Üç Tropik Buzullar Sahası Yok Olacak

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Afrika’da gittikçe artan hava felaketleri ile ilgili bir iklim raporu hazırladı. WMO’nun Afrika Birliği kurumlarıyla ortak hazırladığı rapor kamuoyuna sunuldu. Dünya Meteoroloji Örgütü raporda 3 tropik buzullar sahasının yok olacağını belirtti. Afrika kıtasının hava felaketlerine uyum sağlama becerisine ilişkin huzursuzluk veren durumları da ortaya koydu.

İklim Değişikliği Kıtanın GSMH’sını Azaltacak

Raporda, iklim değişikliğinin yüzyılın ortasına kadar kıta gayri safi milli hasılasının yüzde 3’ünü azaltabileceği kaydediliyor. Sera gazı yayılımının yüzde 4’ünden daha azını oluşturan Afrika’nın iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilenmesi beklenmekte. Kıta genelinde tarlaların şimdiden kuraklığa yatkın olduğuna dikkat çekiliyor. Kıtada etkili olan aşırı yoksulluğun da insanların iklim koşullarına uyum sağlamasını zorlaştırdığı söyleniyor. Bununla birlikte, Afrika’nın en sıcak 3. yılının 2020 olduğu raporda aktarıldı. Ünlü doğu buzul kütlelerinin erimeye devam edeceği belirtiliyor.

118 Milyon Yoksul Kişi Tehlike Altında

Tanzanya’da, kıtanın en yüksek dağı Kilimanjaro bulunmakta. Kenya’daki Kenya Dağı ve Uganda’daki Rwenzoris dağları ile birlikte toplamda 3 tropik buzullar sahası mevcut . Önümüzdeki 20 yıl içinde bu buzullar sahalarının yok olacağı belirtiliyor. WMO, 118 milyon aşırı yoksul kişinin kuraklık, sel veya aşırı sıcaklık felaketiyle karşı karşıya kalacağını aktardı.

Çekirge İstilalarının Devamı Gelecek

Gerekli önlemler alınmazsa, her geçen yıl kuraklık kötüleşecek. Büyük ölçüde tarıma bağımlı kıtada 2020’de Afrika’da yaşanan geniş kapsamlı sellerin süreceği açıklandı. Özellikle, 1 yıl önce başlayan rekor seviyede çekirge istilasının da devam edeceği belirtiliyor.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas uyardı. “Yakın gelecekte tamamen erimesi beklenen Doğu Afrika’da kalan son buzulların hızla küçülmesi, dünyada geri dönüşü olmayan bir değişim tehdidine işaret ediyor” dedi. Öncelikle, Sahra altı Afrika’nın daha kötü sonuçları önlemek için her yıl 30 ila 50 milyar dolar veya GSYİH’nın yüzde 2 veya 3’ü miktarında bir harcama yapması gerektiği tahmin ediliyor.

Raporda 2020’de tahminen 1.2 milyon kişinin fırtınalar ve sel nedeniyle tahliye edildiği belirtiliyor. Bu sayının aynı yıl içinde çatışmalar nedeniyle evlerini terk edenlerin yaklaşık 2.5 katı olduğu aktarılmakta.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...