Konu Başlıkları
İzmir’in tarihi dokusu ile en çok dikkat çeken köyü Şirince, günümüzde şarapları, bungalov evleri ve butik otelleri ile meşhur. İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan Şirince, tarihi dokusu ve güzel manzaraları ile turistlerin gözdesi haline gelmiş. Şirince gezilecek yerleri arasında en dikkat çeken yerler ise kendine has mimarisi ile sokakları. Ayrıca Şirince’de tarihi kiliseler, manastırlar, geleneksel köy mimarisi ve Nesin Matematik Köyü her yıl daha fazla ziyaretçinin ilgi odağı haline geliyor.
Şirince Tarihi
19. yüzyılda 1800 nüfuslu bir Rum kasabası olan Şirince, efsaneye göre kırk kişinin kendini dağlara vurduğu bir yer olarak bilinmekteymiş. Bu yüzden Kırkınca adını uzun yıllar taşımış. Sonraları Kırkınca olmuş Kirkice, Kirkice olmuş Kirkince ve en son Çirkince olarak kalmış. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Kazım Dirik “Böylesi şirin bir köyün adı hiç Çirkince olur mu?” demiş ve köyün adının Şirince olması talimatını vermiş. O günden bu güne resmi olarak Şirince adı günümüze kadar gelmiş. Şirince köyü hikayesi böylece başlamış…
Şirince Otelleri ve Şirince Evleri
2012 yılında tüm Dünya’nın kilitlendiği Mayalar’ın Şirince kehanetini hatırlamamak mümkün mü? Kendilerine “Mavi Enerji Grubu” adını veren bir grup Dünya’da sadece iki yerin kurtulacağını iddia ediyordu. Bunlar Fransa’nın güneyinde kalan Bugarch ve İzmir’in batısında kalan Şirince köyüydü. İnternette kıyamete dayanıklı köy evi ilanları mı ararsanız, Şirince’de ki kafe ve restoranların hazırladığı kıyamet menülerini mi ararsanız yok yoktu.
Öyle ki bu kehanete kapılan bir çok ünlü ve iş insanları Şirince’ye akın ediyordu. Şirince Dünya tarihinin en iyi bilinirlik (pr) çalışmalarından birinin içerisine masrafsız bir şekilde dahil oldu. Bu durum Şirince’nin turizmine inanılmaz bir katkı sağladı. Bu sıralar Şirince Medyum Alex ile youtuberların ürettiği içerikler de benzer bir etki yaratmadı değil. Medyum Alex konusuna hiç değinmiyoruz. Kulaktan dolma onlarca söylenti dolaşıyor.
Şirince Şarapları
Köyün en eski geçim kaynağı bağcılık, zeytincilik ve şarap üretimiymiş. Bir dönem dışarıdan göç alan Şirince’de tütün üretimi yaygınlaşsa da sonraları köy turizminin gelişmesi ile birlikte Şirince şarapları yeniden ilgi odağı olmaya başlamış ve köy şarap üretimi konusunda kendisini geliştirmiştir. Şirince’de bir çok mahzen ve şarap tadımı yapılan işletmeler bulunuyor. İşletmecilerin bir çoğu şarap üretimi üzerine iyi eğitimler almış ve bu alanda fark yaratmayı başarmışlar.
Şirince eski Rum Köyü olmasından gelen bir şarap kültürüne sahip. Sonraları meyve şarapları üzerine yoğunlaşılan köyde yüzlerce çeşit meyvenin şarabını görmek mümkün. Bazı dönemlerde Şirince’de şarap tadımı etkinlikleri bile düzenleniyor. Bir çok şarap dükkanında tadım yapabiliyor, beğendiğiniz Şirince şarabını içebiliyor ve satın alabiliyorsunuz.
Şirince’de Gezilecek Yerler
Şirince bir çok tarihi ve doğal güzelliğe sahip. Taş sokaklarında yürürken ve evlerin aralarındaki dar sokaklarda dolaşırken, Rum mimarisi ile günümüze kadar korunmuş olan evleri görünce kendinizi tarihte yolculuğa çıkmış gibi hissedebiliyorsunuz.
1- St. John Baptist Ortodoks Kilisesi
Kubbeli Kilise adıyla da bilinen St. John Baptist Kilisesi’nin yapımı 1805 yılında tamamlanmış. Kilisenin onarım kitabesinden edinilen bilgiye göre Heliapolisin kutsal rahibinin emri ile Ayios Ioannes Prodomos (Vaftizci Yahya) adına yaptırılmış. Kilise içerisinde Hz. İsa figürleri ve Hz. İsa’nın son peygamber olduğunu anlatan monogramlar bulunmaktadır. Aziz John Baptist Kilisesi‘nin avlusunda ise küçük bir de dilek havuzu bulunuyor. Kilise içerisinde dönem dönem resim sergileri de açılıyor.
2- St. Demetrius Kilisesi
Rum Ortodoks Kilisesi olarak bilinen Aziz Dimitrios Kilisesi, 19. yüzyılda Şirince’de yaşayan Rumlar tarafından inşaa edilmiş. Kitabesi günümüze kadar ulaşmadığından gerçek adı bilinmemektedir. Kilise, Yunanistan’dan gelen göçmenler zamanında bir dönem cami olarak da kullanılmış. Kilise içerisindeki fresklerde 12 Havariler’in çizimleri bulunuyor. Bu resimlerden Andreas ve Markos’un isim ve resimleri net bir biçimde görülebiliyor. Kilise girişindeki avlunun ise panaromik doğa manzarasından gözlerinizi almak pek mümkün olmuyor.
2004 yılında Patrik Bartholomeos kilisenin yıkıntıları arasında tarihi bir haç buluyor. Kilisenin restorasyondan sonraki açılışında almak üzere Şirince’li bir esnafa emanet ediyor. Esnaf hayatını kaybediyor fakat oğlu 11 yıl sonra babasının emaneti olan haçı, kilisenin açılışında patrik’e teslim ediyor.
3- Nesin Matematik Köyü
Aziz Nesin tarafından kurulan Nesin Matematik Köyü, Aziz Nesin’in yurda dönmesinden sonra öğrencilerindeki eğitim eksiliğini fark etmesi ile başlayan bir çalışmanın sonucudur. Aziz Nesin, öğrencilerini önce evinde, sonraları Nesin Vakfı’nda bir araya getirerek eğitim vermeye devam etmiştir. Bu eğitimler Türkiye’nin dört bir yanında 6-7 haftalık yaz kamplarına dönüşmüş ve ilgi her geçen gün artmış. Öğrencilerin konaklama, yeme-içme ve derslik ihtiyaçları doğrultusunda böyle bir köy projesi ortaya çıkmıştır. Matematiğe olan ilgi ve matematiğin cazibesi Nesin Matematik Köyü projesinin gerçekleşmesine neden olmuş.
Nesin Matematik Köyü’nde ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri için konaklamalı matematik köyü etkinlikleri, felsefe köyü etkinlikleri ve sanat köyü etkinlikleri düzenlenmektedir. Güncel kamp programlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Nesin Matematik Köyü Covid-19 önlemleri için buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Matematik köyünü yakından görmek için gidebilir, derslere engel olmayacak şekilde izin verilen bölgelerde gezebilirsiniz. Şirince köy merkezinden 800 metre mesafededir ve yürüyerek rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor.
4- Tiyatro Medresesi
Tiyatro sanatına gönül veren Seyyar Sahne’de tiyatro yapan bir grup sanatçının girişimi olarak başlayan Tiyatro Medresesi‘nde müzisyenler, ressamlar, sanatçılar bilgisini paylaşıyor. Kurucuların her biri başarısını kanıtlamış, yurt içerisinde ve yurt dışarısında sahne almış, projeler yürütmüş insanlardan oluşuyor. Tiyatro Medresesi’nde yaz kampları ve festivaller düzenleniyor. Sahne performanslarını izleyebilmek ve sanatçılarla tanışabilmek mümkün. İçeriyi gezmek her zaman pek mümkün olmayabiliyor. Günlük etkinlikleri ise sosyal medya hesaplarından takip edebilir, etkinliklere katılma fırsatı yakalabilirsiniz.
5- Efes Antik Kenti
Şirince’nin merkezine çok yakın olmasa da gezi planına Selçuk’ta ki Efes Antik Kenti dahil edilebilir. Diğer adıyla Efes Ören Yeri, Antik Çağ’da Anadolu’nun başkenti Efes, UNESCO Dünya Miras Listesi arasında yer alıyor. Efes Antik Kenti Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemleri boyunca politik ve ticari bir merkez olarak kalmıştır. 125 yıldır devam eden kazılar sonucunda her geçen gün yeni bir bölümü keşfedilen Efes, Asya ve Avrupa arasındaki en önemli liman kentlerindendi. Celcius Kütüphanesi’nin sütunları ile fotoğraflarla akıllarımızda yer eden Efes Antik Kenti, Şirince’den aracınızla veya toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.
Efes Antik Kenti’ne MüzeKart ile giriş yapılıyor. Ziyarete açık olduğu tarihler hakkında detaylı bilgi almak için Turizm Bakanlığı’nın Müzeler Müdürlüğü web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Şirince’ye yolunuz düştüğünde Selçuk’u görmenizi de tavsiye ederiz.
Şirince Bungalov Evleri ve Şirince Otelleri
1- Kayserkaya Dağ Evleri
Şirince’nin merkezine 900 metre mesafede yer alan Kayserkaya Dağ Evleri, çam ağaçları arasında sessiz ve huzurlu bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler için ideal bir konaklama tesisi. Kayserkaya Dağ Evleri tesisinde, açık havuz, bar, restaurant, seyir tepesi, tesise ait otopark, internet ve ortak kullanım bahçe alanı bulunuyor. Farklı tip ve genişliklere sahip kır evleri ve dağ evlerinin yer aldığı tesiste ayrıca internet, odalarda klima, çamaşırhane ve resepsiyon hizmetleri sağlanıyor.
2- Şirince Doğadaki Evler
Şirince Doğadaki Evler, iki katlı ahşap bir evde misafirlerini ağırlıyor. Katlar içerisinde ayrı ayrı tasarlanmış odalar bulunuyor. Şirince’ye havadar bir konumdan bakan butik otelde, kahvaltı hizmeti, internet hizmeti sunuluyor. Şirince Doğadaki Evler‘de bahçe ve geniş teras balkonda kahvaltı yapabilir, şirince manzarasına karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
3- Nişanyan Evleri Otel
Nişanyan Evleri Otel, panaromik teras manzarası ve yeşilliklere bürünmüş bahçesi ile ziyaretçilerine keyifli bir konaklama deneyimi sunuyor. Ayrıca otelin bahçesinde bulunan yüzme havuzu ile sıcak günlerde keyifli vakit geçirebilmek mümkün. Soğuk günlerde ise otelin hamamında ve bar bölümünde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Nişanyan Evleri Otelin terasında, manzaraya karşı kahvaltı yapabileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz A La Carte Restoranı bulunuyor.
4- Güllü Konakları
Güllü Konakları, Gülistan ve Konak olmak üzere iki ayrı binadan oluşuyor. Toplamda 12 odası bulunan tesisin yeşil ve ferah bir bahçesi var. Bahçede günün tadını çıkartabileceğiniz oturma alanları bulunuyor. Tesisin açık ve kapalı restoranında yemek servisi yapılıyor. Güllü Konakları‘nda ki odalarda minibar, duş, tv, internet, klima gibi olanaklar sunuluyor. Tesis çevresinde aktivite olarak doğa yürüyüşü ve köy turu yapabilmek mümkün.
5- Şirincem Saklı Vadi
Şirince’ye girişte vadi üzerindeki zipline ile vadinin karşısına doğru havada hareket eden insanlar görmeniz çok olası. İşte tam bu zipline hattının arkasında, benzersiz bir vadi manzarasına bakan ahşap ve taş evlerde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Doğanın içerisinde olduğunuzu hissettiren bahçelerinde, huzurlu zaman geçirebilirsiniz. Şirincem Saklı Vadi Otelin odalarında klima, ısıtma sistemi ve resepsiyon hizmeti imkanları yer alıyor.
Şirince Kamp Alanları
1- Kayserkaya Camping
Kayserkaya kamp alanı, çam ormanı içerisinde güzel bir atmosfere sahip huzurlu bir kamp yeri. Kamp alanında duşlar, tuvaletler, telefon şarj istasyonları, karavan kafe servisi yer alıyor. Kamp alanında ayrıca Şirince’yi tepeden gören güzel panoromik bir seyir tepesi var. Kayserkaya Camping’de kendi çadırınız ile veya işletmeden çadır kiralayarak konaklayabilirsiniz. Kamp alanında sazlıklar ile dekore edilen bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Kamp alanında bar, restoran ve açık havuz gibi olanaklar mevcut. Kayserkaya Camping, köy merkezine 900 metre mesafede yer alıyor. Yürüyerek veya aracınız ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.
2- Şirinbaba Köyü Kamping
Şirinbaba köyü kamp alanı, Şirince’ye giderken yol üzerinde sağ tarafta, mandalin ve narenciye ağaçları arasında ve dere kenarında yer alıyor. Kendi çadırınız ile konaklayabiliyorsunuz. Tesis içerisinde oturma alanları, çocuk oyun parkı, restoran, tuvalet ve duşlar yer alıyor. Şirinbaba Köyü Kamping, köy merkezine 3 kilometre mesafede ve Selçuk yolu üzerinde. Kamping tesisi içerisinde otel hizmeti de sağlanıyor.
3- Şiringöl Kamp Alanı
Göl çevresinde, doğa içerisinde yer alan Şiringöl Kamp Alanı, piknik ve kahvaltı alanlarından oluşan geniş bir arazi içerisinde yer alıyor. Tesis içerisinde kendi çadırınız ile konaklayabiliyorsunuz. Çadır alanlarında piknik masaları yer alıyor. Şirinceye 1,5 kilometre mesafede yer alan kamp alanına kendi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şirince Yol Tarifi
İzmir’den Şirince’ye Giderken Nazarköy’e Uğrayın
Nazar boncuğu üretimi yapılan sanata ve doğal güzelliklere sahip Nazarköy‘e uğrayın. Ortalama 20 km daha fazla yer yapmış olacaksanız fakat görülmeye değer bir köy. Özellikle hafta sonları köy içerisinde açılan onlarca nazar boncuğu aksesuar dükkanlarını gezebilir veya nazar boncuğunun yapımını atölyelerde izleyebilirsiniz. İzmir’den E881 İzmir-İstanbul yeni otoyolu üzerinden devam edin. Torbalı yönüne dönün ve devam edin. 9 km sonra sağ tarafta Nazarköy girişini göreceksiniz. Nazarköy’de ne yapılır? Nazarköy’de gezilecek yerler ve çok daha fazlası için Nazarköy Gezi Rehberi ve Nazarköy Kanyonu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Toplu Taşıma İle Şirince’ye Nasıl Gidilir?
İzmir Adnan Menderes Havaalanı‘ndan veya İzmir içerisindeki herhangi bir İzban durağından, Tepeköy yönüne giden İzban‘a binerek Tepeköy istasyonuna gelmeniz gerekiyor. İzban Havalanı-Tepeköy sefer saatleri için buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Tepeköy istasyonundan Selçuk İzban’a aktarma yaparak Selçuk merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz. Tepeköy-Selçuk sefer saatleri için buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Selçuk’tan minibüsler ile Şirince‘ye ulaşım sağlayabilirsiniz.
İzmir Otobüs Terminali’nden Şirince’ye ulaşım sağlamak için terminalden kalkan Selçuk minibüsleri ile 40 dakika gibi bir sürede Selçuk’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Selçuk’dan Şirince dolmuşları ile Şirince köyüne gidebilirsiniz.
Tren ile Şirince’ye ulaşım sağlamak isterseniz, Basmane Gar’dan kalkan Denizli treni ile Selçuk Gar‘a gelebilir, Selçuk merkezden Şirince dolmuşu ile köye ulaşım sağlayabilirsiniz.
İzmir’den Şirince Kaç Km?
İzmir’den Şirince 85 km’dir. İzmir’den Şirince’ye aracınız ile gitmek isterseniz, normal trafikte yol 1 saat sürmekte. İzmir merkezden İzmir-Aydın E85 otoyolu üzerinden devam edin. Belevi kavşağından Selçuk yönüne dönün. D550 karayolundan devam edin. Selçuk şehir merkezine ulaştıktan sonra trafik ışıklarında Şirince tabelasını göreceksiniz. Şirince yoluna girdikten sonra 7 km boyunca devam edin. Şirince girişinde ve köy içerisinde birkaç ücretli otopark bulunuyor. Aracınızı otoparka bırakarak köy içerisinde yürüyerek rahatça gezebilirsiniz. Dilerseniz konaklamak istediğiniz tesisin ücretsiz otoparkına park edebilirsiniz.
Şirince’de Ne Yapılır?
Şirince’nin tarihi sokaklarında gezerken, onlarca takı ve aksesuar satışı yapan butik dükkanlar görebilirsiniz. Bu dükkanlardan hediyelik eşya alabilirsiniz. Şirince’de yapılabilecek bir diğer şey ise tarihi kiliseleri gezmek. Kiliseye çıkan ara sokaklarda fotoğraf çekilebileceğiniz çok güzel alanlar bulabilirsiniz. Ayrıca Şirince’de Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi ve şarap tadım dükkanlarını gezebilirsiniz.
Şirince’de Nerede Kalınır?
Şirince’de butik otellerde, bungalov evlerde veya kamp alanlarında konaklama yapabilirsiniz. Her biri kendine özel manzarası ile bir çok konaklama alternatifi bulunuyor.
Şirince’de Ne Yenir?
Ege mutfağının yöresel lezzetlerini deneyebileceğiniz veya gözleme, tost gibi alternatifler tadabileceğiniz bir çok restoran bulunuyor. Şirince’de mutlaka denemeniz gereken başlıca lezzetler arasında kırkınca kebabı, çöp şiş, mürver şurubu ve kumda kahve geliyor.