Kocaeli Doğa Yürüyüşü Parkurları

Doğadaki herhangi bir renge en usta ressamın tablosunda dahi rastlayamazsınız. Öylesine içten ve özgündür ki biricikliği buradan gelir. Pek çok sanatçı bu yüzden sanatı taklit ederek kendi varlığını bulmuştur. O halde doğadaki renklere daha fazla şahit olma imkanı yaratalım. Özellikle büyükşehirlerin kıskacında kaldığımız şu günlerde sağlığımıza ve ruhumuza daha iyi gelecek bir alan yok sanki. İşte tam da bu yüzden Kocaeli doğa yürüyüşü parkurları listesini odağımıza aldık.

İstanbul’a yakınlığıyla bilinen Kocaeli’nin %48.5 alanının ormanla kaplı olduğunu biliyor muydunuz? Yaylalar, kamplar, doğa yürüyüşleri için oldukça elverişli olan Kocaeli, çevre illerden sporseverleri de ağırlıyor. Bu yazımızda Kocaeli Doğa Yürüyüşü Parkurları listesini detaylıca inceleyeceğiz.

Aytepe Doğa Yürüyüşü Bölgesi

Aytepe Doğa Yürüyüş Parkuru
Aytepe Doğa Yürüyüş Parkuru

Kocaeli doğa yürüyüşü parkurları listemizin ilk adresi Aytepe. Deniz seviyesinden yaklaşık bin metre yükseklikte. Aytepe merkeze ile 25 kilometre uzaklıkta olması sebebiyle araba ile ulaşım tercih ediliyor. Kayın, gürgen, çam ağacı gibi pek çok bitki çeşitliliğine de ev sahipliği yapıyor. Aytepe doğa yürüyüşü bölgesi, sadece Kocaeli’nin değil aynı zamanda Marmara’nın dağ yürüyüş merkezi sayılabilir. İnişli çıkışlı olmaması sebebiyle doğa yürüyüşüne yeni başlayanlar için ideal. Bununla birlikte toplamda dört saat süren yürüyüş rotası 15 kilometre uzunlukta. Parkurun sonunda bulunan alabalık çiftliklerinde yemek yiyerek yürüyüş sonunda kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Ballıkayalar Milli Parkı

Ballıkayalar Tabiat Parkı
Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar, Kocaeli doğa yürüşü parkurları içerisinde en çok tercih edileni diyebiliriz. Aynı zamanda İstanbul’a en yakın doğa yürüyüşü ve kaya tırmanışı alanı olduğu için rağbet görüyor. Ballıkayalar’ın, yapı itibariyle kanyon özelliği taşıdığına da değinelim. Birden fazla yürüyüş parkuru bulunuyor. Bunun yanı sıra dağcıların antrenman için tercih ettiği, kampçıların sık sık ziyaret ettiği bir alan. En çok kanyonun üstünde ilerlenen parkur, çok kullanılıyor. Yaklaşık on kilometrelik yürüyüş mesafesi, orta dereceli parkur olarak adlandırılıyor. Son olarak İstanbul’a uzaklık ise 60 kilometre.

Kungul Dağı Doğa Yürüyüşü Parkuru

Kungul Dağı Doğa Yürüyüşü Parkuru
Kungul Dağı Doğa Yürüyüşü Parkuru

Kungul Dağı Doğa Yürüyüşü Parkuru, 1086 metre yüksekliğinde. Aytepe Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait olan tesis, on kilometre yürüyüş mesafesine sahip. Parkuru kolay olarak seviyelendirmek mümkün. Yürüyüş yolu, olası yangın ihtimali için açılmış orman içi patikadan meydana geliyor. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda doğanın çeşitli renklerini bünyesinde barındıran parkuru yürüyüş listenize mutlaka not etmelisiniz.

Menekşe Yaylası Trekking Rotası

Menekşe Yaylası
Menekşe Yaylası

Şimdi sıra Menekşe yaylasında. Kocaeli doğa yürüyüşü parkurları listesinin en özel adreslerinden bir tanesi. Menekşe yaylası, Aytepe soğuk su deposundan başlıyor. Yarım saat süren dik bir yürüyüşle Şahin tepesine varmanız mümkün. Tepeyi geçtikten sonra yaklaşık iki saat süren yürüyüşün ardından Menekşe’desiniz. Peki neden mi Menekşe Yaylası? Bahar aylarında açan eşsiz güzellikteki menekşe çiçeğinden alıyor adını. Yaklaşık 14 kilometre uzunluktaki yürüyüş yolu, kolay seviyesinde.

Soğukdere Kanyonu

Soğukdere Kanyonu Doğa Yürüyüşü Parkuru
Soğukdere Kanyonu

Kocaeli doğa yürüyüşü parkurları içerisinde belki de en ilginç olanına geldik. İstanbul’a 130, İzmit’e 30 kilometre uzaklıktaki kanyon 10 kilometrelik bir parkura sahip. İlk olarak parkurun tamamı su içinden olduğu için yürüyüşün yaklaşık beş saat sürdüğünü söyleyelim. Yuvacık Barajı’nı geçtikten sonra parkura iki farklı noktadan girilebilirsiniz. Yukarıda bulunan Aytepe soğuk su deposunun önünden ya da Beşkayalar Milli Parkı’ndan.

Kız Kulesi

Kız Kulesi, eşsiz manzarasıyla Kocaeli doğa yürüyüşü parkurları içerisinde ön plana çıkıyor. Adını ise Samanlı dağları üzerinde yükselen tepedeki kalıntılardan alıyor. Kız Kulesi doğa yürüyüş parkuruna, alabalık çiftlikleri ya da piknik alanının bulunduğu noktadan başlamak mümkün. Yürüyüşün çoğu ormanlık alan içerisinde ilerliyor. Son olarak profesyonel olmayan ekipleri zorlayacak yürüyüş güzergahları da mevcut.

Çınarlı Dere

Çınarlı Dere, Kocaeli doğa yürüyüşü parkurları listemizin son durağı. İstanbul’a 80 kilometre, İzmit’e ise 5 kilometre uzaklıkta. 15 kilometre uzunluğundaki parkur yaklaşık beş saat sürüyor. Çınarlı Dere; İzmit ve Derince ilçelerini birbirinden ayıran ve iki ilçenin de sınırını koruyan derenin adı. Topraklı olarak adlandırılan araç yolunu tercih edebilirsiniz. Ne var ki alternatif olarak da dere içinde de yürüyebilirsiniz.

Çene Dağı Doğa Yürüyüşü Parkuru

Çene Dağı, Kocaeli’nin Derince ilçesi sınırlarında yer alıyor. Su kaynağı olmasıyla biliniyor. Yürüyüş parkurunun orta kısmında bir su kaynağı bulunması ne hoş değil mi? Hatırlatmakta fayda var, bölgedeki tek su kaynağı olduğu için, yürüyüş yapanlar içme sularını buradan karşılıyorlar. Çene Dağı, 646 metre yükseliğinde ve tüm körfeze hakim. Su kaynağından dağa doğru gidince zirveye varabilirsiniz. Yürüyüş mesafesi yaklaşık 10 kilometre. Son olarak çam ormanlarıyla kaplı bu parkur kolay olarak seviyelendirilir.

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

Gülseren Aydın
Gülseren Aydın
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı mezunu. Şu anda dramaturg ve senaryo yazarı olarak çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...