Tarihin Sıfır Noktası ”Göbeklitepe’ye Yolculuk”

Ülkemizin tarihi değerleri açısından kuşkusuz en eski ve en değerli yeri Göbeklitepe. Seneler geçtikçe topraklarımızda çok değerli yapılar keşfediyoruz. Uzun yıllar süren arkeolojik çalışmalar sonunda topraklarımızda yine çok önemli bir yapı keşfedildi. Bu yapı Sadece Anadolu için değil tüm dünya ve insanlık için en önemli keşiflerden biri olmuş durumda. Sizlere Göbeklitepe bilet fiyatları ve Göbeklitepe hakkında tüm merak edilenleri alt kısımdan inceleyebilirsiniz.

Göbeklitepe Nedir?

Göbeklitepe’nin, yeryüzünde yapılan ilk ve en büyük tapınağı olduğu ihtimalleri üzerinde duruluyor. Yapıda bulunan yaklaşık 15 ton ağırlığındaki büyük sütunlar  ve bazı sütunların üzerinde işlenmiş kabartma hayvan motifleri çok eski bir çağdan geldiği düşüncesini destekliyor. Bu yapı kurulurken bir çok insan topluluğunun hayvanlardan da yardım aldığı düşünülüyor. Yapıdaki büyük ve tonlarca ağırlıktaki sütunların  taşınması için bir çok insanın güçlerini ve zekalarını kullanmasını gerektiriyor. Çünkü o dönemlerde henüz tekerlek bile bulunmamıştı.

www.kulturportali.gov.tr

Göbeklitepe Bilet Fiyatları 2020

Göbeklitepe 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere haftanın 7 günü açık bulunuyor. Göbeklitepe`yi 08.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz fakat gişe kapanıştan yarım saat önce kapanıyor, yarım saat önce gittiğinizde Göbeklitepe hala ziyarete açık olsa da girişler kapanıyor. Göbeklitepe`ye giriş biletleri 30 TL ama eğer müze kartına sahipseniz ücretsiz girebilirsiniz. 

Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesinde

Son zamanlarda en çok konuşulan konular arasında yer alan Şanlıurfa`da ortaya çıkan Göbeklitepe,  UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine eklenmişti. Tarihi M.Ö. 12.000 yıllarına uzanan Göbeklitepe 1963 yılında İstanbul ve Chicago Üniversitesi`nin ortak yüzey araştırmaları sırasında keşfedilmiş V52 Neolitik Yerleşimi olarak adlandırılmıştı. 1994 yılında Heidelberg Üniversitesi’nden Klaus Schmidt tarafından başlatılan arkeolojik çalışmalardan günümüzde yapılan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkan sonuçlarla insanlık tarihi hakkında bilinenleri sorgulattı. Tarihin önemli eserleri arasına giren Göbeklitepe 2018 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi`ne girdi.

Göbeklitepe Nasıl Keşfedildi?

 O dönemde insanlar Göbeklitepe`yi inşa ettikten sonra gizemini koruyan bir sebepten dolayı üzerini toprakla örtüyorlar. O zamandan sonra Göbeklitepe derin bir uykuya dalıyor. 1980`li yıllarda iki köylü Şanlıurfa`da tepelik arazide tarlalarını sürerken bir heykel buluyorlar, heykelin mühtehcen olduğunu düşünüp saklamaya karar veriyorlar. Uzun süre düşündükten sonra heykeli yıkayıp devlete teslim etmeye karar veriyorlar. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi`ne giderek heykeli teslim ediyorlar. O yıllarda bu heykelin değeri bilinmediği için depoya kaldırılıyor. Aradan uzun yıllar geçmesinin ardından. 1990’lı yıllarda Urfa’da Nevali Cori kazısını yapan Prof. Harald Hauptmann ile onun ekibinden öğrencisi Klaus Schmidt buldukları eserleri teslim etmeye müzeye giderler. Müze görevlileri Örencik`ten getirilen heykeli gösterirler. Schmidt heykeli gördüğünde çok heyecanlanır ve getiren köylüleri bulur. Köylüler Schmidt`i heykeli buldukları araziye götürür. Ve yıllarca uyuyan Göbeklitepe uykusundan böylece uyanıyor. Hikayeden etkilenmemek mümkün değil, yeniden doğuş hikayesi bile gidip görmek için yeterli bir sebep gibi görünüyor.

Göbeklitepe’nin Önemli Noktaları?

Göbeklitepe, insanların birliği ve beraberliğiyle oluşmuş bir yapıdır. Uzun yıllar boyunca insanların tarımcılıkla yerleşik hayata geçildiği algısını yıkıp yerine bir arada yaşayan insan topluluğunun kurduğu tapınağa bağlı kalarak yerleşik hayata geçildiği algısını getirmiştir. Araştırmalarda Göbeklitepe`nin oluşumunda önceden kurulmuş köylerde yaşayan insanların bir araya gelip yapıyı inşa etmiş olduğu ve ticaret için kullanıldığı da düşünülüyor. Bazı araştırmacılar ise köylerden gelenlerin tapınak yapmak için bir araya geldiği yönünde düşünceleri dile getiriyor. Herkesin aklındaki soru eğer Göbeklitepe bir tapınaksa neden üstü topraklarla kapatıldı ve yüzyıllar boyunca nasıl oldu da kimse bulamadı, bu sorular biraz ürkütücü gibi öyle değil mi? Başka önemli bir detayı da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Göbeklitepe bulunmadan önce uzun yıllar boyunca Şanlıurfa bu bölgedeki toprakları kutsal toprak olarak benimsemiş, kurbanlarını, adaklarını burada keserlermiş. Bu detay akıllara şu düşünceyi getiriyor. Göbeklitepe yapısından haberdar olan ve toprağı kutsal olarak kabul eden insanlar var olabilir fakat neden Göbeklitepe uzun yıllar boyunca üstü kapalı kaldı. Her geçen gün gizemi artan Göbeklitepe`nin yakınlarında başka yapılar olduğu da söyleniyor. 

www.kulturportali.gov.tr

Göbeklitepe Hangi Dönemde İnşa Edildi?

 Göbeklitepe, MÖ 11.000-12.000 yılları arasında ortaya çıktığı söyleniyor. O dönem tekerlek, yazı gibi buluşların bulunduğu dönemin çok öncesine dayanıyor. Göbeklitepe, inşasını yapan insanların tekerleğin bile bulunmadığı çağda bu tonlarca ağırlıktaki sütunları taşımaları ve bu kadar düzgün dizayn etmiş olmaları oldukça ilgi çekici ve şaşırtıcı.

www.kulturportali.gov.tr

Göbeklitepe Yolculuğu Nasıl Yapılmalı?

Göbeklitepe yazımızda da anlattığımız gibi ülkemizin en değerli tarihi yerlerin başında yer alıyor. Bu tarihi yeri eminim sizler gibi birçok insan merak ediyor ve gezmek istiyor biz de sizler için gezi hakkında bilgi vermek  istiyoruz umarım beğenirsiniz. Göbeklitepe Şanlıurfa`nın 20 km kuzeydoğusundaki Örencik Köyün`de yer alıyor. Göbeklitepeye uçakla gelmek isteyenler,  İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum, Adana ve Trabzon gibi şehirlerden gezi yapmak istiyorsanız tek uçuşla Şanlıurfaya ulaşabilirsiniz. Diğer şehirlerden gelecekseniz aktarmalı uçuşlarla ulaşabilirsiniz. Eğer uzun otobüs yolculuklarını seviyorsanız tercihiniz bu yönde de olabilir. Şanlıurfaya vardıktan sonra rahatlıkla hem Göbeklitepe`yi hem de diğer önemli yerleri ziyaret etmek istiyorsanız en doğru tercih araba kiralamak olacaktır. Araba kiralamak istemiyorsanız şehir merkezindeki Abide durağından geçen 100 numaralı otobüse binerseniz Göbeklitepe`ye ulaşacaksınız. Otobüs biletleri öğrenciler için 3TL öğretmenler için 4TL tam bilet ise 5TL olarak fiyatlandırılmış. Otobüsler sabah saatlerinde saat 10.00 da kalkıyor 12.00 de geri dönüyor akşam saatlerinde ise 16.00 da kalkıyor 18.00 de dönüyor.

Göbeklitepe Rehberi

Göbeklitepe girişinizden itibaren tur rehberleri sizleri karşılama tanıtım ve bilgilendirme alanında karşılıyor. Önceki ziyaretçilerin güzel yorumlarını hak eden bir ekip gezi boyunca sizlerle ilgileniyor. Karşılandığınız alan bilgilendirme ve slayt alanı olarak tanımlanıyor. Sizler öncelikle Göbeklitepe tarihi hakkında slaytlar ve videolar izliyorsunuz yaklaşık 1 buçuk saat süren  bu slayt sizi etkisi altına alıyor. Ardından tur rehberleriyle Göbeklitepe`yi gezmek için ahşap yolu takip ediyorsunuz, kazı alanına doğru ilerlemek için minibüslere biniyorsunuz. Kazı alanına vardıktan sonra ahşap yolda yürüyerek kazı alanını gezmeye başlıyorsunuz. Heykeller, hayvan motifli sütunlar, 15-16 ton ağırlığındaki sütunlar ve daha birçok hayran kalınası eseri seyre dalıyorsunuz. Kazı alanındaki muazzam eserleri incelerken bu geziye katıldığınız için kendinize teşekkür etmeyi unutmayın. Kazı alanının tepelerinde bulunan gölgelikler sayesinde arkeolojik çalışmaları rahatlıkla görebiliyorsunuz. Gezerken Şanlıurfa`nın muhteşem manzarası da doyacaksınız.

Göbeklitepe’de Nerede Kalınır?

Gezi turunun öncesinde ve sonrasında herkesin aklında Göbeklitepe`ye yakın konaklama yerleri olacaktır. Sizler için Göbeklitepe`ye en yakın 5 oteli araştırdık ve listeledik.

  • Nevali Hotel Göbeklitepe`ye 16,5 km uzaklıkta yer alıyor. Ücretsiz otopark, spor salonu, konferans salonu, araç kiralamfra, havuz, ücretsiz internet bağlantısı, ücretsiz kahvaltı gibi birçok hizmetler sunuyor.
  • Beyzade Konak Göbeklitepe`ye 17,6 km uzaklıkta yer alıyor. Havaalanına ulaşım hizmeti, çamaşırhane, restoran, ücretsiz internet bağlantısı gibi hizmetler sunuyor.
  • Dedeman Şanlıurfa Göbeklitepe`ye 17,5 km uzaklıkta yer alıyor. Vale park hizmeti, havaalanına ulaşım hizmeti, ücretsiz kahvaltı, spor salonu, havuz gibi hizmetler sunuyor.
  • Türkmen Konağı Göbeklitepe`ye 18,3 km uzaklıkta yer alıyor. Ücretsiz internet bağlantısı, ücretsiz kahvaltı, bagaj saklama hizmeti, çocuklar için aktivite alanı gibi hizmetler sunuyor.
  • Şehrazat Konağı Göbeklitepe`ye 17,9 km uzaklıkta yer alıyor. Ücretsiz otopark, kuru temizleme, ücretsiz kahvaltı, çamaşırhane, havaalanı ulaşım hizmeti, ücretsiz internet bağlantısı gibi hizmetler sunuyor.

Göbeklitepe’de Yeme-İçme

Şanlıurfa`ya kadar gitmişken oranın meşhur lezzetlerini tatmadan geziyi noktalamak olmaz. Şanlıurfa`nın önemli eserlerini ziyaret ettikten sonra sıra lezzetlerini tatmaya geldi. Şanlıurfa`nın başlıca lezzetleri, Patlıcan Söğürme, Ağzı Açık, Semsek, Ciğer Kebabı, Boranı, Aya Köftesi, Çiğ Köfte gibi daha bir çok lezzeti tatmadan Şanlıurfa`dan ayrılmayın. Siz değerli okuyucularımız için Göbeklitepe`ye en yakın restoranlardan bir kaç tanesini listeledik. Şimdiden afiyet olsun.

  • Altın Lokantası, Göbeklitepe`ye 12,1 km uzaklıkta yer alıyor.
  • Cevahir Han Restoran, Göbeklitepe`ye 14,1 km uzaklıkta yer alıyor.
  • Tarihi Buz Hanı, Göbeklitepe`ye 14,5 km uzaklıkta yer alıyor.
  • Oduncu Et Mangal, Göbeklitepe`ye 13 km uzaklıkta yer alıyor.
  • Gülizar Konuk Evi, Göbeklitepe`ye 14,1 km uzaklıkta yer alıyor.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...