Uşak Tarihçesi
Uşak ilinin M.Ö 4000 yıllarından itibaren yerleşim bölgesi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Hitit Krallığı egemenliğinde bulunan bölge, M.Ö. 2500’lerde Luvi istilasına uğramış, Hitit Krallığı dağıldıktan sonra, M.Ö. 1000 yıllarında Ege göçleri ile boğazlardan gelen Frigyalıların egemenliğine girmiştir. M.Ö. 7.yüzyıllarda Lidyalılar ile Frigyalılar arasında paylaşılmıştır. Dünyada ilk kez parayı kullanan Lidyalılar,Uşak’ın batısında hakimiyet sürmüşlerdir. Lidyalılar, zamanında Ege bölgesini yakın doğuya bağlayan tarihi “Kral Yolu” Uşak’tan geçmiştir. M.Ö. 6.yüzyılda bütün Anadolu Pers İmparatorluğuna bağlanmıştır.
M.Ö. 4.yüzyılda Büyük İskender’in Pers İmparatorluğunu yıkmasıyla bölge önce Makedonya Devleti daha sonra Bergama Krallığı ve M.Ö. 2.yüzyılda Roma İmparatorluğu, M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla 700 yıl boyunca Bizans hakimiyetinde kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra, Anadolu’nun fethi ile görevlendirilen 1.Süleyman Şah, Uşak’ı Selçuklu Devletine katmıştır. Selçukluların dağılmasından sonra ki beylikler döneminde Germiyanoğulları bölgede hakimiyet sürmüş, 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanoğullarına katılmıştır. Fetret devri boyunca Karamanlılar elinde kalmış,1414’ de tekrar Germiyanoğullarına geçmiş, 1429 ‘da Osmanlı Devletine katılmıştır. Kütahya İline bağlı bir ilçe iken 15 Temmuz 1953 yılında çıkarılan 6129 Sayılı Kanunla İl statüsüne kavuşmuştur. Uşak şehrine gerçekleştirdikleri projeler sayesinde ilkler şehri de denilmektedir.
Uşak’ta Gezilecek Yerler
Küçük şehir olmasına rağmen Uşak’ta gezilecek birçok yer vardır. Bunlardan en bilinenleri sizler için derledik.
1- Ulubey Kanyonu
Dünyanın en büyük ikinci kanyonu sayılan Ulubey ilçesindeki kanyonun turizme kazandırılması için belediye cam teras yapmış ve bunun sayesinde kanyon, pek çok kişinin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Kanyonda her türlü meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Kanyona toprak yollardan iyi bir arazi aracı ile inebilirsiniz veya belirlediğiniz bir güzergahta grup halinde yürüyüş yapabilirsiniz. Ulubey ilçesi, Uşak merkeze 29 km mesafededir ve gün boyu otogardan kalkan toplu taşıma araçları ile kanyona gidebilirsiniz. Uşak merkezinde konaklayabilir ya da kanyona hakim tepelerde çadır kurabilirsiniz. Kanyonun içerisinde bulunan restoranda kahve içerken manzaranın tadını çıkarmanız ise tüm yorgunluğunu almaya yetecektir. İçeride çeşitli hediyelik eşyalar ve doğal ürünleri alabileceğiniz standlar mevcuttur.
2- Uşak Arkeoloji Müzesi
Müzede toplam 19.086 adet arkeolojik eser bulunmaktadır. 13.043 adet sikke, 58 adet mühür ve mühür baskısı 1 adet tablet olmak üzere çok sayıda buluntuyu koleksiyonuna dahil etmiştir. Günümüzden yaklaşık olarak 5000 yıl öncesinden başlayarak toplanmış çok sayıdaki tarihi eseri bünyesinde barındırmaktadır. Teşhir salonunda Eski Tunç çağından kalma idoller, gaga ağızlı testiler, taş baltalar yerleştirilmiştir. Türkiye’nin önemli müzelerinden olan Uşak Arkeoloji Müzesi, yılda 15.000 kişiyi ağırlamaktadır.
3- Atatürk ve Etnografya Müzesi
Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu’nda bulunan Atatürk ve Etnografya Müzesi’ne ait bina 1890’lı yıllarda yapılmıştır. Kaftancızadeler olarak bilinen Uşak’ın ileri gelen ailelerinden birisine ait yapı Kurtuluş Savaşı’nda karargah binası olarak kullanılmış olup, günümüzde müzeye çevrilmiştir.
4- Taşyaran Vadisi
Uşak’ta İzmir karayolu üzerinde, Yenişehir mevkiindeki yer alan Taşyaran Vadisi, ülkemizde bir eşi olmayan ve görenleri şaşırtan bir doğa mucizesidir. İmren Deresinin, nadir görülen sert kayaçları bin yıllardır aşındırılmasıyla oluşan vadi, büyük bir fay kırığı sonrasında suyun ve rüzgarın kayalarda bir nakış gibi oluşturduğu, Anadolu’nun en ilginç doğal güzelliklerinden birisidir. Fotoğrafçıların ilgi odağı olacak bu vadiyi pek bilen olmadığı için genellikle sessiz ve sakindir.
5- Clandras Köprüsü
İki tarafı dağ kayalığına dayandırılmış ve uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre genişliği ise 1,75 metre olan, Uşak iline bağlı Karahallı ilçesinde yer alan, Frigyalılar döneminde yapıldığı bilinen Tarihi Clandras Köprüsü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprü resmi kaynaklarda Cılandıras ismiyle de bilinmektedir. Köprü aslında yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan Pepeuze kentine su taşıyan kanalların başlangıcı niteliğinde bir su kemeridir.
6- Huzur Park
Aileniz ya da arkadaşlarınızla keyifli bir piknik yapmak için Uşak’taki en ideal yer kuşkusuz ki adı gibi gidene huzur veren Huzur Park’tır. Büyük bir alanı kaplayan Huzur Park’ta pek çok hayvana rastlamanız mümkün. En dikkat çeken ise güzelliği ile sizi büyüleyecek olan tavus kuşları. İster yanınızda erzak götürebilir, isterseniz de içeride bulunan cafede yemek yiyebilirsiniz.
7- Atapark
İçerisinde kaykay, paten, koşu parkuru, voleybol, basketbol ve tenis aktivitelerini yapabileceğiniz alanların bulunduğu Atapark’ta bisiklet kiralayıp etrafı gezebilir, yorulduğunuzda da ister çimlerde isterseniz de alandaki cafede dinlenebilirsiniz. Hemen bitişiğinde bulunan alışveriş merkezi sayesinde ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Uşak Nerede?
Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde kalan kentlerinden Uşak, aynı zamanda Kütahya, Manisa, Denizli, Afyonkarahisar gibi kentlere bir bağlantı noktasıdır. Bitki örtüsü iklimsel durumlara göre değişmektedir. Sanılanın aksine Uşak, Karadeniz’de değil Ege’de yer almaktadır. Küçük ve Ege’nin tüm imkanlarına sahip olan Uşak genellikle soğuk bir şehrimizdir. Birçok ilçesinde çok eski zamanlara ait yapı veya kalıntılar bulunan Uşak, dokumacılık alanında gelişmiş sanayiye sahip olup eski höyük çalışmaları sürdürülmektedir.
Uşak’a Nasıl Gidilir?
Şehre ülkenin her yerinden karayolu ile ulaşılabileceği gibi, Afyon-Uşak-İzmir demiryolu ile veya dilerseniz İzmir-Ankara arası hızlı tren hattı sayesinde demiryolu aracılığıyla da ulaşmanız mümkün. Uşak’ta havalimanı da var fakat havalimanın seferleri çok az olduğu için pek kullanıldığı söylenemez.
Uşak İçi Ulaşım
Uşak şehir içinde hizmete sunulan minibüsler, midibüsler ve otobüslerle toplu taşıma yapılmaktadır. Şehrin bazı noktaları fiziki olarak otobüs ulaşımına izin vermese de o bölgelere en yakın yerlere ulaşım sağlayan otobüsler var. Uşak’ta şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçları kartlı sistem yerine nakit para ile yapıldığı için kullanacak yabancılara büyük avantaj sağlamaktadır.
Uşak Yöresel Mutfağı
Birbirinden farklı yemekleriyle adeta keşfedilmeyi bekleyen Uşak mutfağının vazgeçilmezleri arasında gümlü kebabı, zini hamursuzu, tarhana çorbası ve demir tatlısı yer alıyor. Her mevsim mutfaklarda başköşede yer alan bu dört lezzette yörede yetişen et ve tarım ürünleri kullanılmaktadır. Hastalığı anında alıp götüren yöresel acılı tarhanalarından içmeden dönmeyin deriz.
Uşak’ta Gece Hayatı
Büyük şehirlerin aksine Uşak, gece hayatı olarak imkanların kısıtlı olduğu bir şehirdir. Genellikle sakin olan Uşak’ın gece hayatı, şehir merkezinde bulunan otel ve restoranların barları ile sınırlıdır. Şehir merkezi olarak bilinen İsmet Paşa Caddesi’nde sıralı olarak açılmış cafeler şehre gelen gençler için sınırlı eğlence yerlerinin başında gelmektedir. Bunların dışında sayılı da olsa Uşak’ta gece kulübü bulunmaktadır.
Uşak Gençlik Festivali
İlki geçen yıl düzenlenen Uşak Gençlik Festivali hakkında detaylı bilgi için yazdığımız içeriğe bakabilirsiniz;
Uşak’ta Alışveriş
Şehirde alışveriş yapabileceğiniz çeşitli mağazalarn dışında Karun, Festiva ve Özdilek olmak üzere üç farklı alışveriş merkezi vardır. Yöresel ürünlerden almak isterseniz size genellikle cumartesi-pazar günleri kurulan pazarlarına gitmenizi tavsiye ederiz. Yerli halkın kendi ürettikleri taze meyve-sebzeleri ve dünyaca ünlü Uşak kilimlerini pazarlardan almanız mümkün.