2021 Yılı İngiltere Çekme Karavan Tasarım Ödülleri

Covid-19 salgınının hayatımıza girmesiyle birlikte, otel ve pansiyonlara alternatif tatil seçeneklerinin gündeme gelmesi hız kazandı. Bu noktada karavan, yalnız kamp severler için değil, seyahati ve doğayı seven herkes için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak karavanlar, motokaravan ve çekme karavan olarak sınıflandırılıyor. Çekme karavanların hayatımızda yaygınlaşması ile birlikte çekme karavan tasarım ve modelleri bir hayli ilgi görmeye başladı.

Bu yazıda çekme karavanlara biraz daha yakından bakarak, 2021 yılının En İyi 10 Çekme Karavan Tasarımına göz gezdireceğiz. Ancak baştan belirtelim, bu liste ne yazık ki bizim ülkemizden değil. Gerçi son yıllarda bizde de tasarımın her alanında kayda değer yarışmalar ya da proje seçmeleri gerçekleşiyor. Hatta içinde bulunduğumuz yılın başlarında KTO Karatay Üniversitesi tarafından ‘Çekme Karavan Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması’ düzenlendi. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden gençlerimizin birbirinden değerli fikirleri yer aldı bu yarışmada. Sözü fazla uzatmadan, ülkemizde de teşvik edici bu tip projelerin gerçekleşmesini temenni ediyoruz.

2021 Yılı Çekme Karavan Tasarım Ödülleri

İngiltere’de gerçekleşen Karavan Tasarım Ödülleri Satın Alma Rehberi, geçtiğimiz aylarda 2021 yılının en iyi 10 çekme karavanını belirledi. Piyasaya yeni sürülen 74 model çekme karavan teknik özellikleri, alan kullanımı ve tasarımları incelenerek, içlerinden farklı kategorilerde en iyi 10 çekme karavan seçildi. Adaylar 3.5 yıldızla 5 yıldız arasında derecelendirildi. Bu yazıya konu olan çekme karavanlar 750kg-1.150kg arasında. Bir diğer yazının konusu olacak diğer kategoriler ise 1.150kg üzerindeki çekme karavanlar ve geniş aile karavanları.

1. Bailey Phoenix+420

Bailey Phoenix+420 Çekme Karavan Tasarım
Bailey Phoenix+420 Çekme Karavan İç Dizaynı

Rahat ve yetenekli olarak tanımlanan Bailey Phoenix+420, 5 yıldızla derecelendirilerek ilk sırada yer alıyor. 2 ila 6 kişilik kapasitesi ile geniş ailelere hitap eden bir araç, Phoneix+420. Alu-Tech gövdesi, farklı araçlarla uyumlu geniş ve hafif tasarımı, ayarlanabilir fan ve su püskürtme fonksiyonlarına sahip, kullanıcı dostu dijital kontrol paneli ve iç tasarımındaki yenilikleriyle göz dolduruyor. Phoneix+420, AL-KO tek parça galvanizli çelik şasi ve fren sistemine sahip.

Entegre tutma tutamakları ve yükseltilmiş çerçeveli kaporta ile aynı hizada ön ve arka darbeye dayanıklı tamponla ekstra güvenli bir araç. Dıştan takma sert boru atık sıhhi tesisat sistemi kullanım kolaylığı sunuyor. Son teknoloji üflemeli hava ısıtma sistemi ise tüm hava koşullarında seyahat konforu sağlıyor.

2. Bailey Discovery D4-2

Çekme Karavan Modelleri
Bailey Discovery D4-2 Çadır Akseuarı ile Birlikte Kullanımı

İkinci sırada yine Bailey ailesinden 4.5 yıldız alan Discovery D4-2 var. Aracın ana özelliklerinde; Grafit kaplama 14” TÜV testinden geçirilmiş alaşım jantlar, dikey açılan ön tavan penceresi, dijital kullanıcı paneli ve isteğe bağlı ek depolama çözümlerini görüyoruz. Truma Combi 2 ısıtma sistemi, çift yakıtlı 2kw gaz ve 1.8kw elektrik güç kaynakları ile kombine su ve oda ısıtması, aracın artılarından. Dıştan takma sert boru atık sıhhi tesisat sistemi bu araçta da mevcut. Dijital bir tv anteni ve buna bağlı prizli bir tv sistemi Discovery D4-2’de geçirilecek eğlenceli zamanlar için düşünülmüş. İç tasarımda ise katlanabilir masa, açılır mutfak tezgâhı uzantısı, granit taştan astarlı duşu ile dikkat çekiyor. Discovery D4-2 tüm bu özellikleri ile çekme karavan tasarım ödüllerinin dikkat çeken karavanları arasında yer alıyor.

3. Bailey Discovery D4-3

 Bailey Discovery D4-3 Karavan SUV Araç İle Kullanımı
Bailey Discovery D4-3 SUV Araç İle Kullanımı

Baileys Discovery D4-3, sahip olduğu 4.5 yıldız ile üçüncü sırada yer alıyor. Ama yine de bu onu diğer Baileys ağabeylerinden aşağı kılmıyor. Truma Combi 2 ısıtma sistemi, çift yakıtlı 2kw gaz ve 1.8kw elektrik güç kaynakları ile kombine su ve oda ısıtması aracın artılarından. Dıştan takma sert boru atık sıhhi tesisat sistemi bu araçta da mevcut. Üstün laminasyon teknolojisi kullanılarak üretilen üst gövde panelleri, kompozit plastik iç iskeleti, ekstra darbeye dayanıklı GRP dış kaplamaya gizlenmiş üst gövde panelleriyle Alu-Tech teknolojisini yansıtıyor. İç tasarımında ise kaplama duvara monte arka salon masası, ızgara fonksiyonlu tripleks fırını, entegre depolamalı lavabo ve batarya musluğu, 103 litre buzdolabı ve açılır mutfak tezgahı uzantısıyla, yıldızları hak ediyor.

4. Swift Basecamp 2

Swift Basecamp 2 Çekme Karavan Tasarımı
Swift Basecamp 2 Çekme Karavan Tasarımı – Fotoğraf: Swindon Caravans Group

Sıra dışı bir karavan arayışında olanlar buraya! Swift Basecamp 2, hayatı tüm heyecanı ve eğlencesi ile yaşayan, adrenalin tutkunu maceraperestlere hitap eden kompakt crossover bir araç. En büyük özelliği ise kompakt ve hafif olması nedeniyle birçok araç tarafından rahatlıkla çekilebilir olması. Kullanım ve görünüş özelliklerinden bazıları; dış mekânın içeri girmesine izin veren geniş panoramik ön cam, büyük ön çift kişilik yatak, geniş arka kapı olarak sıralanabilir.

5. Xplore 304 Çekme Karavan Tasarım

Çekme Karavan İç Dizaynı
Xplore 304 Çekme Karavan İç Dizaynı

Xplore 304, boyut olarak küçük olsa da iki yataktan dört yatağa kadar çıkabilen olağanüstü tasarımıyla, çocuklu aileler için harika bir alternatif sunuyor. Hafif sabit yataklar yumuşak dokunuşlu Argentum + anti-bakteriyel ve anti-alerji teknolojisi ile donatılmış. Aracın öne çıkan bir özelliği de yerden tasarruf sağlayan, son teknoloji yenilikçi alttan ısıtma sistemiyle donatılmış olması. Böylece tüm araç içinde hem sıcak su hem de ısı konforu sağlanmış. Xplore 304, uzmanlardan 4.5 yıldız topluyor. Çekme karavan modelleri arasında fark yaratan Xplore 304, soft tasarımı ile ailelerin en sık tercih ettiği modeller arasında yer alıyor.

6. Eriba Touring Familia 320

Eriba Touring Familia 320 Nostalji Karavan
Eriba Touring Familia 320 Dış Görünümü

Eriba Touring Familia 320, kompakt ve hafif yapısı kadar Retro görünümüyle de yıldızları topluyor. İkonik karavan ve mükemmel yol arkadaşı olarak tanımlanan Familia 320, dış görüntüsünden çok fazla bir şey kaybetmeden, 60 yıldır karavan severlerin gözbebeklerinden olmayı başarmış. Aracın yaşam alanının ön saklama bölmesinde tercihe göre bir tatlı su deposu konumlanabiliyor. Tabanındaki ambar kapağının altında ise 40 litreye kadar hacmi olan ekstra bir kiler bulunuyor. Kanvas pencereli açılır tavanı ferah ve temiz bir hava akımı sağlıyor. Küçük araçlar tarafından da rahatlıkla çekilebilen Familia 320, aerodinamik yapısıyla yakıt tasarrufunda yüz güldürüyor.

7. Eriba Touring Familia 310 60

Eriba Touring Familia 310 Nostalji Çekme Karavan Modeli
Eriba Touring Familia 310 60 Çekme Karavan Modeli

Listenin yedinci sırasında yine Eriba Touring ailesinden bir model var. Eriba Touring Familia  310 60, tasarımcıları tarafından ‘çelik, alüminyum ve gelenekten imal edildi’ şeklinde tanımlanıyor. Kökleri uçak tasarımına dayanan çelik çerçeveye dayalı benzersiz tasarımı, 60 yılı aşkın bir süredir kullanılmakta. Banyosunda yüksekliği ayarlanabilen bir ayna, aksesuarları yerleştirmek için gerdirme askılı raflar, havlu askısı ve rahat bir tezgâh tuvaletiyle, düzenli ve iyi hissettiren bir atmosfere sahip. Familia  310 60 uzmanlardan 3.5 yıldız alarak yedinci sıraya yerleşirken, aerodinamik ön bölümü sayesinde yakıt tüketiminde cimri olmasıyla da dikkatleri çekiyor.

8. Freedom Jetstream Twin Sport

Freedom Jetstream Twin Sport Çekme Karavan
Freedom Jetstream Twin Sport Karavan Tasarımı

O tam bir çekme karavan, 750 kg. ağırlığında. Yaratıcıları tarafından ‘özünde çok yönlülük olan iki yataklı bir tasarım’ olarak tanımlanıyor. Bakmayın öyle küçük durduğuna, yatağa dönüşebilen oturma alanı, masası, mutfağı, duşu ve tuvaleti ile bir çekme karavandan beklenen her şeyi yerine getiriyor. Çift camlı renkli pencereleri, LED iç ve dış aydınlatma, AKS-3004 dengeleyicisi bu aracın artılarından.  Freedom Jetstream Twin Sport çekme karavan tasarımıyla 3.5 yıldız alıyor.

9. Freecross Luxor 370 DD Çekme Karavan İç Dizayn

Freecross Luxor 370 DD Çekme Karavan İç Dizayn
Freecross Luxor 370 DD Çekme Karavan İç Dizayn

Freecross Luxor 370 DD, Freedom serisindeki diğer çekme karavanlar gibi hafif tasarımıyla öne çıkan bir model. Az çoktur, felsefesi bu araçlar için tam olarak uyuyor. Çift camlı renkli pencereler, LED iç ve dış aydınlatma, AKS-3004 dengeleyici, gazlı ocak ve buz kutulu üç yönlü buzdolabı Luxor 370 DD’de yer alıyor. Üflemeli ısıtma, çatı penceresi, sıcak & soğuk su, fırın, duşlu banyo, tuvalet, lavabosuyla bir çekme karavan için bütün ihtiyaçları karşılıyor.

10. Freecross Premium 330DL

Listenin sonunda yine Freedom serisinden 3.5 yıldız sahibi, Freedom Premium 330 DL bulunuyor. Her şeyi bir arada isteyenler için yüksek özellikli bir model. İki yatak düzeni, duşlu banyosu, tavan penceresi, fırın/ızgara kombinasyonu ile karavan özgürlüğünü yaşamak istediğiniz her yerde. İngiltere’nin bu çok sevilen hafif çekme karavanları, en güzel anılara eşlik etmek üzere sahiplerini bekliyor. Freecross Premium 330DL çekme karavan modelleri arasında en sade tasarımlardan denilebilir.

Freecross Premium 330DL Çekme Karavan İç Tasarımı
Freecross Premium 330DL Çekme Karavan İç Tasarımı

Çekme Karavan ve Motokaravan Nedir?

Motokaravan tanımı, motorlu taşıt ile bütünleşik haldeki karavanlar için kullanılıyor. Çekme karavan ise yolculuk esnasında bir çeki demiri ile bir başka motorlu araca bağlı olarak hareket edebilen, yolculuk sırasında içinde yolcu bulunmayan karavan türü. Araçtan bağımsız hareket edemese de kendi başına bir ev havasına sahip. Yaygın görüş, çekme karavanın en önemli avantajının dilediğiniz yere park edip, diğer araçla rahatça seyahat edebilmek olduğu yönünde.

Çekme ya da motokaravan tercihindeki en önemli ayırıcı unsurlardan biri de resmi prosedürlerdir. Motokaravanların her yıl düzenli olarak  muayene, zorunlu mali mesuliyet sigortası zorunluluğu bulunur. Çekme karavanlarda ise 750kg altındaki O1 sınıfı modeller bu tip zorunlulukların dışında vergiden de muaftırlar. Çekme Karavan Vergisi ve Ehliyeti içeriğimizde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Hale Başeğerci
Hale Başeğerci
Hale Başeğerci, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda metin yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...