engelinin zihinlerde olduğunu söyleyen cesaretiyle herkese örnek olan bir isim Necdet Turhan. Çalışmalarımız sonucun da Avustralya tırmanışını başarıyla, dizleri ağrımadan, rahatlıkla tamamlayabildiği için çok mutlu ve gururluyum…? Kendi yolumda gelişimime son derece faydalı ve önemli bir paylaşım yapmış oldum. Özverili… sevgi dolu… rahatlatıcı… keyifli… Yakın zamanda ben de yaşadıklarımızı kaleme alacağım, şimdi Esra hocamın kaleminden okuyalım. Ve sizler de şimdi @yogazero sitesinde yayınlanan yazıyı okurken, #yoga nın hiçbir zaman, hiçbir şekilde, kimsede engel tanımadığını görmüş olun… Link profilimde ??? Sevgilerimle, NAMASTE!??? Link; https://www.yogazero.com.tr/sayfa/bir-gorme-engellinin-yoga-deneyimi ▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️ #NecdetTurhan #GörmeEngelliYogaDeneyimi #YogaEngelTanımaz #GüneşileYoga #GüneşliYoga #GüneşAras #yogainstructor #yogapose #yogajourney #yoginiforlife #yogini #yoginisofig #yogalover #yogainstructor #görmeengeli

A post shared by Güneş Aras Yoga Bursa ? (@gunessaras) on

Kaynaklar;

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...