Trekking Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için trekking yaparken dikkat edilmesi gerekenler listesi hazırladık.

Trekking (Doğa Yürüyüşü) Nedir?

Doğada, belirli bir noktadan bir diğer noktaya kadar belirlenmiş olan bir zamanda ve yol üzerinden varmak amaçlı yapılan, tempolu sportif yürüyüşlerdir. Yürüyüş sırasında belirlenen parkur boyunca, bir bitiş noktasına ulaşmak amacı ile hareket edilir. Hareket yolunun belirlenmesi ve parkur tercih edilebileceği gibi isterseniz tamamen yürüyüşü kendi rotanıza doğru günlük olarak da bir ilerleyiş rotası belirlenebilir. Birkaç saatlik hiking parkurları dışında hafta, ay vb. sürelerde uzun yürüyüşler yapmak istiyorsanız da besin, su, tempo, hava durumu gibi olaylara karşı da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yürüyüş Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yürüyüşe çıkmadan önce başınıza neler geleceğini tahmini olarak bile bilerek çıkmak sizi daha güvenli hissettirir. Çünkü küçük ama ileride büyüyecek şeyler için alınmış olan önlemler hayat bile kurtarabilir. Birazda minik ama size faydası dokunacak olan bu bilgilerden bahsedelim. Ayak kitleme tekniği olan adımları tam atmak ilk olarak yapmanız gereken şeylerden biridir. Kısacası ayaklarınızı birbirine sürterek yürümek yürümek yerine her zaman tek ayağınızın üzerinde yürümeniz daha sağlam ve dikkatli olacaktır. Zira ayaklarınıza yükün çok binmesiyle yürüyüşünüz biraz zorlanabilir. Bir diğeri ise dengeli ve tempolu bir yürüyüş oluşturmalısınız. Kendi hızınıza göre yola koyulmalı ve başkaları sizin önünüze geçiyor diye onlara ayak uydurmaya çalışmayın. Bu işlem sizi daha çok yoracaktır.

Yürüş Sırasında Almış Olduğunuz Malzemelere Niçin Dikkat Edilmelidir?

Yürüş de yanınıza almış olduğunuz bir çok şey sizi etkilemektedir. Tabi ki en önemlisi yapmış olduğunuz sırt çantasıdır. Hesaba katmadan almış olduğunuz bir çok gereksiz eşya hem yer kaplayacak hem de sizin için ağır bir yük olacaktır. Arazi şartları çantanızla birlikte hızınızı biraz düşürerek yürüyüş mesafenizin saatini değiştirecektir. Hele ki dağlık bir araziyle karşılaştığınızda bu hız sizi daha çok etkileyerek ağırlıkla birlikte yolunuzun daha zor gözükmesine sebep olacaktır.

Bir diğeri ise almış olduğunuz kamp malzemeleridir. Konaklamak için almış olduğunuz çadır sizin rotanıza ve hava şartlarınıza uygun olmalıdır. Gereksiz büyük çadır kullanıp fazla ağırlık yapmanız sizin için pek elverişli olmayacaktır. Daha elverişli uygun bir çadırla yola devam etmeniz sizi daha çok rahatlatacaktır. Bu sebeple hem almış olduğunuz malzemelerin ağırlıklarına hem de ihtiyacınız olup olmadığını göz önünde bulundurarak yola devam edebilirsiniz.

Trekking Yaparken Mola Süresi Nasıl Ayarlanır?

Her Yolculuk gibi trekking yaparken de mola verme ihtiyacınız olacaktır. Fakat bu molaların süresini uzun tutmamakta fayda var. Çünkü vücudunuz soğuyacak ve tekrar yürümek sizin için zor gelecektir. 45-50 km yürüyüp 10-15 dakikalık minik molalar ilerlemeniz sizin için daha ideal olacaktır. Dik yokuşlarda ise bu molalar km’ye göre 5 dakikaya düşebilir. Tabi ki parkurunuz uzunsa ve iki aşamalıysa yarısında tek bir mola verip uzatabilirsiniz. Sizin tercihinize kalmış bir durum olacaktır.

Trekking Yaparken Hava Şartlarına Niçin Dikkat Edilmelidir?

Trekking bütün mevsimlerde yapılabilmektedir fakat hava koşullarına, ortama, yolun uzunluğuna ve zorluk derecelerine göre hazırlıklı olunması gerekmektedir. Genelde bahar ve yaz aylarında tercih edilen doğa sporlarından biri olan trekking soğuk havalarda pek tercih edilmese de doğru ekipmanların sağlanmasıyla kışın da yapılabilmektedir. Yaz mevsiminde hava durumu pek dikkate alınmasada yinede sıcaklık derecelerine bakmak da fayda var. Kış aylarında ise hava durumunu kontrol etmek hayatı önlem taşımaktadır. Çünkü her an yağmur, kar vb. olası hava olaylarıyla burun buruna gelebilirsiniz. Parkurunuzun ya da doğa yürüyüş rotanızın içereceği bölgelerin hava durumuna iyice bakmalı ve plan oluşturmalısınız. Ekipmandan tut yiyecek, içeceğe kadar her şeyi etkileyecek olan hava durumunun uzun dönemli tahminlerini öğrenmeniz size kolaylık sağlayacaktır.

Trekking Rehber Eşliğinde Mi Olmalıdır?

trekking yaparken dikkat edilmesi gerekenler listesinde rehberinizin olması tabi ki sizi için daha kolay olacaktır. Her zaman bir bilenle yola çıkmak daha güvenli ve kolay bir yürüyüş imkanı sunmaktadır. Gerekli bilgiye sahip olduğu için yer yön gibi konularda bir sıkıntıya uğramadan doğruca parkurunuzu tamamlayıp kısa sürede sonuç elde etmenizde yardımcı olacaktır. Yürüyüşünüze rehber eşliğinde çıktıysanız rehberinizin sözünden çıkmamanız da faya var hatta ne derse harfiyen uymanız sizin adınıza en güvenli seçim olacaktır. Sonuç olarak kendizi işin erbabını bilene bırakmak gibi yoktur.

Yürüyüşünüze rehber eşliğinde çıkmadıysanız ve grubunuz kalabalık ise içinizden 1 ya da 2 kişiyi rehber seçerek en önde 1’i en arkada diğeri olmak üzere ayrılmanızda fayda var. Kimsenin önden gitmesini ya da arkalarda kaybolmasını göze almamak gerekir. Seçmiş olduğunuz rehberler sizi bir arada tutarak yolunuza daha iyi şekilde tamamlamanızı sağlayacaklardır. Parkur rotanızın bilgilerini telefon ya da gps cihazınıza yüklemeyi de es geçmeyin.Hayatınız boyunca her an bir kazayla karşılaşabileceğimizi de unutmayalım ki trekking yaparken kaza yaşama riskiniz de var. Bu yüzden rehberinize ya da kendi belirlediğiniz yol göstericilerinizin sözünden çıkmayıp dikkatli olmalısınız. Birbirinize haber vermeden kafanıza estiği gibi gidip kendi başınıza kararlar almamak da fayda var. Demedi demeyin sözümüzü dinleyin.

Son olarak ise bilgi ve tecrübeniz yoksa doğaya karışmayın. Her gördüğünüz bitkiyi koparıp, koklayıp ya da görmüş olduğunuz meyveleri bilginiz yoksa tüketmeyiniz. Çünkü ne olduğunu bilmeden yaptığınız bu işlemler size zarar verebilir. Çünkü kendizin de bilmediğiniz bir alerjiniz olabilir ve kendinizi kötü bir vaziyete sokabilirsiniz. Bunları da unutmadan yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Müşerref Döndü
Müşerref Döndü
Uşak Üniversitesi Yeni Medya Bölümü mezunuyum. Sosyal medya danışmanlığı ve içerik editörlüğü yapıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...