Sizin için kaya tırmanışı nedir? nasıl yapılır? nerede yapılır? sorularını cevapladık.
Kaya Tırmanışı Nedir ?
Adrenalini doya doya yaşayacağınız, Kaya Tırmanışı doğada vakit geçirmekten hoşlanan ve sınırlarını zorlamak isteyenler için mükemmel bir spor. Dağcılıktan kendini zaman içerisinde ayrıştırıp yeni bi rota çizen kaya tırmanışı extrem duygusunu doruklarda yaşatıyor.
Düşe Kalka Yol Al !
Bu sporu yapmak için bol bol güven duygusuna ihtiyacınız olacak. En çok kendinize sonra da ekipmanlarınıza. İlk zamanlarda ne kadar çok düşerseniz, güven duygunuzu okadar tatmin edersiniz. Yeni başlayanların en büyük korkusudur: Düşmek. Ama merak etmeyin, sonuçta düşmek de bu işin bir parçası.
Taktik Maktik Yok | Teknik Var
Her sporda olduğu gibi Kaya Tırmanışında da takik maktik yok, teknik var.. Tekniğinizi ne kadar çok geliştirirseniz o kadar iyi sonuçlar alırsınız. Spor salonlarında vb yerlerde kaya tırmanışı için gerekli düzenekler mevcuttur. Yeni başlayanlar tekniğini geliştirmesi için bu gibi yerleri değerlendirebilirler. Kendinizi çalışırken direnmeye, tırmanışa devamlılığa odaklayın.
Kaya tırmanışı nedir? nasıl yapılır? nerede yapılır? listesinde çalıştıkça artacak olan gücünüzü, nasıl kullanacağınızı giderek daha iyi anlamaya başlayacaksınız çünkü aynı hareketleri binlerce kez tekrarlamış olacaksınız. Teknik üzerine başlarda odaklanmayabilirsiniz, bunu riske atabilirsiniz.. Çünkü salonda güvenlik sıkıntınız yok. Ama bunu kaya üzerinde riske atamazsınız. Bu yüzden şansınız varken gücünüze değil, tekniğinize yoğunlaşın derim.
El ve Ayak Kontrolü
Kaya tırmanışı yapmaya başlamadan önce dengenizi sağlamayı, ayak ve ayak bileklerini güçlendirmeyi, teknikler hakkında bilgilenmeyi ve dikkatinizi toplamayı çok iyi şekilde öğrenmelisiniz. Ellerin ve ayakların nasıl kullanılacağını ve bir hareketi yaptıktan sonra genellikle bir daha geri dönüşün olmayacağını sakın unutmayın.
Genelde ayak tutamaklarından önce el tutamakları bozulur. Eğer zorluk seviyenizi arttırmak istiyorsanız; bozulmayan ayak tutamaklarına basarken bozulan el tutamaklarıyla işleri daha da zorlaştırabilirsiniz.
Asla Pes Etme!
Fiziksel olduğu kadar zihinle de doğrudan bağlantılı olan bu sporda pes etmeye yer yok. Tırmanış konusunda ihtiyaç duyacağınız en büyük şey zaman olacak. Zaman geçtikçe hem fiziksel hem de zihinsel açıdan kendinizi eğitip bu işin tadını çıkarmaya başlayacaksınız. Dengenizi ve gücünüzü, stratejinizle birleştirin sonra kendinizi zirveye odaklayın…Gerisi ip söküğü gibi gelmeyecek, zirveyi görmenin kolay olmadığını sizde biliyorsunuz. Haydi gücünüze kuvvet..
Tecrübe Konuşuyor Dikkat !
Bu sporu kendi kendinize öğrenmeniz çok sakat bir durumdur. Kendi can güvenliğinizi çöpe atmayın ve bu işi bilen profesyonel birinden mutlaka eğitim alın. Sporun özellikle teknik kısmında, nereye tutunacağınızdan ne kadar süre fiziksel antrenman yapmanız gerektiğine kadar birçok şeyi öğrenmek durumundasınız. Eğitim alabileceğiniz yerler için profesyonel hocaların eğitim verdiği üniversitelerin kulüpleri ve Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun düzenlediği kursları önerebiliriz.
Kaya Tırmanışı Ekipmanları Nelerdir?
Sikkeler
Kaya çatlaklarına çakılarak emniyet alınan metal çivilere sikke denir. Sikkeler; profil, universal, bıçak, yaprak ve halkalı iniş sikkeleri olarak sınıflandırılabilir. Profil sikkeler, geniş çatlaklarda, universal sikkeler her türlü çatlakta güvenle kullanılır. Yaprak sikke, derinliği az olan çatlaklarda, halkalı iniş sikkeleri ise inişlerde kullanılır. Sikkeler yumuşak ve sert olmak üzere iki çeşittir. Yumuşak sikkeler çatlağın şeklini alır ve 500 kg yük çeker, sert sikkeler ise çatlak içinde eğrilmeden ilerler ve 2500 kg yük çeker.
Takozlar:
Sikkelerle hemen hemen aynı işlevi görürler. Değişik şekillere sahip metal bir uç ve buna bağlı ip veya telden oluşan bir sapı olan takozlar kayadaki çatlaklara yerleştirilerek ve saplarına karabin takılarak kullanılırlar. Sikkelere oranla daha hafif ve takılması kolay olduğu için kayalara zarar vermez ve çekiç kullanımı gerektirmezler.
Takoz Sapları:
Genel olarak küçük başlıklı takozlarda tel saplar, daha büyük başlılarda ise ip saplar kullanilir. Tel saplı takozların avantajı takılıp çıkartma kolaylığıdır. Ancak bu tip takozlarda sapın esnek olmaması sebebiyle tırmanıcının ipteki ani bir hareketi ile yerinden çıkabilirler. Oysa ip saplı olanlar daha esnektir. Genel bir kural olarak, ip geçme deliğinin çapı 6 mm’den küçük takozlara tel sap takilir, çünkü daha ince ipler düşme anında şoku taşıyamaz.
İp takılan takozlarda ipe mutlaka çift balıkçı düğümü atılmalı ve tırmanıcının ağırlığını taşıyıp taşımayacağı test edilmelidir.
İpler:
Ana ipler belirli bir esnekliğe sahip olduklarından “dinamik ipler” olarak adlandırılırlar.Yardımcı ipler ise statiktir, yani esnemezler. İpler tam ve yarım olmak üzere iki çesittir. Tam iplerin çapi 10 mm’den büyüktür ve tektirler. Yarım iplerin çapı ise tahmin edeceğiniz gibi 10 mm’den küçüktür ve çifttir. En çok çapı 8- 8.5 mm olan ipler kullanılır.
Karabinler:
Kilitli veya kilitsiz olabilir. İyi bir karabin hafif ve güçlü olmalıdır. UIAA standart damgasi bulunmalı ve kaç kg çekebildiği üzerinde yazmalıdır. Kapıları çok iyi açılıp kapanmalıdır.
Kask:
Her tür tırmanış sırasında kullanılması gereken bir malzemedir. Tırmanıcıyı yalnız yukarıdan düşecek taşlardan değil, düşme sırasında başta meydana gelebilecek yaralanmalardan da korur.
Kaya Tırmanış Ayakkabıları:
Kaya tırmanışı nedir? nasıl yapılır? nerede yapılır? yazısında, kaya tırmanışları spesifik ayakkabıların kullanılmasını zorunlu kılar. Bunların bir kısmı hafif ve esnek, bir kısmı daha sert ve ağırdır. Sürtünme faktörünün önem taşıdığı düz ve kısa duvarlarda hafif ve esnek, daha az eğimli ve uzun tırmanışlarda sert ve ağır ayakkabılar tercih edilmelidir.
Kaya Tırmanışı Şekilleri Nelerdir?
Bouldering:
Sadece tırmanış ayakkabısı ve toz torbası kullanılır. Genellikle antrenman amacıyla yapılan bir tırmanıştır. Eski ve yeni tırmanışçıların en çok başvurduğu antrenman tekniğidir. Teknik, lokal dayanıklılık, kuvvet, kuvvete dayanıklılık gibi tırmanışa büyük etkisi olan becerileri geliştirme olanağı verir.
Top-Rope:
Tepe noktasından sarkıtılan ipe tırmanışçının bağlanması ile başlayan tırmanmadır. İpin diğer ucu ise emniyet alan kişidedir. Tırmanışçı tırmandıkça ipte olusan boşu emniyetçi alır. En güvenli tırmanış yöntemidir.
- Free Climbing: Tırmanmak için yapay hiçbir şeyden yardım alınmadan yapılan tımanışdır. Kullanılan ip sadece emniyet amacıyladır. Tırmanmaya yardımcı olmaz.
- Free-Solo: İp veya başka hiçbir yapay alet kullanılmaz. En tehlikeli olan tırmanma şeklidir. Yapılacak en küçük hata ölümle sonuçlanabilir.
- Sport Climbing: Tırmanma ekipmanlarının daha önceden rotaya yerleştirildiği bir tırmanma şeklidir. Lider tırmanışçı aletleri yerleştirmek zorunda kalmadığından sadece tırmanmaya odaklanır.
- Trad Climbing: Lider tırmanışçının ekipmanları yerleştirdiği, takipçi tırmanışçının ise topladığı bir tırmanış şeklidir. Nispeten tehlikeli ve kazalara açık olan bir türdür.
- Aid Climbing: Tırmanışta herhangi bir aletin kullanılması durumunda tırmanışın aid climbing ya da yapay tırmanış olarak adlandırılması halidir.
Kaya Tırmanışı Nerelerde Yapılır?
1- Geyikbayırı (Antalya)
Bölgede yüzlerce boltlu tırmanış rotası var. Üstelik bu rotalar farklı yükseklik, zorluk ve eğitim derecesine sahip tırmanışçılara hitap ediyor. Antalya merkeze 26 kilometre mesafede bulunuyor. Sayısı bini aşkın rotası ile hangi seviyeden olursanız olun size harika bir tırmanış deneyimi yaşatacak olan Geyikbayırı, iklimsel ve coğrafi özellikleriyle mükemmel kamp alanlarına da sahip. Dünyanın pek çok farklı bölgesinden gelmiş tırmanışçılarla hemen her mevsim karşılaşabilir ve kendinizi tırmanış sporunun büyülü dünyasında bulabilirsiniz.
2- Aladağlar (Niğde)
Kayseri, Adana ve Niğde’nin arasında yer alan dağlar Anadolu’nun Alpleri olarak anılıyor. Demirkazık Köyü’ne 10 dakikalık yürüyüşle ulaşacağınız Cimbar Kanyonu’nda eşsiz tırmanış rotaları var. Dağı zirve yapmadan yürüyerek de geçebilirsiniz. Tırmanış eğitimleri için de kullanılan kanyonda hangi seviyeden olursanız olun dişinize göre kayalar bulacaksınız.
3- Kaynaklar (İzmir)
İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Kaynaklar köyüne çok yakın mesafede bulunan Kaynaklar Tırmanış Bahçesi, yılın neredeyse her döneminde tırmanılabilmesi yönüyle öne çıkan alanlardan. Her yıl ilkbahar sonunda ‘Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği’ adında amatör ve profesyonel sporcuların katıldığı eğlence dolu bir festival yapılıyor. Bugün 200’den fazla tırmanış rotası var. Bölge şehir merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Kamp yapmak için de güzel bir bölge olan Kaynaklar’da eşsiz Ege doğasıyla bütünleşebileceksiniz. Ayrıca, su kaynaklarının yakınlığı bölgeyi cazip kılan etkenlerden biri olarak öne çıkıyor.
4- Ballıkayalar Kanyonu (Kocaeli)
Kaya tırmanışı nedir? nasıl yapılır? nerede yapılır? listesinde burası İstanbul’a çok yakın olması ve doğal güzelliği sayesinde bir çok doğa severi kendine çeken bir tabiat parkı. Kocaeli-Gebze’ye bağlı olan bu park, İstanbullu tırmanıcıların sadece 1.30 saat uzağında.Tırmanış yapılan kanyonda 100 civarı rota bulunuyor. Kamp yapmak için de uygun olan kanyonu, hafta sonları veya günübirlik faaliyetler için değerlendirebilirsiniz.
5- Çitdibi (Antalya)
Geyikbayırı tırmanış bölgesinin hemen yanı başında yer alıyor. Zor bir parkura sahip, ancak son yıllarda giderek daha fazla tercih ediliyor. İsmini, uzaktan bakıldığında çiti andırmasından alıyor. Yamaçtan baktığınızda eşsiz bir körfez manzarası var.
Eksik ya da yanlış bilgi olduğunu mu düşünüyorsunuz? İletişim kanallarımızdan bize bildirerek düzeltmemize yardımcı olun.