Her Detayı İle Antalya Adrasan Beldesi

Adrasan, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı, Musa Dağı’nın gölgesinde uzayan Akdeniz‘in en güzel kumsallarından birine sahip bir tatil beldesidir. Masmavi denizin üç taraftan yemyeşil çam ağaçlarıyla süslendiği Adrasan, sessiz, sakin ve huzur dolu bir tatil yeri arayanların kesinlikle gitmesi gereken yerlerden biridir. Altmışlı yıllarda adı Çavuşköy’e değiştirilse de herkes beldeyi hala Adrasan olarak bilmektedir. Yeşil ve mavinin buluştuğu, tam bir Akdeniz havası hissettiren Adrasan’ın Antalya merkeze uzaklığı 95 kilometredir.

Limon, Turunç ve Malta Eriği gölgesinde, oraya buraya serpilmiş evlerin, otellerin arasından geçip ulaşılan, 2 km’den fazla uzunluktaki Adrasan Koyu, Antalya’nın batısındaki kıyı şeritleri içinde en uzun olanlarından biridir. Neredeyse 20 metreye kadar dibi görünecek kadar berrak bir suya sahip olan Adrasan, Çıralı ve Olimpos ile komşudur. Hala pek bilinen bir yer olmasa da Suluada’nın artan popülerliği ile birlikte Adrasan Sahili de yavaş yavaş dolmaya başladı.

Denizi sığ, berrak ve sahili kumluk olan Adrasan, Olimpos ve Çıralı gibi güzel koylarıyla ünlü tatil beldelerine de çok yakın bir konumda. Çevresinde çoğunu Adrasanlıların işlettiği turistik tesis ve şirin butik otellerle mini bir cenneti andıran Adrasan’da birçok gezi teknesi de Suluada, Sazak ve Ceneviz gibi doğa harikası, çevre koylara turlar düzenliyor.

Adrasan Gezilecek Yerler

1. Adrasan Plajı

Adrasan Koyu, açık deniz rüzgarına korunaklı doğal bir limandır. Adrasan plajı, kuzey-güney yönüne doğru 2,5 km uzunluğundadır. Sahilin güneyi ince kumlu ve yaklaşık metrelerce açılsanız bile ayaklarınızın yere basacağı kadar sığ ve öğlene kadar denizden, öğleden sonraysa karadan esen rüzgâr sayesinde serin, dalgasız ve göl benzeri bir sakinliğe sahip. Kuzey kesimi ise taşlı bir kumsala sahip ve aniden derinleşebiliyor. Musa Dağı’na çıkıp da plaja baktığınızda, taşların plajı yer yer beyaz kumluymuş gibi gösterdiğini göreceksiniz. Kumluk, taşlık ve daha sığ olan orta kesimi ise en çok tercih edilen yer. Suyu daha ılık. Yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için ideal.

Adrasan Plajı’nda soyunma kabinleri, duş ve tuvalet, şezlong ve şemsiye hizmetleri uygun fiyatlar ile sunuluyor. Sahilde çok sayıda işletme mevcut. Koyda birkaç tane bakkal var, ihtiyaçlarınızı oradan alabilirsiniz. Adrasan Koyu’nun sağındaki kıyısını takip ederek yaklaşık 45 dakikalık bir yürüyüş sonrasında Adrasan Deniz Feneri’ne ulaşmış olursunuz. Burası aynı zamanda Suluada tekne turlarının da son mola noktasıdır. Burada da denize girmek mümkün.

Foto: turkeysforlife.com

Adrasan Koyu’nun soldaki kıyı bandını ve sahildeki otelin arka tarafından çıkan yolu izlerseniz şahane Adrasan sahili manzarasını görürsünüz. Ağaçların arasından uzayan patikayı takip ederek minik koylara ulaşırsınız. Adrasan sahilinin kuzeyine düşen Musa Dağı’nın eteğinde ve Kocamuar kesiminde olmak üzere 2 tarihi kale var. Ayrıca mavi fosforlu mağarasıyla Gemyelik adı verilen bir fiyort var. Gelidonya Burnu’nda 3500 yıl öncesine dayanan bir Fenike batığı da gezebileceğiniz yerlerdendir.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

2. Adrasan Deresi

Foto: paradiseadrasan.com

Bey Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan, Tahtalı Dağları’ndan doğan ve Adrasan Koyu’na dökülen Adrasan Deresi, kasabanın en çekici yerlerindendir. Derenin iki kıyısı geniş teraslı mekanlar ve otellerle dolu. Derenin yola bakan kısmındaki dev ağaçların gölgelediği dere boyu, yazın en sıcak zamanlarında bile serin. Yaz döneminde suyu azalan derenin üzerine kurulan localarda akşamları yer bulmak çok da kolay değil. Akdeniz’in yaz sıcağı, Adrasan’ın anıtlaşmış çınar ağaçları gölgesinde tam bir yayla havasına dönüşüyor. Akşam yemekleri, sabah kahvaltıları için ideal bir yer.

3. Adrasan Tekne Turları

Foto: paradiseadrasan.com

Adrasan’dan çevredeki Adrasan’a yaklaşık 1 saat mesafede bulunan Suluada, Sazak ve Ceneviz koyları gibi koylara günübirlik tekne turları düzenleniyor. Adrasan tekne turları, genellikle sabah saat 10 gibi başlıyor ve akşam 5 gibi bitiyor.

Foto: clubsunvillage.com

Ceneviz Koyu tekne turunda, Akseki koyu, Tuzla, Pırasalı Ada, Çoban Koyu, Sazak Koyu, Ceneviz Koyu gibi birbirinden özel koylara gidiliyor. Ayrıca dik bir yamacın arkasında arka arkaya sıralanmış Ceneviz ve Sazak koyları ülkemizin en nadide koylarındandır. Açık denize bakan Ceneviz Koyu, yamacındaki kale kalıntısından dolayı Porto Ceneviz olarak da adlandırılıyor. Sazak Koyu ise bir iç koy. Buralar koruma altına alınan Akdeniz fokunun da yaşam alanı. Her iki koy da kristal berraklığında mavidir.

Foto: enginkaptan.business.site

Suluada tekne turu da katılınması gereken turlardan biridir. Adrasandan çıkan tekne, 45 dakika kadar sonra Suluada’ya varıyor. Suluada’nın 3 farklı noktasında mola veriliyor. Dönüşte de Adrasan deniz feneri noktasında son mola verilip kalkış noktasına dönlüyor. Öğlen yemeğinde balık makarna, salata, dolma gibi ikramlar da yapılan tura önceden rezervasyon yaptırmak şart.

4. Çıralı

Foto: neredekal.com

Muz ve mandalina kokulu bahçeleri arasında, kilometrelerce uzanan kumsalların ve berrak denizin keyfini sürebileceğiniz bir yer Çıralı. Adrasan’a gelmişken Çıralı’ya da uğrayın deriz. Çıralı, doğal özelliklerinin yanı sıra kamp tutkunları ve bungalovlarda doğa ile iç içe konaklamayı sevenlerin de gözdesi olmuş bir yerdir. Kamp alanlarıyla ünlü olan Çıralı’da konaklayabileceğiniz butik oteller de var. Akdeniz’in en temiz ve bakir bölgelerinden Çıralı’nın kum sahili 3,2 km uzunluğuyla Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının da üreme alanlarından biridir.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

5. Yanartaş

Foto: yoldaolmak.com

Beydağları Milli Parkı içerisinde, Çıralı ve Olimpos Tepelerinde, 230 m yükseklikte yer alan ve ‘Sonsuz Ateş’ olarak da bilinen, doğal bir ateş kaynağına sahip Yanartaş, Anadolu’nun mucizevi doğal güzelliklerinden biridir. Adrasan’dan Çıralı’ya oradan da yürüyerek Yanartaş’a gidebilirsiniz. Dünyanın benzersiz yerlerinden biri.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

6. Likya Yolu

Foto: neredekal.com

Dünyanın en iyi uzun mesafe yürüyüş rotalarından biri olan Likya Yolu Adrasan’dan da geçiyor. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, Teke Yarımadası üzerindeki patikalardan bir kısmının, 1999’da Kate Clow tarafından işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuştur. Yaz sıcağında çok zorlu olabilen patika, Adrasan Koyu’nda başlayıp Gelidonya Feneri’ne giden rotasıyla muhteşem bir yoldur. Manzarayı gördüğünüzde zahmete değdiğini anlayacaksınız. Yaz sıcağında biraz uzun ve zorlu olan yola çıkmadan önce iyice bilgi almalı ve yanınıza bolca su almayı unutmamalısınız.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

7. Olimpos

Foto: sabah.com.tr

Çıralı’nın kapı komşusu olan Olimpos, taşlı kumsalı ve cam gibi deniziyle muhteşem bir Akdeniz plajıdır. Portakal ve mandalina bahçelerinin sarmaladığı, ağaç evler ve bungalovlarla süslenmiş derin bir vadide yer alan Olimpos’ta, Likya Uygarlığına ait kalıntılar da bulunmaktadır. Çıralı ile komşu olduğundan Çıralı Plajı’nı takip edip Olimpos Plajı’na gidebilirsiniz.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

Adrasan’da Nerede Kalınır?

Adrasan’da çoğu mütevazı aile işletmesi olan otellerin neredeyse tamamını Çavuşköy sakinleri işletmekte. Otel ve pansiyonlar çoğunlukla sahil kısmında ve Adrasan Deresi boyunca sıralanmış durumda. Her bütçeye uygun, farklı konfor seçenekleri sunan otellerde çadır ve karavanla konaklama yerleri de mevcut. Adrasan otellerinin dışında gözünüze kestirdiğiniz bir ağacın altına kamp atmanız da mümkün.

Adrasan’a Nasıl Gidilir?

Foto: olympos.com.tr

Adrasan, Antalya’ya 95 km, Kemer’e 55 km, Çıralı’ya 24 km ve Olimpos’a 8 km mesafede yer alan bir tatil beldesidir. Antalya’ya gelip Kemer’i geçtikten sonra, Tekirova ve Ulupınar’dan devam edip Olimpos sapağını geçerek yolun solundaki Adrasan tabelasından içeri girip 8 km’lik asfalt yol ile köy merkezine ulaşabilirsiniz. Buradan 4 km daha devam ettiğinizde ise artık Adrasan Sahili’ndesiniz demektir.

Foto: olympos.com.tr

Antalya’ya özel aracınızla değil de uçakla veya otobüs ile gitmeyi düşünüyorsanız, Antalya Otogarı’ndan minibüsler ile Olimpos, Çavuşköy sapağında inebilir, buradan Adrasan yol sapağında 1 saat aralıklarla gelen Adrasan tur minibüslerine binerek Adrasan Sahili’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...