Perge Antik Kenti, Antalya‘nın doğusunda Aksu ilçesi sınırlarında yer almaktadır. M.Ö 3000’li yıllara dayanan Perge Antik Kenti, Pamphylia bölgesinin önemli kentlerindendir. Bir dönem Pamphylia‘ya başkentlik yapmıştır. Helenistik, Genç Klasik ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde kent, planlama açısından büyük önem taşımıştır. Yer altı temiz su, kirli su kanallarının detaylıca planlanmış olması, hamamları, sütunlu caddenin ortasından akan yol boyu su kanalları, kenti eşsiz kılan etkenlerden sadece bazılarıdır. Kent’te resorasyon çalışmaları devam etmektedir.
Perge Agorası – Macellum
Helenistik dönem giriş kapısının doğusunda yer alan Agora, geniş bir stoa ile çevrelenmiştir. Stoa‘nın etrafında, sütunlu galerilerle çevrili kaldırım kısmı bulunur. Zemin kısmı süslü taban mozaikleri ile kaplı olan bu galerilerin arkasında, dükkanlar vardır. Boyutları bakımından Türkiye’nin 2.ci en büyük Agorası olarak tanımlanmaktadır. Bu Agora’yı eski dönem çarşısı veya avm’si olarak düşünebiliriz. Et ve yiyecek ürünlerinin satışı yapıldığından Yunanca Macellum olarak da adlandırılmaktadır.
Perge Tiyatrosu
Perge tiyatrosu, Greko-Romen tarzında inşa edilmiştir. Oldukça iyi korunmuş olan bu tiyatro, yarım daire planında tasarlanmıştır. İlk önce Yunan yapı tipinde inşa edilen tiyatro, sonraları Roma tipine dönüştürülmüştür. Tüm antik tiyatrolarda olduğu gibi Perge Tiyatrosu da üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler orkestra alanı, sahne binası ve oturma sıralarıdır. Tiyatro ortalama 12.000 kişi kapasitelidir.
Sütunlu Ana Cadde
Perge‘de aşağı kentin ana caddelerini kuzey-güney ve doğu batı doğrultusunda, kuzeyde birbirini keserek kavşak oluşturacak biçimde, kenti dörde ayıran iki sütunlu cadde bulunmaktadır. Sütunlu cadde olarak bilinen bu caddelerin genişliği 22 metredir. Yaya ve araç geçişlerine uygun tasarlanmıştır. Caddeyi ikiye ayıran ortadaki su kanalı da, dönem mimarisinin sanata ve şehir planlamasına ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Ayrıca yolun altında, temiz ve kirli su boru hatları bulunmaktadır.
Güney Hamamı
Kentin iki büyük hamamından biri olan Güney Hamamı’nın kazıları 1978-1985 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Pamphylia Bölgesi‘ndeki diğer Roma Dönemi hamamlarında gözlendiği üzere yan yana sıralanmış mekanlardan oluşan Güney Hamamı’na gelen ziyaretçiler ilk olarak soyunma odası işlevi gören, duvarlarında raflar bulunan apodyteriumu gezmektedir. Genelde dikdörtgen plan arz eden bu apodyteriumlar taştan ya da ahşaptan oturma sıralarına sahiptirler. Bu ünitenin yanında, olaslıkla palaestrada yapılan idmanlar sonrasında, temizlenme yeri olarak kullanılan yüzme havuzuna yani, natatioya geçilmektedir. Anılan bu mekânın hemen yanında, apsidal planlı soğukluk bölümü, frigidarium bulunmaktadır. Bu bölümü sırasıyla ılıklık(tepidarium) ile çökmüş durumdaki ısıtma sistemlerinin yer aldığı hypokaust ve sıcaklık bölümü (caldarium) izlemektedir.
Perge Stadyumu
12.000 kişi kapasiteli Perge stadyumu Anadolu‘nun en büyük ikinci stadyumu olmakla beraber en iyi korunmuş ilk stadyumudur. Yapımında kireç taşları kullanılmıştır. Yıllar boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapmış olan Perge Antik Kenti Stadyumu, Antalya Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmektedir. Stadyumun restorasyonunda, alandaki orjinal malzemelerin kullanılması ve stadyumun restore edilerek, kullanılabilir, etkinlikler düzenlenebilir hale getirilmesi planlanmaktadır.
Kestros Çeşmesi
Milattan Sonra 117-138 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Akropolün güney eteğine yaslanmış olan yapı “U” form veren iki katlı bir çeşme / yapı kompleksidir. Kireç taşlarından inşaa edilmiş yapının genişliği 21 metredir. Çeşmenin yer aldığı cephenin her iki tarafında, üzeri kasetli tonozla örtülmüş iki geçit aracılığıyla Akropol‘e çıkılmaktadır. Restorasyon çalışmaları dahilinde, çeşmenin eski ihtişamına kavuşması ve suyla buluşturulması planlanmaktadır.
Perge Antik Kenti Mimarisi
Perge kent mimarisi, soyluların kenti geliştirmek için çabalamasından kaynaklanmaktadır. Hemen hemen inşaa edilen her yapıda süslemeler görmek mümkündür. Yolların giriş ve çıkışlarındaki kemerler, yol boyu eşlik eden sütunlar, süslemeli fayans ve mermerler, kabartmalar, anıtsal çeşmeler, hamamlar, kuleler özenle inşaa ettirilmiştir. Anadolu’nun en iyi korunmuş Roma kentlerindedir. Heykeltraşları ile ünlü kenti daha iyi anlayabilmek için Antalya Müzesinde bulunan heykelleride mutlaka görmelisiniz.
Antalya’da 2018 ‘Perge Yılı’ Seçildi !
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AYİK kararıyla her yıl bir antik kentin öne çıkacak olmasının Dünya kenti Antalya’nın tanıtımı açısından önemli ve geç atılmış bir adım olduğunu söyledi. Bu yılın tanıtım temasına Perge ile başlanmasının çok anlamlı olduğunu da kaydeden Türel, “Biz tarihi merkezlerimize hak ettiği değeri istediği düzeyde vermedik. Bu yıl Antalya’da 14 milyon turist bekliyoruz. Kaybolan yılları telafi etmeyi hedefliyoruz ve kentimize gelecek turistlerin en az 4 milyonunun da Perge Antik Kenti’ni ziyaret etmesini diliyoruz. Geçen sene 10 milyon turist gelmiş ama Perge’ye ziyaretçi sayısı maalesef 60 bin. Bu yıl tabi biz çıtayı çok yükselttik. Helenistik dönemlerin bu eşsiz güzelliğini sergileyen Perge’yi görmeyen kimse kalmamalı” açıklamasında bulundu.
Perge Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?
Eksik ya da yanlış bilgi olduğunu mu düşünüyorsunuz? İletişim kanallarımızdan bize bildirerek düzeltmemize yardımcı olun.