Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum

Kamp yapmayı sevenler için kamp yaparken dikkat edilmesi gereken 15 durum

1- Mevsime Uygun Hazırlık

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Mevsime Uygun Hazırlık

Eğer doğru ekipmanınız yoksa kış kampı hem tehlikeli hem de fazla cesurca olur. Doğru ekipman, doğru rota ve doğru kurulum yeri bu 3’ü kış kampının en önemli altın kuralıdır. Yaz ayların da ise uzun soluklu bir kamp hazırlığı veya programı yapacaksanız yine aynı altın kurallar geçerli aslında. Doğru çadır, doğru tulum ve doğru kıyafet. İşte hepsi bu kadar. Özellikle de kış kampı etkinliğinizin rezalete dönüşmemesi için kıyafet, ve uyku tulumuna çok özen göstermelisiniz. Aksi taktirde üşümekten, kampa odaklanamayacaksınız.

2- Çadır Kurulacak Alana Dikkat !

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Çadır Kurulacak Alan

Vahşi hayvanların kamp alanınıza gelme ihtimali oldukça düşüktür.  Ancak bu durum hayvanların aç kalma durumuna göre değişebilir. Aynı zamanda onlarda biz insanlar gibi kendi alanlarının işgal edilmesinden pek hoşlanmazlar. Çadırınızı ağaçlarda uzak açık bir alana kurun.  Çadır etrafını kuru ot ve yapraklardan temizleyin.

  • Kamp alanınızı onların yaşam alanlarının yakınlarına, geçiş yollarına, su kenarlarına kurmadığınız sürece vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür.
  • Yiyeceklerinizi poşetler içinde ağaçlara asmalısınız. Kesinlikle ve kesinlikle çadırınızda yiyecek bulundurmayın!

Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunmanın Yolları

3- Kamp Çantası Seçimi

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Kamp Çantası, Foto : unsplash.com

Doğada geçirilecek zaman dilimi içerisinde kullanılabilecek ve ihtiyaç duyulacak tüm kamp ekipmanları bulunmaktadır. Bu nedenle kampa gitmeden önce kamp çantanızı doğru biçimde seçmelisiniz. Peki; kamp çantası seçerken dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir?

  • Kamp çantasının vücut destekli olması,
  • Kamp çantasının kumaşının dayanıklılığı,
  • Kamp çantasının dış yüzeyi,
  • Kamp çantasına ait yağmurluk,

Kamp Çantası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

4- Kampta Tuvalet Sorunu

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Lavabo

Kamp alanlarında tuvalet varsa çok büyük bi sorun yok.  Bazıları için “nereye denk gelirse oraya yaparım” bir çözüm gibi görünse de, o iş okadar basit değil… Doğaya zarar vermemek için bazı kurallara uymak gerekir. Kamp yaptığınız yerle tuvaletin konumundan tutun, bu işin hijyen çözümünün nasıl sağlanılacağına kadar belli başlı kurallar mevcuttur. Tuvalet yapacağınız yerin kamp alanına en az 50-60 metre uzaklıkta olmalıdır. Tuvalet alanının konum olarak kamp alanından aşağıda kalması ve rüzgarın esiş yönüne göre nokta tespiti önemlidir, tuvaletin rüzgarı karşıdan alıp almadığını kontrol edin. Bu durum kamp alanına koku gelmemesi açısından ve yabani hayvanları da kamp alanına çekmemesi açısından oldukça önemlidir. İdrar kokusu yabani hayvanlar için tuz kaynağı anlamı taşır.

Kampta Tuvalet Sorunu Nasıl Çözülür?

5- İyi Çadır Seçimi

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Çadır Seçimi, yandex.com

Gerçekten sağlam bir çadırsa rüzgarda, yağmurda kafanız rahat uyursunuz. Çadır seçiminiz kamp yapacağınız havalara göre olmalı. Ayrıca şunu eklemek isterim ki asla çadırın yakınında odun kırmayın ya da yakınında ateş yakmayın, odun kırarken bir parça çadırınıza isabet edip çadırınızı yırtabilir veya bir kıvılcım çadırınızı delebilir, yakabilir.

Kamp Malzemeleri ve Kamp Rehberi

6- Kampta Body Sistemi

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Body Sistemi

Yola çıkmadan önce kamp arkadaşınızı iyi düşünerek seçmelisiniz. Fiziksel şartların ağırlaşması sonucunda ortaya çıkabilecek gerginliklerin iyi yönetilememesi sonucunda o arkadaşınızla kanlı bıçaklı dönebilirsiniz. Kendinize güveniniz tam olsa ve usta bir kampçı olsanız bile mutlaka yanınızda bir arkadaşınızla gidiniz. Çünkü doğada başınıza gelebilecek bir sürü olumsuz şey olabilir ve bu olumsuzluklarla tek başınıza mücadele etmeniz mümkün olmayabilir. Onun için her daim sırtınızı yaslayabileceğiniz güven veren bir arkadaş her zaman iyidir.

7- Konum Bildirme

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Konum Bildirme

Gitmeden önce gideceğiniz yerin mutlaka harıtasını çıkarın. Telefona güvenmek yapacağınız büyük hatalardan biridir. Nereye gideceğinizi yakınlarınızla mutlaka paylaşın.  Uzun süreli intikal şeklinde kamp yapılacaksa, bölge jandarmaya haber vermek de faydalı olabilir.

8- Şimşek Çakması !

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Doğa Olayları

Doğada iseniz ve şimşek çakıyor ise hedef sizsiniz. Eğer arabanız var ise arabaya sığınmak yapacağınız en doğru şeydir. Ağaçların altında bulunmamanız ve açık alanda durmanız gerekiyor. Metal olan şeylerden uzak durun. Özellikle çadıra sığınmamanızın altını çiziyorum.

9- Çadır Altlığı

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Çadır Altlığı

O da ne demeyin, çadır altlığı gerçekten işe yarar bir şeydir, çadırınızın ömrünü uzatır. Yalnız kesinlikle çadır altlığını çadırınızın birebir boyutlarında alın, kenarlarda herhangi bir fazlalık olmasın. Çadır altlığı çadırın kendisinden büyük olursa yağmurla gelen su çadırın altında birikir ve bir süre sonra çadırın içine geçer.

10- Uyku Tulumu

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Uyku Tulumu

Boyunuza, kilonuza uygun olduğundan emin olun ki içindeyken rahat edebilesiniz. Kullanımı için ideal sıcaklık aralıklarını hesaba katın ki ne üşüyün ne de terleyin. Kullanım öncesi uyku tulumunuzun altına mat gibi soğuğu geçirmeyen ve yerle birebir teması engelleyen malzemeler yerleştirin. Çok kalın giysiler ile tuluma girip kabarmasını engellemeyin. Uyku tulumunuzda boş kalan alanları polar battaniye, mont gibi malzemelerle doldurabilirsiniz.

11- Kampın Vazgeçilmezi Mat

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Mat

Zemindeki taşların sırtınıza, oranıza, buranıza batmasını önlemesi, nispeten yumuşak bir zemin oluşturması, ve belki de en önemlisi ısı yalıtımı sağlaması açısından vazgeçilmez bir malzeme. Şişme matları çok kullanışlı olmadığı için önerilmiyor. Çünkü patlama riski çok fazla. Kamp yapılacak zemindeki en ufak bir çıkıntı Şişme Matı patlatabiliyor. Daha sağlam ve uzun ömürlü olduğundan Rulo Matlar daha çok tercih edilir, tercih sizin…

12- Yemek Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Nokta

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Yemek Yapımı

Kamp yaparken dikkat edilmesi gereken 15 durum listesinde bu çok önemli bir husustur. Neden derseniz, paralı bir kamp alanında yemek yapmak ile Karadeniz Bölgesi’nde bir ormanda yemek yapmak arasında ciddi bir fark var. Eğer ayı, domuz, tilki gibi hayvanların yaşadığı bir yerde yemek yapıyorsanız, yemeğinizi kesinlikle uyuyacağınız yerden en az 100 metre uzakta yapın. Çünkü yaptığınız yemeğin kokusu hayvanları çekebilir. Ve gece istenmeyen bir misafir ile karşılaşma ihtimali ortaya çıkar.

13- Zehirli Bitkilere Dikkat !

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Zehirli Bitkiler

Bilmediğiniz otlardan veya mantarlardan uzak durun ve sakın yemeyin. Yabani mantar türleri zehirlenmenize ve hayatınızı kaybetmenize neden olabilir. Mantarlardan hiç anlamıyorsanız  kültür mantarına devam edin.

  • Şekli ne olursa olsun mantar ve benzeri bir şey yemeyin.
  • Badem gibi kokan bir bitkiden uzak durun. (siyanür tehlikesi)
  • Çürümüş, küflü ve durgun bulanık suda büyümüş herhangi bir bitkiyi yemeyin.
  • Hayvanların yemekten çekinmediği şeyi yemeyi deneyin. Onların uzak durduğundan siz de uzak durun.
  • Üç yapraklı çiçekler zehirli olma ihitimali olan bitkilerdir.
  • Zehirli olup olmadığını kestiremediğiniz bir bitkinin yapraklarından küçük bir parçayı yemeyi denemeyin.
  • Yemeyi düşündüğünüz bitkiyi bileğinizde veya dirseğinizde 15 dk bekletin. Teniniz tahriş oluyorsa o bitkiden uzaklaşın.

14- Ateş Yakmak ve Söndürmek

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Ateş Yakmak ve Söndürmek

Ateş yakmadan önce daha önceden yakılmış bir yer var mı diye kontrol edin. Ateş yamadan önce yakacağınız alanın etrafını temizleyin, yayılmasını önleyin. Eğer o bölgeyi biraz derinleştirip etrafın taşlarla çevirirseniz rüzgardan korunacaktır. Söndürürken ise her zaman sadece su dökmek yeterli olmuyor. O yüzden su döktükten sonra toprak veya taş atabilirsiniz. Ateşi söndürdüğünüze emin olana kadar ateşin başında bekleyin. Eğer sıcaklık geliyorsa az önce  ki işlemi tekrarlayın.

15- Kampta Hayvanlardan Yiyecek Saklamak

Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Durum – Hayvanlar

Aslında kamp alanında yiyecek bulundurmamak en kesin çözümdür ama bu mümkün olmadığı için küçük çözümler de hayat kurtarabilir. Yemek pişirdiğiniz veya yıkamadığınız mutfak malzemeleriniz, sonra ki saatler veya günler için sakladığınız yiyecek kokuları hayvanları kamp alanına çeker. Bu durumdan kurtulmak için malzemlerin hepsini bi torbaya doldurup, kamp alanından 200- 300 metre uzaklıkta bi ağaca asmanız en doğru çözümdür. Sadece yiyecek değil, attığınız çöpler de büyük etkendir. Onları da kendinizden uzaklaştırmanız gerekiyor. Parfüm, sabun, şampuan kokuları da hayvanları çekebilir. Siz en iyisi bütün kokulardan arının 🙂

TÜRKİYE KAMP ALANLARI HARİTASI

Ankara Kamp Alanları ve Gezi Rehberi

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...