Ayvalık Kamp Alanları ve Gezi Rehberi

Balıkesir‘in Ege bölgesinde bulunan bir ilçesidir, Balıkesir’in en batısında, Ege Denizi kıyısında bulunmaktadır. Ayvalığa bağlı Çıplak Ada, Yuvarlak Ada, Kamış Adası, Güneş Adası, Yumurta Adası, Kılavuz Adası, Yelken Adası, Yalnız Ada, Küçük Maden Adası, Maden Adası, Cunda Adası, Hasır Adası, Dolap Adası, Kutu Adası, Balık Adası, Kayabaşı Adası, Çiçek Adası, Kız Adası, Poyraz Adası, Tavuk Adası, Güvercin Adası ve Yellice Adası, olarak 22 tane ada bulunmaktadır. Bu adaların içinden sadece birisinde yaşanılabiliyor o da Cunda Adasıdır. Türkiye‘nin en çok tarihi evleri resmi olarak burada bulunmaktadır, Tarihi zenginliği kadar lezzetleri de meşhur olan Ayvalığın, mezeleri, zeytinleri ve tostu da oldukça meşhurdur. Ayvalık kamp alanları ve gezi rehberi sizin için.

Ayvalık’ın Tarihi

Antik çağlarda yabani ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılmaktaydı ilk çağda Misya, Hitit, Frig, Lidya ve Ortaçağda Roma ve Yunan, 15. yy’dan itibaren de Türk egemenliğine girmiştir. Türkler ve Rumlar uzun süre iç içe yaşamışlardır eski ve köklü medeniyetlere ev sahipliği yapan bu yer Hikayelere Sahip Yapılar, Kiliseler, Manastırlar ve Camiler bulunmaktadır. İlçe 1. Dünya Savaşı sonrası İzmir’in işgali ile birlikte 29 Mayıs 1919’da Yunan egemenliğine girmiştir, 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nda belirtilen Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi gereğince, Girit, Makedonya ve Midilli Türkleri ilçeye yerleştirilmiştir. Burhaniye’ye bağlı olan Ayvalık, 19 Mayıs 1928 tarihinde ilçe olmuştur.

1-Ayvalık Camping Saklı Cennet

Yemyeşil doğasıyla ve deniz manzarasıyla bu kamp alanına hem kendi çadırınız ile gelebilir hem de kamp alanında kiralayabilirsiniz. Kamp alanında market bulunmaktadır ihtiyaçlarınızı bu marketten karşılayabilirsiniz, ayrıca Buzdolapları, Bulaşık Yıkama Üniteleri, Mangal Alanı, Sıcak-Soğuk su olan Duşlar, Tuvaletler, Çoklu Prizler ve Otopark gibi alanlar da bulunmaktadır. Kamp alanında restoran hizmeti bulunmaktadır ve günübirlik ziyaretçiler de kullanabilmektedir restoran özel günlerde de kullanıma açık, eğer etkinlik de yapmak istiyorsanız burada etkinlik alanı da bulunmaktadır 7 dönüm olan alan oldukça yeterli olacaktır.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

2-Çamlık Kamping

Oldukça köklü bir kamp alanı olan Çamlık Kamping 1983 yılından beri hizmet vermektedir. Denize oldukça yakındır bu yüzden müthiş bir deniz manzarasına sahiptir alanda çadırda kalmak istemiyorsanız karavanınız ile gelebilirsiniz veya Bungalov evlerde bulunmakta rahatça burada da konaklayabilirsiniz. Duş, Tuvalet, Bulaşıkhane, Çamaşırhane, Mutfak, Mangal Yeri, Elektrik ve Buzdolabı gibi alanlarda bulunmaktadır. Çamların arasında, harika kuş sesleriyle cıvıl cıvıl bir ortamda bulunup kampınızın tadını çıkartın.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

3-Ada Camping

Bu kamp alanı Ayvalığın Alibey adasında yer almaktadır ve bu ada Ayvalığın en büyük adasıdır. Bu kamp alanı da denize oldukça yakındır çadırlarınızı ağaçların altına kurabilirsiniz, oldukça geniş olan bu kamp alanında karavanınızı da rahatlıkla koyabilirsiniz. Karavan için ekstra bir ücret alınmaktadır, alanda Sıcak Duş, Mutfak, Çamaşırhane, Restoran, Buzdolabı, Piknik Alanı, Spor Sahası ve çocuklar için çocuk parkı da bulunmaktadır. Ayrıca alanda Tekne, Gezi ve Dalış Turları gibi bazı eğlenceli etkinlikler de yapılmaktadır. Ada Camping, kamp yaparken aynı zamanda eğlenebileceğiniz bir yerdir.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

4-Murat Reis Çamlık Camping

Doğa ile iç içe çam ağaçlarının arasında olan bu kamp alanı ayrıca diğer kamp alanlarından farklı olarak Orman Bakanlığına bağlıdır, şehirden uzaklaşıp kafa dinlemek için biçilmiş kaftandır. Mesire Alanı, Plaj, Bar, Market, Oyun Alanı, Kafeterya, Bulaşıkhane ve diğer kamp alanlarından farklı bir özelliğe sahip olan Tedavi Edici Balık havuzu da bulunmaktadır Vücuttaki ölü deri artıklarını temizleyerek cildi hastalıklardan arındırmaktadır. Ayrıca bu esnada balıklar masaj etkisi de yaratarak vücudu rahatlatmaktadır eğer bu kamp alanına geldiyseniz mutlaka balık havuzunu denemeyi unutmayın.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

5-Akvaryum Koyu Kamp

Burada bir kamp alanı yoktur özel değildir isteyen istediği gibi burada çadırını kurabilir, doğayla iç içe olan bu koy denizin resmen dibindedir hem kafanızı dinleyip hemde tatilinizin tadını çıkartın. Berrak, tertemiz denizinden faydalanıp denize de girebilirsiniz yada daha eğlenceli bir şeyler yapmak istiyorsanız tekne turlarına katılabilirsiniz. Burada bir şeyler pişirmek için veya ısınmak için ateş yakmak isterseniz maalesef yasaktır.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

Ayvalıkta Gezilecek Yerler

1-Ayazma Kilisesi

Kemal Paşa mahallesinde yer alan Ayazma kilise’nin bir diğer adı Faneromeni Kilisesidir ve adının anlamı kutsal su dan gelmektedir. Kilisede kutsal su bulunduğu söylenmektedir. Kilisenin yapımına ilişkin anlatılan rivayet hala anlatılmaktadır, küçük bir kız çocuğu her gece rüyasında Meryem anayı görür. Meryem ana sürekli aynı yerde durup burada kaynaktan fışkıran kaynaktan su içer ve küçük kız çocuğuna da bu suyu işaret eder. Rüya sürekli tekrarlayınca bunun bir haber olacağı düşünülerek kent meclisine anlatılır. Toplanan din adamları kızın tarif ettiği yere gelir ve kazı yaparlar, bir süre sonra kızın rüyasında gördüğü gibi topraktan su fışkırır. Daha sonra buraya bir kilise yapılır ve su korumaya alınır ve şimdilerde ise kilise ziyaretçilerini beklemekte.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

2-Çınarlı Cami

19.yüzyılda Rumlar tarafından kilise olarak inşa edilmiştir Cumhuriyet’in ilanından sonra ise camiye çevrilmiştir. Moloz ve kesme taş malzemesiyle yapılan yapının planı dikdörtgendir  İkiz pencereler, Zarif sütunlar, dış cephe Sarımsak taşından yapılmış olup oldukça etkileyicidir.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

3-Rahmi Koç Müzesi

Eski adıyla Taksiyarhis Kilisesi olan bu müzenin tarihi Ortodoks cemaati tarafından 1873’de Metropol Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Ardından ilerleyen zamanlar da 2014’te Rahmi Koç tarafından restore ettirilmiştir. Bu müzede meraklıları için Denizcilik Aletleri, Daktilo, Eski Arabalar, Fotoğraf Makineleri Modelleri, Saatler ve Oyuncaklar vb. eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca müzenin cafesi ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz bir yeri de bulunuyor buradan ayrılırken bir hatıra’nın yanınızda kalmasını istiyorsanız hediyelik bir şeyler alabilirsiniz.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

4-Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası ayvalıkta midilli adalarına bakan ayak izi şeklindeki çukurdur, ziyaretçiler’in oldukça ilgisini çeken Şeytan Sofrasını ziyaret edenler dilek dileyip para atmaktadır. Ayrıca bu ayak izinin bir hikayesi bulunmaktadır hikaye şöyledir ki Zeus’un sütannesi bulunmaktadır.Bir gün Zeus’a baktığı zamanda tepede bir anda üç ayaklı olan Şeytan belirmiştir.Sütannesi İda Zeus’a zarar vereceği düşüncesiyle Şeytanı oradan kovalar. Şeytan kaçarken tepenin kıyısında ayak izini bırakır, Şeytan üç ayaklı olduğundan ayak izlerin bir tanesi burada diğeri Midilli adasında, öbür ayak izinin ise İda dağının eteklerinde olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca Şeytan Sofrası isminin hikayesi ise şudur Osmanlı döneminde 1500 yıllarında Ayvalık bölgesinde çoğunlukla Rumlar yaşamaktadır. Burada yaşan bir Rum ise Kilise tarafından kovulmuştur. Bu Rum ise Pelenelope isimli biridir. Kovulduktan sonra Ayvalık’ta bulunan ve şu an Şeytan Sofrası olarak adlandırılan bu tepeye yerleşir ve burada yaşamaya başlar. Bir senede baş gösteren ağır bir kuraklık sonucu, halk bunun kiliseye karşı gelen Pelenelope yüzünden olduğu düşünür ve onu öldürmek için toplanarak tepeye gelirler. Pelenelope ise bu durumu haber alınca, akıllıca bir hamle düşünüp ,gelen bu halka çok zengin bir sofra hazırlayarak ziyafet çektirmeyi amaçlar. Daha sonradan kuralık yüzünden açlık çeken halk bu yiyecekler ile dolu ziyafet sofrasını görünce, Pelenelope’yi öldürmeyi unutup ziyafetin tadını çıkarırlar ve Pelenelope buradan kaçarak kurtulur. Ve adı Şeytan Sofrası olarak kalır Ayvalığa geldiyseniz mutlaka uğramayıp dilek tutmayı unutmayın.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

5-Ayvalık Saatli Cami

Ayvalık’ın sembollerinden biri olan Saatli Cami geçmiş yıllarda Ortodoks Hristiyan cemaatin kilisesi olarak kullanılmaktaydı şimdilerde ise camiye dönüştürülmüş. Eski adıyla Ayos Yanni kilisesidir cami olduktan sonra Çarşı camisi olarak anılmış ilerleyen zamanlarda gerçekleşen 1944 depreminde saat kulesi olarak da kullanılan çan kulesi yıkılınca, çanı yok olmuş. Yıkılan kule yeniden onarılarak sadece saat kulesi olarak kullanılmaya başlanmış. O tarihten sonra da Saatli Cami olarak anılmaya başlamıştır, Çınarlı cami ile de oldukça yakınlardır.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

6-Badavut Plajı

Ayvalık kamp alanları ve gezi rehberi listesinde Masmavi deniziyle Badavutlu plajı Ayvalığın en güzel plajlarından biridir, aileniz veya arkadaşlarınızla kafa dinlemek için birebir. İsterseniz tek başınıza gelip bir sandalye atıp kitap okuyabilirsiniz yada denize girip denizin tadını çıkartabilirsiniz. Yazın tatilcilerin akınına uğrayan bu plaj sonbaharda ise kuş gözlemcilerinin akınına uğrayan bu plaj Şeytan Sofrası, Cennet Tepesi ve Cunda Adası gibi yerlere de yakınlığıyla da biliniyor.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

7-Antikacılar Çarşısı

Nostaljik bir gün geçirmek istiyorsanız bu çarşı siz göre, Eski dönemlere ait kıyafetler, Ev eşyaları, Silahlar, Eski mobilyalar, Tablolar ve Kitaplar bulunmaktadır. Bu çarşıda gezerken kendinizi geçmişe dönmüş hissedeceksiniz, ve buraya sadece geçmişi yad etmek için ayvalık halkı gelmiyor, Ayvalığa oldukça fazla gelen turistlerin de ilgisini çekmekte. Ayrıca buraya sadece bir şeyler de satın almak için gelmeyin güzel çarşısında gezin yorgunluğunuzu atmak için kahve dükkanlarına uğrayabilirsiniz mis gibi kokuları ve fonda plaktan çalan müzikler sizi cezbedecek.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

8-Ayvalık Bit Pazarı

Bu pazarda bir çok ürün bulunuyor Kıyafetler, Takılar,  Porselen takımlar, Tabaklar ve bir çok eski ve Antika ürünler. Fiyatları da oldukça uygun bu pazar genelde Cumartesi günleri Karamel Cafe’nin önünde kuruluyor. Vaktiniz varsa buraya da uğramanızı da öneririz.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

9-Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Ayvalık kamp alanları ve gezi rehberi listesinde Kitapları ve kitap okumayı sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir kütüphane burası otantik ortamıyla diğer kütüphanelerden farklı. Bu kent kitaplığı geçmiş yıllarda kiliseydi yıllar içerisinde bakımsızlıktan dökülmekteyken Rahmi Koç tarafından restore edilip Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı haline getirilmiş. İsminin Sevim ve Necdet olmasının sebebi ise yaşı nedeniyle göz sağlığı bozulan ve ”Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum” diyen Emekli Büyükelçi Necdet H. Kent‘in ve eşinin isiminden almıştır.

HARİTADA GÖRÜNTÜLE

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Makedonya’da Gezilecek Yerler ve Yaşam

Makedonya, Balkanların kendi küçük ama sahip oldukları büyük ülkesi....

Seyahat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Seyahat sigortası hastalık, yaralanma, kazalar, uçuş veya diğer ulaşım...

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Küresel ısınma, insan etkinliklerinin atmosferde neden olduğu gaz yayılmaları...

Dünyanın En Büyük Gölleri

Durgun suyu ve sessizliğiyle bakan herkese ilham veren göl...