1-Şirince, Selçuk | İzmir
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı şarabı ile ünlü bu köy ilk olarak 2012 yılında maya takvimine göre kıyametin gerçekleşmeyeceği 2 bölgeden biri olarak ünlendi. Sonrasında ziyaretçi akınına uğrayan köy, şarabı ve kumda kahveleri ile gelen ziyaretçilerini burada tutmayı başardı. Dar sokakları, meyve şarabı ve her restoranda pişirilen patatesli gözlemelerin tadına mutlaka bakmalısınız.
2- Batık Şehir Halfeti, Halfeti | Şanlıurfa
Birecik Barajı’nın 2000 yılında hizmete girmesiyle Fırat kabarmış ve çevresini suya boğmuştu o sırada su altında kalan Halfeti bölge halkını üzse de sonraki yıllarda yerli ve yabancı oldukça turist çekmeye başlayınca bölge ekonomisine katkıda bulunmayı başardı. Batık şehir Halfeti’yi mutlaka gidip görmeniz gereken yerlerden.
3-Birgi, Ödemiş | İzmir
Bozdağ’ın eteklerinde ahşap pencereli ve alaturka kiremitli mimarisi ile Ege kültürü kokan harika bir köy. 3000 nüfuslu küçük bir köy olan Birgi’nin tarihi Millattan Önce iki binli yıllara kadar uzanıyor. Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Bizanslılar, Romalılar, Aydınoğulları ve daha sonrasında ise Osmanlılar’a bağlı olarak günümüze kadar gelmiş Birgi’ye her medeniyet kendinden izler bırakmış.
4-Rumkale, Yavuzeli | Gaziantep
Rumkale Fırat ve Merzimen nehri kıyılarından itibaren dikçe yükselen kayalıklarla çevrili yüksek bir tepeye kurulmuştur. 1838 yılında Rumkale’yi ziyaret eden Moltke’ye “kayalığın nerede bittiğini, insan eserinin nerede başladığını söyleyebilmek çok zor” demiştir. Kale iki beden halindedir. Birinci kısım; kalenin doğu, kuzey ve batıda doğal kayalığın dik olarak yontulmasıyla, doğal sur meydana getirilerek oluşturulmuştur. Bu muhteşem yapıtı mutlaka yerinde izleyin.
5-Çıralı Köyü, Kemer | Antalya
Olimpos dağının eteklerinde Olimpos Antik Kentini de içinde barındaıran köy tarihi ve doğası ile ziyaretçilerini hayran bırakır nitelikte. Binlerce turist çeken köy, doğa fotoğrafçılarının ve tarih severlerin mutalaka görmesi gereken yerlerden.
6-Sığacık, Seferihisar | İzmir
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı tarihi bir köy olan Sığacık, tarihi sokakları muhteşem denizi ve kültürü ile önümüzdeki günlerde popüler olacak yerlerden. Şirince ve Birgi’den sonra Ege kültürü kokan bu köy mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
7-Cumalıkazık, Yıldırım | Bursa
2002 Yılında gözü yaşlı izlediğimiz Kınalı Kar dizisinden sonra ünlenen Cumalıkazık, Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerdendir. Tarihi ahşap evlerin 180’i halen kullanımda, 90’ınında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü toplam 270 ev vardır.
8-Yeşilyurt Köyü, Ayvacık | Çanakkale
Tamam mı sit alanı ilan edilen köy, son zamanlarda şehrin gürültüsünden kaçmak isteyen insanların uğrak noktası haline geldi. Tarihi taş yapıları aslına uygun biçimde restore edilen köy, estetik açıdan oldukça güzel görüntüler sunuyor.
9-Kayaköy, Fethiye | Muğla
Fethiye’nin en güzel yerleşim yerlerinden olan Kayaköy’ün hikayesi, 11. yüzyılda (Bazı kaynaklar 14. yy olarak da belirtiyor.) başlıyor. Burası, Likya Uygarlığı’nın yerleşim yeri üzerine kurulmuş bir Rum köyü. Aslında buraya köy denmesi biraz haksızlık olabilir. Çünkü burası ticareti ve sosyal hayatı gelişmiş, 20.yy’a kadar 25 bin kişinin yaşadığı kocaman bir kent aslında. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye- Yunanistan arasında yapılan anlaşmayla buradaki Rumlar ve Batı Trakya’daki Türkler yer değiştirmiş. Trakya’dan göçen Türklerin bir kısmı buraya yerleştirilmiş. Fakat buradaki yaşama uyum sağlayamayan Türkler, köyü terk etmişler. Kayaköy’ün kaderi hep terk edilmek olmuş yani. Önce Likyalılar sonra Rumlar ve son olarak Türkler.
10-Adatepe Köyü, Ayvacık | Çanakkale
ADATEPE Ege Denizinin doğu kıyısında,İda Dağının batı yamaçlarında,Edremit Körfezinin kuzey ucunda bulunmaktadır. Yerleşim antik çağlarda başlamış, İliada destanında “Gargaros”olarak adıgeçen bölgededir ve yerleşim günümüzde de sürmektedir. Köyün bulunduğu bölge Truva , Leleg, Midilli, Pers, Atina, Roma, Selçuklu, Osmanlı hakimiyetleri görmüş ve bunların izlerini taşımaktadır. Yüzyılların birikiminin oluşturduğu taş işçiliğinin örnekleri köyde mevcut binalarda görülmektedir.
11-Mustafapaşa Köyü, Ürgüp | Nevşehir
Kapadokya’nın içine işlemiş bu köy, doğası ve tarihi yapıları ile muhteşem bir yer. Kapadokya’ya gittiğinizde uğramadan geçmemeniz gereken bir yer. Şimdiden bol gezmeli günler 🙂
12-Rum Köyü, Doğanbey | Aydın
Aydın iline bağlı Söke’de Doğanbey köyü çoğu evin restore edildiği ve Rum mimarisinin güzelliklerini taşıyan belki de Ege’nin en karakteristik köylerinden biri.M.Ö 7.yy’a kadar tarihi uzanan köy Türkiye ve Yunanistan arasında, 30 0cak 1923 tarihinde imzalanan protokol ve sözleşme ile Selanik’ten yerleştirilen Mübadillerin (Türk Göçmenlerin) Köyü olarak geçmektedir.