Gaziantep Gezi Rehberi
Gaziantep ya da eski ve halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. 2017 itibarıyla 2.0005.515 nüfusa sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayi ve gelişmişlik bakımından en gelişmiş şehirdir. Gaziantep’in en önemli sembolü Gaziantep Kalesidir. Gaziantep Rehberi yazımızda Gaziantep gezilecek yerler, Gaziantep mutfağı, Gaziantep’te ne, nerede yenir, Gaziantep konaklama ve Gaziantep şehir içi ulaşımdan bahsettik.
Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Gaziantep Kalesi
Gaziantep’in en önemli sembolü olan Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisidir. Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25-30 m. yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerindedir. Kale, ilk olarak Roma döneminde höyük üzerinde bir gözetleme kulesi olarak yapılmış, bugünkü biçimini ise “Kaleler Mimarı” olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde M.S. VI. yüzyılda almıştır.
Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, sanat tarihçisi ve arkeologların aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği Türkiye’yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahip. Gerek bina büyüklüğü gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük mozaik müzesidir. Gaziantep’e seyahat ettiğinizde Zeugma mozaik müzesini görmeden Gaziantep’ten ayrılmayın deriz.
Gaziantep Savaş Müzesi
Dünya üzeriden eşi benzeri olmayan bir kurtuluş mücadelesi veren Antep, milli mücadelenin varlığını unutmamak üzere 2008 yılında Şahinbey Belediyesi tarafından tarihi bir evin restore edilmesi ile oluşturulmuştur. Müzede Gaziantep’in kurtuluşunda kullanılan silahlar ve savaş malzemeleri sergileniyor. Duvarlarda ise savaşta yaşanan kahramanlık sahnelerinin hikâyeleri fotoğraflarla desteklenerek sunulmuş. Evin altında bulunan mağarada ise savaştaki sahneler heykellerle tasvir edilerek geçmiş canlandırılmıştır.
Müzenin açılması insanların elinde bulunan eski eserlerinden gün yüzüne çıkmasına sebep olmuş. Yöre halkının desteği ile her geçen büyüyen bu müzeyi mutlaka ziyaret edin.
Bakırcılar Çarşısı
Görenlerin büyüsüne kapılıp kendinden geçtiği etkileyici bir yer olan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, şehirde 400 yıldan bu yana devam eden bakır işçiliği sanatının hala devam ettirildiği eşsiz bir yerdir. Usta bir işçilik sonucunda tezgahta sergilenen bakır ürünler, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler tarafından beğeni topluyor. Türkiye’nin en eski bakır çarşısı olan ve görenlerde görsel bir şölen etkisi yaratan çarşı, zamanda renkli bir yolculuk yapmak isteyenleri bekliyor.
Zincirli Bedesten Çarşısı
Birazda olsa İstanbul Kapalı Çarşı’yı andıra Zincirli Bedesten Çarşısı, 1781 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. 80 civarında dükkana sahip olan çarşı, halk arasında Kara Basamak Bedesteni olarak da anılmaktadır. Beş kapısı bulunan yapının üç kapısı kullanılmaktadır.
Kaleoğlu Mağarası
Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep`in en önemli kervansarayları arasındaki Yeni Han’ın girişinde bulunan mağaranın hanın yapım tarihi olan 1527 yılında taş ocağı olarak açılmıştır. Hanın hizmete girmesi ile birlikte yaklaşık 400 yıl boyunca burada konaklayanların hayvanları için barınak olarak kullanılan Kaleoğlu Mağarası, Fransız işgali sırasında da yiyecek ve cephanelerin depolandığı bir mekan olarak kullanılmış.
Dülükbaba Tabiat Parkı
Şehitkamil İlçesinde bulunan tabiat parkı, 3.060 dekarlık alana sahiptir. 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Dülükbaba Tabiat Parkı içinde Türkiye’nin ilk biyolojik göleti bulunmaktadır. Bu tabiat parkını gelirken küçük bir termos da çay getirmeyi unutmayın, ağaçların altında oturduğunuzda ihtiyacınız olabilir. 🙂
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep Kalesi’nin güneyinde bulunana ve 1905 yılında yapılan Göğüş konağı, 2007 yılında restorasyonu yapılarak Emine Göğüş Mutfak Müzesi olarak açılmıştır. Müzede Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürü tanıtılmaktadır. Bu kapsamda mutfak malzemeleri olan kap-kacaklar özel vitrinlerde sergilenmektedir. Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olma özelliğini taşıyan bu yer Türk mutfağının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle yemek yemeyi sevenlerin mutlaka bu müzeye uğraması gerekiyor. 🙂
Gaziantep Botanik Bahçesi
Botanik Bahçesi 2009 yılında 17.000 m² alanda kurulmuştur. 750 bitki türü ve 30.000’den fazla bitkinin bulunduğu Botanik Bahçesi eğitim merkezi şeklinde oluşturulmuştur. Bahçe içerisinde; Kaya Bahçesi, Açık Tohumlu Bitkiler Bahçesi, Osmanlı Bahçesi, Renk ve Koku Bahçesi, Tıbbi ve Endemik Bitkiler Bahçesi, Zen Bahçesi, Gül Bahçesi, Japon Bahçesi ve Su Bitkileri Bahçesi olarak adlandırılan özel tasarım bahçeleri bulunmaktadır. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlerin uğramasını istediğimiz bir nokta 🙂
Rumkale
Rumkale Fırat ve Merzimen nehri kıyılarından itibaren dikçe yükselen kayalıklarla çevrili yüksek bir tepeye kurulmuştur. 1838 yılında Rumkale’yi ziyaret eden Moltke’ye “kayalığın nerede bittiğini, insan eserinin nerede başladığını söyleyebilmek çok zor” demiştir. Kale iki beden halindedir. Birinci kısım; kalenin doğu, kuzey ve batıda doğal kayalığın dik olarak yontulmasıyla, doğal sur meydana getirilerek oluşturulmuştur. Bu muhteşem yapıtı mutlaka yerinde izleyin.
Gaziantep Hamam Müzesi
Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. Vakfiyesine göre 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüştür.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği tarihi bir Antep evine ve Gaziantep’in en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi’ne konumlandırılmıştır.Bu masalsı ev, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmış, 2010-2011 yılı aralığında restorasyonu yapılarak, müzenin kuruluşuna öncülük eden Yazar ve Şair Sunay Akın’ın küratörlüğünde, 6 Nisan 2013 yılında Türkiye’nin 4. Oyun ve Oyuncak müzesi olarak, kapılarını oyuncak tutkunlarının ziyaretine açmıştır. Buraya geldiğiniz çocuklarımız ne yapacak diye düşünmenize gerek kalmadı bu muhteşem müzeyi çocuklarınız ile birlikte mutlaka gezin ve çocuk ruhunuzu ortaya çıkartın.
Kurtuluş Camisi
Kurtuluş Cami’nin gerçek adı Surp Asdvadzadzin Kilisesi. Yani aslında bir Ermeni Apostolik Kilisesi, planı İstanbul’daki yapıları ile ünlü Balyan ailesinden Sarkis Bey’e ait olan kilisenin inşası 1892-1893 yılında yapılmıştır. 1915’e kadar da bölgedeki yoğun nüfuslu Ermeni cemaati tarafından kilise olarak kullanılmıştır. 22 Ağustos 1915 Ermeni olaylarında Surp Asdvadzadzin Ermeni Apostolik Kilisesi mühürlendi. 1920’lerin başında cezaevine dönüştürüldü. 1980’lere kadar cezaevi olarak kullanılan yapı 1988’deyse bir kez daha kimlik değiştirerek camiye dönüştürüldü. Tarihten izler taşıyan bu camiyi ziyaret etmeyi unutmayın.
Medusa Cam Eserler Müzesi
Medusa Cam Eserler Müzesi 15 yıllık bir birikimin sonucunda ortaya çıkan koleksiyonu daha geniş kitlelere sanat severlere ,bilim adamlarına sunabilmek için hayata geçirilmiştir. 21 Haziran 2008 tarihinde açılışı yapılan müzeyi ilk 1 ay içerisinde 5 bin yerli ve yabancı kişi ziyaret etmiştir. Medusa Cam Eserler Müzesi tarihe tanıklık eden Gaziantep Kalesi civarında eski üç Antep evinin alınıp restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Müze binası altı odadan oluşmaktadır.
Tarihi Millet Hanı
Sadrazam lala Mustafa Paşa tarafından 1571 – 1572 yılında yaptırılmıştır. Başlangıcı karanlık bedesten (bedesten-i atık) olarak yapılmış zamanla ilavelerle bugünkü şeklini̇ almıştır. Han tipik bir Osmanlı kervan sarayı niteliğindedir. ortada 18mt X 24mt ebatlı avlu zemin katinin güneyinde ahir; diğer kesimlerde tüccar odaları, 1.katta ise istirahat ve gece konaklama odaları mevcuttur.
Tütün Hanı
Tütün Hanı İpekyolu üzerinde bulunan tarihi bir han. İçerisinde kafe ve küçük iş yerlerini barındırıyor. Haftanın belli günlerinde canlı müzik hizmeti de verilen handa , bu hayatta bir yolcuyuz diyenlerin uğramaları gereken bir yolcu hanı olarak sizleri bekliyor.
Gaziantep Panaroma Müzesi
Gaziantep Kalesi içerisinde yer alan galeriler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilerek Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoroma Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Kale girişinden başlayıp galeri kısmına doğru devam eden müzede, Antep halkının düşman işgaline karşı direniş öyküsü; panolar, kahramanlara ait heykeller, rölyefler eşliğinde anlatılmaktadır. Müze; İngiliz ve Fransızlar’ın işgaline uğrayan Antep halkının göstermiş olduğu direnişi, açılan cepheleri, bu cephelerde savunma yapan kahramanları, taarruzları, harekâtları ve halkın yaşadığı zorlukları 2 bine yakın figür ile gözler önüne sermektedir.
Gaziantep’te Ne Yenir?
Gaziantep Mutfağından Kısaca Bahsedelim
Gaziantep dünya üzerinde ilk çağlara dayanan tarihiyle son derece kıdemli bir şehirdir. Tunç Devrinden bu yana Hititler, Mısırlılar, Medler, Asurlular, Persler, Makedonlar, Komogeneler ve daha birçok medeniyeti ağırlamıştır. Bu medeniyetlerde ki kültürel çeşitlilik Antep’in mutfağına da yansımıştır. 200’un üzerinde yemek çeşidini barındıran Gaziantep mutfağı yemek çeşitlerinde ki zenginliği dışında kurutulmuş gıdalar ve baharat çeşitliliğiyle de tam bir mutfak şehridir.
Dünya’nın en zengin mutfağına sahip Gaziantep mutfağında bulunan yemekler;
-
Çorbalar; dövmeli alaca çorba, yoğurtlu dövme çorba, lebeniye çorbası, pirinç çorbası, şehriye çorbası, mercimek çorbası, tarhana çorbası ve işkembe çorbası
-
Dolmalar, sarmalar ve doldurmalar; karışık dolma, patlıcan dolması, biber dolması, kabak dolması, yaprak sarması, lahana sarması ve pancar sarması
-
Et Yemekleri; kellepaça, etpaçası, beyran, şıveydiz, yoğurtlu patates, kabaklama, doğrama, boranı, pirpirim aşı, alinazik, patlıcan musakka
-
Hamur işleri; lahmacun (Antep usûlü), peynirli pide, şekerli pide, yeşil zeytin böreği, peynir semseği, lor semseği, çökelek semseği, tatar böreği, şiş börek, omaç, pisi böreğive bazı
-
Kahvaltılıklar; katmer, kaymak, muhammara, yeşil zeytin ekşilemesi, dorgambaç ve tarhana eritmesi
-
Kebaplar; kuşbaşı kebap (tike), kıyma kebabı, sarımsak kebabı, soğan kebabı, patlıcan kebabı, sebzeli kebap, ayva kebabı, yenidünya kebabı, simit kebabı, yoğurtlu kebab ve ciğer kebabı (cartlak kebabı)
-
Köfteler; yuvalama, içli köfte, ekşili ufak köfte, yoğurtlu ufak köfte, arap köftesi, sini köftesi, çiğ köfte, mercimekli köfte (malhıtalı köfte), yağlı köfte, yapma ve kısır
-
Pilavlar; özbek pilavı, etli dövme, firik pilavı, iç pilavı, mercimekli pilav, havuç aşı, çağla aşı ve buğulama aşı
-
Piyaz ve salatalar; maş, fasulye salatası, loğlaz, patates salatası, yeşil zeytin piyazı, çoban salata, domates salatası, koruk salatası, patlıcan salatası ve cacık
-
Tatlılar; baklava, bülbül yuvası, fıstıklı sarma, kadayıf, lokma tatlısı, irmik helvası, aşure, zerde, sütlaç, bastık, nişe helvası, guymak, kaygana, şıllık, kerebiç, mayanalı kahke ve hedik
-
Tavalar ve Kavurmalar; saçma tavası, sarımsak tavası, domates tavası, bakla tavası, fasulye tavası, et kavurması, ciğer kavurma ve et kızartması
-
Zeytinyağlı yemekler; ötçe, bıbbıkiye, ekmek aşı, pancar kavurma ve zeytinyağlı kabak içi
Gaziantep’te Ne, Nerede Yenir?
Kebap
Gaziantep’te kebap denilince akla ilk gelen isim Halil usta oluyor, mütevazi işletmesi ile birbirinden lezzetli kebaplarını ve özellikle de salatalarını tatmayı ihmal etmeyin.
Kömürde Kadayıf
Gaziantep’in birbirinden lezzetli tatlılarını tatmadan olmaz tabii, kadayıfı yerinde tatmak için adresi Erçelebi. Gaziantep’e uğradığınızda buraya gelmeyi ihmal etmeyin.
Baklava
Gaziantep’te baklava yemek için bayramı beklemenize gerek yok. Dünya mutfağında yer etmiş olan bakla, Koçak Baklava’da yenir.
Ciğer
Bazılarında ciğer denildiğinde akla ilk Diyarbakır gelebilir ancak Gaziantep’inde aşağı kalır yanı yok. Gaziantep’e geldiğinizde ciğerin adresi Ali Haydar usta. Küçük bir esnaf lokantasına sahip olan Ali Haydar usta, ömrünü ciğere adamış. Gaziantep’e geldiğinizde mutlaka uğrayın deriz.
Katmer
Gaziantep’te Katmer denilince akla ilk olarak Zekeriya Usta gelir. Ataları tarafından bulunan katmeri, 🙂 birde onun ellerinden tadın.
Beyran Çorbası
Dürüm
Nohuttan dürüm mü olurmuş demeyin bir Gaziantep’liye göre lavaşa sarılabilen her şey dürüm dür. Antep’de dürümün adresi Recep usta, bu ilginç lezzetleri tatmayı ihmal etmeyin.
Lahmacun
Unuttuk mu zannettiniz? Hayır unutmadık, Gaziantep’te lahmacunun adresi İmam Çağdaş. Lokantasında bir çok lezzet barındıran işletme özellikle lahmacunu ile ön planı çıkıyor.
Künefe
Gaziantep’te künefe, Köz Antep Künefede yenir. 1972 yılından bu yana babadan oğula geçen işletme künefenin kitabını yazabilir, bizden söylemesi.
Tahmis Kahvesi
Yazmakla bitiremeyeceğimiz Gaziantep Mutfağı’nı kahve ile kapatıyoruz. Tarihi Tahmis Kahvesi han tarzı içerisinde kahve dükkanlarının olduğu bir işletmedir. Türk Kahvesi burada İçilir.
Gaziantep’de Nerede Konaklanır?
İpekyolu’nun önemli geçiş noktalarından olan Gaziantep’te elbette konaklamada sorun olmayacaktır. En lüksünden en ucuzuna tüm bütçelere uygun şekilde konaklama imkanları vardır.
Anadolu Evleri
Tarihi bir handa hizmet veren butik otel, otantik ortam sevenler için oldukça güzel bir yer.
Ali Bey Konağı
Antep’de otantik bir ortamın havasını solumak isteyenlere Ali Bey Konağı‘nı öneriyorum. 7 odalı bu tarihi konakta Antep usulü zengin bir kahvaltı menüsünün tadına bakabilir, gün boyunca lobide sunulan ücretsiz çay, kahve imkanından yararlanabilirsiniz. Fiyat/fayda oranı konusunda çok başarılı olan konaktan rezervasyonu buradan yapabilirsiniz.
Hampton By Hilton Gaziantep City Centre
Hampton By Hilton Gaziantep City Centre, şehrin tam merkezinde yer alıyor. 2014 yılında açılan 117 odalı tesiste sabah kahvaltısı konsepti var. Fitness merkezi ve keyifli bahçesinde günün yorgunluğunu atabileceğiniz otelde ücretsiz otopark ve Wi-Fi erişimi de bulunuyor.
İbis Otel Gaziantep
Gaziantep’in merkezinde bulunan otel ücretsiz Wi-Fi ve oda servisi gibi hizmetler sunuyor. Otel, ücretsiz otopark hizmeti ile misafirlerinin araçlarını da güvence altına alıyor. Açık büfe kahvaltı ve kuru temizleme gibi birçok farklı olanak ile İbis Otel, uygun fiyatlı oteller arasından sıyrılmayı başarıyor. En önemli noktayı es geçmeyelim. Otel Şehitkamil bölgesinde ve gezmek isteyeceğiniz neredeyse tüm yerlere oldukça yakın.
Tugcan Hotel
Tuğcan Otel‘i, 5 yıldızlı konfor isteyenlere tavsiye ediyorum. Konferans salonları, kapalı yüzme havuzu, saunası, hamamı, spor salonu, barı bulunan otelde 141 oda ve suit mevcut. Bünyesindeki şık alakart restoran, cam teras restoran ve “beer house” ile de hizmet veriyor.
Gaziantep’e Şehir İçi Ulaşım
Gaziantep’te şehir içi ulaşım belediye ve halk otobüsleri, minübüs ve tramvay kullanılmaktadır. Sarı ve mavi otobüsler belediye tarafından işletilmektedir bu yüzden diğer ulaşım şekillerine göre daha ucuzdur. Gaziantep şehir içi ulaşımda ”Kart 27” adında bir teknolojik kart ile sağlanmaktadır.