Kamp Malzemeleri ve Kamp Rehberi

Sizin için kamp malzemeleri ve kamp rehberi yazısını hazırladık.

‘Yeni Gelin Evi’  VS  ‘Kamp Yeri’

Gereksiz onca şeyi kamp yerine taşıyanlara bu sözüm. Eve yerleşmiyoruz, doğaya gidiyoruz. Bırakın da biraz evden farklı olsun. Her ince detay için yanınıza malzeme almanız demek ; hem cebinizin yanması, hem bedenen sıkıntı yaşamanız, hem de uzun süre de yerleşip-uzun süre de toparlanmanız demektir. 

İğne-iplik derme diplik, çarşaf bile getirenleri biliyorum.. Doğadaysanız malzeme sıkıntısı çekmeniz çok normal değil mi sizce de? Eğer kamp yerine kendi aracınızla gitmeyecekseniz, kendinize yük olacak gereksiz malzemelerden kaçının !

Kamp Çantası

Kamp malzemeleri ve kamp rehberi listesinde, kampta rahatlığı düşüneceğiniz en önemli nokta burası! Kampın en önemli parçası Sırt Çantanızdır. Çantanın sırtınızla doğru orantılı olması gerekiyor. Çanta alırken çantanın içinin dolu olması; çantanın kişinin sırtına uyup uymayacağını anlamak için daha güvenilir bir yöntemdir. Yani çanta alırken çantanın içine mutlaka ağırlık koyup deneyin!

Eğer yeni yeni kampa merak sardıysanız ve düzenli olarak kullanacağınızdan emin değilseniz, kamp çantanızı temin ederken arkadaşlardan ödünç alma, kiralama veya ikinci el satın alma gibi alternatifleri değerlendirmenizi öneririz. Deneyim kazandıkça uzun vadede nasıl bir kamp çantasına ihtiyacınız olacağını kestirebilirsiniz.

Kamp Çantasında Neler Var?

1.Çadır

Kampa kaç kişi gideceğiniz, mevsim durumları ve kaç gün kalacağınız gibi soruları göz önünde bulundurarak kamp çadırı tercihi yapabilirsiniz. Çadırınızı kesinlikle kamp öncesinde, evinizde yada uygun olan herhangi bir noktada, kurulum talimatlarını okuyup bir kere kurunuz.

Foto : istanbulkamping.com

Kurulum işlemine başlamadan çadırınızın ekipmanlarını çadıra zarar vermeyecek şekilde çıkarmaya başlayın. Çadır tenteniz eğer nemli ise çok germeden kurunuz. Tente kuruduğu zaman yırtılma olabilir.

Çadırınızı kurduktan sonra içine ilk olarak matınızı serin ve çantalarınızı daha sonra boşaltın. Uyku tulumlarınızı yatana kadar açmayın. Acil durumlarda hızla çadırınızdan çıkabilmeniz için, çadırın kapı bölgesini içeriden ve dışarıdan mutlaka açık bırakınız.

2.Uyku Tulumu

Eğer kendi aracınızla kamp yapacağınız yere ulaşımınızı sağlayacaksanız, battaniyeleri arabanın bagajına atıp uyku tulumunu düşünmekten kurtulabilirsiniz. Ama eğer böyle bir imkanınız yoksa bir uyku tulumu edinmeniz gerekecektir.

Uyku tulumunuzu kullanılmadığı takdirde, bol ve hava geçirmeyen torbalarda muhafaza etmelisiniz. Uyku tulumunuzu kamptan bir gün önce çadırınızla birlikte açıp havalandırmanızda fayda var.

Uyku tulumunuzun boyunuza, kilonuza uygun olduğundan emin olun ki içindeyken rahat edebilesiniz. Kullanımı için ideal sıcaklık aralıklarını hesaba katın ki ne üşüyün ne de terleyin.

Kullanım öncesi uyku tulumunuzun altına mat gibi soğuğu geçirmeyen ve yerle birebir teması engelleyen malzemeler yerleştirin. Çok kalın giysiler ile tuluma girip kabarmasını engellemeyin. Uyku tulumunuzda boş kalan alanları polar battaniye, mont gibi malzemelerle doldurabilirsiniz.

3.Mat

Zemindeki taşların sırtınıza, oranıza, buranıza batmasını önlemesi, nispeten yumuşak bir zemin oluşturması, ve belki de en önemlisi ısı yalıtımı sağlaması açısından vazgeçilmez bir malzeme.

Matlar genel olarak standart boylarda olmaktadır. Çadırınızı uygun bir zemine yerleştirdikten sonra matı da çadırın içine titizlikle serebilirsiniz.

İki Çeşit Mat vardır; Rulo Mat ve Şişme Mat

Şişme matları çok kullanışlı olmadığı için önerilmiyor. Çünkü patlama riski çok fazla. Kamp yapılacak zemindeki en ufak bir çıkıntı Şişme Matı patlatabiliyor. Daha sağlam ve uzun ömürlü olduğundan Rulo Matlar daha çok tercih edilir, tercih sizin…

4.Kafa Lambası / El Feneri 

Gece körlük seviyenizi en az seviyeye indirmek için mükemmel  kurtarıcılardır. Tuvalet sorunu, kamp için de ki eşya bulma sorununu ortadan kaldırır. Gece yürüyüş yapmanız için sizi cesaretlendiren bir  neden.. Gece duyduğunuz çıtırtıların nedenlerini de bulmanıza yardım edecektir.

5.Çakı / Bıçak

Kamp malzemeleri ve kamp rehberi listesinde, küçük olup, iş görmesi çok önemli. Korunma veya avlama amaçlı kullanılabilecek ve gününüzü kurtaracak temel malzemedir. Ateş yakmak için odun bile kesmeli kullanacağınız çakı. Unutmayın illa ki kocaman bir palaya ihtiyacınız yok. Çok işlevli, keskin hoşunuza giden bir çakı mutlaka yanınızda bulunmalı.

Gerekli Diğer Malzemeler;


  • Çakmak / Kibrit
  • Balta
  • Yedek Piller
  • Extra Telefon Şarjı
  • İlk Sardım Seti
  • İç çamaşır + yedek tişört + yedek pantolon + çorap
  • Polar + Mont (hava koşullarına göre)
  • Deterjan/Sabun
  • Tuvalet kağıdı/Islak mendil
  • Çöp Poşeti
  • Matara

6.Çanak Çömlek – Yiyecek

Eğer yemeklerinizi kendiniz hazırlayacaksanız, kişisel tercihlere bağlı olarak esneyebilecek olsa da, temel olarak şu malzemelere ihtiyacınız olabilir:


  • Kamp ocağı – kullanmayı yola çıkmadan öğrenmelisiniz. Kamp ocağı küçük olduğu için hem kamp çantasına sığar, hem de odun toplamanıza gerek kalmaz. Ayrıca kış kampı için gerekli malzemeler listesine ekleyebiliriz malum ıslak odunlarla uğraşmayı hiç kimse istemez.
  • Küçük tencere \tava – (Yemek pişirmek için küçük tencere ya da tava,kampa giderken alınması gerekenler listesinde olmazsa olmazlardan; ister 2 gün kalın isterseniz 10 gün) – size küçük bir tavsiye daha vereyim. Yanınıza derin bir sac tava alırsanız başka bir şeye ihtiyaç duymazsınız. Gün içindeki bütün öğünlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Çatal, kaşık, bıçak – kendiniz için metal olanlardan götürmenizi tavsiye ederim.
  • El Izgara – küçük olanları ateş üzerinde birşey pişirmek için çok ideal oluyor.
  • Soğuk Çanta – yiyeceklerinizi bozulmaktan koruması için soğuk tutan çanta ve bir kaç buz aküsü hayat kurtarır. Özellikle yazın yemekler çok hızlı bozulabilir.
  • Baharat –  mükemmel lezzetli yemeklerinizin tuzsuz ve  baharatsız olması keyfinizi kaçırabilir. Baharatları plastik torba veya küçük poşetlere koyarsanız yer kaplama ve ağırlık konusunda sıkıntı yaşamazsınız.
  • Yağ – Katı yağlar erime sebebi ile sıkıntı çıkarabilir. Sıvı yağ veya zeytinyağı daha çok kullanışlıdır.
Foto: onder.sayan
Yemek Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Nokta ;

Bu çok önemli bir husustur. Neden derseniz, paralı bir kamp alanında yemek yapmak ile Karadeniz Bölgesi’nde bir ormanda yemek yapmak arasında ciddi bir fark var. Eğer ayı, domuz, tilki gibi hayvanların yaşadığı bir yerde yemek yapıyorsanız, yemeğinizi kesinlikle uyuyacağınız yerden en az 100 metre uzakta yapın. Çünkü yaptığınız yemeğin kokusu hayvanları çekebilir. Ve gece istenmeyen bir misafir ile karşılaşma ihtimali ortaya çıkar.

Türkiye Kamp Alanları Haritası İçin Tıklayınız

İndirim Kuponları ve Güncel Haberler İçin Bültene Kaydolun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş:

En Yeni

İlgini Çekebilecek İçerikler
Keşfet

Kamp Yemekleri: Açık Havada Lezzetli ve Pratik Tarifler

Kamp yaparken doğanın güzelliklerini keşfetmenin yanı sıra, lezzetli ve...

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır? İpuçları ve Güvenlik Önlemleri

Kamp deneyiminin en önemli parçalarından biri olan kamp ateşi,...

İlk Kez Kamp Yapacaklar İçin Altın Tavsiyeler

Kamp yapmak, doğayla iç içe olmanın ve günlük yaşamın...

Türkiye’de Gezilecek Yerler: Büyüleyici Bir Keşif Rehberi

Türkiye, tarihi ve kültürel zenginlikleri, muhteşem doğal güzellikleri ve...