Konu Başlıkları
Son günlerde tüm dünyanın arama motorlarında enterladığı trend arama başlığı “Perseverance uzay aracı Mars’a iniş yaptı”… Bizler de sizin için Perseverance için öğrenirken eğlendirici bir içerik hazırladık. Gelin Perverance’yi birlikte inceleyelim ?
Öncelikle Mars’a giden diğer araçlar gibi Perseverance’nin de insansız olduğunu belirtelim. Sanıyoruz ki tek başınıza ya da biriyle başka bir gezegende sevdiklerimizden uzak 2 yıl kalma fikri sanırım kimseye cazip gelmez ya da herkesin birbirinden sıkıldığı bu pandemi günlerinde kaçmak için başvuracağı cazip bir yerdir, bilemiyoruz. 🙂
Mars’a Ulaşım Nasıl Olur?
Evet yanlış okumadınız Mars’ta bulunmanız gereken en kısa süre tam 2 yıl… Çünkü Dünya’dan Mars’a Mars’tan da Dünya’ya istediğimiz zaman gidip gelemiyoruz. Bunun için uygun koşullar yani Dünya ve Mars’ın birbirine en yakın olduğu konumu seçmek gerek. Bu da 26 ayda bir Mars’ın ve Dünya’nın Güneş’in etrafında farklı hızlardaki turlarını tamamlarken gerçekleşiyor.
Mars Gezgini ”Perseverance”
Mars’a başarılı bir şekilde iniş yapan insansız uzay aracı Perseverance’nin macerasına değinecek olursak, bu yolculuk, 30 Temmuz 2020’de Florida’daki uzay kumsalı olarak bilinen Cape Canaveral’de başladı ve 205 günde 470 milyon kilometre yol kat ederek neredeyse 7 ay süren bir yolculuğun ardından 18 Şubat 2021’de inişini başarılı bir şekilde tamamladı. Perseverance, Nasa’nın Mars yüzeyine başarıyla indirdiği 9. araç olma özelliğini taşıyor.
Perseverance, insansız olmasına rağmen sosyal medyada oldukça ilgi ile karşılandı. İner inmez attığı ilk selfieli tweet tüm Dünya’nın dikkatini çekti. Siyah beyaz fotoğrafa eklediği not da “Merhaba Dünya, sonsuz evime ilk bakışım” şeklinde oldu.
Azim anlamına gelen Perseverance Uzay Aracı adının hikayesi ise şöyle; ismi, Virginia’da yaşayan 13 yaşındaki Alexander koydu. Araca isim vermek için başlatılan kompozisyon yarışmasını kazanan Alexander, yazısında milletinin azminin yüceliğine değindi.
İnsanlığın merakla beklediği yanıtlar ise Marsdivler kamp alanı ne zaman hizmete girecek?, Kızıl gezegene giderken yanınıza almanız gereken en önemli 10 şey!, Mars’ın iklimine en dayanıklı 5 çadır!, SpaceX Kamp alanı 2035 giriş ücretleri!… gibi soruların yanıtları.
Bu görevde helikopter de uçuş denemeleri yapacak ve başarılı olursa, Dünya’dan başka bir gezegene gidip uçuş yapan ilk hava aracı olacak. Nasa, bunun Mars’taki yer çekiminin Dünya’dakinin %38’i kadar olduğu ve atmosfer yoğunluğunun Dünya’ya oranla daha az olduğu gerekçesiyle zor olduğunu düşünde de araç, denemeler gerçekleştirecek. Bizler de buradan bir kopya çekecek olursak, Mars’a seyahat ederken yanımıza ağır şeyler almamız gerektiğini hafif şeylere de ekstra ağırlık takmamız gerektiğini çıkartabiliriz. Sizler de başlıkları şimdiden görüyor musunuz? “Sıkı tutunun, gerçekten tutunun çünkü Mars’ta uçuyorsunuz!”, “Mars için en ağır siz olun, x tatlıları, yemeye devam!”, “7 ay sürecek konforlu uçuş için aradığınız uyku tulumları bizde!”, “Mars’ta ateşsiz kalmayın, x çakmakları gaza ihtiyaç duymadan yanınızda olacak!” Daha neler!
Bugüne kadar Nasa’nın Mars’a gönderdiği diğer araçlar da önemli bilgiler kaydetmişti. Bunlardan en önemlisi Mars’ta su bulunduğuna dair fikirlerdi. Bu araçlar, Mars’ın coğrafi yapısını tanımak ve Mars gezegeninin geçmiş veya bugününde yaşam belirtilerinin olup olmadığını araştırmak maksadıyla, Mars’ın yüzeyini, mevsimlerini ve atmosferini incelemişti.
Perseverance’nin amacı ise yine Mars yüzeyinde yaşam kalıntıları aramak ve olası yaşam ihtimalini de değerlendirmek. Bu görev yaklaşık 687 Dünya günü sürecek ve kaya- toprak parçalarından toplanan örneklerin yaklaşık olarak 2026 yılı gibi Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.
Mars Kamp ALANLARI
Mars’a gittiğimizde kamp yapacağımız muhtemel 4 yeri sizler için derledik.
1.Marsdivler – Jezero Krater Gölü
Peki bu Perseverance Mars’ın neresine iniş yaptı? Biz kamp severlerin de Dünya’daki uğrak noktalarından olan, bir göl kalıntısı olduğu düşünülen kratere. Bilindiği üzere insanlığın ilk toplu halde yaşama fikri de su yataklarına, nehir kenarlarına yerleşmekle başlamıştır. Bu nedenle Nasa’nın uzay aracı Perseverance, yaşam izlerini araştırmak için Jezero Krater Gölü’ne indi. Jezero, 45 km genişliğe sahip bir alanda yerleşmiş bulunuyor ve alınan örneklerle yapılan çalışmalar sonucunda Dünya’da buraya en benzeyen yerin Salda Gölü olduğu düşünülüyor. Kim bilir belki bizler de Mars’a yolculuk edecek olursak Salda’da alıştırma kampı yapabiliriz… Üstelik eminim gitmesi 7 ay sürmeyecektir. 🙂
2.Mars Nehirleri
Jezero’nun batı tarafında bir nehir yatağı ve bu nehrin kalıntısı olduğunun düşünüldüğü alüvyon deltaları Perseverance’nin rotasını oluşturdu. Perseverance, gönderilen araçların en kapsamlısı olma özelliğine sahip. Kaya ve toprak kalıntılarını inceleme görevinin yanında Perseverance, karbondioksit ayrıştırması yaparak oksijen elde etmeyi deneyecek ki bizim için nefes almak burayı yaşanabilir kılacak mı bu da incelenecek. Perseverance, bünyesinde bir de küçük, yaratıcılık anlamına gelen ingenvity ismiyle bir helikopter bulunuyor.
3.Güneş Sisteminin En Büyük Dağı – Olympus Mons
Olympus Mons, Güneş Sistemi’nde bilinen en yüksek volkan ve dağdır. Dağ, Mars gezegeninde yaklaşık olarak 18,4°N 134°W / 18, -134. koordinatlarından yer alır. Dünya’nın en yüksek dağı Everest ile karşılaştırılırsa üç kat daha yüksektir. Dağın yüksekliği 26 bin 400 metredir. Olympus Dağı, görüntü olarak Dünyada yer alan dağlardan farklıdır. Örnek verecek olunursa, bu dağın tepesi eğimli değil tamamen düzdür. Bu görüntü çok hafif eğimleri olan ovayı anımsatmaktadır. Bir dağ denilince akla gelen ilk şeylerden birisi olan dik yamaçlar, bu dağ için geçerli değildir. Bu dağın yamaçları dik değildir. Öyle ki, yamaçların eğimi 1 ile 3 derece arasında değişmektedir.
4.Mars’ın En Büyük Vadisi – Valles Marineris
Valles Marineris Tharsis bölgesinin hemen doğusundan başlayıp Mars ekvatorunda devam eden devasa kanyon sistemidir. 4.000 km uzunluğunda, 200 km genişliğinde ve 7 km derinliğindeki Valles Marineris yarığı, Arizona’daki Büyük Kanyon’dan on kat daha uzun, yedi kat daha geniş ve yedi kat daha derindir. Valles Marineris, Güneş Sisteminde bilinen en büyük yarıktır.