Türkiye’nin En Büyük Longoz Ormanı Acarlar Longozu

Acarlar Longozu,  250–1250 m genişliği ve 7,5 km uzunluğu ile Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz ormanıdır. Sakarya’nın kuzeyinde, Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Acarlar Longozu oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür.

İstanbul’a 2,5 saat uzaklıktaki Acarlar Longozu yani bilinen bir diğer adıyla Sakarya Longoz Ormanları, içerisinde barındırdığı 200 kuş türü ve bataklığın içinden yükselip açan lotus çiçekleri ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

Korunması için alınan önemler nedeniyle longozun büyük bir çoğunluğu ziyaretçiye kapalı. Yürüme alanını sadece 750 metre kadar uzanan tahta bir platform ile sınırlamışlar. Bu da gezinizin sadece tahta platformda yürürseniz yaklaşık yarım saat kadar süreceği anlamına geliyor.

Gezinizi uzatmak için longozun içindeki su yatağının kıyısında bulunan Ormantik Park’ta yeme – içme ihtiyacınızı karşılayabilir, isterseniz konaklayabilirsiniz de. Longozun tam karşısında kendi ellerinizle domates-biber toplayabileceğiniz bir tarla olduğunu da belirtmek isteriz.

Longozun eni 250 ile 1250 metre arasında değişiyor. Uzunluğu ise 7,5 km. Yani baktığınızda 7,5  km2‘lik bir alanı kaplıyor. Bu alanın hepsini de gezemiyorsunuz. Yürüyüş yolu denilen 750 metrelik tahta platform bir bakıma iskele gibi. Alanın gezilmesine izin verilen yerleri bu iskele ile geziyorsunuz.

Su seviyesi mevsimden mevsime değiştiği için bazı aylarda suyun üzerinden, bazı aylarda suyun kenarından yürüyebilirsiniz. Bu Acarlar Longoz’undaki gezinizi daha da özelleştirecektir.

Eskiden sandal ve deniz bisikleti kiralamak mümkünmüş ama 2014 yılında, ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle longoz zarar görmeye başlayınca insan müdahalesini en aza indirmek için yasaklanmış.

Acarlar Longozu’na istediğiniz zaman gidebilirsiniz ama kırmızıdan sarıya çalan ağaçları, pembeleşmiş nilüferler’in suyu kaplamasını ve yürüyüş yolunda ayağınıza dökülen sararmış yaprakları görmek için sonbaharda gidip görmenizi tavsiye ederiz.

Bir de, Lotus olarak da bilinen nilüfer çiçeğini açmış halde görmek istiyorsanız ziyaret saatlerinizi mutlaka 9 ila 15 arasına denk getirmeniz gerekiyor. Yoksa nilüfer çiçekleri kapanır.

Acarlar Longozu ülkemizden geçen kuşların iki göç yolundan birinin üzerinde bulunmaktadır. Longozda yıl boyunca 200’e yakın kuş türü ya konaklıyor ya da kuluçkaya yatıyor. Ayrıca bir sürü hayvana, suyla arası iyi olan meşe, kızılağaç, dişbudak gibi pek çok ağaç türüne de ev sahipliği yapıyor.

Acarlar Longozu, başta su sever türler ve su ekosistemi canlıları olmak üzere birçok ender canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Örneğin, su içinde yetişen zarif bir bitki olan su menekşesi, ülkemizin nadir su bitkilerinden göl soğanı ve bataklık eğreltisi Türkiye’de sadece Acarlar Longozu ve çevresindeki birkaç sulak alanda yaşıyor.

Sakarya’nın Karasu ilçesine bağlı olan Acarlar Longozu’na giriş ücretli değildir. Sadece özel aracınız ile gidecek olursanız otopark ücreti ödemeniz gerekmektedir.

Acarlar Longozu’na Nasıl Gidilir?

Acarlar Longozu, Sakarya’nın Karadeniz kıyısında, Karasu İlçesi’nde, Kaynarca yolu üzerindedir. Taksim, İstanbul’dan 189 km uzaklıktaki longoza gitmek yaklaşık 3 saat sürmektedir. Sakarya merkezden ise 64 km uzaklıktadır ve yaklaşık 1 saat sürmektedir. Toplu taşıma ile gelecekler için ise Karasu’dan Acarlar Longozu’na 108 numaralı özel halk otobüsü bulunmaktadır.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

Longoz Nedir?

Longoz bir bitkinin ya da ağaç türünün adı değil, bir ekosistemin adıdır. Akarsu ilerlerken içindeki kil, kum ve çakıllar bir süre sonra denize döküldüğü yerde birikmeye başlar. Bu birikinti artınca da akarsuyla deniz arasında bir set oluşturur.

Akarsu kendi oluşturduğu bu engeli aşamayınca arkasında kalan alanı su basar. Bu alanda da zamanla bataklıklar, subasar ormanları ve göller oluşur. Bunların tamamına ise longoz adı verilir.

Longozlar önceleri çok sık görülse de insanların doğaya müdahalesi sonrası, o da birçok şey gibi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış ve şu an Dünya’da Amazonlar ve Kongo Havzası dışında büyük longoz ormanı kalmamıştır. Avrupa’dakilerin çoğu ise insan eli ile yok edilmiştir.

Türkiye’de ise Sakarya’daki Acarlar Longozu dışında Kırklareli’ndeki İğneada, Sinop’taki Sarıkum ve Samsun Kızılırmak Deltası’nda olmak üzere 4 büyük longoz vardır. Bursa’daki Karacabey Longozu gibi başka yerlerde de küçük longoz kalıntıları bulunmaktadır ama bunlar yeterli büyüklük ve kapalılığa sahip olmadıkları için longoz ormanı niteliği taşımamaktadır.

Acarlar Longozu Tanıtım Fimi

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...