Tırmanışçıların Gözdesi; Donmuş Şelaleler

Şelale denince hepimizin aklına , yeşillikler arasında doğanın içinden , yüksekliklerden aşağı doğru akan buz gibi su kaynakları canlanmaktadır. Sesiyle sizlere dinginlik hissi ve huzuru yansıtan bir doğa harikasıdır. Donmuş şelaleler kış şartları altında doğanın dondurucu gücüyle kendisini tersine çevirir ve manzarayı tam tersine dönüştürür.

Bugünlük.com

Buz tırmanışcıları buzula ve ya donmuş bir şelaleye bedenlerini yaslayarak saatler bazen günler boyunca orada asılı kalmayı göze alırlar. Kaygan zeminlerde sadece çizili botlar sayesinde , buz kazmaları ve ipler ile durmaktadırlar. Buz üzerinde basamaklar oluşturarak kendilerine ilerlemek için yarıklar saptayarak ya da halat bağlamak amaçlı kullanmaktadırlar. Bu heyecan dolu yolda son derece tehlikeli yüzeylerde metrelerce yükseklikte buz tırmanışını gerçekleştirmektedirler.

Turizm Gündemi

Bu dondurucu tehlikenin extremini ise dünyanın en heybetli şelalelerinin kışın karşınıza çıktıklarını şekilde göreceğiz. Ziyaret etmeyi planlarsanız bu şelaleler sizleri bakarken içinizi donduracak bir görüntü sunacaktır.

1. Niagara Şelalesi (ABD-Kanada)

niagarafallstourism.com

Niagara Şelaleleri Kuzey Amerikanın doğusunda ABD ile Kanada sınırı arasında , Nigara Nehri’nin üzerinde bulunur. Niagara Şelaleleri 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir. Niagara Şelalesinden yarım dakikada 168.000 m2 su akar. 51 metre yükseklikle dünyanın en yüksek ikinci şelalesidir. Kışın ise oluşturduğu eşsiz görüntü ile buz tırmanışçılarının gözdesi haline gelmektedir.

2. Colorado (ABD)

Buz tırmanışçılarının en çok ziyaret ettiği bir diğer şelale ise Rifle Colorado Şelalesidir. Yazları keskin kayaları , kışları ise dev buz kütleleriyle ünlüdür. Dünyaca ünlü tırmanışçılar Sam Elias ve Emily Harrington’ın yaptığı tırmanış sonrası gündeme gelmiştir. Bir kadın tırmanışcısının gerçekleştirdiği en uzun tırmanış rekorunu da Colorado Şelalelerinde kırılmıştır.

3. Longchuang (Çin)

Advenport

Çin’in Shandong eyaletinde bulunan rezervuar noktası her yıl belli dönemlerde donmaktadır. Sürekli kuvvetli rüzgarların estiği bölgede dikkatli olmayı asla unutmamak gerekmektedir. Profesyonel bir tırmanışçıysanız hakim olduğunuz için çok sorrun yaşamayabilirsiniz. Fakat profesyonel değilseniz fazla iddalı olmayıp güvenlik önlemlerinizi iyice almayı unutmayın.

4. Taroshi Şelaleleri (Japonya)

onlinehile.org

Japonya’ya bağlı olan I wate idari bölgesinde bulunmaktadır. Taroshi Şelale’sinin uzunluğu 8 metreye uzanmaktadır. 700 yıllık bir tarihi olan şelaleler , 1975’ten bu yana koruma alanı altına alınmıştır. Yerel halkın yapmış olduğu etki ile buz tırmanışçılarına pek kolay imkan sağlanmasa da alınan izinler sayesinde gerçekleştirilebiliyor.

5. Kitsiputous Şelaleleri (Filandiya)

Filandiya’nın kuzeybatısında bulunmaktadır. Tam olarak İsveç , Norveç ve Filandiya’nın kesişme noktasındadır. Kitsiputous Şelalesi yılın 8 ayı donmuş durumda bulunmaktadır. Malla Mutlak Koruma alanı içinde bulunan şelaleler de tırmanış yapabilmek için özel izin ve tırmanış sertifikanızın olması gerekmektedir. Buzun inceliği acısından kitsiputous Şelaleleri dünyada en güvenli tırmanış yapabileceğiniz yerlerdendir. Kitsiputous Şelaleler’inde buz tırmanışı dışında bir çok kış sporu yapılabilmektedir. Bunlar trekking ve snowboard’dır.

6. Lyngen (Norveç)

Dünya Harikaları - WordPress.com

Kuzey Kutup dairesi içindeki Lyngen’deki donmuş şelale buz tırmanışçılarının kuzey ışıkları içerisinde farklı bir yolculuğa çıkarmaktadır. Bu bölge kaya tırmanışı ve trekking içinde vazgeçilmez yerler arasındadır.

7. Helmcken Şelalesi (Kanada)

SanDisk

Kanada’nın British Columbia (BC) bölgesinde bulunan 141 metrelik dev bir şelaledir. Buz tırmanışçılarının rüyası adeta bir tutkusu olan Helmcken Şelalesi görenleri hayrete düşürmektedir. Helmcken’e ilk tırmanan Will Gadd isimli bir tırmanışçıdır. Burayı ziyaret etmek isteyenler içinde sadece Wells Gray Eyalet Parkı’na gitmek yeterli olacaktır.

8.Sarı Gelin Şelalesi (Erzurum)

Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı olan Sarı Gelin Şelalesi 2014 yılında ilk tırmanış yapılmıştır. Yüksekleri 25 ile 300 metre arsı değişen Sarı Gelin Şelalesi’ne İlk tırmanışı dünyaca ünlü dağcımız Tunç Fındık ile Anıl Şarkoğlu gerçekleştirdiler. Daha sonra 26’sı yurt dışından 172 dağcıyla 4 gün boyunca buz tırmanışı çalışmaları yapmışlardır.

,

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Müşerref Döndü
Müşerref Döndü
Uşak Üniversitesi Yeni Medya Bölümü mezunuyum. Sosyal medya danışmanlığı ve içerik editörlüğü yapıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...