Konu Başlıkları
1.Tuz Gölü
Ülkemizde gezilip görülmesi gereken bir çok değer var. Bugün de bu değerler arasında güzelliğiyle dikkatleri üzerine çeken ülkemizdeki göller arasında büyüklüğüyle, özellikleriyle başta gelen Tuz Gölü’nden bahsediyoruz. Koçhisar Gölü olarak da bilinen muazzam bir görünüme sahip olan Tuz gölü çevresinde bulunan platolarla çevrili tektonik bir çukurun en derin bölgesinde yer alıyor. Görenlerin fotoğraf karelerine sığdırmaya doyamadığı Tuz Gölü’nün bulunduğu çukur, alandaki tektonik hareketler sonucunda oluşmuştur. Tuz Gölü doğu, batı ve güneyden aktif faylarla çevrili. Aksaray, Ankara ve Konya illerinin sınırlarının kesiştiği noktada İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Tuz Gölü ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Özellikle sosyal medyayı sıklıkla kullanan ve gezi paylaşımlarını hobi edinmiş ziyaretçilerin fotoğraf karelerinde Tuz Gölü’nü her açıdan görmek mümkün.
Kış aylarında su seviyesinin yükseldiği, yaz aylarında suyun buharlaşıp kuraklaştığı, kuzey güney yönünden 80, doğu batı yönünden 60 km olarak boyutlandırılan Tuz Gölü, 7414 kilometrekare alanı kaplıyor ve İlkbahar aylarında 164.000 hektara ulaşıyor. Çoğunlukla tuzun nasıl elde edildiği biliniyor ama biz yine de bu bilgiyi sizlerle paylaşalım, yaz aylarında buharlaşan suların ardından dipte kalan tuzlar işleniyor ve sofralarımıza renk katan yemeklerimize tat veren tuz elde ediliyor. Ülkemizin tuz ihtiyacının %40 Tuz Gölü’nden karşılanıyor. İnsanları hayretler içerisinde bırakan özelliklere sahip olan Tuz Gölü büyüklüğüne rağmen ülkemizin en sığ göllerinden biridir.
2.Tuz Gölü Neden Kırmızı Oluyor?
Tuz Gölü’nün en çok ilgi gören ve konuşulan özelliği ise mevsimsel geçişlerde ortaya çıkan adeta ünlü ressamların tablolarına yansıttığı sanatı andıran muazzam renkleridir. Kış aylarında buz maviliğine bürünen Tuz Gölü, yaz aylarında ise kar beyazlığına bürünüyor. Bu renklerin arasında daha çok ilgi gören renk ise Tuz Gölü’nün kırmızıya dönüşmesidir.
Mayıs ayının başlangıcıyla Tuz Gölü’nün eşsiz güzelliğine güzellik katan kırmızılık kendini göstermeye başlıyor ve ortaya muazzam görüntüler çıkıyor. Gelelim asıl soruya bu kırmızılığın sebebi ne olabilir?
Tuz Gölü’ne bu güzel görüntüyü veren bir tür su yosunu olan alglar “dunaliella salinalar” sebebiyle ortaya çıkıyor. Mayıs, Haziran aylarında yağışların azalmasıyla tuzluluk oranı artıyor. Yağışların artması ve azalmasıyla dunaliella salinalar kırmızılığını göstermeye başlıyor. Temmuz ayının sonuna suların azalmasıyla kırmızılık da azalıyor. Dunaliella salinaların tuzluluğun yoğun olduğu yerlerde yaşadığı biliniyor ortaya çıkan kırmızılık bir şarkının melodisi gibi belli bir dönemde artıyor ve azalıyor. Bu kırmızılığı görme şansını bulan ziyaretçilerin paylaşımları sayesinde çeşitli fotoğraf karelerin de Tuz Gölü’nün muazzam kırmızı rengini görebiliyoruz. Sizler de bu fırsatı yakalarsanız fotoğraf makinenize Tuz Gölü’nün eşsiz görüntüsünü kaydetmeyi unutmayın.
3.Tuz Gölü’nde Nereler Gezilir?
Tuz Gölü’nde gezebileceğiniz yerler kısıtlı olsa da keyifli vakit geçirmenize engel olmayacaktır. İlk olarak gölün girişinde küçük dükkanlar bulunuyor. Gölden elde edilen ürünlerden satılıyor. Dükkanların fazla vaktinizi çalmasına izin vermeyin çünkü gezebileceğiniz en güzel yer ve yapacağınız en güzel aktivite gölün içinde yürüyüşe çıkmak. Gölün uzunluğundan yazımızın başında bahsetmiştik, uzunluğunu değerlendirmek gerekirse ayakkabılarınızı çıkarıp gölün içinde yürüyüş yapmak zevkli bir aktivite olacaktır. Gölde yürüyüş yapmak biraz çılgınca gibi gelse de suyun yüksekliği dizinizi aşmıyor. Yazımızın devamında neler yapabileceğinizden bahsettik Tuz Gölü’nde keyifli vakit geçirmek için neler yapılabilir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
5.Tuz Gölü Gezisi İçin Öneriler ve Bilgiler
•Tuz Gölü’nde otopark yeri ücretsiz.
•Girişler ücretsiz.
•Tuz Gölü’nü dilediğiniz saatlerde ziyaret edebilirsiniz.
•Göle erken saatlerde gitmeyi planlıyorsanız gölün mevsimsel geçişlerde değişen renklerinden gözlerinizin etkilenmemesi için güneş gözlüğünüzü yanınızda bulundurmakta fayda var.
•Gölde uzun süre yürüyüş yaparken ayakkabılarınızı çıkarırsanız ayaklarınızı cilt bakımı yapmış olursunuz. Hem yürüyüş hem bakım muazzam!
•Gölde yürümeye başladığınızda yosunlar size tuhaf hissettirebilir rahatsız edebilir ama siz yürümeye devam edin ve tadını çıkarmaya bakın. Gölün içine doğru ilerlediğinizde ne kadar keyifli olduğunu fark edeceksiniz.
•Gölün girişinde ayaklarınızı yıkamak temizlemek için alanlar bulunuyor.
•Ziyaret saatini gün batımına yakın gerçekleştirirseniz sizin için harika bir deneyim olacaktır.
6.Tuz Gölü’nde Neler Yapılır?
Tuz Gölü hakkında genel bilgilerden yeterince bahsettiğimize göre sıra doğayı seven gezi tutkunları için bilgi vermeye geldi. Tuz Gölü’nde yapılacak çok aktivite saymak mümkün değil ama özellikle gün batımına yakın saatlerde gitme imkanı bulursanız hem hafızanızda hem de fotoğraflarınızda muazzam görüntüler kalacaktır. Ayakkabılarınız bir elinize alıp gün batımına doğru yanınızda sevdiğiniz insanlarla göz dolduran manzarasıyla Tuz Gölü’nde günü sonlandırmak muazzam bir anı olacaktır. Tuz Gölü’ne giderken fotoğraflar için bolca yer ayırmanızı tavsiye ediyoruz, seyircileri ekrana kilitleyen film sahnelerini aratmayan çekimler yapabileceğiniz bir manzarayla karşı karşıya kalacaksınız. Kameraları hazırlayın ve pozlarınızla harikalar yaratın. Sizce de muhteşem bir deneyim olmaz mı?
Güzel manzarasının yanı sıra ayakkabılarınızı çıkarıp gölde uzun bir yürüyüşe çıktığınız zaman hem ruhunuza hem de cildinize iyi geliyor. Bakım ürünlerini sık sık kullanan okuyucular için küçük bir bilgi daha verelim gölün girişinde bulunan küçük dükkanlarda gölden elde edilen mineralleri içeren doğal nemlendirici kremler satılıyor. Gölden ayrıldıktan sonra faydalarından yararlanmaya devam etmek isterseniz doğal ürünlerden alabilirsiniz.
7.Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Yazımızın başında Tuz Gölü’nün konumunu belirtmiştik. Ankara, Konya ve Aksaray sınırlarının kesiştiği yerde bulunan Tuz Gölü, Aksaray’a 1 saat, Konya ve Ankara’ya 2 saat uzaklıkta yer alıyor. Göle dilerseniz aracınızla veya otobüsle gidebilirsiniz. Eğer aracınızla gidecekseniz Ankara yönünden Konya devlet yolundan Şereflikoçhisar’a oradan da Tuz Gölü’ne ulaşacaksınız. Aracınızı park ettiğinizde park yerlerinin ücretsiz oluşu gezinizin en başından keyifli olacağına sizi inandıracak. Konya’dan gidecek yolcular ise Cihanbeyli’den devam etmeniz gerekiyor. Otobüs yolculuğunu tercih eden gezginlerimiz ise Cihanbeyli’den kalkan otobüslerle Tuz Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Yolculuğunuzun keyifli geçmesini diliyoruz. Yol tarifi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
8.Tuz Gölü’nde Yaşayan Canlılar
Tuz Gölü’nde yaşamını sürdüren bir çok canlı türü olduğu keşfedildi, yaşayan canlıları öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız. Tuz Gölü’nde yaşayan canlılar araştırıldığında 41 tane bitki türü, 3 tane iki yaşamlı, 12 tane sürüngen, 85 tane kuş, 20 tane memeli hayvan türü yaşadığı tespit edildi. Tuz Gölü, özellikle algların bol olduğu yerleri Flamingoların uğrak yeri oluyor. Çalışmalar ve araştırmalar sonucunda 41 tane endemik, nadir ve hassas bitki keşfedildi. Türlerin gölde dağılışına göre işaretlenmiş. Tuz Gölü’nde 3 iki yaşamlı, 12 sürüngen, 20 memeli, 85 kuş türünün tespit edildiğini söylemiştik bunun dışında göçebe kuşların da uğrak yeri haline gelen Tuz Gölü’nün batı kesimleri hayvanlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Hayvanların bile sıklıkla ziyaret ettiği Tuz Gölü’nü siz de ziyaret etmelisiniz. Bu kadar fazla canlının yaşamını sürdürüyor olması bizi Tuz Gölü’nün muazzamlığına hayran bırakıyor. Hafta sonu kimseye söz vermeyin çantalarınızı kameralarınızı hazırlayın ve Tuz Gölü’ne doğru yola çıkın. Göz dolduran manzarasıyla, şifa barındıran suyu, çamuru ve tuzuyla, hayvanların yuvası oluşuyla, su yosunlarının kızıl rengiyle, mevsimsel geçişlerde oluşan buz maviliğiyle, kar beyazlığıyla Tuz Gölü tüm ihtişamıyla sizleri bekliyor. Şimdiden keyifli yolculuklar.
9.Tuz Gölü Efsanesi
Tuz Gölü hakkında bir çok efsane duymuşsunuzdur. Kimileri Nasreddin Hoca’nın göl kenarında otururken tuzluğunu göle düşürmesinden sonra gölün tuzlanmasından bahsederken kimileri ise bir kadının başından geçen efsaneyi dillendirir. Bizler de biraz şu efsaneden bahsedelim. Bir zamanlar Tuz Gölü’nün bulunduğu yerde bir kadının üzüm bağları varmış. Bir gün bu bağların önünden susamış bir kadın geçiyormuş. Üzüm bağlarının sahibinden bir salkım üzüm istemiş çok susadığını ve canının üzüm çektiğini söylemiş, bağların sahibi üzüm vermek istememiş ve kadını reddetmiş. Susamış olan kadın sinirlenmiş ve beddua etmiş. Öyle içten bir beddua. Bağların tuzla buz olsun demiş ve oradan ayrılmış. O günden sonra kadının üzüm bağları kurumuş ve Tuz Gölü’ne dönüşmüş.
10.Tuz Gölü’nün Faydaları
Ülkemizde bir çok yerinde hem görüntüsüyle hem de şifasıyla ilgi çeken doğal yerler bulunuyor. Liste yapılırsa listenin başındaki geleceğini inandığımız muazzam görünümüyle doğa tutkunlarının devamlı ziyaret ettiği Tuz Gölü, suyunda, çamurunda ve tuzunda barındırdığı 22 çeşit minerallerle şifa arayanların ilgi odağı oldu. Sizler için gölde bulunan bazı mineralleri listeledik. İşte Tuz Gölü’nde bulunan bazı mineraller;
•İyot
•Bromür
•Sodyum Klorür
•Potasyum
•Magnezyum
•Kalsiyum
•Hidrojen
•Demir gibi mineraller bulunuyor.
Bu mineraller sayesinde Tuz Gölü’nün bir çok rahatsızlığa şifa olduğu biliniyor. Tuz Gölü hem manzarasıyla hem de şifasıyla insanların uğrak noktası haline geldi. Asıl sorumuza gelirsek Tuz Gölü’nün iyi geldiği rahatsızlıklar neler?
•Ayak Kokusu
•Egzama
•Çatlaklar
•Eklem Ağrıları
•Kemik Ağrıları
•Kramplar
•Kulunçlar
•Saç Dökülmesi
Tuz Gölü’ne ülkemizin farklı bölgelerinden vatandaşlarımız şifa bulmak için gidiyor. Gidenlerin memnun kaldığı ve en kısa zamanda tekrar gideceklerini belirtmeleri de Tuz Gölü’nün keyifli oluşunu, şifa verdiğini ve insanın ruhuna da iyi geldiğini destekliyor. Eğer sizlerin de bahsettiğimiz rahatsızlıklardan dolayı şikayetiniz varsa ve yolunuz Tuz Gölü’ne düşerse hem gözlerinize, hem ruhunuza hem de sağlığınıza iyi gelecek. Tuz Gölü’ne uğramak için bir çok sebebiniz var, çok bekletmeden yolculuğa hazır olmanızı tavsiye ediyoruz
Tuz gölüne gelmişken buraya da uğramadan geçmeyin.
Bu yaz tatil rotama ekledim. Muhteşem görünüyor. Döndüğümde tecrübelerimi yazarım. ?