Türkiye’nin En Güzel Gölleri

Göller, karalar üzerindeki çukur yerleri ya da çanakları dolduran su kütleleridir. Krater ağızlarında, kalkerlerin kapladığı ya da tektonik olaylar sonucu meydana gelen alanlarda oluşmuşlardır. Pek çok canlı türü için yaşam alanı olan göller, aynı zamanda yeryüzündeki tatlı su kaynaklarının %87’sini oluşturur. Türkiye’de 100’ün üzerinde doğal göl bulunuyor. Oluşumları açısından birbirinden farklılık gösteren bu değerli yaşam kaynaklarını, sizler için derledik. Türkiye’nin en güzel gölleri, yazısı okumanız için sizleri bekliyor.  

Van Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Van Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Van Gölü

3.713 kilometrekare yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük gölüdür. Sodalı yapısı ile dünyanın da sayılı büyük göllerinden biridir. Van Gölü bu sodalı yapısıyla hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden özellikler taşır. Göllerin aynı zamanda yaşam alanları olduğunu daha önce belirtmiştik. 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü, yaz ördeği, Van Gölü martısı, gece balıkçılı ve dikkuyruk kuşlarının önemli bir üreme sahasıdır. Endemik bir sazan türü olan inci kefali ise, gölün sodalı yapısına uyum sağlamış tek balık türüdür. Yöre halkının ‘deniz’ olarak nitelendirdiği göl üzerinde 4 adet de ada bulunur.

Tuz Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Tuz Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Tuz Gölü

Türkiye’nin en güzel gölleri listesinde, Konya, Aksaray, Ankara il sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, 1.500 kilometrekarelik yüzölçümü ile ülkemizin ikinci büyük gölüdür. Aynı zamanda yine ülkemizin en sığ, dünyanın da ikinci sığ gölü olma özelliğini taşır. Tuz Gölü, flamingo başta olmak üzere, angıt, kılıçgaga, ince gagalı martı, turna ve boz kaz gibi kuş türlerine ev sahipliği yapar. Tuz Gölü aynı zamanda 39 endemik bitki türüyle birlikte benzersiz bir tuzcul bozkır habitatına sahiptir.

Hazar Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Hazar G1ölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Hazar Gölü

Elazığ ili sınırları içindedir. Tektonik özellikteki göl, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer alır. Hazar Gölü’nü besleyen en önemli kaynak Dicle Nehridir. Gölün beslendiği Kürk ve Zıkkım Derelerinin oluşturduğu deltalar, batağan, Van Gölü martısı, boz ördek ve sakarmeke gibi kuş türlerini barındırır.

Eğirdir Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Eğirdir Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Eğirdir Gölü

Tektonik oluşumlu bir diğer göl, Isparta ili sınırları içindeki Eğirdir Gölü’dür. Litolojik yapısı nedeniyle diğer tektonik yapılı göllere göre daha derin bir göldür. Yüzölçümü 482 kilometrekare olan Eğirdir Gölü’nün en derin yeri ise 15 metre olarak ölçülmüştür. Işığın geliş açısına göre günün belli saatlerinde farklı renklere bürünen göl, yöre halkı tarafından ‘Yedi Renkli Göl‘ adıyla da anılmaktadır. Gölde yaşayan kuş türleri; Elmabaş patka, tepeli patka, Macar ördeği ve sakarmekedir. Balıkçılık ve kerevit, gölün sağladığı geçim kaynaklarındandır. Eğirdir Gölü aynı zamanda Isparta’nın su ihtiyacının belli miktarını da karşılar.

Borçka Karagöl

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Borçka Karagöl
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Borçka Karagöl

Türkiye’nin en güzel gölleri listesinde yer alan, Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında yer alan Karagöl, bir heyelan gölüdür. Denizden 1.430 metre yükseklikte bulunan göl, yıl boyunca yağmur alır. Karagöl’ün çevresinde boz ayı, vaşak, çengel boynuzlu dağkeçisi gibi birçok yaban hayvanı yaşamını sürdürmektedir. Göç zamanında yırtıcı kuşlara da ev sahipliği yapan Karagöl’de, ayrıca bol miktarda alabalık bulunur.

Köyceğiz Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Köyceğiz Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Köyceğiz Gölü

Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırları içindeki Köyceğiz Gölü, eski zamanlarda Akdeniz’de yer alan bir koydur. Ancak zamanla denizden koparak bir göl haline gelir. Deniz seviyesinden yüksekliği 6-10 metre arasındadır. Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz’le 12 kilometrelik bir kanal bağlantısı bulunmaktadır. Sazlıklarla kaplı bu kanal, Dalyan Kanalı olarak biliniyor. Dalyan Kanalı, deniz kaplumbağalarının önemli yumurtlama alanlarından İztuzu kumsalına ulaşır. Köyceğiz Gölü 40 civarında endemik bitkiye ev sahipliği yaparken, kuşlar içinde önemli bir sulak alan konumundadır. Köyceğiz Gölü su kayağı ve diğer su sporları için de çok elverişlidir.

Sapanca Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Sapanca Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Sapanca Gölü

Marmara Bölgesi‘nde yer alan Sapanca Gölü, tektonik göllerden biridir. Bir zamanlar Marmara Denizi’nin bir parçasıyken, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın etkisiyle denizden ayrılır ve tek başına bir tatlı su gölü haline gelir. Sapanca Gölü, çevresindeki ormanlar için de yaşam kaynağı olan birçok dereden beslenmektedir. Göçmen kuşlar için önemli bir sulak alan konumundaki gölün çevresinde, 80 civarında kuş türü tespit edilmiştir.

Uluabat Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Uluabat Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Uluabat Gölü

Türkiye’nin en güzel gölleri listesinde bulunan, Bursa ili sınırları içinde yer alan Ulubat Gölü, ülkemizin en büyük tatlı su göllerinden biridir. Dünya çapındaki ‘Yaşayan Göller Projesi’ne dâhildir. Aynı zamanda Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli sulak kuş alanlarından biridir. Sakarmeke, alacabalıkçıl, kaşıkçı ve elmabaş patka gölün önemli sakinlerindendir. Bunun yanı sıra, Küçük karabatak, tepeli pelikan, bıyıklı sumru gibi nesli tükenmekte olan kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Uluabat Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Uluabat Gölü

Ulubat Gölü aynı zamanda Türkiye’nin en geniş nilüfer yataklarına sahiptir. Eski adı Apolyont olan Ulubat Gölü civarında arkeolojik kalıntılar da yer alır. Apollonia,Miletepolis, Theodoros Kilisesi, Issız Han ve Aktopraklık Höyük gölü bu kalıntılardandır. Ulubat Gölü üzerinde 9 adacık bulunur. Bu adalar yine su kuşları için önemli kışlak alanlardandır. Karabatak kuşunun ülkemizdeki önemli yaşam alanlarından olan Ulubat’ta her yıl, leylek şenliği de düzenlenmektedir. Göl, balıkçılık açısından da son derece elverişlidir. Sazan ve turna, en çok bulunan balık türleridir.

İznik Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - İznik Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – İznik Gölü

Bursa sınırları içindeki tektonik oluşumlu bir diğer göldür. Sazan başta olmak üzere  ilik balığı, tatlı su levreği ve gümüş balıkları bulunmaktadır. Kerevit ise İznik Gölünden elde edilen önemli bir ihraç kaynağıdır. İznik Gölü aynı zamanda küçük balaban, alacabalıkçıl, çeltikçi, erguvan balıkçıl, angıt, Macar ördeği, yılan kartalı gibi kuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Karabatak, karabaş martı, bahri, yeşilbaş ve elmabaş patka en sık rastlanan türlerdendir. İznik Gölü’nün mavisinin, İznik çinilerine ilham kaynağı olduğu rivayet edilmektedir.

Bafa Gölü

Türkiye'nin En Güzel Gölleri - Bafa Gölü
Türkiye’nin En Güzel Gölleri – Bafa Gölü

Ege Bölgesi‘nin en büyük gölü olan Bafa Gölü, bir zamanlar Ege Denizi’nin körfeziydi. Nehirden kopan alüvyonların önünü kapatmasıyla denizden koparak göl haline geldi. Gölün en büyük beslenme kaynağı Büyük Menderes Nehri’dir. Gölde en çok bulunan balık türleri; kefal, yılan balığı ve levrek. Gece balıkçılı, boz ördek, ak kuyruklu kartal ise burada üreyen kuşlardan. Bafa Gölü aynı zamanda Herakleia antik kentinin kalıntılarına da ev sahipliği yapmaktadır.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Hale Başeğerci
Hale Başeğerci
Hale Başeğerci, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda metin yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...