Çıplak Dağ’da İlk Türk
Yeryüzündeki 14 zirveye tırmanan ilk Türk olmak için yola çıkan dağcı Tunç Fındık, 12’nci zirvesi için Pakistan’a gitti. Fındık’ın çıkacağı 8 bin 125 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat Alman Mezarlığı olarak biliniyor ve şimdiye kadar 50 kişiye mezar olmuş.
Yüksek irtifa dağcılığının Türkiye’deki en başarılı ismi Tunç Fındık, yerküredeki 8 bin metreden yüksek 14 dağa çıkarak Türk dağcılığını dünyaya duyurmak istiyor. Himalaya sıradağları üzerinde yer alan Pakistan’daki Nanga Parbat, Tunç Fındık’ın 12’inci hedefi. 2013’te gittiği 8 bin 125 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat’a tırmanamayan Fındık, bu kez zirveye ulaşmak istiyor. Dünyanın dokuzuncu yüksek dağı olan Nanga Parbat, tırmanışı en zor beş zirveden biri. K2, Kangchenjunga, Dhaulagiri, Makalu ile dünyanın en zor tırmanış rotasına sahip Nanga Parbat, yılın her dönemi dikey buz ve kaya hatları barındırıyor. Yerel Urdu dilinde “Çıplak Dağ” anlamına gelen Nanga Parbat, dünyada en hızlı yükselen coğrafya parçası.Nanga Parbat’ın en büyük zorluğu, ciddi boyutlardaki çığ riski ve buzul çatlakları.
Çığa karşı rota
Tunç Fındık, sert kaya tırmanışları ve dikey geçişlerle dolu bir rotadan tırmanarak çığ riskini en aza indirecek. Yaz günleri olmasına rağmen zirvede eksi 45 dereceye kadar düşmesi beklenen hava sıcaklığı, dağcıları zorlayan ikinci etken olacak. Fındık’ın 45-50 gün sürecek tırmanışı boyunca yanında Romen profesyonel dağcı dostu Alex Gavan olacak. Geçtiğimiz hafta gittiği dağın eteklerinden ana kampa ulaşan iki usta dağcı, Sherpa olarak adlandırılan dağ adamlarını kullanmadan ve oksijen desteksiz olarak zirveye çıkmayı deneyecek. Fındık, 1962 yılında Alman dağcı Tony Kinshofer’in açtığı “Batı Diamir Yüzü”nden zirveye çıkmayı planladıklarını söyledi. Fındık, tırmanışa ilişkin şu bilgileri verdi:
“2013 yılında terör saldırısının olduğu gün İranlı Mehdi Goulipour ile bu rotayı tırmanmıştım. Alp Dağları ile kıyaslayacak olursak Les Droites kuzey duvarı üzerine Matterhorn ve Mont Blanc’ı koymak gerekir. Ana kamptan birinci kampa gitmek için buzul geçişi yapacağız. Ardından 800 metre uzunluğunda ve 60 derecelik dik bir buz duvarı olan Low’u tırmanacağız. 200 metre kadar granit kaya Kinshofer duvarını tırmanıp 6 bin 100 metredeki ikinci kampa varacağız. Çok dar alanda kamp yaptıktan sonra 700 metrelik kar ve buzdan oluşan Kinshofer buz alanına çıkacağız. 7 bin 400 metrede Bazhin çanağı denen zirve kulesindeki dev çanakta son kamp olacak. Sonra zirveye 10 saat kadar kar, buz ve kaya tırmanışı ile çıkacağız. 700 metrelik inişimizde 10 saati bulacak. Bu dağ zorluk derecesi ile projemin son halkalarından. Gasherbrum 1 ve Annapurna zirveleri ile Türk bayrağını tüm 8 binlik zirvelerin hepsinde dalgalandırmış olacağım.”