Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu

Bu başlık altında güzel şehrimiz Mersin’de bulunan Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu alanlarını sizlerle paylaşacağız. Yolunuz Mersin’e düşerse gezilecek çok yer var bilmenizi isteriz.

Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu Mersin’de dikkat çeken yerler arasında bulunmaktadır. Akdeniz sahilinde bulunan şehirler, tarihi ve doğal güzellikleri ile gelen misafirlerini ağırlamaktadır. Akdeniz’deki şehirler kendine has güzellikleri ile göz dolduruyor.
Doğu Akdeniz’de bulunan Mersin, mütevazı tatil yerlerinden biri olan ve Tarihi Kilikya Bölgesinde bulunan değerli bir alandır. Tarihi MÖ 6 bin 300’lere dayanan kanyon, dünyanın en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yapmaktadır. Mersin, gezgin ve turistler için tarih ve kültürel varlığa ev sahipliği yapan ve medeniyetlerin buluştuğu, önemli bir turistik merkezdir. Gezdiğiniz yerlerde geçmişin görkemli antik kentleriyle karşılaşabilirsiniz.

Tertemiz el değmemiş doğası, koyları, verimli toprakları, farklı kültürlerin bir araya gelerek kaynaştığı sıcak kanlı insanları ve çok kültürlü mutfak lezzetleri ile ziyaretçilerine kendilerini evinde hissettiriyor. Tarihi, doğası, iklimi ve eşsiz lezzetleri ile görmeye değer bir şehirdir.

Gezende Kanyonu

gelpesimden.blogspot.com

Mut ilçesinde bulunan Gezende Kanyonu’na, Gezende Barajı’ndan aşağı vadi içerisine girilerek ulaşılmaktadır. Gezende Kanyonu Yerköprü Şelalesi’ne kadar devam etmektedir. Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu insana huzur veren bir görselliğe sahiptir. Gezende Kanyonu içinde küçük küçük göletler, şekilli kayalar ve mağara bulunmaktadır. Kanyon içerisinde gezerken yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Sessiz ve sakin bir tabiat harikası olan Gezende Kanyonu sarp kayalıkların da bulunduğu bir alandır. Kanyona, hazırlıklı gelirseniz Yerköprü şelalesi ve Kanyonda dağ yürüyüşü yapabilir, bisiklet sürebilir ve kamp yapabilirsiniz.

Kanyon çevresinde alışveriş yapabileceğiniz bir market ya da lokanta gibi işletmeler bulunmamaktadır. Kanyon ve şelaleye giderken yanınıza yiyecek ve içeceklerinizi merkezden almanız gerekmektedir. Yerköprü Şelalesi, şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Toplu ulaşım, bulunmayan Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu’na, kendi aracınız ile ulaşım bulunduğundan hafta sonları kalabalık olabilir. Eğer anın tadını çıkarmak istiyorsanız hafta içini tercih edebilirsiniz.

Yerköprü Şelalesi

essizmersin

Kanyonu’nun bitiminde yer alan Yerköprü şelalesi, Mut ve Ermenek yolu üzerinde bulunmaktadır. Türkiye’de koruma altına alınan 8 doğa harikasından sadece bir tanesidir Yerköprü şelalesi. Şelaleye ulaşmak için 30 dakika kadar yürümeniz gerekmektedir. Şelaleye, gidiş ve dönüş yolu inişli çıkışlıdır. Bu macerada doğa size muhteşem görselliği ile eşlik edecek. Gözünüz hemen korkmasın kanyonda gördüklerinizden sonra iyi ki gelmişim dedirten bir yer Yerköprü Şelalesi.

Ermenek Çayı’ndan beslenen Göksu Nehri, yıllar içerisinde toprağı aşındırması sonucu, derin bir vadi ve Yerköprü Şelalesi’ni meydana getirmiştir. 30 metre yükseklikten dökülen şelale, 300 metre uzunluk ve 10-15 metre derinliğe sahiptir. Turkuaz rengi ve çevresindeki farklı doğası ile şahane bir görüntü sergilemektedir göl manzarası. Pembe Zambaklarla süslenen şelalenin çevresinde bulunan, ağaçlardan suya yansıyan görsel, kuşların melodileri ve suyun berrak sesi ile meydana gelen harika bir doğada bulacaksınız kendinizi. Şelalenin karşısında ve üstünde bulunan seyir teraslarından bu şahane manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmayın. Muhteşem manzaralara şahit olacaksınız.

Yerköprü Şelalesi, doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, tarafından 03.05.2011’de doğa anıtı olarak belirlenmiştir. Bu alan içerisinde ateşli piknik (mangal) yasaklanmıştır. Göl suyunun çoğaldığı zamanlar Nisan, Mayıs ve Haziran Aylarıdır. Eylül, Ekim, Nisan ve Mayıs Aylarında ziyaret etmek için güzel zamanlardır. Göl içerisine girmek (yüzmek) yasaktır bilginize. Bu yasakların alınma sebebi doğaya zarar verilmemesi içindir.
Bozulmamış doğası ile Gezende Kanyonu ve Yerköprü Şelalesiniz kendine has sarkıtları ve çok zengin bitki örtüsü ile son yıllarda giderek gözde bir mekan olmaktadır. Yerköprü Şelalesi, ziyaretinizde Müze Kart yada ücretle giriş yapabilirsiniz.

(”Yerköprü Şelalesi, ismine sahip bir başka şelale de Konya ilimizde bulunmaktadır.”)

Mersin’de Gezilecek Yerler

essizmersin

Mersin, doğası, tarihi ve koyları ile ilgi çekiyor. Tarihi ve turistik yerleri birbirlerine çok yakın sayılmayan şehri, gezmek vakit alıyor. Kendi özel aracınız ile zaman açısından daha rahat gezebilirsiniz. Virajlı yolları bulunan Mersin’de dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Mersin’ i gezmek için en az bir hafta vakit ayırmalısınız. Gezilecek yerler, Mersin merkez, Tarsus, Erdemli, Silifke, Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’da yoğun bulunmaktadır.

Bu yerlerden bazıları; Tisan Koyu, Cennet Cehennem Obrukları (Mağaraları), Kız Kalesi, Atatürk Evi Müzesi, St. Paul Kilisesi, Kisecik Kanyonu, Tarsus Şelalesi, Lamos Kanyonu ( Limonlu Kanyonu, Kayacı Vadisi, Doktorun Yeri), Sunturas ya da (Santa Iras vadisi), Adam Kayalar, Aksıfat Kanyonu, Alahan Manastırı, Anamur Kalesi, Astım Mağarası, Cehennem Deresi Milli Parkı Çamlıyayla, Karagöl ve Çiniligöl ( Çamlıyayla), Elaiussa Sebaste, Gamer, Göksu Nehri, Kanlıdivane Antik Kenti, Kleopatra Kapısı, Muğdat Camii, Narlıkuyu, Silifke Kalesi, Tekirambarı Sarnıcı, Yapraklı Koy, Yedi Uyurlar-Eshabı Kehf, Zeyne Köyü, Aynalıgöl Mağarası (Gilindire Mağarası), Mamure Kalesi, Aya Tekla Kilisesi, Uzuncaburç Antik Kenti, Şahmeran Hamamı, Eski Tarsus Evleri, Yumuktepe Höyüğü ve Boğsak Koyu gibi yerler en çok ziyaretçi ağırlayan alanlardır.

ÖNEMLİ: İşletme olmayan yerlerde kamp yaparken lütfen ateş yakmayınız, yakarsanız da dikkatli olunuz ve çevreyi kirletmeyiniz. Bu güzellikleri gelecek nesillere miras bırakıyoruz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...