Bozcaada, Çanakkale iline bağlı Türkiye’nin 3.büyük adası’dır, Ege denizinde bulunmaktadır. Tarihin babası olarak anılan ünlü yunan tarihçi Herodot’un ”Tanrı, insanların uzun ömürlü olmaları için yaratmış” dediği gibi tam bir güzellik harikasıdır Bozcaada. Burada kamp atmak ayrı bir tecrübedir. Size Bozcaada kamp alanları ve gezi rehberi hazırladık.
1-Ada Camping
Bu kamp alanı merkeze 5 km, denize 200-300 metre kadar uzaklıktadır. Bulunduğu mevkii Ayazma Plajı‘na yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Sulubahçe mevkiidir. Kamp alanı fazlasıyla büyüktür yaklaşık 7 dönüm araziye sahiptir. Araçlarıyla gidecek olanlar kamp alanında bulunan otoparkı da kullanabilirler. Ayrıca karavanla ve büyük araçlarla gelenlerin de rahat edebileceği geniş bir alandır. Karavanlar için elektirik temini yapılan bu alanda, her yerde bulabileceğiniz pirizler de bulunuyor.
Kamp alanı’nın bir kısmı açık alan olduğu için çadırlar gölgede olsun diye bambu yaprakları ile güneşin gölgesi engelleniyor. Bir kısmı da çam ağaçlarıyla kaplı olduğu için güzel esintisi olan bir bölge konumuna sahiptir. Bunun dışında çadır ve gerekli malzemesini getirmeyenler için de küçük ahşap evler (bungalov evleri) kiralayabilirler bu ahşap evler tek ve çift kişilik olarak değişiyor. Kamp alanında her gün kahvaltı, soğuk içecek, alkol de bulunuyor. Bu kamp alanı her yıl mayıs da açılıyor ekim de kapanıyor, kışın kamp alanı kapalı ve ayrıca bu kamp alanı ücretlidir.
3-Bozcaada Beylik Koyu
Şehirden her şeyden uzak bir kamp tatili geçirmek istiyorsanız bu doğal mekân tam da size göre. Şuan isminin Beylik Koyu olduğuna aldanmayın daha çok Batık Gemi olarak da biliniyor bunun sebebi ise kıyıya yanaşan bir yük gemisi yaklaşık 3 yıl bozcaada kalan bu gemi turistlerin, seyahat tutkunlarının ilgisini çekmekteydi koy’da oldukça popüler olan bu gemi geri dönüşüme kazandırılmak için 7 Nisan 2018 Cumartesi günü kaldırıldı ve adına tekrar Beylik Koyu denildi. Beylik Koyunda resmi bir kamp alanı yoktur, sahile istediğiniz gibi kamp kurabilirsiniz. Kadın ve Erkek’ler için ayrılmış iki konteyner tuvalet bulunuyor.
4-Akvaryum Koyu
Bozcaada kamp alanları ve gezi rehberi listesinde, Bozcaada Akvaryum Koyu, hayatınız boyunca görüp görebileceğiniz en güzel koylardan biridir. Tertemiz denizi ve berrak suyu sayesinde, gerçek bir akvaryumda yüzüyormuş hissi verir. Su altı dünyasını daha yakından keşfetmek isteyenler için bulunmaz bir cennettir. Akvaryum koyu, kamp kurmak isteyenler veya karavanında konaklamak isteyenler için harika bir seçenek. Sakinliği ve konumu, çadır kurmak için de son derece elverişlidir. Üstelik bu güzel koyda birbirinden lezzetli balıklar tutmak da mümkün. Mermer Burnu’nda bulunan bu sakin koy sizin de gizli tatil cennetiniz olabilir, uyarmadı demeyin! Akvaryum koyuna giderken yanınızda mutlaka şnorkel ve gözlük getirin, bu keyiften mahrum kalmanızı istemeyiz. Akvaryum koyunda, yeterli ay ışığı varsa denizin 4-5 metre derinliğindeki çakılları bile sayabilirsiniz. Ücretsiz
Bozcaada’nın Tarihi
Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan Bozcaada, stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca birçok kez istilaya uğramış ve el değiştirmiştir, adanın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanıyor. Ayrıca Bozcaada ya özel paralar da basılmıştır. Bozcaada’ya ait özel paraların bulunmasının sebebinin burada önemli bir darphane olduğunun tahmin ediliyor. Paranın bir yüzünde Zeus ve Hera’nın yarım yüzleri, diğer yüzünde çift balta, şarap kadehi ve üzüm salkımı bulunmaktadır. Adanın bilinen sakinleri sırasıyla Pelasg’lar, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler ve Osmanlılar’dır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra Bozcaada, Türkler için önem kazanmış ve 1455’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Bozcaada’da Gezilecek Yerler ;
1-Bozcaada Kalesi
Feribotla Bozcaadaya yaklaşırken dikkatinizi bu yapı harikası çekecektir. Bu kale adanın geçmişini yansıtmakta, Bozcaada Kalesi’nin ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Fenikeliler, Cenevizler ve Venedikliler tarafından kullanılan kale, bugünkü görünümünü Fatih Sultan Mehmet döneminde var olan kalıntılar üzerine tekrar inşa edilmesiyle almış. Günümüzde ziyaretçilerini ağırlayan kale şuan da girişi ücretli olduğu söyleniyor.
2-Bozcaada Rum Mahallesi
Bozcaada’nın güzel sokakların’da da gezmek isterseniz Rum Mahallesi doğru bir tercih olacaktır. Renk cümbüşü sokakları, arnavut kaldırımları ve güzel kokan renkli çiçekleri sizi oldukça cezbedecektir. Adanın nostaljik havasını hissetmek istiyorsanız ara sokaklara mutlaka girin, bu görüntüsü oldukça fotojenik. Ayrıca şirin küçük restoranlara da sahip burada taze deniz ürünleri de yiyebilirsiniz. Bir de restoran sahipleri’nin sıcak kanlılığı ve samimiyeti de cabası.
3-Bozcaada Müzesi
Bozcaada Müzesi,Bozcaadayı yakından tanımanız için olanak sağlıyor. Eğer amacınız sadece kamp yapmak değil biraz da kültürel tarafıyla ilgileniyorsanız mutlaka uğramalısınız, adanın geçmişini yansıtan müze bireysel çabalarla kurulmuştur M.Hakan Gürüney’in araştırmacı kişiliği ve bu adaya olan sevgisi ile ortaya çıkmış diğer müzelere pek benzemeyen bir müze ortaya çıkmış. Müze mağazasından kitap, katalog, kartpostal, antik dönem replika Tenedos sikkelerinden yapılmış kolye, küpe, yüzük, seramik kupalar gibi adayla ilgili hatıralık eşyalar alabilirsiniz.
4-Bozcaada Şarap Fabrikaları
Bozcaada’nın şarap fabrikaları, şarapçılık geleneğinin çok eski yıllara dayanmaktadır. Adanın 3 eski şarap üreticisinin fabrikaları ada merkezindedir. Talay, Corvus ve Amadeus şarap fabrikaları yaz sezonu boyunca talebe göre tur düzenliyor. Şarap yapımına karşı bir merakınız varsa bu turlarda fabrikayı gezerek bilgi edinebilirsiniz.
5-Bozcaada Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri
Bozcaada kamp alanları ve gezi rehberi listesinde, eğer gün batımını izlemeyi seviyorsanız Bozcaada Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri tam size göre. Ama önceden gelip kendinize ve varsa aracınıza yer ayırsanız iyi olur çünkü genelde fazlasıyla kalabalık olmakta. Buranın önünde yemek yiyip manzaranın keyfini çıkartabilirisiniz, ayrıca yanınıza fotoğraf makinesi alıp bu güzel anı ölümsüzleştirebilirsiniz.
6-Bozcaada Ayazma Manastırı
Yunanca “hagiasma” kelimesinden gelen Ayazma, kutsal su anlamına gelmektedir. Bozcaada’nın ayazması adanın güney kısmında yer alıyor. Bu manastırda çift oluklu tarihi bir çeşme, 8 yaşlı çınar ağacı, küçük bir manastır ve 2 tane tek katlı yapı bulunuyor. Rum Ortodoks cemaate ait manastır, Rum azize Aya Paraskevi adına yapılmış ve onun adını taşıyor, ayrıca bu manastırda piknik yapmak için ideal bir mekan. Bir rivayete göre buradaki çeşmeden bir kez su içenin artık adalı olacağı söyleniyor. Manastırın alt kısmında bir dilek mağarası bulunuyor. Ziyaretçiler burada mum yakıp adak adıyorlar, taştan ve çalı çırpıdan dileklerini sembolize edecek şekiller yapıyorlar dileklerinin kabul olması umuduyla.
7-Bozcaada Göztepe
Bu harika manzara Göztepe de bulunuyor eğer ada ayaklarınızın altında olsun istiyorsanız tam size göre bir yer. Buradan adadaki bütün yükseltileri, düzlükleri, bağları, çamlıkları, evleri, rüzgar güllerini ve etrafındaki küçük adacıkları da görebilirsiniz. Havanın kötü olmadığı zamanlarda Gökçeaada, Semadirek Adası, Çanakkale Boğazı ve Midilli Adası‘nı rahatlıkla görebilirsiniz, manzaranın tadını çıkartın.
8-Bozcaada Meryem Ana Kilisesi
Bozcaada’da Rum mahallesinin tam ortasında yer alır, giriş kapısında 1869 tarihi yazılan kilisenin, ilk yapılış tarihinin Venedikliler zamanına kadar uzandığı düşünülüyor ama bu bilgi de kesin değildir. Rum Ortodoks kilisesi olarak adada açık olan tek kilisedir bir diğer adı da Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi‘dir. Avlusundaki 4 katlı çan ve saat kulesi zamanın aşındırmasıyla 1980’li yıllarda sökülerek demir bir kafes içine alınmıştır. Kilisenin asıl yüksekliği 23.8 metredir. Eğer kilisesiyi merak ettiyseniz Pazar gününü seçmelisiniz sadece o gün ziyarete açık.
9-Bozcaada Plajları
Bozcaada’ya sadece gezmeye gelmediyseniz ve yüzmeyi seviyorsanız bu plajlar size göre ;
- Ayazma Plajı
- Akvaryum Koyu
- Habbele Plajı
- Mitos Beach
- Beylik Koyu
- Çayır Koyu
- Tuzburnu Koyu
- Sulubahçe Plajı
- Poyraz Limanı Koyu
- Tekirbahçe Koyu
yıldızkoy arcadia kamp alanı Gökçeada da değil mi?
Aynen öyle ve maalesef çok hijyenik de değil.